Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Washington District of Columbia

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
actuele informatie
De lift van The Washington Monument is sterk verouderd en wordt daarom gerenoveerd. Het Monument is gesloten, naar verwachting zal het weer toegankelijk zijn in het voorjaar van 2019.
 
inleiding

Washington DC is de hoofdstad van de Verenigde Staten. Het bekendste gebouw hier is ongetwijfeld Het Witte Huis, de ambstwoning van de Amerikaanse president; in de directe omgeving daarvan bevinden zich veel bekende gebouwen, musea en monumenten. Officieel wordt met The National Mall  het gebied tussen The State Capitol en het Washington Monument bedoeld, maar ook de monumenten die ten oosten daarvan liggen worden er in de volksmond meestal toe gerekend. Klik hier voor een gedetailleerde plattegrond.   

Hieronder beschrijven we de belangrijkste musea, monumenten en gebouwen die in dit deel van Washington DC liggen. Ook besteden we aandacht aan enkele monumenten die net over de staatsgrens in de plaats Arlington liggen. Uiteraard is deze opsomming niet compleet, Washington DC heeft méér te bieden dan de bezienswaardigheden die wij hier beschrijven.

 
musea

De meeste musea aan de National Mall worden beheerd door The Smithsonian Institution, een onderwijs- en onderzoeksinstuut dat in 1846 werd opgericht. De musea zijn allemaal gratis toegankelijk, en ze zijn elke dag geopend (behalve op 25 december).

Aan de noordzijde wordt The Mall begrensd door Madison Avenue. Aan deze weg liggen, van oost naar west, de volgende musea:

The National Gallery of Art, East Building
Copyright © www.ontdek-amerika.nlHier worden kunstwerken van de middeleeuwen tot aan de 19e eeuw tentoongesteld, je treft hier schilderijen aan van bijvoorbeeld Vincent van Gogh, Rembrandt en Leonardo da Vinci.

The National Gallery of Art, West Building
Dit gebouw bevat moderne en hedendaagse kunstwerken, van kunstenaars zoals Pablo Picasso en Andy Warhol. Je vindt hier ook een kleine duizend sculpturen.

The National Sculpture Garden
Dit 25.000 m² grote beeldenpark behoort is onderdeel van The National Gallery of Art. De basis van de collectie wordt gevormd door beelden van 17 verschillende kunstenaars.

The National Museum of Natural History
Dit natuurhistorisch museum bevat meer dan 125 miljoen specimens van planten, dieren, gesteente, fossielen, mineralen, meteorieten en door mensen vervaardigde objecten.

The National Museum of American History
In dit museum wordt aandacht besteed aan allerlei verschillende aspecten van de Amerikaanse geschiedenis. Enkele onderwerpen zijn bijvoorbeeld: de politiek, geschiedenis, het familieleven, landbouw, industrie en sport. Er behoren meer dan 3 miljoen voorwerpen tot de collectie van dit museum.

Aan de zuidzijde wordt The Mall begrensd door Jefferson Drive. Aan deze weg liggen, van oost naar west, de volgende musea:

US Botanic Garden
Copyright © www.ontdek-amerika.nlDeze botanische tuin ligt op het grondgebied van het Capitool. In diverse kassen kan je meer dan 4.000 verschillende planten zien, in een van de kassen hangt een brug aan het plafond waarover je tussen de toppen van de bomen door kan lopen. Er is ook een tuin in de buitenlucht (Bartholdi Park), en er is een vlindertuin.

National Museum of the American Indian
In dit museum worden meer dan 800.000 voorwerpen en 125.000 foto’s tentoongesteld, die samen een beeld vormen van de geschiedenis van de 1.200 verschillende indianenculturen van de USA.

The National Air and Space Museum
Dit is een van de meest populaire musea van The National Mall. Je vindt hier de grootste collectie vliegtuigen en ruimtevaartuigen ter wereld; in het gebouw wordt ook onderzoek verricht naar o.a. planetologie, geologie, geofysica en lucht- en ruimtevaarttechnologie.

