Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
The Wave, Coyote Buttes North

     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

In het uiterste noorden van Arizona, in de buurt van Page, ligt een klein maar wel zeer uitzonderlijk gevormd rotslandschap. De naam “The Wave” is perfect gekozen, je bevindt je daar midden in een versteende golf met prachtige doorgroefde wanden. Het gebied bestaat uit het zeer poreuze Navajo Sandstone; de rode, roze en gele kleuren van het gesteente zijn afkomstig van mineralen en oxidanten die hier via het grondwater in de steenlagen zijn doorgedrongen.

The Wave is iets minder dan een halve hectare groot. Het is een onderdeel van de Coyote Buttes North, dat weer een gedeelte is van het natuurreservaat Paria Canyon Vermillion Cliffs Wilderness Area.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
PERMITS
The Wave bestaat uit zeer kwetsbaar Navajo Sandstone, en de BLM heeft daarom bepaald dat dit gebied per dag door slechts 20 mensen mag worden bezocht. Een toegangsbewijs (permit) kost $ 7,- per persoon. Er wordt regelmatig gecontroleerd of iedereen die het gebied bezoekt in het bezit is van een permit; als je betrapt wordt zonder geldig toegangsbewijs krijg je een flinke boete. Er zijn twee manieren waarop je kan proberen een permit te bemachtigen, via internet of ter plekke.
 
© copyright rob meulenbroeks © copyright rob meulenbroeks © copyright rob meulenbroeks
 
Via internet, drie maanden van te voren.

De helft van de beschikbare permits (10 per dag) wordt uitgegeven via een internetloterij op de site van het Bureau of Land Management Arizona. Deelname aan de loterij kost $5,-. Je hebt een volle maand de tijd om je in te schrijven, volgens het onderstaande schema:

In januari : permits voor mei
In februari : permits voor juni
In maart : permits voor juli
enzovoort

© copyright hanz meulenbroeksJe hebt voor je aanvraag de volgende gegevens nodig:

-de naam van het gebied dat je wilt bezoeken = Coyote Buttes North
-de naam van de trailhead = Wire Pass Trailhead
-de naam van de plaats waar je trail eindigt = Wire Pass Trailhead
-de datum waarop je wilt gaan (plus 2 reservedatums)
-het aantal mensen in je groep (maximaal 6)
-het aantal honden
-je eigen persoonsgegevens
-de persoonsgegevens van een contactpersoon (voor noodgevallen)|
-de gegevens van je creditcard (alleen Visa of MasterCard)

Na afloop van de inschrijvingsperiode worden de permits verloot. Als je wordt ingeloot, dan ontvang je daarvan een bericht (via email) minimaal zeven weken voor de datum van je trip. Je hebt twee weken de tijd om de totaalprijs van je reservering (minus het inschrijfgeld van $ 5,-) te voldoen. Als je niet wordt ingeloot, krijg je het inschrijfgeld niet terug.

Als iemand wordt ingeloot en daarna aangeeft geen gebruik te willen maken van de reservering, of als niet tijdig wordt betaald, dan gaan de permits opnieuw de verkoop in. Je kan de kalender op de site van de BLM raadplegen om te zien of er op deze manier permits beschikbaar zijn gekomen. Deze permits worden verkocht op basis van het ‘first come – first served’ principe.

Je kan de permits naar je huisadres laten sturen, je kan ze ook tijdens je vakantie ophalen in St. George, in Kanab, of in het Paria Ranger Station. Tegelijk met de permits krijg je een uitgebreide routebeschrijving.
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
Ter plekke, 1 dag van te voren
Elke dag worden er 10 permits verloot.  Het adres is BLM Visitor Center, 745 E Highway 89 in Kanab, Utah.  Als je wordt ingeloot, dan kan je tijdens de daaropvolgende dag van je permit gebruik maken. De loterij vindt steeds plaats om 9 uur ’s ochtends (Mountain Standard Time). Als je vanuit Arizona komt, houd dan rekening met het tijdverschil, het is in Arizona één uur vroeger dan in Utah. Je kan je inschrijven voor 1 of meer personen (maximaal 6). Het aantal mensen dat aan de loterij meedoet, is meestal veel groter dan de 10 beschikbare plaatsen. De kans dat je niet wordt ingeloot is dus vrij groot.
 
