Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Trona Pinnacles National Natural Landmark

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Searles Valley is een weidse, droge vlakte ten westen van Death Valley National Park, in de staat Californië. Midden in die vlakte tref je de Trona Pinnacles aan, 500 rotstorens die bestaan uit het poreuse tufa-gesteente. Het landschap heeft een enigszins surrealisch karakter, het heeft filmmakers geïnspireerd om hier scenes van films zoals Planet of the Apes en Star Trek V op te nemen.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlLang geleden bevond zich hier een ruim 150 meter diep gletsjermeer, Searles Lake genaamd. Het zoete grondwater onder de bodem van het meer bevatte veel calcium dat zich vermengde met het zoute water van het meer. Deze combinatie sloeg neer op de bodem in de vorm van kalksteen, en op deze manier ontstonden de  rotstorens die – na het droogvallen van het meer – aan de oppervlakte zijn gekomen. Bij het ongeveer 200 mijl naar het noorden gelegen Mono Lake zijn ook veel tufa-torens ontstaan, die torens zijn minder oud en ook minder groot dan die bij Trona.

De 500 pinnacles zijn verdeeld in drie groepen, die niet gelijktijdig zijn ontstaan. De noordelijke groep is 10.000 tot 25.000 jaar oud, de pinnacles in de zuidelijke groep zijn 32.000 tot 100.000 jaar geleden gevormd. Je kan vier verschillende soorten pinnacles onderscheiden, de towers, de tombstones, de cones en de ridges. Towers zijn hoge smalle rotstorens, de meesten zijn tussen 9 en 12 meter hoog. De grootste tower is aanmerkelijk hoger, ruim 42 meter. Deze tower is te zien in de middelste groep, samen met ongeveer 100 andere towers. In de zuidelijke groep bevinden zich ongeveer 200 towers, en ook in de noordelijke groep tref je deze vorm aan. Tombstones zijn lager (6 tot 9 meter hoog) en breder dan de towers, ze zijn met name in de noordelijke groep te zien. De cones zijn het kleinst, maximaal 3 meter hoog, en komen in het hele gebied voor. Een ridge is een lange rij met tandachtige vormen, in het noordelijke gebied ligt één ridge en in het middelste gebied vind je er twee. De grootste ridge is ongeveer 250 meter lang, 150 meter breed en 42 meter hoog.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
praktische informatie

Aanrijroute
Je vindt de Trona Pinnacles ten westen van Death Valley National Park, tussen de plaatsen Ridgecrest en Trona.

Als je vanuit Death Valley NP komt, rijd dan via State Route 190 naar het westen. Ga 26 mijl ten westen van Stovepipe Wells linksaf, via de Panamint Valley Road. De afstand van deze afslag tot aan het plaatsje Trona bedraagt 46 mijl. Ongeveer 10 mijl voorbij Trona zie je aan de linkerkant van de weg een bord staan, dat is de plek waar de dirtroad begint die naar de Trona Pinnacles gaat.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAls je vanuit het westen komt, rijd dan naar de plaats Ridgecrest, en neem vandaar State Route 178 in oostelijke richting. Rijd de afslag Trona – Red Mountain Road voorbij, de afslag naar de Trona Pinnacles (rechtsaf) ligt 7,7 mijl verder.

De afstand van de afslag tot aan de noordelijke Trona Pinnacles groep bedraagt ongeveer 5 mijl, de route wordt goed aangegeven.

Toestand van de weg
De onverharde weg van Route 178 tot aan de noordelijke groep is onder normale omstandigheden voor alle voertuigen begaanbaar. Maar na regenval kan de weg onbegaanbaar zijn.
Vanaf de noordelijke groep kan je via een netwerk van smalle zandwegen naar de twee andere groepen rijden. High clearance is hier absoluut noodzakelijk, 4WD wordt aanbevolen.

Voorzieningen
Het gebied wordt beheerd door de BLM (Bureau of Land Management) en het is gratis toegankelijk. De BLM heeft diverse informatieborden geplaatst. Bij de noordelijke groep zijn toiletten aanwezig, maar er is geen stromend water. Verder zijn er geen voorzieningen.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
onze ervaring

We hebben een poging gedaan om de noordelijke groep te voet te verkennen, maar omdat het bijzonder warm was (begin mei!) hebben we dat heel snel opgegeven. De koele airco in onze auto was zeer welkom. Het voordeel was dat we met de auto een veel groter gedeelte van de Trona Pinnacles konden bekijken, wel moesten we bijzonder goed opletten waar we reden want de zandpaden die tussen de pinnacles door liepen waren – vooral vanwege kleine maar abrupte hoogteverschillen hier en daar – best lastig begaanbaar. Ons advies: probeer dit gebied indien mogelijk in de late namiddag te bezoeken, op die manier vermijd je de ergste hitte en het felle zonlicht. Het is geen bestemming waar je ver voor om moet gaan rijden, maar als je het goed in je route in kan passen is het leuk om hier even een paar uurtjes door te brengen.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

Bureau of Land Management
Wikipedia
Desert USA.com
American SouthWest

 

Links Contact Disclaimer