Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Powwow 2007 Cody (Native American Celebration)
     
Powwow Cody 2007 © Copyright hanz meulenbroeks   Powwow Cody 2007 © Copyright hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
INLEIDING
Een powwow is een culturele bijeenkomst waar de Amerikaans Indiaanse identiteit wordt gevierd. Tijdens een powwow komen leden van verschillende stammen bij elkaar om samen te dansen, muziek te maken, en om oude vrienden te ontmoeten. Het belangrijkste onderdeel wordt gevormd door de Intertribals, dat zijn danswedstrijden die plaatsvinden in verschillende categoriŽn. De deelnemers dragen daarbij traditionele kleding. De laatste twintig jaren is de populariteit van de powwow flink toegenomen, er vinden er duizenden per jaar plaats. Publiek is daarbij welkom, maar toch mag een powwow niet worden beschouwd als een commerciŽle gebeurtenis, en ook niet als puur entertainment. Het karakter van een powwow wordt vooral bepaald door de spirituele en sociale betekenis die dit evenement heeft voor de Native Americans.
 
GESCHIEDENIS
Powwow Cody 2007 © Copyright hanz meulenbroeksVroeger bestond er bij de verschillende indianenstammen een grote verscheidenheid aan ceremoniŽle en sociale danstradities. De krijgers werden geŽerd, en de dansen brachten bescherming voor de leden van de stam. Aan het begin van de vorige eeuw werden de traditionele dansen door de blanke Amerikaanse regering verboden, en de Native Americans werden zo gedwongen om hun ceremonies in het geheim te gaan organiseren.

In 1933 werd het verbod opgeheven, en daarna begon langzaam weer de opleving van de traditie in het openbaar. De danstradities kregen een nieuwe betekenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Indiaanse soldaten die tijdens die oorlog hadden meegevochten werden door hun volk geŽerd tijdens dansfeesten die ďHomecoming DancesĒ werden genoemd. Later werden hieraan andere elementen toegevoegd, zoals het eren van de ouderen, en het opnieuw in het openbare leven opnemen van families die een periode van rouw hadden doorgemaakt.

Tot aan 1950 werd de benaming Powwow alleen gebruikt op de Southern Plains, later gingen ook stammen zoals de Sioux, Crow en Blackfeet de naam Powwow gebruiken. Tot in de jaren í80 werden Powwows bijna uitsluitend in Indianenreservaten gehouden, maar tegenwoordig vinden ze vrijwel overal in het land plaats. De Powwow is nu niet alleen meer een sociale bijeenkomst voor de Native Americans, het is ook een culturele gebeurtenis geworden. Een andere opvallende ontwikkeling is de openstelling van de deelname aan de dansen voor vrouwen en kinderen.
DE POWWOW IN CODY

Er zijn kleine plaatselijke powwows, die hooguit 1 dag duren, maar er zijn ook evenementen die plaatsvinden in grote Convention Centers en die een hele week in beslag nemen. Wij beschrijven hier de Plains Indian Museum Powwow die heeft plaatsgevonden op 16 en 17 juni 2007 in de plaats Cody in Wyoming.

Het Powwow terrein
Powwow Cody 2007 © Copyright hanz meulenbroeksDe Robbie Powwow Garden ligt in de plaats Cody, direct naast het Buffalo Bill Historial Center, aan Highway 16. Het kleine terrein heeft de vorm van een amfitheater. In het midden ligt een rond grasveld dat wordt begrensd door een lage betonnen rand, dit is de plek waar de danswedstrijden en dansdemonstraties plaatsvinden. Aan de rand van dit grasveld staan partytenten opgesteld waar de deelnemers plaatsnemen. De toeschouwers kunnen terecht op de schuine graskanten die rondom het ronde grasveld liggen. Er staat een klein aantal banken, de meeste toeschouwers nemen zelf stoelen of dekens mee om op te zitten. Bij de ingang van het terrein kan je snacks en drinken kopen. Verder staan aan de buitenste rand van het terrein veel kraampjes waar sieraden, t-shirts, schilderijen en dergelijke te koop worden aangeboden.

Regalia
De dansers dragen traditionele kleding die vaak al generaties lang in de familie is. De kleding en de bijbehorende attributen worden samen regalia genoemd.

