Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Peekaboo en Spooky Slotcanyons

copyright © hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
INLEIDING
In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slotcanyon. Het woord "slot" betekent "smalle gleuf"; een slotcanyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slotcanyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan. Peekaboo en Spooky zijn twee extreem smalle slotcanyons die dicht bij elkaar in het Grand Staircase Escalante National Monument liggen.
 
DE ROUTE

1

Hole-in-the-Rock-Road en Dry Fork Road

copyright © hanz meulenbroeksDe route naar Peekaboo en Spooky begint aan State Route 12 in Utah. Vijf mijl ten oosten van de plaats Escalante, dicht bij mijlpaal 65, begint de onverharde Hole-in-the-Rock-Road. Na ruim 26 mijl bereik je de afslag Dry Fork Road. Deze 1,7 mijl lange zijweg (BLM 252) ligt aan de linkerkant, en wordt duidelijk aangegeven. Kort nadat je de Dry Fork Road bent ingedraaid komt er een splitsing, houd hier links aan. Aan het einde van de weg ligt de parkeerplaats vanwaar de hike begint.

De Hole-in-the-Rock-Road is bij normale weersomstandigheden geschikt voor alle auto's. Het wegoppervlak kan echter wel flink washboarded zijn. Voor de Dry Fork Road  wordt een auto met hoge bodemvrijheid (high clearance) aangeraden. Bij nat weer zijn beide wegen moeilijk begaanbaar.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
De hike naar Peekaboo
Bij de parkeerplaats staat een trailregister, waarin je voordat je aan de hike begint je naam moet noteren. De loopafstand van de parkeerplaats naar de ingang van Peekaboo bedraagt ongeveer 800 meter.
De parkeerplaats bevindt zich boven aan een schuin aflopende rotswand, die uit slickrock bestaat. Je gaat via die rotswand ongeveer 70 tot 80 meter omlaag; de makkelijkste route wordt aangegeven met cairns, dat zijn torentjes van op elkaar gestapelde stenen. Vervolgens ga je via een zandpad nog verder omlaag. Als je bij een rotswand komt (aan je rechterzijde) wordt het pad vlak, loop langs de rotswand totdat je een brede, zanderige wash bereikt (een droogstaande rivierbedding). Dat is de Dry Fork Coyote Wash. Ga rechtsaf de wash in; de ingang van Peekaboo ligt een klein stukje verder in een bocht aan de linkerkant. De ingang ligt enigszins verborgen, zorg dus dat je er niet aan voorbij loopt!
 
De hike naar Spooky
Het is ongeveer 10 minuten lopen van Peekaboo naar Spooky. Vanaf de ingang van Peekaboo loop je verder door de Dry Fork Coyote Wash. Die maakt kort daarna een grote bocht naar links, je kan hier een stuk van de route afsnijden door via een smaller pad linksaf te gaan, met aan je linkerhand een rotswand. Je komt dan vanzelf weer in de wash uit. Een klein stukje verder zie je een eenzame boom aan de linkerkant tegen de rotswand staan. Daarna volgt er een 15 meter hoge versteende zandheuvel, de ingang van Spooky ligt daarachter. Het maakt niet uit of je links of rechts om de zandheuvel heen loopt (rechtsom is iets verder). Je komt terecht in een nieuwe zanderige wash die snel smaller wordt; volg die wash, je loopt dan vanzelf bij Spooky Slotcanyon naar binnen.
 
PEEKABOO
copyright © hanz meulenbroeksPeekaboo is een zogenaamde "hanging canyon", dat is een kloof die zich boven in een rotswand bevindt. De ingang ligt vier meter boven de grond, je moet dus via de rotswand omhoog klimmen om de ingang te bereiken. De eerste helft is redelijk eenvoudig, er zijn uitsparingen in de rotswand gemaakt waarin je je voeten kan zetten. De tweede helft is lastiger, je hebt daar wat minder grip en je moet er tijdens het klimmen tegelijkertijd een draaiende beweging maken. Niet iedereen zal deze klim aandurven.
Een tweede probleem bij de ingang van Peekaboo is een flink gat dat onder aan de rotswand in het zand zit. Dat gat staat vaak vol met water, je zal daar dan doorheen moeten als je de ingang wilt bereiken. Ook binnen in de canyon, dicht bij de ingang, kan een flinke plas water staan.
De canyon is 400 meter lang. In het begin is het nog redelijk breed, maar als je verder loopt kom je al snel heel smalle gedeeltes tegen. Je moet je daar een weg banen onder en over zandsteenbruggen, en via spiraalachtige bochtige passages. Hier en daar moet je wat klimmen, maar dat is nergens echt moeilijk. Het meest opvallend zijn de mooie ovale rotsopeningen en een dubbele boog, die door watererosie gevormd zijn. De wanden zijn op de meeste plaatsen vrij glad, maar er zitten ook veel kleine gaten in. De canyon eindigt bij een brede, zanderige wash. Ga vanaf dat punt via dezelfde weg terug.
Fotograferen gaat het beste als je een statief gebruikt. Het is erg moeilijk om foto's te maken als de wanden fel door de zon worden belicht, de beste tijden zijn dan ook de ochtend en de late namiddag.
 

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

 
SPOOKY
Bij Spooky zijn er geen moeilijke klimpartijen nodig, je loopt er zo naar binnen. De wanden van deze slotcanyon staan nog veel dichter bij elkaar dan die van Peekaboo, en ze zijn ook veel hoger. Er valt dan ook maar weinig licht naar binnen. In het begin is de canyon nog niet extreem smal, je kan daar gewoon recht vooruit lopen. Maar op gegeven moment komen de wanden zo dicht bij elkaar dat je alleen nog maar zijdelings verder kunt, zonder rugzak. Alleen zeer slanke mensen zullen de volledige lengte van 480 meter kunnen doorlopen, als je wat steviger bent uitgevallen bereik je op gegeven moment onherroepelijk een punt waarop je niet verder kan. Er zijn een aantal lange, rechte stukken; er komen ook bochtige gedeeltes voor. Op de wanden zitten veel harde knobbels, het wordt daarom aanbevolen om kleding met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen. De vormen binnen in Spooky zijn minder mooi dan die in Peekaboo, het gaat hier vooral om de claustrofobische ervaring die de extreme engte met zich meebrengt.
 

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

 
ONZE ERVARING
We hadden geen last van water bij de ingang van Peekaboo, alles was kurkdroog. Helaas bleek de klim omhoog voor mij te lastig te zijn, Hans en Rob zijn zonder mij Peekaboo ingegaan. Wat ze vooral leuk vonden aan deze canyon was het klimmen en klauteren over en onder de zandsteenbruggen en door de openingen. Bovendien is de canyon ook erg mooi om te zien, de vormen zijn echt schitterend. Over Spooky kan ik wel uit eigen ervaring vertellen, ik vond het geweldig leuk om dit mee te maken. Het brengt toch een bepaalde spanning met zich mee: je vraagt je voortdurend af hoe ver je kan komen! Ga deze canyon absoluut niet in als je last hebt van claustrofobie, er zijn momenten dat je niet eens je hoofd meer om kan draaien. Het fotograferen bleek erg moeilijk te zijn, er zijn helaas nogal wat foto's mislukt.
 
LINKS
American SouthWest (Peekaboo)
American SouthWest (Spooky)
 

Links Contact Disclaimer