Wat ontvang je?
- twee parkeerbewijzen
- een hiking permit
- een uitgebreide routebeschrijving met foto’s en GPS-points
 
DE ROUTE
1
House Rock Valley Road
De onverharde House Rock Valley Road is een zijweg van Highway 89. De weg begint tussen de milemarkers 25 en 26; dat is 36 mijl ten oosten van Kanab en 38 mijl ten westen van Page. Bij goede weersomstandigheden is de toestand van de weg vrij redelijk, je kan hier – met aangepaste snelheid – gebruik maken van een gewone personenauto. Als het geregend heeft kan de weg onbegaanbaar zijn, ook voor vierwielaangedreven auto’s. Je kan het beste vooraf bij het Ranger Station informeren naar de toestand van de weg. Na 8,4 mijl bereik je de parkeerplaats (de Wire Pass Trailhead Parking Area), die aan de rechterkant van de weg ligt. Er is daar een toilet aanwezig.
Leg, voordat je aan de hike begint, het parkeerbewijs op het dashboard van je auto. En bevestig de hiking permit duidelijk zichtbaar aan de buitenzijde van je rugzak.
 
De hike
Tegelijk met de permits ontvang je een uitgebreide routebeschrijving, waarop o.a. zes foto’s staan.
Er staan ook GPS-waypoints op vermeld. Je kan de routebeschrijving hier downloaden. In de tekst hieronder verwijzen we naar de foto’s van deze routebeschrijving.

© copyright hanz meulenbroeksDe loopafstand van de parkeerplaats naar The Wave bedraagt 3 mijl (enkel).
De wandeling begint aan de linkerkant van de House Rock Valley Road, je vindt daar een trail register waar je je naam moet noteren. Stap daarna een droogstaande rivierbedding in, dit is de Coyote Wash. Ga daar linksaf.
Loop gedurende een halve mijl door de Coyote Wash. Klim dan aan de rechterkant uit de wash, en volg een zandpad naar de top van een heuveltje. Onderweg kom je opnieuw een trail register tegen, waar je je moet inschrijven. (Op de terugweg moet je je hier ook weer uitschrijven!)
Als je over de top van het heuveltje bent, ga je via het zandpad omlaag. Voor je zie je een zandstenen richel met horizontale lijnen. Aan het einde van het zandpad steek je een droogstaande wash over, vervolgens klim je via de zandstenen richel naar boven. Houd daarbij een beetje links aan. (foto 1)
Ga aan de andere zijde van de richel naar beneden, en ga dan rechtsaf. Je loopt nu in zuidelijke richting over een zandstenen ondergrond, parallel aan de richel (foto 2).
De ondergrond (slickrock) loopt hier schuin af van rechts naar links; blijf min of meer op dezelfde hoogte lopen.
Loop in de richting van twee bijna gelijke zandstenen heuvels, de Twin Buttes (foto 3). En passeer die aan de rechterkant. In de rotsen ver voor je zie je een zwarte verticale spleet. Dit is de “Black Crack”, het voornaamste oriëntatiepunt op dit deel van de wandeling. The Wave ligt daar direct onder.
Voorbij de Twin Buttes loop je over een kaal en redelijk vlak rotsgebied, dit deel van de hike duurt ongeveer 20 minuten (foto 4). Daarna ga je een stukje naar beneden, en steek je een droogstaande wash over (foto 5).
Het laatste stuk van de hike bestaat uit een korte, steile klim over zand en rotsen (foto 6). Aan het einde van de klim bereik je de zuidelijke ingang van The Wave.
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
ONZE ERVARING

© copyright rob meulenbroeksWe waren natuurlijk ontzettend blij toen we op 1 januari 2006 via Internet permits voor The Wave wisten te bemachtigen. We hebben echt heel erg naar die 26ste april uitgekeken, dat moest toch wel een van de hoogtepunten van onze reis gaan worden. En dat was het ook! Absoluut! Ook al is The Wave maar klein, je raakt er gewoonweg niet uitgekeken. De omgeving is ook schitterend, veel van onze foto’s zijn gemaakt vanaf een plek hoog boven The Wave.

De wandeling was wel erg zwaar. Ik had erg veel last van de hoge temperatuur, en onderweg snakte ik naar wat schaduw. Vooral het laatste klimmetje, net voor we de ingang van The Wave bereikten, was echt slopend. Gelukkig hadden we veel water en zonnebrandolie meegenomen, dat hadden we allebei heel hard nodig. Maar The Wave was de zware hike méér dan waard, ik zou het zo opnieuw willen doen!

 
LINKS
Bureau of Land Management Arizona
American SouthWest
 

 
Links Contact Disclaimer