The Drums
The Drum is een term die twee betekenissen heeft. Allereerst wordt hiermee het instrument bedoeld, een grote trom. En ten tweede wordt met The Drum de groep mannen bedoeld die gezamenlijk om deze trom heen zit. Elk van hen heeft een drumstick, en zij bespelen de trom hiermee gelijktijdig op een ritmische manier. Ondertussen zingen zij liederen; dat zijn vaak traditionele liederen maar het kunnen ook nieuwe liederen zijn die gaan over het hedendaagse leven. De oude liederen worden vaak gezongen in de originele taal, men hoopt hierdoor een bijdrage te leveren aan het behoud van die oude talen. Als verschillende stammen samen zingen wordt meestal gekozen voor het zingen in vocables, dit zijn ritmisch gezongen klanken zoals hey, yah of lay. Bij de powwow in Cody waren negen Drums aanwezig. Een van die negen Drums werd aangewezen als Host Drum.

Powwow Cody 2007 © Copyright hanz meulenbroeksThe Grand Entry en de Opening Ceremonies
Elke powwow heeft een Master of Ceremonies, die het publiek van achtergrondinformatie voorziet en die de gebeurtenissen aan elkaar praat. Meestal wordt hij kortweg Emcee genoemd. Een powwow start altijd met de zogenaamde Grand Entry. 
Terwijl de Host Drum de Grand Entry Song zingt, lopen een aantal indiaanse veteranen de dansarena op met de Amerikaanse vlag, de staatsvlag en de Eagle Staff. Dit is het symbool voor de American Indian Nations en de indiaanse gemeenschap. De veteranen worden gevolgd door hoogwaardigheidsbekleders, ouderlingen en prinsessen. Daarna komen de dansers in de arena, eerst de mannen, daarna de vrouwen en de kinderen. Zij blijven op het ritme van de muziek in de arena rondlopen. Als alle dansers in de arena zijn, worden de vlaggen naar het midden gebracht. Na een gebed wordt een aantal ceremoniŽle liederen gezongen (flag song en honoring song). Tabak is heilig voor indianen; het verspreiden van tabak en tabaksrook is een gebruikelijk manier om het evenement te zegenen. Nadat het publiek door de Emcee welkom is geheten, kan het dansen gaan beginnen.

Social Dances, danswedstrijden en -demonstraties
Gedurende de powwow vinden een aantal social dances plaats. Iedereen mag hieraan deelnemen, niet alleen de dansers maar ook de toeschouwers. Dit zijn eenvoudige dansen die plaatsvinden in een vriendelijke atmosfeer.
De danswedstrijden staan alleen open voor geregistreerde deelnemers. Zij worden ingedeeld in verschillende categoriŽn op grond van geslacht, leeftijd en dansstijl. De deelnemers worden door een deskundige jury beoordeeld, en zij kunnen geldprijzen winnen.
Bij de dansdemonstraties ontbreekt het wedstrijdelement. Wel is hier sprake van dezelfde onderverdeling in categoriŽn. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende dansstijlen.

Menís Traditional Dance
Powwow Cody 2007 © Copyright hanz meulenbroeksTijdens deze dans worden verhalen uitgebeeld, meestal over de jacht, over spoorzoeken of over gevechten. De voeten van de dansers blijven dicht bij de grond, terwijl hun lichamen actief bezig zijn met het uitbeelden van de verhaallijnen. Deze dans is ontstaan in de 19e eeuw, toen krijgers na afloop van een strijd hun verhalen op deze manier aan hun stamgenoten vertelden. De tooien met adelaarsveren worden laag op de rug gedragen, en vaak hebben deze dansers een van stekelvarken gemaakte hoofdbedekking met twee veren. Ze dragen kniebanden van leer en enkelbanden van bont.

Menís Fancy Dance
Deze dans is voortgekomen uit de Menís Traditional Dance. Maar er zijn allerlei elementen aan toegevoegd, zowel op het gebied van de kleding als van de bewegingen. De kleding is voorzien van veel kralen en linten, en de beste Fancy Dancers zijn in staat om er voor te zorgen dat deze regalia steeds gelijktijdig met het ritme van de drums meebewegen.

Menís Grass Dance
De Grass Dance kenmerkt zich door de snelle en vloeiende bewegingen die de dansers maken. Zij dragen vrijwel geen veren, maar wel shirts en broeken die zijn voorzien van vele kleurrijke linten. Ook dragen ze een schort, zowel aan de voor- als aan de achterzijde van hun benen. Het schort is gedecoreerd met kralen en met linten. De Grass Dancers zijn ook herkenbaar aan de enkelbanden waaraan bellen zijn bevestigd. Tijdens de dansen beweegt de kleding op een manier die doet denken aan prairiegrassen die golven in de wind.

