Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Rainbow Falls en Turtleback Falls

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Rainbow Falls is een 45 meter hoge waterval, gelegen in de Blue Ridge Mountains. Het volume van de waterval is niet altijd gelijk, als het flink heeft geregend stijgt het waterniveau in de Horsepasture River waardoor de waterval erg krachtig wordt. Maar ook op minder natte dagen is Rainbow Falls nog steeds heel indrukwekkend. Op zonnige dagen heb je, vooral in de vroege ochtend, kans er in het stuifwater een regenboog te zien is. De waterval heeft haar naam aan dat verschijnsel te danken. Langs de waterval is een houten wandelpad aangelegd, dicht bij de waterval kan je via een enigszins gladde helling naar beneden lopen tot aan een houten platform vanwaar je de waterval van heel dichtbij kan zien.

Dicht bij Rainbow Falls bevindt zich ook de veel kleinere Turtleback Falls. Deze plek is vooral populair bij zwemmers, Turtleback Falls is een natuurlijke waterglijbaan. Via een gladde rotsbodem kan je via het water naar de rand glijden, waarna je zo’n 6 meter naar beneden valt, een diepe waterpoel in. Vanwege de sterke stroming wordt deze onderneming afgeraden aan jonge kinderen en aan onervaren zwemmers. Je kan Turtleback Falls natuurlijk ook vanaf de oever bekijken, er liggen daar veel rotsblokken die prima als viewing platform kunnen dienen. Turtleback Falls wordt soms ook Umbrella Falls genoemd.

Rainbow Falls en Turtleback Falls liggen in Pisgah National Forest, dat is een beschermd bosgebied in het westen van de staat North Carolina. De trailhead bevindt zich in Gorges State Park, dat direct grenst aan Pisgah National Forest. Gorges State Park is gratis toegankelijk, en het is elke dag geopend (behalve op 25 december). De openingstijden variëren.

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
aanrijroute
Gorges State Park ligt nabij de plaats Sapphire. Neem vanaf Highway 64 de afslag naar Highway 281. Deze afslag bevindt zich op ongeveer 10 mijl ten westen van de plaats Cashiers, en 18 mijl ten oosten van de plaats Brevard. Volg Highway 281 in zuidelijke richting, en ga na iets minder dan 1 mijl linksaf het park in. Volg de Grassy Ridge Road gedurende 1,7 mijl. Eerst kom je voorbij het Visitor Center, aan het einde van de weg bereik je een grote parkeerplaats waar zich de trailhead bevindt.
   
de hike
De afstand van de parkeerplaats tot aan Rainbow Falls is 1,5 mijl (2,4 kilometer). Turtleback Falls ligt nog eens 0,25 mijl (400 meter) verder. De totale wandeling – heen en terug – heeft dus een lengte van 3,5 mijl (5,6 kilometer).
Vanaf de parkeerplaats loop je, grotendeels omlaag, door een bosgebied. De route wordt aangegeven met oranje linten, en is heel eenvoudig te volgen. Ongeveer halverwege verlaat je Gorges State Park en loop je Pisgah National Forest in. Er zijn dan geen oranje linten meer, maar ook daar blijft het eenvoudig om de juiste route te vinden. Als je de rivier bereikt, ga je rechtsaf. Op het laagste punt van de trail moet je een kreekje oversteken via platte stenen die in het water liggen. In een natte periode kan het voorkomen dat je door het water heen moet lopen. Voorbij het kreekje begint het wandelpad flink te stijgen, deels via in de rotsen aangebrachte treden. Het is nergens moeiljk, maar wel behoorlijk inspannend. De trail wordt over het algemeen als moderate omschreven, en soms zelfs als strenuous. Het totale hoogteverschil bedraagt ruim 240 meter.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Turtleback Falls
 
onze ervaring
Houd je van watervallen en van een niet al te lange, maar wel pittige hike? Dan is Rainbow Falls een prima bestemming voor je. Wij vonden het een indrukwekkende waterval: breed, hoog en heel erg krachtig. Maar wel enorm lastig om te fotograferen, de zon stond (in de vroege ochtend) helemaal verkeerd en bovendien raakten we helemaal doorweekt door het vele stuifwater. Hans is nog wel via het glibberige pad aan het einde van het wandelpad naar beneden gegaan, naar het houten platform dat zich heel dicht bij de waterval bevindt. Tot zijn verbazing had hij daar juist geen last van het stuifwater, hij heeft nog enkele mooie detailfoto’s kunnen maken. Turtleback Falls vonden we niet echt bijzonder. Maar wel leuk genoeg om er die paar honderd meter voor verder te lopen, op de rotsen naast de oever hadden we een mooi zicht op deze waterval en konden we even lekker relaxen.
 
LINKS
Gorges State Park
Romantic Asheville
Hike WNC
 

 
Links Contact Disclaimer