Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Stephens Gap Callahan Cave Preserve

© www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het zuidoosten van Amerika bevinden zich duizenden grotten, ruim 170 van die grotten worden beheerd door de Southeastern Cave Conservancy Inc. (SCCi) . © www.ontdek-amerika.nlHet is daarmee wereldwijd de grootste organisatie die zich enkel en alleen toelegt op het behoud van grotten en grottenstelsels. Ongeveer 30 grotten die door SCCi worden beheerd zijn voor het publiek toegankelijk. Een van de mooiste daarvan is Stephens Gap, in het noordoosten van de staat Alabama.

Stephens Gap werd tijdens de jaren ’50 van de vorige eeuw ontdekt door enkele speleologen uit de plaats Huntsville. Al is het overigens wel waarschijnlijk dat het bestaan van de grot ook voor die tijd al bekend was bij lokale bewoners. De grot lag op privéterrein, en werd jarenlang alleen bezocht door mensen die hobbymatig geïnteresseerd zijn in grotten. In 2014 werd de grot gekocht door de Southeastern Cave Conservancy, sindsdien zijn de bezoekersaantallen flink opgelopen. In het jaar 2015 werd de grot door meer dan 1100 mensen bezocht.

Stephens Gap is een zogenaamde pit cavern, dat is een verticaal gat in een heuvelwand. De diepte van het gat is 143 feet (43,6 meter). In de heuvelwand bevinden zich twee openingen die toegang geven tot de grot. Bij de eerste opening kijk je recht de diepte in, aan de andere zijde van het gat zie je een uit diverse lagen bestaande rotswand waar een paar kleine boompjes op groeien. Via die wand stroomt water naar beneden, het valt vervolgens via het brede gat Stephens Gap in. De hoeveelheid water kan per seizoen flink verschillen. Ervaren klimsporters kunnen met behulp van touwen door dit gat afdalen, langs het water af. Dit wordt abseilen of rappelling genoemd. Het is ook mogelijk om te voet in Stephens Gap af te dalen, via de tweede opening die slechts enkele meters verder naar links ligt. Je kan daar naar beneden klimmen via een helling die bestaat uit donkere rotsblokken. Deze rotsblokken zijn erg ongelijk van vorm, bovendien is het erg vochtig en daardoor altijd enigszins glad. De afdaling is op zich niet moeilijk. Maar het is wel belangrijk dat je stevige schoenen draagt waarvan de zolen veel grip bieden, en dat je goed vooruit kijkt waar je het beste naar beneden kunt gaan.

Stephens Gap bestaat uit slechts één ondergrondse ruimte. De wanden van de grot bestaan uit donker gesteente, via verschillende richels kan je proberen zo ver mogelijk naar beneden toe af te dalen. Aan je rechterzijde zie je het gat waardoor het water naar beneden valt, als de zon hoog genoeg staat komt ook een brede straal zonlicht door het gat heen. Het geluid van het water is oorverdovend, als je met elkaar wilt praten is het lastig om je verstaanbaar te maken. Aan de linkerzijde bevindt zich een hele kleine waterval, die uit drie stroompjes bestaat.

 
permit

Om Stephens Gap te mogen bezoeken, moet je vooraf een permit aanvragen bij de Southeastern Cave Conservancy. Dat kan alleen online, je moet je daarvoor eerst registreren. De permits zijn gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Er worden maximaal 25 permits per dag uitgereikt, je kan vooraf zien voor welke dagen er nog permits beschikbaar zijn. Je kan alleen een permit krijgen als je (digitaal) een release form ondertekent, je vrijwaart SCCi daarmee van alle verantwoordelijkheid in het geval van schade.

Aanrijroute en hike
Stephens Gap ligt tussen de plaatsen Woodville en Scottsboro. De weg die deze beide plaatsen met elkaar verbindt heet W. Willow Street (State Route 35). De parkeerplaats bevindt zich bij een bosrand langs County Road 30, dat is een weg die parallel loopt aan W. Willow Street. De afstand vanuit het centrum van Woodville bedraagt 4,4 mijl, gerekend vanuit het centrum van Scottsboro is het 11,4 mijl. Als je een permit hebt aangevraagd, krijg je een meer gedetailleerde routebeschrijving.

De afstand van de parkeerplaats tot aan de ingang van Stephens Gap bedraagt 1 mijl. Het eerste deel van de trail is heel eenvoudig, je loopt via een vlak pad door het bos heen. De juiste route wordt door middel van gekleurde linten en plaatjes aangegeven. Wat verderop begint het pad te stijgen, vooral tijdens het laatste stuk gaat het flink omhoog. Het pad is daar smal, en de ondergrond is erg ongelijk. De trail is niet moeilijk, maar vanwege het hoogteverschil en het vaak benauwde weer vergt het toch wel flink wat inspanning om de ingang van Stephens Gap te bereiken.

 
© www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Om onze ervaring te beschrijven citeer ik hier maar even een stukje uit ons reisverslag: “Verdorie, waarom is het soms zo moeilijk om nog de juiste woorden te kunnen vinden om iets dergelijks te omschrijven? Machtig mooi, fantastisch, geweldig, grandioos….. ik laat er maar even een stel superlatieven op los. Maar die zijn met z’n allen niet genoeg om aan te geven hoe overweldigend ik het vond om hier te staan.” En dankzij deze woorden is het vast wel duidelijk dat Stephens Gap een van de absolute hoogtepunten van onze 2017-reis was. We zijn SCCi dankbaar dat zij deze prachtige grot voor het publiek hebben opengesteld.

Opmerking:  In mei 2017 was SCCi bezig met onderhoudswerkzaamheden aan de trail. Op sommige plekken was de route-aanduiding wat onduidelijk. Ondanks dat was het eenvoudig om de juiste route te vinden.
 
links
Southeastern Cave Conservancy Inc.
Alabama Living
 

Links Contact Disclaimer