 
Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks
 

Womenís Traditional Dance
Deze dans is ontstaan in de tijd dat vrouwen nog niet in de arena mochten dansen. Zij stonden toen buiten de circel, en bewogen hun voeten op het ritme van de muziek zonder van hun plaats te komen. Tijdens de Womenís Traditional Dance bewegen de vrouwen zich met veel gratie en subtiliteit, hun voeten blijven dicht bij de grond en zij bewegen zich heel langzaam voorwaarts of blijven op hun plaats terwijl ze met het ritme van de drums meedeinen. De vrouwen dragen lange gewaden en traditionele sjaals, dit wordt beschouwd als een teken van bescheidenheid en respect.

Womenís Fancy Shawl Dance
De energieke Fancy Shawl Dance wordt gedanst door meisjes en jonge vrouwen. Zij spreiden hun sjaals uit alsof het vleugels zijn, en draaien snel door de arena rond. Het is belangrijk dat de bewegingen zeer elegant worden uitgevoerd, en dat de prachtig gedecoreerde sjaals de bewegingen accentueren.

Womenís Jingle Dress Dance
De jurken van de vrouwen zijn voorzien van lange horizontale rijen van driehoekige metalen belletjes (jingles). Deze dans heeft geen vaste choreografie, de jingles klinken mee met het ritme van de drums door middel van de wiegende, stappende en springende bewegingen die de vrouwen maken. De dans is ontstaan is het noorden van Minnesota, bij de Anishinabe People. Het is nu een zeer populaire dans bij vrouwen van alle leeftijden op de Northern Plains.

 
Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks
 
De kinderen
De kinderen zijn onderverdeeld in drie leeftijdscategoriŽn. De allerkleinsten van 6 jaar en jonger worden de Tiny Tots genoemd; zij betreden de arena samen met hun ouders en doen nog niet mee aan de wedstrijden. De kinderen van 7 t/m 12 jaar en de tieners van 13 t/m 18 jaar doen wel aan de danscompetitie mee. Net als bij de volwassenen zijn zij ingedeeld op grond van de verschillende dansstijlen.
 
Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks
 
Overige ceremonies
Tussen de danswedstrijden door was er ook aandacht voor de sociale aspecten van de powwow. Zo werd een onlangs overleden man herdacht. Na een korte toespraak van de Emcee liepen de weduwe en de kinderen van de man langzaam rond door de arena. De indianen die aan de rand van de arena zaten stonden op zodra zij werden gepasseerd, gaven de vrouw en de kinderen een hand en sloten zich achter hen aan. Ditzelfde ritueel vond ook plaats tijdens het afscheid van een jongeman die naar de oorlog in Irak werd uitgezonden. De winnaars van de danswedstrijden werden geŽerd op dezelfde wijze, ook zij liepen door de arena rond en werden gefeliciteerd door de andere deelnemers, die zich vervolgens achter in de rij aansloten.
Als tijdens een van de dansen een veer op de grond valt, dan mag die alleen door middel van een speciale ceremonie worden opgeraapt. Veteranen en ouderlingen voeren daarbij een dans uit; het wordt als een eer beschouwd als iemand hieraan mag deelnemen.

 
Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks
     
ONZE ERVARING
Ons bezoek aan de powwow in Cody was een van de hoogtepunten van onze reis van 2007. We hebben ontzettend genoten van de prachtige kleurrijke kleding, van de dansen en vooral ook van de gemoedelijke sfeer. Vooraf was ik bang dat de powwow wat gekunsteld zou overkomen, dat het vooral een voor toeristen in elkaar gezet evenement zou zijn. Maar zo voelde het zeker niet aan, de powwow was er niet voor de toeristen, maar echt voor de deelnemers zelf. En ik was heel blij dat ik als toeschouwer welkom was om hierbij toe te kijken. Het meest intense moment vond plaats toen de indianen afscheid namen van John, de jongeman die naar de oorlog in Irak werd uitgezonden. De ceremonie waarbij hij, samen met zijn familie, door de arena rondliep en van iedereen een hand kreeg was heel eenvoudig, maar wel erg indrukwekkend. We hebben het bezoek dat we aan het eind van de dag aan het Buffalo Bill Historical Center hadden willen brengen resoluut uit onze planning geschrapt, de powwow boeide ons zo dat we echt tot het allerlaatste moment zijn gebleven. Een minpunt wil ik ook nog vermelden. De partytenten die aan de rand van de arena staan opgesteld ontnemen de toeschouwers het vrije zicht op de dansers. Vanaf de schuine graskanten kan je steeds maar een deel van de arena zien. Wij zijn op gegeven moment naar beneden gegaan, en op de betonnen rand gaan zitten. Daar hadden we gelukkig een veel beter zicht.
 
Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks Powwow Cody 2007 © hanz meulenbroeks
 
LINKS
Powwows.com

Links Contact Disclaimer