Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Yankee Girl Mine

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Red Mountain bestaat uit een groep van drie bergpieken in de San Juan Mountains, in het westen van de staat Colorado. © copyright www.ontdek-amerika.nlHet zijn de resten van een ingestorte vulkaankegel, het gebied dankt haar rode kleur aan het feit dat er in de lavastromen van de voormalige vulkaan ijzererts zit. Behalve ijzererts werd in deze omgeving ook zilver, koper en goud gevonden. Er bevinden zich hier dan ook veel oude mijnen.

In het jaar 1882 stuitte een goudzoeker op een belangrijke zilverertsader. Hij richtte de Yankee Girl Mine op, slechts één maand later al verkocht hij zijn mijn voor een bedrag van 125.000 dollar. In tegenstelling tot de meeste andere mijnen in deze omgeving had de Yankee Girl Mine een verticale schacht; die schacht was ongeveer 320 meter diep. Boven de schacht stond een gebouw waarin een takelinstallatie was aangebracht, waarmee mijnwerkers en materialen naar beneden en naar boven konden worden gebracht. Tijdens de hoogtijdagen van de mijn werd er per dag ongeveer tien ton aan zilver, koper en goud gewonnen. De erts werd door tientallen muilezels naar de plaats Silverton werd gebracht, en van daar via het spoor verder getransporteerd. In totaal heeft de mijn ongeveer 8 miljoen dollar opgebracht, de Yankee Girl Mine was daarmee een van de meest productieve mijnen van de wijde omgeving.

Het hierboven genoemde gebouw bestaat nog steeds. Het is gestabiliseerd, zodat verder verval zoveel mogelijk wordt voorkomen, maar het is niet gerestaureerd. Er is geen permit nodig om Yankee Girl Mine te gaan bekijken, het gebied is vrij toegankelijk.

Het Red Mountain Mining District ligt aan Highway 550, dat is de scenic route die beter bekend staat als de Million Dollar Highway. Als je vanuit de plaats Silverton naar het noorden rijdt, dan passeer je na ongeveer 13 mijl The Mining Reclamation Project. Daar kort aan voorbij begint, in een bocht, aan de rechterzijde de onverharde County Road 31. (Als je vanuit Ouray komt is de afstand tot aan het begin van deze zijweg ongeveer 10 mijl). County Road 31 is gedurende een groot deel van het jaar niet begaanbaar, vanwege de sneeuwval. Bij droog weer is de weg meestal vrij goed begaanbaar voor auto’s met high clearance. Volg County Road 31 over een afstand van ongeveer 1 mijl, je bereikt de Yankee Girl Mine dan vanzelf.

Opmerking:  County Road 31 vormt een lus, het begin en het einde komen allebei uit op de Million Dollar Highway. Onder goede omstandigheden kan de Yankee Girl Mine vanuit beide richtingen worden bereikt, we raden aan via de noordzijde (zoals hierboven omschreven) naar de Yankee Girl Mine te rijden omdat de route dan korter en eenvoudiger is.

 
onze ervaring

Het was nog even spannend of we de Yankee Girl Mine zouden kunnen gaan bekijken, daags voor ons bezoek had het flink geregend en we wisten niet of County Road 31 wel begaanbaar zou zijn. Gelukkig kwam onze high clearance SUV overal zonder problemen doorheen, ook door de kleine waterstroompjes en de wat modderige plekken. Je hoeft niet veel tijd uit te trekken voor een bezoek aan de Yankee Girl Mine, want meer dan alleen het oude gebouw is er niet. Maar het is wel bijzonder fotogeniek, en daardoor is het de korte omweg vanaf de Million Dollar Highway absoluut waard.

 

Links Contact Disclaimer