Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
USS Alabama Battleship Memorial Park

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
geschiedenis
Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe USS Alabama was het zesde slagschip van de Amerikaanse marine, het werd in gebruik genomen op 16 augustus 1942. In 1943 werd het schip ingezet bij acties die gezamenlijk met de Britse marine werden opgezet. Zo was het schip betrokken bij de beveiliging van het eiland Spitsbergen, en ook bij een vergeefse poging om het Duitse slagschip Tirpitz uit haar Noorse schuilplaats te lokken. Later in datzelfde jaar voer het schip naar de Stille Zuidzee, waar het Amerikaanse vliegdekschepen escorteerde en ook ondersteuning bood bij een groot aantal gevechten met het Japanse leger. Op 19 juni 1944 detecteerde het radarsysteem van de USS Alabama dat er een enorm aantal Japanse vliegtuigen naar de Amerikaanse vloot onderweg was. Mede dankzij de waarschuwing die daardoor tijdig werd afgegeven, slaagden de Amerikanen erin deze aanval succesvol af te slaan. Er werden bijna 400 Japanse vliegtuigen uit de lucht geschoten, ook werden er 3 Japanse vliegdekschepen tot zinken gebracht. De Japanse luchtmacht slaagde er daarna niet meer het enorme verlies aan manschappen en materieel nog te herstellen, waardoor er geen soortgelijke aanvallen meer konden worden uitgevoerd. Toen de oorlog ten einde kwam, bevond de USS Alabama zich nog steeds in de Stille Zuidzee. Na de capitulatie van Japan moest er een bezettingsmacht aan wal worden opgezet, hieraan nam ook de bemanning van de USS Alabama deel. Enkele maanden later, in oktober 1945, ging het schip terug naar Amerika.

Tijdens de oorlog vuurde het schip meer dan 1250 granaten op de vijand af, en schoot het 22 vijandelijke vliegtuigen neer. Nooit werd er ten gevolge van vijandelijke acties een bemanningslid gedood of materiële schade aan de USS Alabama toegebracht. Daardoor kreeg het de bijnaam “Lucky A”. Wel kwamen vijf bemanningsleden om het leven en raakten elf anderen gewond toen tijdens een gevecht in februari 1944 iets mis ging bij het afvuren van een torpedo. Voor haar inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werden negen Amerikaanse zeeslagsterren aan de USS Alabama uitgereikt.

Na de oorlog is het schip niet meer actief geweest. Begin 1947 werd het opgenomen in de reservevloot van de Puget Sound Naval Shipyard Bremerton in de staat Washington, in 1962 werd het officiëel als marineschip uitgeschreven. Burgers van de staat Alabama startten een actie op om het schip te kunnen behouden als gedenkteken voor de mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst hadden gedaan. Nadat er voldoende geld bijeen was gebracht, werd het schip overgedragen aan de staat Alabama. Vervolgens werd het vanuit Washington naar de kust van Alabama gesleept, daar arriveerde het op 14 september 1964. Enkele maanden later, in januari 1965, werd het als museumschip in gebruik genomen. In 1986 kreeg de USS Alabama de status van National Historic Landmark.
 
het museum bezoeken

Het USS Alabama Battleship Memorial Park bestaat uit meerdere onderdelen. Het belangrijkste gedeelte is uiteraard het slagschip zelf. In het schip zijn drie routes aangebracht die met kleuren worden aangeduid. Je kan zonder begeleiding door het schip heenlopen, en daarbij aan de hand van een brochure een van die routes volgen. Uiteraard kan je ook de diverse routes met elkaar combineren. Elke tour kost ongeveer 30 minuten. Houd er rekening mee dat je onderweg via smalle, steile ladders omhoog en omlaag gaat, en dat de deuropeningen erg laag zijn.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlRoute A (rood) gaat naar het achterste deel van het schip, waar je de verblijven van de manschappen, de kombuis, de wasserij en de kapper kan zien.
Tijdens route B (groen) bekijk je de voorzijde, daar zie je o.a. de verblijfsruimte van de commandant, de machinekamer, de ziekenboeg en de radiokamer.
Route C (geel) gaat via de hoger gelegen gedeeltes. Je ziet o.a. de verblijfsruimtes van de officieren, de brug en de kanonnen.