Hirshhorn Museum and Sculpture Garden
In een zeer opvallend vormgegeven gebouw wordt hedendaagse kunst tentoongesteld. Naast het gebouw ligt een beeldenpark, met werk van bijvoorbeeld Auguste Rodin en Willem de Kooning.

Arts and Industries Building
Dit museum is al sinds enkele jaren gesloten wegens een zeer uitgebreide renovatie (info 2011).

Smithsonian Castle
In dit gebouw is het administratieve centrum van The Smithsonian Institute gevestigd. Je vindt hier ook een Visitor Information Center, en er zijn diverse permanente en tijdelijke exposities. In de expositieruimte van America’s Treasure Chest kan je een overzicht zien van wat de verschillende Smithsonian Musea te bieden hebben.

The National Museum of African Art
Dit museum ligt achter The Smithsonian Castle. De voorwerpen die hier worden tentoongesteld zijn voor een belangrijk deel afkomstig uit gebieden ten zuiden van de Sahara; de collectie bestaat uit o.a. beeldhouwwerken, maskers en houten muziekinstrumenten.

Arthur M. Sackler Gallery and Freer Gallery of Art
In twee bij elkaar behorende gebouwen, die direct achter The Smithsonian Castle liggen, wordt Aziatische kunst tentoongesteld.

Aan 16th Street, net ten zuiden van het Washington Monument, ligt nog een museum:

US Holocaust Memorial Museum
In dit museum wordt de periode van 1933 (de machtsgreep van de nazi’s) tot aan 1948 (het uitroepen van de staat Israël) weergegeven. Enkele van de onderwerpen zijn: het Joodse leven in Europa voor de Holocaust; de opkomst van de Nazi-beweging in Duitsland en Oostenrijk; de vervolging van zigeuners, homoseksuelen e.a.; de ghetto’s, de concentratiekampen en vernietigingskampen; de bevrijding van Europa.

 
de monumenten

Op de National Mall, recht voor The State Capitol, staat het herdenkingsbeeld van Ulysses S. Grant:

Ulysses S. Grant Memorial
Copyright © www.ontdek-amerika.nlUlysses S. Grant (1822 – 1885) was een bekende Noordelijke generaal tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, en ook de 18e president van de Verenigde Staten. Op een marmeren platform dat 77 meter lang is en 22 meter breed staat het beeld van Grant, zittend op zijn paard Cincinatti. Aan beide zijden staan kleinere sculpturen die soldaten in gevechtssituaties uitbeelden.

Als je van The National Mall naar het westen loopt, kom je langs een reeks monumenten die worden beheerd door The National Park Service.

The Washington Monument
Deze 169 meter hoge toren is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur voor het publiek geopend. Bezoekers gaan met een lift in 70 seconden omhoog tot aan het Observation Deck (152 meter).  Toegang is gratis, maar je hebt wel tickets nodig. Je kan die tickets krijgen bij de Washington Monument Lodge, aan de oostzijde van het monument. De uitgifte van de tickets begint om 08.30 uur. Op drukke dagen zijn de tickets snel op, het wordt daarom aangeraden om je tickets vooraf via internet te bestellen. Hiervoor wordt dan wel een klein bedrag in rekening gebracht.  

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

National World War II Memorial
Copyright © www.ontdek-amerika.nlMet dit monument worden de Amerikaanse slachtoffers van de 2e Wereldoorlog herdacht. Het monument bestaat uit 56 pilaren (5 meter hoog) en 2 bogen (13 meter hoog) rondom een plein met een fontein. Het plein is 103 meter bij 73 meter. De bogen heten Atlantic en Pacific, daar binnenin zitten de Baldacchino sculpturen, dat zijn 4 adelaars die een overwinningskrans vasthouden. Aan de westzijde staat een muur met 4.048 sterren, elke ster staat voor 100 Amerikaanse slachtoffers.

The Reflecting Pool
The Reflecting Pool is een rechthoekige vijver met een lengte van 618 meter en een breedte van 51 meter. Aan de beide lange zijden bevinden zich voetpaden, met schaduwrijke bomen daarnaast.

