Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Windsor Ruins

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
Actuele Informatie
Helaas staat er om Windsor Ruins tegenwoordig een hekwerk i.v.m. instabiliteit van de ruïne. Daardoor wordt het lastiger deze goed te bezoeken.
 
omschrijving

Vanaf het einde van de 18e eeuw zijn er in het zuiden van de Verenigde Staten veel katoen- en suikerrietplantages gesticht, het milde subtropische klimaat leent zich zeer goed voor het verbouwen van die gewassen. Een van de plantage-eigenaren was Smith Coffee Daniell II, hij bezat ruim 8.000 hectare aan grond in de staten Louisiana en Mississippi. Hij was degene die in het jaar 1859 opdracht gaf tot de bouw van de imposante woning Windsor nabij de plaats Port Gibson in Mississippi.

Voor het ontwerp van de woning maakte Daniell gebruik van de diensten van architect David Schroder. Die huurde voor de bouw van de woning veel ervaren werklieden in, zoals timmerlui en schilders. Verder werden ook de slaven van Daniell bij de bouwwerkzaamheden ingezet. Bij het ontwerp van de woning ging Schroder uit  van drie klassieke bouwstijlen: de Greek Revival Style voerde de boventoon maar er waren ook elementen aanwezig van de Italianate Style en de Gothic Style. Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe woning was L-vormig en had een bovengrondse kelder, twee verdiepingen met daarin meer dan 20 kamers, en een zolder. Bovenop stond een koepeltoren van waaruit de bewoners de Mississippi River konden zien. De dakrand stak uit boven een brede veranda, en werd ondersteund door 29 kolommen. Elk van de kolommen was 12 meter hoog, en had een omtrek van 1,1 meter.

Smith Coffee Daniell II heeft maar heel kort gebruik kunnen maken van zijn woning. Hij overleed op 34-jarige leeftijd in april 1861, slechts enkele weken nadat de bouw was voltooid. In dezelfde maand waarin Daniell overleed, brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Tijdens deze vier jaar durende oorlog werden veel woningen van plantage-eigenaren verwoest. Windsor bleef dit lot bespaard omdat het door de soldaten werd gebruikt als ziekenboeg en als observatiepost, eerst door de Geconfedereerden en later door de troepen van de Union. De weduwe en de kinderen van Daniell mochten gedurende die tijd in de woning blijven, de tweede verdieping was aan hen toegewezen.

Op 17 februari 1890 ontstond er een brand, zeer waarschijnlijk omdat iemand onvoorzichtig was geweest met een sigaar of sigaret. De woning ging geheel in vlammen op. Na de brand stonden nog 23 kolommen geheel overeind, 5 andere kolommen bleven slechts deels intact. Ook vier ijzeren trappen en het ijzerwerk van de balustrades overleefden de brand. Drie van die vier trappen zijn in de loop der tijd verdwenen, het is niet bekend wat daarmee is gebeurd. De vierde trap is overgebracht naar de campus van de Alcorn State University, en vormt nu de ingang van een historische kerk.

Bij de brand gingen ook alle foto’s van de familie Daniell verloren, en diverse tekeningen die ooit van de woning waren gemaakt. In 1974 doneerden nakomelingen van Smith Coffee Daniell de overblijfselen van de woning aan de Staat Mississippi, het beheer ervan valt nu onder the Mississippi Department of Archives and History. In 1991 ontdekten historici een gedetailleerde tekening van Windsor die in 1863 was gemaakt door een van de soldaten van Major-General S. Grant. Op een informatiebord dat bij Windsor Ruins is geplaatst kan je een replica van deze tekening zien.

Windsor Ruins werd in 1971 opgenomen in het National Register of Historic Places, en heeft sinds 1985 de status van Mississippi Landmark.

Windsor Ruins bezoeken
Windsor Ruins ligt in het uiterste westen van de staat Mississippi, vlak bij de Mississippi River. De ruïne bevindt zich ongeveer halverwege tussen de steden Vicksburg en Natchez. Als je vanuit Vicksburg komt, neem dan de US-61 South. Ga in de plaats Port Gibson rechtsaf via Caroll Street, en ga vervolgens via Rodney Street verder in westelijke richting. Je bereikt de ruïne 10 mijl verder. Als je vanuit Natchez komt, ga dan via US-61 naar het noorden. Neem de afslag MS-552 West (richting Alcorn State University). Je bereikt de ruïne ruim 11 mijl verder.

Windsor Ruins is gratis toegankelijk. Bij de ruïne bevindt zich een ruime parkeerplaats, je kan om de overblijfselen heen wandelen. Er zijn geen voorzieningen.

 
onze ervaring
Vooraf hebben we getwijfeld of Windsor Ruins de moeite van een omweg waard zou zijn. Maar we zijn blij dat we er toch voor hebben gekozen om ernaar toe te gaan, het bleek een verrassend leuke bezienswaardigheid te zijn. Veel tijd hoeft ’t niet te kosten, je kan makkelijk in 5 tot 10 minuten om de kolommen heen wandelen. Maar als je van fotograferen houdt, tel er dan maar gauw nog een half uurtje bij. En, als je toch in deze omgeving bent, dan is het erg leuk om ook nog even bij het vlakbij gelegen Grand Gulf Military Park langs te gaan.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
LINKS
Wikipedia
Legends of America
 

 
Links Contact Disclaimer