De USS Alabama in cijfers:
Lengte:  207 meter
Breedte:  33 meter
Gewicht:  35.000 ton
Gewicht tijdens gevechtssituaties (volledig beladen):  45.000 ton
Bemanning (officieel):  2.332 koppen  (onder wie 127 officieren)
Bemanning (officieus):  ruim 2.500 koppen
Maximum snelheid:  ruim 32 mijl per uur
Vermogen:  130.000 pk
Bewapening:  16’’/45 cal. Guns (9 stuks) +  5”/38 cal. Guns (20 stuks) + 40 mm Guns (48 stuks) + 20 mm Guns (52 stuks)
 
USS Drum
De USS Drum is een 95 meter lange onderzeeboot die in 1941 in gebruik werd genomen. De bemanning telde 72 koppen. De boot werd in 1969 geschonken aan het Battleship Memorial Park. In het Aircraft Pavillion wordt een korte film over de boot vertoond, ook is het mogelijk om de boot zelf in te gaan. Je kan over de volle lengte door de boot heenlopen.

Overigen
Het park besteedt niet alleen aandacht aan de marine, maar ook aan andere legeronderdelen en aan de coastguard. Zo staan er vliegtuigen, tanks en artilleriewapens uit allerlei verschillende periodes opgesteld, variërend van vóór de Tweede Wereldoorlog tot en met de Golfoorlog van begin jaren ’90. Een van de meest bijzondere exemplaren is het spionagevliegtuig Black Bird, dat in 1965 tijdens uiterst geheime missies werd gebruikt door de CIA. Ook zijn er diverse gedenktekenen, zoals een Memorial Wall die is opgericht om de mensen die Alabama’s Medal of Honor hebben ontvangen te eren.

Special events
Enkele malen per jaar vindt er een demonstratie plaats, waarbij wordt getoond hoe het leven aan boord er tijdens de oorlog uitzag. Ook kunnen er incidenteel andere evenementen plaatsvinden, zoals een tentoonstelling van oude legerjeeps, motors en dergelijke. Kijk hier voor de agenda.

 
praktische informatie

Aanrijroute
Het schip ligt in Mobile Bay, direct ten oosten van de stad Mobile in de staat Alabama. Voor de juiste aanrijroute kan je in je navigatiesysteem het adres 2703 Battleship Pkwy, Mobile, Alabama invoeren.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlKom je vanuit Mobile, ga dan via Government Street naar het oosten toe. Net voordat je Mobile Bay bereikt, ga je via een flauwe bocht naar rechts, dit is de Old Spanish Trail (ga dus niet het water over via Interstate 10!). Volg de Old Spanish Trail over een afstand van ongeveer 1 mijl, en ga dan rechtsaf naar het park.
Kom je vanuit het oosten, dan kan je het water via twee verschillende wegen oversteken, namelijk via US-98 of via I-10. Kom je via US-98, dan bereik je vanzelf de afslag naar het park. Kom je aanrijden via I-10, neem dan exit 30 richting US-90/US-98.

Openingstijden
In de maanden april tot en met september is het park geopend van 8.00 tot 18.00 uur, en van oktober tot en met maart van 8.00 tot 17.00 uur. Je kan tot 1 uur voor sluitingstijd entreekaartjes kopen. Op 25 december is het park gesloten.

Entreeprijzen (info 2018)
De toegangsprijs bedraagt $ 15,- per persoon (van 12 jaar tot en met 55 jaar). Voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar is de entreeprijs $ 6,-, kinderen tot en met 5 jaar hebben gratis toegang. Senioren (vanaf 56 jaar) betalen $ 13,- per persoon. Behalve de entreeprijs per persoon betaal je ook parkeergeld, de kosten zijn $ 4,- per auto.

Voorzieningen
In het gebouw waar de entreetickets worden verkocht is een giftshop aanwezig. In het schip zelf bevindt zich een snackbar, met een assortiment aan burgers, sandwiches, pizza’s, ijs en snacks. De openingstijden variëren. Op het buitenterrein staan diverse overdekte picknickplaatsen.
 
onze ervaring
Eigenlijk heb ik niet zoveel met dit soort bestemmingen. Toch hadden we een bezoek aan het schip om twee verschillende redenen in onze planning opgenomen. Als eerste, omdat het precies op onze route lag en we geen goed alternatief konden vinden om de dag lekker mee op te vullen. En als tweede, omdat Hans enkele jaren zelf bij de Nederlandse marine heeft gevaren. Voor hem was het bezoek aan de USS Alabama echt een trip down memory lane. Waardoor het bezoek aan dit schip ook voor mij veel boeiender werd, ’t was echt leuk om te horen hoe er allerlei herinneringen bij hem bovenkwamen. En natuurlijk mag ’t ook gezegd worden dat alles er prima verzorgd uitzag, dus iedereen die het interessant vindt om een oud oorlogsschip van binnen te bekijken zal zich hier heel goed kunnen vermaken. Wij hebben ons overigens wel beperkt tot de USS Alabama zelf, de onderzeeboot hebben we niet bekeken.
 
links
USS Alabama.com
Wikipedia
 

 
Links Contact Disclaimer