 |
|
 |

Het milde, subtropische klimaat in het zuiden van de Verenigde Staten leent zich zeer goed voor het verbouwen van gewassen zoals katoen en suikerriet. Vanaf het einde van de 18e eeuw zijn er veel plantages gesticht. Op de grotere plantages werden imposante woningen gebouwd in de Antebellum Architecture Style, dat is een stijl die gebaseerd is op de oude Griekse en Romeinse bouwkunst.
Het bewerken van de grond was erg arbeidsintensief, rijke plantage-eigenaren bezaten veel slaven die het zware werk op het land moesten verrichten. Vanaf het jaar 1808 werd slavernij in sommige noordelijke staten verboden, en kwam er een landelijk verbod op de slavenhandel vanuit Afrika. Voor de zuidelijke staten was de slavernij echter een belangrijke economische factor, het behoud daarvan was een van de voornaamste redenen waarom de zuidelijke staten zich in 1861 afscheidden van de USA. Dit leidde tot het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog, die duurde tot 1865.
Op 1 januari 1863 ondertekende President Abraham Lincoln de Emancipation Proclamation, waardoor ruim 3 miljoen slaven hun vrijheid verkregen. Hun nieuwe legale status kon echter in de rebellerende staten niet direct worden afgedwongen, in de praktijk werden de meesten van hen nog steeds als slaaf behandeld. Ook na afloop van de Burgeroorlog werden zij nog lange tijd door hun voormalige eigenaren uitgebuit. Omdat zij weinig tot geen mogelijkheden hadden om zich elders te vestigen bleven veel bevrijde slaven op de plantages wonen en werken. Zij kregen nu weliswaar loon uitgekeerd maar moesten ook veel huur betalen voor hun woningen, bovendien werden ze verplicht om hun aankopen te doen in de door de plantage-eigenaren beheerde winkels.
In de staat Louisiana liggen diverse voormalige plantages die door het publiek bezocht kunnen worden. De meeste plantages liggen aan Highway 18. Dat is de weg die langs de Mississippi River loopt, en die ook bekend staat als de River Road. Het gedeelte tussen de steden New Orleans en Baton Rouge wordt soms ook Plantation Alley genoemd. Behalve de vele plantages tref je in dit gebied ook veel enorme petrochemische raffinaderijen aan, waardoor een rit door het landschap niet overal meer aantrekkelijk is. |
|
|
Adres: 3645 Highway 18, Vacherie
Website: Oakalleyplantation.org
Openingstijden: De plantage is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur.
Van november tot en met februari is de plantage op weekdagen geopend van 09.00 tot 16.30 uur, en in het weekend van 09.00 tot 17.00 uur.
Tours: The Big House mag alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. De eerste tour start om 9.30 uur, daarna begint elk half uur een nieuwe tour. De overige delen van de plantage kunnen zonder gids worden bezichtigd.
Toegangsprijs: De entreeprijs bedraagt 22 dollar voor volwassenen vanaf 19 jaar. Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar kost de toegang 8 dollar, en voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar is de prijs 5 dollar. Voor kinderen tot en met 5 jaar is de toegang gratis. Bij de entreeprijs is deelname aan de tour door The Big House inbegrepen.
Geschiedenis: De oorspronkelijke naam van de plantage was Bon Séjour Plantation. De plantage dankt haar huidige lnaam, Oak Alley, aan de 240 meter lange oprijlaan waarlangs aan beide zijden 14 indrukwekkende eikenbomen staan. De leeftijd van de bomen is niet bekend, ze zijn in elk geval wel ouder dan The Big House. De woning werd in de jaren ’30 van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Jacques Télesphore Roman. Hij exploiteerde de plantage tot aan zijn dood in 1848, daarna nam zijn weduwe Celine zijn taken over. Haar mismanagement leidde bijna tot bankroet, zoon Henri nam in 1859 de controle over en slaagde erin de plantage van de ondergang te redden. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werden veel plantages verwoest, Oak Alley Plantation bleef dit lot bespaard. De exploitatie bleek echter niet meer rendabel te zijn, Henri verkocht de plantage in 1866 aan een oom en twee tantes. Daarna raakte de plantage in verval. In 1972 verkocht de toenmalige eigenaresse de grond aan de Oak Alley Foundation, sindsdien is de plantage geopend voor het publiek.