The Lincoln Memorial
Bij het ontwerp van het Lincoln Memorial heeft de architect zich laten inspireren door de oude Griekse tempels. De 36 pilaren, die elk 30 meter hoog zijn, vertegenwoordigen de 30 staten waaruit de USA ten tijde van de dood van President Abraham Lincoln bestond. Het beeld van Lincoln, dat binnen in het monument staat, is 9.10 meter hoog. Dat is inclusief het 3.40 meter hoge voetstuk. Het marmeren beeld werd in het jaar 1922 onthuld. De twee ruimtes links en rechts van het beeld worden The South Chamber en The North Chamber genoemd. Op de wanden zijn daar de teksten van twee bekende speeches van Lincoln gegraveerd.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 
Vietnam Veterans Memorial
Vlak bij het Lincoln Memorial, ten noorden van The Reflecting Pool, ligt het Vietnam Veterans Memorial. The Wall is een uit twee delen bestaande muur van zwart graniet, waarin de namen zijn gegraveerd van ruim 58.000 soldaten die tijdens de Vietnamoorlog zijn gesneuveld of als vermist zijn opgegeven. De muren zijn verzonken in de grond, en er loopt een voetpad voorlangs. De linkermuur wijst in de richting van The Lincoln Memorial, en in het verlengde van de rechtermuur kan je The Washington Monument zien staan. Ze zijn allebei ongeveer 75 meter lang, de hoogte varieert van 20 centimeter aan het uiteinde, tot 3 meter in het midden (waar de muren elkaar raken).
Het bronzen beeld The Three Soldiers (ook wel: The Three Servicemen genaamd) beeldt drie soldaten uit die naar de namen van hun gevallen kameraden kijken. Zij zijn herkenbaar als een African American, een Hispanic American en een white American.
Op korte afstand van The Wall staat ook een beeld waarmee de vrouwen die tijdens de Vietnamoorlog zijn gesneuveld worden herdacht. De vrouw die omhoog kijkt heet Hope, de biddende vrouw heet Faith en de vrouw die een gewonde soldaat verzorgt heet Charity.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Korean War Veterans Memorial
Copyright © www.ontdek-amerika.nlOok dicht bij het Lincoln Memorial, maar dan ten zuiden van The Reflecting Pool, ligt het monument waarmee de Koreaanse Oorlog (1950 – 1953) wordt herdacht. Je ziet hier 19 roestvrijstalen beelden die elk ruim 2 meter hoog zijn, hiermee wordt een groep soldaten uitgebeeld die samen op patrouille zijn. Het terrein waarop de beelden staan heeft de vorm van een driehoek. Aan een zijde van de driehoek staat een 50 meter lange zwart granieten muur waarin afbeeldingen zijn gezandstraald, hiervoor heeft men gebruik gemaakt van foto’s die zijn aangeleverd door mensen die bij de oorlog betrokken zijn geweest. Aan een andere zijde staat The United Nations Wall, waarop de namen van de 22 landen staan die ondersteuning hebben geboden, ook Nederland en België staan hierbij. Verder hoort bij dit monument nog een ondiepe, circelvormige vijver die de naam The Pool of Remembrance draagt.

Als je vanuit de Korean War Veterans Memorial verder naar het zuiden loopt en Independance Avenue oversteekt, dan kom je uit bij The Tidal Basin, een meer met een oppervlakte van 43 hectare. Aan de oever van dit meer liggen nog vier monumenten. Eerst kom je bij The Martin Luther King Jr. Memorial, als je vervolgens tegen de richting van de klok om The Tidal Basin heenloopt tref je achtereenvolgens Franklin Delano Roosevelt Memorial, George Mason Memorial en Thomas Jefferson Memorial aan.

