Halverwege de 19e eeuw vond er een massale immigratie naar de staat Arizona plaats, omdat er goud was gevonden. Een van de goudzoekers die zich daar vestigden was de uit Europa afkomstige Henry Wickenburg. In 1863 ontdekte hij een belangrijke goudader, enkele tientallen mijlen ten noordwesten van de plek waar omstreeks diezelfde tijd de stad Phoenix werd gesticht. Wickenburg heeft de mijn gedurende drie jaar zelf geëxploiteerd; in 1866 verkocht hij 80% van de mijn aan Benjamin Phelps, die The Vulture Mining Company oprichtte. Bij de mijn ontstond het stadje Vulture City, waar op het hoogtepunt ongeveer 5.000 mensen woonden. De mijn heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Arizona, en speciaal aan die van de stad Phoenix.
De Vulture Gold Mine is gesloten in het jaar 1942. Van de vele gebouwen van destijds zijn er slechts enkele overgebleven, deels in zeer vervallen staat. Het gebied is nu particulier bezit, de huidige eigenaar heeft het (tegen betaling) voor het publiek opengesteld. Je kan het voormalige Vulture City alleen te voet verkennen, het duurt 1 tot 2 uur om de volledige route te lopen.
Allereerst loop je langs de Assay Office en Manager’s Headquarters, een van de best bewaard gebleven gebouwen. In de wanden van dit gebouw, dat dateert uit het jaar 1884, is veel goud en zilver verwerkt. Het voormalige kantoor is niet toegankelijk, wel kan je andere delen van het gebouw van binnen bekijken. Daar tref je oud meubilair aan, en ook gebruiksvoorwerpen zoals kleding en een Singer naaimachine.
Vervolgens kom je langs The Glory Hole. Dit grote gat in de grond is ontstaan doordat mijnwerkers die ondergronds aan het werk waren te veel goud uit de ondersteunende kolommen verwijderen, waardoor e.e.a. instabiel werd en boven hen instortte. Bij dit ongeval, dat plaatsvond in 1923, kwamen 7 mijnwerkers om het leven.
Voorbij The Glory Hole liggen the Main Shaft en the Blacksmith Shop. The Main Shaft is een mijngang die – onder een hoek van 35 graden – 600 meter de diepte in gaat. De Blacksmith Shop is toegankelijk voor het publiek, je kan hier de oude werkplaats bekijken. Vanaf de Blacksmith Shop is het een stukje lopen naar het volgende gebouw, dat is The Ball Mill, waar puin met behulp van stalen ballen werd kapot geslagen. Achter The Ball Mill staat een stalen gebouw, dat diende als Power Plant.
De route gaat nu weer terug naar het beginpunt. Onderweg zie je nog verschillende gebouwen, waaronder de originele woning van Henry Wickenburg, een gevangenis, een bordeel en een hotel. De meesten hiervan verkeren in zeer slechte staat. Een van de gebouwen is nog wel toegankelijk, je ziet hier vooral oude keukenapparatuur. Dicht bij de ingang kan je ook nog een oud schoolgebouw van binnen bekijken. |
Waar
The Vulture Gold Mine ligt in de staat Arizona, op ruim 1 uur rijden ten noordwesten van de stad Phoenix. Ga vanuit de plaats Wickenburg via State Route 60 naar het westen. Na 2½ mijl ga je linksaf (zuid), via de verharde Vulture Mine Road. De ingang ligt 12 mijl verder direct naast de weg.
Openingstijden
Tijdens de lente en de zomer is de Vulture Mine toegankelijk voor het publiek op vrijdag, zaterdag en zondag. Tijdens de herfst en de winter kan je terecht van donderdag tot en met maandag. Het park is open van 8.00 tot 16.00 uur. Het komt regelmatig voor dat van de openingstijden wordt afgeweken.
Toegangsprijs
De toegangsprijs bedraagt 10 dollar per persoon.
Begeleide tour
Van half mei tot half oktober kan je op zaterdagochtend deelnemen aan een begeleide tour. De tour duurt 2 uur, en begint om 10:00 uur. |
Wij waren niet erg onder de indruk van de Vulture Gold Mine. Op zich is het natuurlijk een pluspunt dat alles zich in originele staat lijkt te bevinden, dat is in principe mooier dan oude gebouwen die met moderne technieken zijn gerestaureerd. Maar het nadeel is het verval: de sfeer van vroeger was hierdoor voor ons niet meer echt voelbaar. Er waren gelukkig nog wel diverse fotogenieke plekken te vinden, het is dus niet zo dat we ons bezoek aan deze ghost town helemaal niets vonden. Maar als we opnieuw voor de keuze stonden, dan zouden we deze bestemming toch hebben overgeslagen. |