Bezienswaardigheden: De belangrijkste bezienswaardigheden zijn Oak Alley en The Big House. Daarnaast kan je in een aantal (niet originele) slavenwoningen een expositie over het slavernijverleden bezichtigen, en er is een smederij waar soms een demonstratie wordt gegeven. Naast de woning ligt de Stewart Garden, een tuin die is gecreëerd door de laatste bewoonster. Verder kan je de Plantation Bell zien (een bel waarmee kon worden gecommuniceerd met de mensen die op het land aan het werk waren), de Confederate Commanding Officers Tent (met daarin een expositie over de Amerikaanse Burgeroorlog) en de Sugarcane Theatre, waarin een video over de suikerrietproductie wordt getoond.
Voorzieningen: Het Oak Alley Restaurant is dagelijks voor ontbijt en lunch geopend van 8.30 uur tot 15.00 uur. Het Oak Alley Plantation Café & Ice Cream Parlor serveert sandwiches, salades en dergelijke van 8.30 uur tot 17.00 uur. Voor overnachtingen kan je terecht in de bij het restaurant behorende cottages. Klik hier voor meer informatie.
Onze ervaring: Het bezoek aan Oak Alley Plantation is ons goed bevallen. De befaamde bomenrij aan de voorzijde van de woning was de voornaamste reden van ons bezoek, en die voldeed volledig aan onze verwachting. Het was ontzettend mooi om die met eigen ogen te mogen zien. Het was er wel erg druk, we hebben dan ook veel geduld moeten hebben voordat we enkele foto’s konden maken zonder dat er al te veel mensen op de oprijlaan stonden. Ook enkele andere bezienswaardigheden op de plantage waren zeker de moeite waard. Aan de achterzijde van de woning stonden nog meer schitterende bomen, de blacksmith shop was mooi om te zien en de expositie in de slavenwoningen was interessant. De rondleiding door The Big House viel tegen, het bleek dat de meubels die in de woning staan niet lijken op de oorspronkelijke inrichting en bovendien was het praatje dat de gids vertelde ronduit saai. ’t Was overigens wel leuk dat we naar het balkon op de eerste verdieping gingen, van daaruit konden we Oak Alley net weer op een andere manier bekijken. |
|

Oak Alley Plantation |
|
|
Adres: 2247 Highway 18, Vacherie
Website: LauraPlantation.com
Tours: Laura Plantation kan alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. Er zijn ruim 10 tours per dag, de eerste begint om 10.00 uur en de laatste om 16.00 uur. De meeste tours zijn Engelstalig, een beperkt aantal tours is Franstalig. Een tour duurt ongeveer 70 minuten.
Tourprijs: Deelname aan de tour kost 20 dollar voor volwassenen vanaf 18 jaar. Voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar bedraagt de toegangsprijs 6 dollar. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis aan de tours deelnemen.

Geschiedenis: De plantage werd gesticht in het jaar 1805 door de Fransman Guillaume Duparc. Hij bezat 5.000 hectare grond waarop suikerriet werd verbouwd, hij startte destijds met 7 slaven. Een kleine 60 jaar later waren er 189 slaven op de plantage werkzaam, veel van hen waren nakomelingen van de 30 tienermeisjes die in het jaar 1830 door de weduwe van Guillaume Duparc in New Orleans waren gekocht. Na de Amerikaanse Burgeroorlog bleven veel van de bevrijde slaven noodgedwongen op de plantage wonen en werken, sommige slavenwoningen werden zelfs tot in het jaar 1977 bewoond. De plantage heette oorspronkelijk Duparc Plantation, later werd de naam veranderd naar Laura Plantation. Laura Locoul Gore was de in 1861 geboren kleindochter van Guillaume Duparc. In 2004 werd een groot deel van de woning verwoest door brand. Tijdens de daaropvolgende jaren is de woning herbouwd.
Bezienswaardigheden: Tijdens de tour wordt veel uitleg gegeven over de geschiedenis van de plantage. Daarbij is veel aandacht voor de Creoolse achtergrond van de plantage-eigenaren, ook het slavernijverleden wordt uitgebreid behandeld. In de herbouwde woning kan men een grote collectie zien van originele voorwerpen, zoals kleding, meubelstukken en schilderijen. Op het terrein van de plantage staan nog twee originele slavenwoningen, die tijdens de tour ook worden bezichtigd.
Voorzieningen: Op de plantage is een grote giftshop gevestigd.