Martin Luther King Jr. Memorial
Martin Luther King Jr. was een prominente mensenrechtenactivist die opkwam voor de rechten van de African American. Hij riep op de raciale segregatie en discriminatie te bestrijden middels burgerlijke ongehoorzaamheid en andere niet gewelddadige middelen. Vooral zijn speech “I have a dream” is zeer bekend. Martin Luther King werd vermoord op 4 april 1968. Hij is de eerste African American die wordt geëerd met een monument nabij The National Mall, het monument werd geopend in 2011. Het monument bestaat uit een ruim 9 meter hoog granieten beeld van King, en een 140 meter lange muur waarin bekende uitspraken van hem staan gegraveerd.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
Franklin Delano Roosevelt Memorial
Dit monument is gebouwd ter herinnering aan de 32e president van de Verenigde Staten, Franklin Delano Roosevelt. Hij was president van 1933 tot 1945, en hij is de enige Amerikaanse president die vier maal is gekozen (sinds een wetswijziging in 1947 is het niet meer mogelijk om meer dan 1x herkozen te worden.) Het monument bestaat uit vier verschillende openluchtkamers, die elk één ambtstermijn vertegenwoordigen.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

George Mason Memorial
George Mason (1725 – 1792) was een van de Founding Fathers, een van de grondleggers van de Verenigde Staten van Amerika. Het herdenkingsmonument dat ter ere aan hem is opgericht ligt ten zuiden van The Tidal Pool. Het bestaat uit een 22 meter lange stenen muur met daarvoor een zittend beeld van George Mason.

Thomas Jefferson Memorial
Thomas Jefferson (1743 – 1826) was de derde president van de Verenigde Staten. Direct aan de oever van The Tidal Basin staat een groot, koepelvormig gebouw in neoklassieke stijl, met een zuilengalerij. Midden in het gebouw staat een 5.80 meter hoog bronzen beeld van Jefferson. Thomas Jefferson heeft een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van The Declaration of Independence; op de muren binnen in het gebouw staan teksten die hieruit afkomstig zijn.

De hieronder genoemde monumenten staan op ongeveer 10 autominuten van The National Mall vandaan, in de stad Arlington (Virginia).

The Marine Corps War Memorial
Copyright © www.ontdek-amerika.nlDit herdenkingsmonument, dat beter bekend is onder de naam Iwo Jima Memorial, is opgedragen aan de mannen en vrouwen van The United States Marine Corps, die sinds 1775 tijdens hun diensttijd zijn gesneuveld. Het ontwerp van het beeld is gebaseerd op de wereldberoemde foto Raising the Flag on Iwo Jima, die op 23 februari 1945 door fotograaf Joe Rosenthal werd gemaakt. Het bronzen beeld staat op een platform, het beeld zelf is 9.80 meter hoog en de paal waaraan de vlag hangt is 18 meter lang. Het beeld staat direct ten noorden van Arlington National Cemetery.

The Netherlands Carillon
Vlak bij The Marine Corps War Memorial staat The Netherlands Carillon. Het is een gift van het Nederlandse volk aan Amerika, om hen te bedanken voor hun inzet tijdens de 2e wereldoorlog. In een 40 meter hoge open klokkentoren hangen vijftig klokken, die elk een groep mensen uit de Nederlandse maatschappij vertegenwoordigen.

Pentagon Memorial
Direct ten zuidwesten van het Pentagon is een monument opgericht voor de mensen die zijn omgekomen bij de aanslag op het Pentagon op 11 september 2001. Er staan 184 bankjes, waar water onderdoor stroomt. Op elk bankje staat de naam van één slachtoffer gegraveerd; aan de richting waarin de bankjes wijzen kan je zien of het gaat om iemand die zich in het gebouw bevond, of om een inzittende van American Airlines Flight 77.

 
de gebouwen

Het Witte Huis
Copyright © www.ontdek-amerika.nlHet Witte Huis is de ambtswoning van de president van de Verenigde Staten, het ligt ongeveer een halve mijl ten noorden van The Washington Monument. Het is gebouwd in de periode van 1792 tot 1800, later hebben er nog diverse uitbreidingen plaatsgehad. Jarenlang is de naam Executive Mansion in gebruik geweest, pas sinds 1901 is The White House de formele naam. Er worden rondleidingen in het Witte Huis georganiseerd, je kan daar echter niet zomaar aan deelnemen. Je kan een verzoek indienen bij een congreslid of een senator, je krijgt dan ongeveer 2 weken voor de aangevraagde datum te horen of je wel of niet wordt toegelaten. (Op de foto aan de bovenzijde van deze pagina is de zuidzijde van The White House te zien.)

