Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Red Rock Canyon National Conservation Area

© copyright  hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING
© copyright  hanz meulenbroeksRed Rock Canyon ligt in een gebied waar zich zo’n 180 miljoen jaar geleden een gigantisch duinenveld bevond. In het zand werden, door sterke wind, veel lijnen gevormd. Het enorme gewicht van het zand zorgde ervoor dat de onderste lagen versteenden, de harde zandsteenlaag die hier ontstond staat bekend als Aztec Sandstone.
Na verloop van tijd kwam deze zandsteenlaag aan de oppervlakte; de ijzerhoudende mineralen kwamen in aanraking met de lucht en begonnen te oxideren. Hierdoor hebben de rotsen hun rode, oranje en geelbruine kleuren gekregen.
Een van de belangrijkste geologische kenmerken van het park is de aanwezigheid van de Keystone Thrust Fault; dat is een breuklijn waar ongeveer 65 miljoen jaar geleden twee aardplaten op elkaar zijn gebotst. Daarbij is een oude laag, die bestaat uit grijs kalksteen, over de jongere zandsteenlaag geschoven. In het park kan je deze lagen nu nog duidelijk onderscheiden. In 1990 is een gebied ter grootte van ruim 300 km² uitgeroepen tot National Conservation Area, er komen ongeveer 1,2 miljoen bezoekers per jaar.
WAAR
Red Rock Canyon ligt direct ten westen van Las Vegas, aan State Route 159. Je kan het park vanuit Las Vegas op twee manieren bereiken. Neem net ten noorden van de Stratosphere Tower de West Charleston Boulevard. Volg deze weg gedurende 14 mijl in westelijke richting, je bereikt dan vanzelf de ingang van het park.
Of rijd in Las Vegas via Interstate 15 naar het zuiden. Neem exit 33, en rijd vervolgens via State Route 160 (ook bekend als de Blue Diamond Road) ongeveer 11 mijl in westelijke richting. Rijd via State Route 159 verder naar de ingang van het park.
 
De toegangsprijs voor een auto met inzittenden is $,- (info 2016).
 
© copyright  hanz meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks
ACTIVITEITEN

Scenic Drive
Door het park loopt een 13 mijl lange Scenic Drive. De weg is dagelijks geopend van 6.00 uur tot 20.00 uur; er geldt eenrichtingsverkeer. De route begint bij het Visitor Center, op een hoogte van 1.127 meter. © copyright  hanz meulenbroeksHet hoogste punt van de weg, High Point Overlook, ligt op een hoogte van 1.445 meter. Er zijn diverse stopplaatsen vanwaar je de rode rotsformaties kan bekijken. Een korte zijweg, die na 7½ mijl begint, gaat naar een van de meest populaire plaatsen van het park. Bij de picknickplaats Willow Springs beginnen diverse trails voor beginnende én voor ervaren hikers, je kan in deze omgeving rotstekeningen zien, en je hebt hier ook het meeste kans om dieren te spotten.

Hiking
In het park zijn een groot aantal wandelpaden aangelegd; de trails variëren in lengte tussen 1 en 9 kilometer. Bij de ingang van het park krijg je een brochure waarin van 19 verschillende routes de lengte, het hoogteverschil en de moeilijkheidsgraad wordt aangegeven.

Rotsklimmen
Red Rock Canyon is een van Amerika’s top 5 locaties voor rotsklimmers. Voor rotsklimmen heb je een permit nodig.

 

© copyright  hanz meulenbroeks

 
ONZE ERVARING
In april 2006 hebben wij een kort bezoek gebracht aan Red Rock Canyon, direct op de eerste dag na onze aankomst in Amerika. Het park is niet heel bijzonder, zeker niet als je de meer bekende parken in het zuidwesten al ooit hebt gezien. Maar na de lange vliegreis was het wel een heerlijk, ontspannen begin van de vakantie. Het park lijkt ons vooral erg geschikt voor mensen die een paar dagen in Las Vegas verblijven; ’t is een erg mooie plek om even de drukte van de stad te ontvluchten. De wandelpaden langs de rode rotsen zagen er erg uitnodigend uit!
 
LINKS

BLM
Desert USA
The American Southwest
Red Rock Canyon Interpretive Association
Sunset Cities
Fotosite Terragalleria

 

Links Contact Disclaimer