Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
White Sands National Monument

© copyright hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

De duinen van White Sands National Monument bestaan niet, zoals de naam doet vermoeden, uit zand, maar uit puur gypsum (gipskristallen). De duinen beslaan in totaal een oppervlakte van ongeveer 710 km², het is daarmee het grootste gypsumveld ter wereld. Ongeveer 40% daarvan bevindt zich binnen de grenzen van het park, de overige 60% valt onder een gebied dat militair terrein is.
Het duinenveld ligt geheel in de Tularosa Basin. In de omliggende gebergten komt veel gypsum voor; gedurende miljoenen jaren is er veel gypsum door regen- en smeltwater opgelost en meegevoerd naar dit laag gelegen basin. Van daaruit kon er geen verdere afvloeiïng van het water plaatsvinden. De hete zon en droge wind zorgden er voor dat het water verdampte; de mineralen bleven achter en kristalliseerden, zodat uiteindelijk alleen het pure, witte gypsum overbleef.

De harde wind, vrijwel altijd vanuit het zuidwesten, verplaatste de gipskristallen naar het noordoosten. Daar hebben zich dus de duinen gevormd, waaraan het park haar bekendheid te danken heeft. Het duinenveld verandert ook nu nog steeds, de meest actieve duinen kunnen per jaar ongeveer een meter in noordoostelijke richting opschuiven. Er zijn echter ook stabiele duinen, die nauwelijks meer veranderen.
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
waar

White Sands National Monument bevindt zich in het zuiden van de staat New Mexico, langs State Route 70. De ingang van het park ligt 15 mijl ten zuidwesten van de plaats Alamogordo, en 52 mijl ten noordoosten van de stad Las Cruces.

 
het park bezoeken

De enige ingang van het park ligt direct langs Interstate 70, daar ligt ook het Visitor Center. Bij het Visitor Center begint een 8 mijl lange weg die tussen de witte zandduinen  doorloopt, de Dunes Drive. De eerste helft van de weg is verhard, tijdens de tweede helft van de rit rijd je over het witte zand. Het zand is hier helemaal vlak, dus de rit is voor alle auto’s prima te doen. Aan het einde vormt de weg een lus, je gaat daarna via dezelfde weg terug naar de ingang van het park. Onderweg gelden er diverse snelheidslimieten, je mag achtereenvolgens 45, 35 en 25 mijl per uur rijden. Zonder stops duurt de 16 mijl lange rit (heen en terug) ongeveer 40 minuten.

Hiken
Er bevinden zich vier officiële wandelpaden in het park, maar het is niet verplicht om op die paden te blijven. Je mag overal de duinen inlopen. De vier officiële wandelingen zijn:

© copyright hanz meulenbroeksPlaya Trail
Lengte:  500 yards (457 meter) – loop
Trailhead:  2,5 mijl (4 km) voorbij het Visitor Center
Dit is een vlakke trail naar een kleine playa; dat is een ondiepe, laag gelegen uitholling die na regen vol kan lopen met water.

Dune Life Nature Trail
Lengte:  1 mijl (1,6 km) – loop
Trailhead:  2,75 mijl (4,4 km) voorbij het Visitor Center
Je loopt hier rondom de rand van een duinenveld. In het begin is de trail vlak, na ongeveer 400 meter moet je een stuk omhoog klimmen. Je treft in dit gebied meer vegetatie aan dan in de andere delen van het park. De route wordt aangegeven door middel van bruine paaltjes.

Interdune Boardwalk
Lengte:  650 yards (585 meter) – loop
Trailhead:  4,5 mijl (7,2 km) voorbij het Visitor Center
Je loopt hier over een boardwalk door een gebied met fragiele, beginnende vegetatie. Je gaat naar de top van een duin, vanwaar je een mooi zicht hebt over de omgeving.

Alkali Flat Trail
Lengte:  4,6 mijl (7,4 km) – loop
Trailhead:  7 mijl (11,2 km) voorbij het Visitor Center
Deze trail loopt naar het hart van de duinen, je treft hier vrijwel geen vegetatie aan. De route wordt aangegeven door middel van witte paaltjes met aan de bovenzijde reflecterende oranje tape. Bij harde wind is de routemarkering slecht zichtbaar, je kan dan snel je oriëntatie kwijtraken.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

Overige activiteiten (info 2016)

© copyright hanz meulenbroeksSleeën
In de gift shop van het Visitor Center kan je sleeën kopen die geschikt zijn om ermee van de duinen af te glijden. Uiteraard is deze activiteit heel erg leuk voor kinderen. Kies een niet al te steile helling zonder vegetatie, die niet uitkomt op de weg!

Ranger Tour naar Lake Lucero
Deze door een ranger begeleide tour gaat naar het hart van de duinen en begint aan US Highway 70, tussen de mijlpalen 174 en 175; dat is 25 mijl ten westen van de het Visitor Center. Vanaf het beginpunt rijd je eerst 17 mijl met je eigen auto over verharde wegen, vervolgens maak je een wandeling van ¾ mijl (1,2 km) naar Lake Lucero. De tour vindt alleen in de weekenden plaats, en duurt in totaal ongeveer 3 uur. De kosten bedragen $8,- voor volwassenen, en $4, voor kinderen tot en met 15 jaar. Reserveren is noodzakelijk. Klik hier voor een overzicht van de dagen waarop de tour wordt aangeboden.

Openingstijden
De Dunes Drive wordt elke dag opengesteld om 7 uur in de ochtend, behalve op 25 december. Direct naast het park ligt het militaire oefenterrein White Sands Missile Range, waar regelmatig wapens worden getest. Op die momenten wordt de Dunes Drive afgesloten, meestal duurt dit ongeveer drie uur. Het Visitor Center blijft wel open. Interstate 70 wordt tijdens de testperiodes tussen Alamogordo en Las Cruces voor alle verkeer gesloten. Ook bij slechte weersomstandigheden wordt het park soms zonder vooraankonding gesloten, dit gebeurt vooral tijdens de wintermaanden. Klik hier voor meer informatie.

Toegangsprijs
Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
ONZE ERVARING

Als je graag fotografeert, dan is dit park een echte uitdaging! We vonden het geweldig om de meest fotogenieke plekjes te zoeken, en om te proberen daar mooie plaatjes van te schieten. Dat bleek vaak behoorlijk moeilijk te zijn! De Dune Life Nature Trail vonden we niet zo mooi, de Alkali Flat Trail (waar geen planten groeien) beviel ons veel beter. Wat we nog veel leuker vonden: tijdens zonsondergang de duinen in dwalen en op zoek gaan naar eenzame planten op de wit geribbelde duinhellingen.
White Sands is niet het mooiste park dat we hebben gezien, maar omdat het zo compleet anders is zorgde het wel voor een leuk stukje afwisseling. Als je hier in de buurt komt, moet je er zeker even naar toe gaan. Bij voorkeur ’s avonds, tegen zonsondergang!

 
links

National Park Service
The American SouthWest
DesertUsa.com

 

Links Contact Disclaimer