The United States Capitol
In het jaar 1795 heeft de staat Maryland een deel van haar grondgebied afgestaan, dat gebied werd Washington DC, de nieuwe hoofdstad van de Verenigde Staten. Twee jaar later werd begonnen met de bouw van The United States Capitol, het gebouw dat onderdak moest gaan bieden aan de leden van de Amerikaanse Senaat en aan de leden van het Huis van Afgevaardigden. Samen worden die The Congress genoemd.
De vleugel waarin de senatoren zijn gevestigd was gereed in 1800, het gedeelte van Het Huis van Afgevaardigden werd elf jaar later voltooid. Op 24 augustus 1814 ging het gebouw gedeeltelijk in vlammen op, het was in brand gestoken door de Britten die destijds in een militair conflict met de Verenigde Staten waren verwikkeld. Pas in het jaar 1826 was het Capitool weer geheel opgebouwd.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDoor de toevoeging van nieuwe staten kwamen er steeds meer senatoren en vertegenwoordigers, daardoor werd het Capitool al snel te klein. Er hebben dan ook nog diverse malen uitbreidingen plaatsgehad.
In het Capitool is een Visitor Center gevestigd, dat is dagelijks (behalve op zondag en sommige feestdagen) geopend van 8.30 uur tot 16.30 uur. De ingang is gevestigd aan de oostzijde van het Capitool. In het Visitor Center kan je gratis tickets krijgen waarmee je kan deelnemen aan een rondleiding door het gebouw. Op drukke dagen kunnen de tickets snel op zijn, het is daarom aan te raden vooraf online te reserveren.
De tour begint met een 13 minuten durende introductiefilm, daarna wordt de groep waarbij je bent ingedeeld door een gids rondgeleid. Je krijgt daarbij een koptelefoon op, waardoor je de gids steeds makkelijk kunt verstaan. Je krijgt achtereenvolgens the Crypt of the Capitol, the Rotunda en The National Statuary Hall te zien.

Het meest indrukwekkende van die drie is the Rotunda, dat is de grootste ruimte van het Capitool. De Rotunda ligt onder de grote koepel; de circelvormige ruimte heeft een diameter van 29 meter en een hoogte van bijna 55 meter. In de Rotunda kan je standbeelden,  grote schilderijen, prachtig bewerkte panelen en natuurlijk ook de erg mooie koepel bekijken. The Crypt of the Capitol is een grote ronde ruimte die recht onder de Rotunda ligt, je ziet hier 40 lichtbruine zuilen die aan de bovenzijde door bogen met elkaar zijn verbonden. In the National Statuary Hall staan ongeveer 100 beelden van mensen die een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van hun staat hebben geleverd, alle 50 staten zijn vertegenwoordigd.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

The Supreme Court
The Supreme Court ligt net ten oosten van het Capitool, het is het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten. Je kan hier in de rechtszaal een lezing bijwonen van ongeveer een half uur, reserveren is niet nodig.

The Old Post Office
Copyright © www.ontdek-amerika.nlEén blok ten noorden van The National Museum of Natural History (ten oosten van het Witte Huis) ligt The Old Post Office. Dit was in 1899, met z’n hoogte van 96 meter, de eerste wolkenkrabber van de stad. Het gebouw heeft tot 1914 dienst gedaan als postkantoor, tegenwoordig is het een toeristisch centrum met winkels en eetgelegenheden. Vanuit de toren heb je een erg mooi zicht over Washington DC, je kan ook de bekende klokkentoren met de 10 Congress Bells bezichtigen.

