Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Paria Movie Set

© copyright  hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING
© copyright  hanz meulenbroeksDe Paria River Road is een onverharde weg, die begint tussen de milemarkers 30 en 31 aan Highway 89. Dat is ongeveer 30 mijl ten oosten van Kanab (Utah) en 44 mijl ten westen van Page (Arizona). Vanuit Kanab gezien ligt de zijweg aan de linkerkant. De weg wordt beheerd door het Bureau of Land Management, en heeft wegnummer BLM 585.
Tijdens het begin van de jaren ’60 werden in deze omgeving scenes opgenomen voor de film Sergeants 3, met Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis jr. De houten gebouwtjes die speciaal voor deze film waren gebouwd, zijn daarna blijven staan en hebben als decor gediend bij diverse andere westerns, televisieseries en commercials. De laatste film die hier werd opgenomen is The Outlaw Josey Wales uit 1976, met Clint Eastwood. In september 1998 is de filmset tijdens een overstroming weggespoeld. © copyright  hanz meulenbroeksEen groep lokale vrijwilligers heeft zich er daarna voor ingezet om de herinnering aan het filmverleden weer in ere te herstellen; twee van de saloons zijn – geheel identiek aan die van de originele filmset – door hen herbouwd. Op 25 augustus 2006 zijn de gebouwen afgebrand, er zijn geen plannen om de Movie Set opnieuw te herbouwen.
De afstand van het begin van de Paria River Road tot aan de Paria Movie Set is net iets minder dan vijf mijl. Bij droge weersomstandigheden is de weg redelijk goed te berijden, ook voor gewone personenauto’s. Alleen het laatste stuk kan lastig zijn, de weg gaat hier steil omlaag.
Let op: de verzekering van een huurauto is op onverharde wegen niet geldig, eventuele schade wordt niet vergoed.
De Paria River Road loopt door een gebied met bijzonder mooie badlands, met kleurrijke verticale strepen.
Enkele honderden meters voorbij de plek waar de Paria Movie Set stond, ligt een oud kerkhofje. Van 1871 tot 1912 heeft hier een groep Mormoonse settlers gewoond; hun dorpje heette de Pahreah Townsite. Enige tijd geleden heeft de BLM, in samenwerking met nakomelingen van de vroegere bewoners, het kerkhofje opgeknapt en grafstenen geplaatst. Op een plaquette worden de namen, geboorte- en sterfdatums vermeld van de mensen die hier begraven liggen.
 

© copyright  hanz meulenbroeks

© copyright  hanz meulenbroeks

© copyright  hanz meulenbroeks

 
ONZE ERVARING
Dit korte uitstapje was zeker de moeite waard. Maar niet vanwege de inmiddels niet meer bestaande Movie Set, daar vonden we echt helemaal niets aan. Wel dankzij de mooie rit er naar toe, en de prachtige badlands aan het einde van de weg. Een ideale picknickplek!
 

Links Contact Disclaimer