Onze ervaring: Inhoudelijk gezien was de tour bijzonder informatief en daardoor heel boeiend. Ook het tempo van de tour was prettig. Helaas vonden we de gids niet professioneel overkomen. Haar manier van vertellen kwam op ons erg kinderachtig over, bijvoorbeeld doordat ze spannende stemmetjes gebruikte, en ‘betekenisvolle’ pauzes invoegde. Wij vonden dit, zeker gezien het serieuze onderwerp, zeer ongepast. |
|

Laura Plantation |
|
|
Adres: 4677 Highway 18, Edgard
Website: Evergreen Plantation
Tours: Evergreen Plantation kan alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. Er zijn 2 tours per dag, om 11.30 uur en om 14.00 uur. De plantage is op zondag altijd gesloten. Daarnaast zijn er nog diverse andere dagen waarop de plantage gesloten is, raadpleeg hiervoor de website. Een tour duurt ongeveer 90 minuten.
Tourprijs: Deelname aan de tour kost 20 dollar voor volwassenen vanaf 18 jaar. Voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar bedraagt de toegangsprijs 6 dollar. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis aan de tours deelnemen.
Aanmelden voor een tour: De plantage wordt omheind door een wit hek met daarin vier toegangspoorten. Neem de meest noordelijke toegang, je komt dan uit bij een parkeerterrein naast een klein Visitor Center. In dit Visitor Center kan je de toegangskaartjes kopen. De gids haalt de tourdeelnemers hier op, je rijdt met je eigen auto achter de gids aan, via de oprijlaan die naast de woning ligt. Je parkeert de auto achter de woning, vandaar gaat de tour te voet verder.
Geschiedenis: The Main House van Evergreen Plantation werd gebouwd in het jaar 1790. Het bestond toen uit slechts drie kamers, alle drie op de begane grond. Ruim 40 jaar later liet de toenmalige eigenaar, Pierre C. Becnel, er een verdieping bovenop bouwen. Bovendien werden er zuilen en twee trappen voor geplaatst, in de Greek Revival Style. Op de plantage bevinden zich ook 22 slavenwoningen, een garconièrre (waarin ongehuwde tienerzonen woonden), een pigionnier (een duivenhok – dit was destijds een statussymbool) en diverse andere gebouwen van voor de Amerikaanse Burgeroorlog. Evergreen Plantation is daarmee een van de best bewaard gebleven plantages in Louisiana. De plantage is tot 1930 in het bezit geweest van een Creoolse familie. Ook nadat zij de woning noodgedwongen aan de bank moesten verkopen, is men doorgegaan met het verbouwen van suikerriet. De afstammelingen van de slaven hebben nog tot 1947 in de slavenhuizen gewoond. Ook nu wordt op het grondgebied van Evergreen Plantation nog steeds suikerriet verbouwd.
Bezienswaardigheden: Tijdens de tour worden twee gebouwen van binnen bezichtigd: de oude keuken, en The Main House. De 22 slavenwoningen worden alleen van de buitenzijde bekeken. De andere historische bouwwerken worden tijdens de tour niet aangedaan. Wel zie je veel bijzonder mooie eikenbomen, die vol hangen met Spanish Moss.
Voorzieningen: In het Visitor Center bevindt zich een kleine giftshop.
Onze ervaring: Tja, hoe zal ik het eens heel voorzichtig formuleren……. dit was, uuuh, een best wel aparte tour. Onze gids was een excentrieke vrouw met een gepassioneerde vertelstijl. Ze kon heel boeiend vertellen, zo vonden we het bijvoorbeeld heel interessant om te horen hoe de woning z’n huidige vorm heeft gekregen. En waarom de keuken in een apart gebouw gevestigd was. Ze vertelde ook veel over de omgang tussen de plantage-eigenaren en de slaven, vreemd genoeg leek ze de slavernij welhaast te vergoeilijken. Maar helaas viel onze gids tijdens haar verhalen wel ontzettend vaak in herhaling, daardoor werd de op zich boeiende tour toch erg saai en langdradig. Het grootste deel van de ruim anderhalf uur durende tour hebben we alleen maar naar haar geluisterd, we hebben niet veel tijd gekregen om ook daadwerkelijk iets te kunnen bekijken. Gelukkig zijn we kort voor het einde van de tour nog wel naar de slavenwoningen gelopen. Dat was het meest indrukwekkende gedeelte, en ook het meest fotogenieke. Het was echt prachtig om de rijen slavenwoningen onder de schitterende eikenbomen te zien staan. |
|

Evergreen Plantation |
|
whitney plantation historic district |
|
Adres: 5099 Highway 18, Edgard
Website: Whitney Plantation
Tours: Whitney Plantation kan alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. De eerste tour begint om 10.00 uur, daarna start elk uur een nieuwe tour. De laatste tour begint om 15.00 uur. De plantage is op dinsdag altijd gesloten. Daarnaast zijn er nog diverse andere dagen waarop de plantage gesloten is, raadpleeg hiervoor de website. Een tour duurt ongeveer 90 minuten. Het museum is geopend van 9.30 tot 16.30 uur.