Het Pentagon
Net buiten Washington DC, in de stad Arlington, ligt het grootste gebouw ter wereld: het Pentagon. De naam duidt op de vorm van het gebouw: een vijfhoek. Het Pentagon is het gebouw van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, er werken meer dan 23.000 mensen. Het Pentagon werd gebouwd tijdens de jaren ’40 van de vorige eeuw, tijdens de tweede Wereldoorlog. Het is ruim 117.000 m² groot, het gangenstelsel is in totaal 28 kilometer lang. Van de zeven verdiepingen bevinden zich er twee ondergronds. Er vinden rondleidingen plaats, om daaraan deel te mogen nemen moet je vooraf reserveren. Dat is mogelijk vanaf 90 dagen tot 8 dagen voor de gewenste tourdatum.

The Library of Congress
The Library of Congress is de grootste bibliotheek ter wereld, het bevat miljoenen boeken, geluidsopnames, foto’s, landkaarten en manuscripten. Het bestaat uit drie gebouwen, die alle drie net ten oosten van The United States Capitol liggen. Het belangrijkste gebouw is The Thomas Jefferson Building, vanuit het Capitool kan je hier via een ondergrondse tunnel naar toe lopen. De bibliotheek is gratis toegankelijk, als toerist heb je echter geen toegang tot de leeszalen. Je kan wel deelnemen aan een gratis rondleiding door de Thomas Jefferson Building, die rondleidingen vinden 4 of 5 keer per dag plaats, van maandag tot en met zaterdag. Reserveren is niet nodig. Tijdens zo’n rondleiding krijg je uitleg over de prachtige architectuur van het gebouw, over de collectie van de bibliotheek en over de diensten die de bibliotheek verricht voor het Congres. Enkele noemenswaardige ruimtes zijn The Great Hall en The Main Reading Room. Deze laatste ruimte kan je alleen vanaf een balustrade bezichtigen, door een glazen wand.   

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

Wij zijn geen stadsmensen. Vandaar dus dat we wel even twijfelden of een bezoek aan Washington DC iets voor ons zou zijn. Wat ons over de streep trok, dat was de gedachte aan de vele fotografiemogelijkheden, het leek ons toch wel erg mooi om de vele monumenten en imposante gebouwen op de foto te zetten. Nou, we zijn blij dat we dit besluit hebben genomen, anderhalve dag Washington is ons prima bevallen.
Eén dag hebben we besteed aan de monumenten. Vooraf waren we vooral geïnteresseerd in het Iwo Jima Memorial, het Vietnam War Veterans Memorial en natuurlijk ook in het bekende beeld van Abraham Lincoln. Toch wel apart om die plekken die we al zo goed kenden van foto’s en televisie nu in het echt te kunnen zien. Maar ook de monumenten die we minder goed kenden vonden we indrukwekkend, met name het Korean War Veterans Memorial en het Franklin Delano Roosevelt Memorial.
De tweede (halve) dag Washington DC hadden we gereserveerd voor de rondleiding door het Capitool en voor een bezoek aan the Library of Congress. Die rondleiding door het Capitool bleek de grootste verrassing van ons bezoek aan deze stad te zijn, onze gids was erg enthousiast en wist alles met veel humor aan elkaar te praten. Bovendien was het helemaal niet druk, we hadden dan ook alle gelegenheid om foto’s van het schitterende interieur te maken.
We weten dat anderhalve dag eigenlijk veel te weinig is, we hebben bijvoorbeeld helemaal geen tijd gehad voor de musea. Terwijl die, daar twijfelen we niet aan, ook vast erg mooi zullen zijn. Toch was zo’n bliksembezoek voor ons precies goed.

Nog even een korte opmerking over het vervoer naar en in de stad. Veel toeristen kiezen ervoor om gebruik te maken van de metro, wij zijn – tegen de adviezen in – toch met de auto naar de stad gegaan. Dat is ons prima bevallen, de verkeersdrukte viel erg mee en we konden makkelijk (en niet overdreven duur) op korte afstand van de bezienswaardigheden parkeren. Het bleek daarbij wel heel handig te zijn dat we vooraf al op internet de adressen van de parkeergarages hadden uitgezocht.
 

 
Links Contact Disclaimer