Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Tower House Ruin

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De Native Americans die vroeger leefden in het Four Corners gebied in het zuidwesten van de USA worden vaak Ancestral Puebloans of de Anasazi genoemd. De bloeitijd van deze cultuur viel in de periode 100 tot 1600. De Anasazi bouwden hun woningen vaak in hoge, overhangende rotswanden; dit soort rotswoningen wordt aangeduid met de verzamelnaam Cliff Dwellings. In het zuidwesten van Amerika bestaan nog veel van deze cliff dwellings, soms zijn ze nog in goede staat, soms zijn ze ook zeer ver vervallen. De bekendste cliff dwellings zijn te vinden in Mesa Verde National Park in de staat Colorado.

Cedar Mesa is de naam van een plateau in het zuidoosten van de staat Utah, ook daar vind je nog veel cliff dwellings. Een daarvan is de makkelijk bereikbare Tower House Ruin, een kleine rotswoning die uit twee verdiepingen bestaat. De wanden van de onderste verdieping zijn aan de binnenzijde zwartgeblakerd, de wanden van de bovenste verdieping zijn veel schoner. Het lijkt er daarom op dat het bovenste deel van de Tower House pas later is gebouwd (gerestaureerd?). Binnenin zie je diverse houten palen die bij de constructie zijn gebruikt. Rechts van de Tower House ligt nog een klein gebouwtje, mogelijk een voormalige voorraadkamer. En weer rechts daarvan zie je de restanten van een vervallen kiva. Op de rotswanden staan diverse handafdrukken en petroglyphs.

 

praktische informatie

Permit
Toegang tot het gebied waar de Tower House Ruin zich bevindt is gratis, je hebt geen permit nodig.

Aanrijroute
Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe dichtstbijzijnde plaats is Blanding, aan State Route 191. Ga vanuit Blanding naar het zuiden, na 3 mijl ga je rechtsaf (west) via State Route 95. Volg die weg over een afstand van 6 mijl, tot aan milemarker 115. Daar ga je rechtsaf (noord), via de South Cottonwood Canyon Road. Deze weg wordt met een bord aangegeven.
De South Cottonwood Canyon Road is deels onverhard, bij goede weersomstandig-heden kunnen alle auto’s van deze weg gebruik maken. Na 0,9 mijl ga je linksaf (west) via County Road 240. De parkeerplaats ligt nog eens 4 mijl verder, aan de linkerkant van de weg. Bij de parkeerplaats staat een simpel houten paaltje, verder wordt deze plek niet aangeduid.

De hike
Lengte:  ongeveer 500 meter (enkel)
Moeilijkheidsgraad:  eenvoudig

Van de parkeerplaats loop je via een pad in zuidoostelijke richting, je komt dan vanzelf uit op een slickrockplateau. Als je links in het dal beneden je een hoodoo met een kap ziet staan, weet je dat je de goede route volgt.
Vanaf het slickrockplateau klim je naar beneden, het dal in. Er lopen enkele smalle paden en er staan ook wat cairns, maar dit geeft niet overal houvast bij het vinden van de juiste route. Het kan dus even wat zoekwerk zijn om een pad naar de bodem van het dal te vinden, maar de afdaling zelf is niet moeilijk.
Zoek in de tegenoverliggende rotswand naar de Tower House Ruin, en klim aan de rechterzijde daarvan naar boven. Ook dit is heel eenvoudig.  

Waypoints
N37° 34' 30", W109° 35' 30"  =  afslag South Cottonwood Canyon Road
N37° 34' 30", W109° 35' 30"  =  afslag County Road 240
N37° 34' 57", W109° 39' 26"  =  trailhead
N37° 34' 51", W109° 39' 08"  =  Tower House Ruin

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"
 
onze ervaring

Wij hebben er voor gekozen om de Tower House Ruin in de vroege avond te bezoeken, omdat we vooraf verwachtten dat dan de belichting het beste zou zijn. Een goede keuze, want de fotogenieke ruïne lag er perfect bij. Het is maar klein, méér dan de toren en de niet zo bijzondere petroglyphs is er niet te zien, maar toch hebben wij het hier ontzettend goed naar onze zin gehad. Het is een heerlijke plek om een half uurtje door te brengen, en het is natuurlijk mooi meegenomen dat de rit en de hike er naar toe allebei heel eenvoudig zijn.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

 
Links Contact Disclaimer