Tourprijs: Deelname aan de tour kost 22 dollar voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar bedraagt de toegangsprijs 10 dollar. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis aan de tours deelnemen. Het komt regelmatig voor dat een tour is uitverkocht. Het is mogelijk om via de website vooraf te reserveren.
Geschiedenis: In het jaar 1721 emigreerde de toen ongeveer 18-jarige Duitser Ambroise Heidel samen met zijn moeder naar Louisiana. Hij startte daar een eenvoudig boerenbedrijf. In 1752 kocht hij het land waarop zich nu Whitney Plantation bevindt, hij werd rijk van de handel in indigofera, een plant waarmee blauwe kleurstof kan worden gemaakt. Op dat moment stond de plantage nog bekend onder de naam Habitation Haydel. De zoon van Ambroise Heidel ging, in het begin van de 19e eeuw, suikerriet verbouwen. Na de Amerikaanse Burgeroorlog werd de plantage verkocht aan Bradish Johnson, die het vervolgens de naam Whitney Plantation gaf. Dit was een vernoeming naar zijn kleinzoon Harry Whitney. Sinds december 2014 is de plantage opengesteld voor het publiek. |
|
 |
 |
 |
|
Bezienswaardigheden: Tijdens de tour worden diverse oude gebouwen bekeken. The Big House (1803) is origineel, de twee slavenwoningen en de Antioch Baptist Church zijn afkomstig van andere locaties. De smidse en het koetshuis zijn replica’s.
Gwendolyn Midlo Hall (geboren in 1929) is een historica die veel onderzoek heeft gedaan naar de slavernijgeschiedenis. Zij heeft een database aangelegd met gegevens over meer dan 100.000 slaven, deze database is een belangrijke bron voor historisch en genealogisch onderzoek. In haar naam is op Whitney Plantation een monument opgericht. Dat monument bestaat uit 18 granieten muren waarop o.a. getuigenissen van voormalige slaven staan gegraveerd. Een ander monument, The Wall of Honor, is geheel gewijd aan de slaven die ooit op Whitney Plantation hebben geleefd. Hun namen staan daar vastgelegd, samen met aanvullende informatie over hun afkomst, hun leeftijd en hun vaardigheden. Verder kan je ook The Field of Angels bezichtigen, hier worden 2200 slavenkinderen uit de staat Louisiana herdacht die voor hun derde levensjaar zijn gestorven. Op diverse plekken op de plantage staan beelden die zijn gemaakt door de uit Ohio afkomstige kunstenaar Woodrow Nash, deze beelden worden gezamenlijk The Children of Whitney genoemd. Met deze beeldengroep worden de kinderen herdacht die op het moment van de bevrijding op Whitney Plantation woonden.
Voorzieningen: Op de plantage bevindt zich een museum met een bijbehorende giftshop. Er staan automaten met snacks en frisdrank.
Onze ervaring: We hebben ons bezoek aan Whitney Plantation als zeer indrukwekkend ervaren. Onze gids was een jonge vrouw die met een no-nonsense verhaal een zeer duidelijk beeld schetste van het slaverijverleden en van de periode in de daaropvolgende jaren. Deze tour was daarmee veruit de meest informatieve van de vier plantage-tours die we hebben gedaan. De persoonlijke getuigenissen van voormalige slaven, die we lazen op de 18 granieten muren, maakten deze ervaring nog eens extra indringend. |
|

Whitney Plantation |
|
Links naar andere plantages |
|
In Louisiana liggen diverse andere plantages die voor het publiek zijn geopend. Enkele voorbeelden daarvan zijn:
Houmas House
San Francisco Plantation
Nottoway Plantation House
Rosedown Plantation
Destrehan Plantation
St. Joseph Plantation |
|
|
|
 |
|
|
|