Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Tallulah Gorge State Park

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving
Tallulah Gorge is een kloof die door de Tallulah River is uitgesleten in de Tallulah Dome Rock Formation. De kloof is ongeveer 3 kilometer lang, de wanden hebben op sommige plekken een hoogte van 300 meter. Tallulah Falls is de verzamelnaam van zes opeenvolgende watervallen: l’Eau d’Or (hoogte: 14 meter), Tempesta (23 meter), Hurricane (29 meter), Oceana (15 meter), Bridal Veil (5,2 meter) en Lovers Leap (4,9 meter). De totale afstand tussen de eerste en de laatste waterval bedraagt 1,6 kilometer.

In 1993 werd Tallulah Falls State Park opgericht. Het gebied was overigens al sinds het begin van de 19e eeuw een toeristische bestemming. Vooral nadat in 1882 de Tallulah Falls Railroad in gebruik werd genomen, namen de bezoekersaantallen flink toe. Tegenwoordig liggen er wandelpaden langs zowel de North Rim als de South Rim van de kloof, er zijn diverse genummerde uitkijkpunten. Copyright © www.ontdek-amerika.nlJe kan op twee plaatsen de kloof oversteken, namelijk via een hangbrug die hoog boven de kloof hangt, of via het voetpad dat langs highway 441 ligt. Aan beide zijden van de kloof bevinden zich veel metalen trappen, zodat je ook naar lager gelegen viewpoints (of zelfs tot naar de bodem toe) kunt afdalen.

Hurricane Falls Trail
Dit is de meest populaire trail in het park. De trail is in totaal 2,25 mijl (3,6 kilometer) lang, en wordt vanwege de hoogteverschillen als vrij zwaar aangemerkt. De wandeling begint aan de noordzijde van de kloof, bij het Jane Hurt Yarn Interpretive Center. Als je van daaruit naar het oosten loopt (linksaf) kom je eerst bij Overlook 1a (je ziet dan de hangbrug beneden je) en vervolgens bij Overlook 1, vanwaar je zicht hebt op Bridal Veil Falls. Vervolgens ga je terug naar het beginpunt, je loopt het Interpretive Center voorbij en komt dan een klein stukje verder uit bij Overlook 3. Vanaf dat punt begint de afdaling, eerst ga je omlaag tot aan Overlook 2. Daar heb je zicht op l’Eau d’Or Falls. Na 310 traptreden bereik je de Tallulah Gorge Suspension Bridge, via die brug loop je naar de South Rim. Aan de zuidzijde van de kloof ga je nog verder naar beneden, er zijn 221 traptreden tot aan het Hurricane Falls viewpoint. Dit is het laagste punt van deze trail. De klim omhoog bestaat uit twee delen, eerst ga je via dezelfde 221 traptreden omhoog (tot aan de Suspension Bridge), daarna ga je via een volgende serie van nog eens 347 traptreden omhoog tot aan de bovenzijde van de South Rim. Daar liggen nog diverse viewpoints. Eerst ga je naar het oosten (linksaf), naar de viewpoints 8, 9 en 10. Bij Overlook 10 draai je om, en ga je verder in westelijke richting. Je komt dan opnieuw langs Overlook 9 en 8, daarna bereik je achtereenvolgens Overlook 7 en 6. Even verder ligt de drukke Highway 441, via het voetpad naast die weg loop je weer naar de North Rim toe. Daar kom je dan nog Overlook 5 en 4 tegen, voordat je het Interpretive Center weer bereikt.

Sliding Rock Trail
Deze trail is 3,4 mijl (5,4 kilometer) lang. De wandeling is zwaarder dan de hierboven beschreven Hurricane Falls Trail, je gaat namelijk helemaal naar beneden toe, tot aan de rivier. Je hebt een permit nodig om deze wandeling te mogen doen, er worden maximaal 100 permits per dag uitgegeven.

North Rim & South Rim Trail
Als de vele traptreden bezwaarlijk zijn, dan kan je er ook voor kiezen om niet naar het Hurricane Falls Viewpoint te gaan (dit scheelt 221 treden omlaag én omhoog), of om via Highway 441 de kloof over te steken en dus alleen naar de viewpoints langs de beide Rims te gaan. In dat geval zijn de hoogteverschillen die je moet overwinnen heel beperkt.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
praktische informatie
Aanrijroute
Het park ligt in het uiterste noordoosten van de staat Georgia, in de nabije omgeving bevinden zich geen grote plaatsen. De afstand van de hoofdstad Atlanta tot aan het park bedraagt een kleine 100 mijl. Je kan het park bereiken via Georgia State Route 23, stel in je navigatie dit adres in: 338 Jane Hurt Yarn Drive, Tallulah Falls, Georgia.

Openingstijden en toegangsprijs
Het park is dagelijks geopend van 8.00 uur tot zonsondergang. Het Visitor Center is geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur. Voor het gebruik van de parkeerplaats betaal je $ 5,- per auto. Verder wordt er geen fee geheven. Op drukke dagen kan het voorkomen dat er geen parkeerplaatsen meer beschikbaar zijn.

Voorzieningen
In het Visitor Center is een grote giftshop gevestigd, je kan daar ook eenvoudige snacks kopen. Er is een expositie over het ontstaan van de kloof, ook wordt er een informatieve film vertoond. In het park bevindt zich een camping waar plaats is voor tenten en voor campers. De camping is het hele jaar geopend.

Activiteiten
Behalve de uitgebreide wandelmogelijkheden zijn er in het park ook nog andere activiteiten mogelijk, zoals boogschieten, fietsen, mountainbiken, vissen en zwemmen. Als je wilt gaan zwemmen dan heb je daarvoor een permit nodig. De permits zijn gratis, maar het aantal is wel beperkt. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor rotsklimmers, ook daarvoor is een permit nodig.
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Wat me van dit park het meest is bijgebleven, dat zijn de vele traptreden, en het feit dat alles er zo perfect onderhouden was. Zo zag bijvoorbeeld het Visitor Center er prima uit, er is duidelijk veel aandacht besteed aan het ontwerp daarvan. Maar helaas zijn we net wat minder enthousiast over de watervallen, die waren toch niet zo fotogeniek dan de andere watervallen van deze vakantie. En we hadden er nog wel zo hard voor moeten werken om ze te kunnen zien, meer dan duizend traptreden is niet niks! Ons eindoordeel: Tallulah Gorge State Park was zeker een leuke bestemming, maar het behoort niet tot de hoogtepunten van onze Deep South-reis. We denken overigens wel dat we met name Hurricane Falls hoger zouden hebben gewaardeerd, als we helemaal naar de bodem van de kloof zouden zijn gelopen.
 
LINKS
Tallulah Gorge State Park
Atlanta Trails
Wikipedia
 

 
Links Contact Disclaimer