Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Yant Flat

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Dicht bij de plaats St. George, in het zuidwesten van Utah, bevindt zich een rotsgebied met de naam Yant Flat. Tot voor kort was dit gebied nog vrij onbekend, maar sinds enkele jaren komen er langzaam aan meer bezoekers. De aanrijroute is alleen geschikt voor auto’s met high clearance, en vanaf de trailhead moet je ook nog enkele kilometers lopen voordat je Yant Flat bereikt, de verwachting is dan ook dat het ondanks de toegenomen bekendheid nooit echt druk zal worden. Het is dan ook een zeer goede bestemming als je toeristische drukte wilt vermijden.

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Yant Flat is een komvormig dal dat ligt op een hoogte van 4.600 feet. Vanwege de hoge ligging heb je een weids uitzicht over het landschap van Washington County. Het gebied bestaat uit zeer kleurrijk Navajo Sandstone. Opvallend zijn blokvormige patronen die doen denken aan de bekende rots Checkerboard Mesa in Zion National Park, en de prachtige lijnen in het gesteente, die swirls worden genoemd. Dankzij de vormen, de lijnen en de vele kleuren is het een zeer fotogenieke gebied. In Yant Flat staan vrijwel geen bomen of struiken. Als je door het gebied heenloopt heb je, vanwege de glooiende vormen, veel met hoogteverschillen te maken. De laagst gelegen delen zijn wel vrij vlak. Voor fotografie is de vroege ochtend het beste, ook de late namiddag is goed. Overdag, als de zon fel schijnt, kunnen de kleuren wat flets worden.

Aanrijroute
Rijd vanuit St. George via Interstate 15 naar het noordoosten. Verlaat de Interstate na ongeveer 14 mijl, via Exit 22. Je blijft nu nog ongeveer 1,5 mijl in dezelfde richting verder rijden, via een weg die parallel loopt aan de Interstate. Ga dan linksaf via de Silver Reef Road. Zet de mijlenteller hier op nul. Alle afstanden die hieronder staan genoemd, zijn berekend vanaf dit punt.

Rijd 1,1 mijl via de Silver Reef Road naar het noordwesten. De Silver Reef Road  buigt hier linksaf. Ga niet verder via de Silver Reef Road, maar ga rechtdoor via de Oak Grove Road (FR 032). Het asfalt eindigt na 1,5 mijl.
De onverharde weg is op sommige plekken smal en bochtig. Na 3,1 mijl bereik je een splitsing, volg hier het bord waarop staat “St. George 24 mi” (linksaf). Na 10,5 mijl bereik je de trailhead. (Ter oriëntatie: je bent dan net een zijweg naar rechts voorbij gereden, dit is FR 903).
Waypoint Trailhead:  37°14′05”N, 113°28′37”W

Conditie van de weg
De toestand van het wegoppervlak is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Over het algemeen is het grootste gedeelte van de route goed begaanbaar voor auto’s met high clearance. Maar met name in het laatste deel kan er soms flink wat spoorvorming voorkomen, zeker na periodes met sneeuw of regen.

De hike
Vanaf de trailhead loop je via een geleidelijk stijgend zanderig pad naar het zuiden. Na 1,5 mijl (2,4 kilometer) bereik je de rand van een klif, je ziet Yant Flat dan beneden je liggen. Aan de rechterzijde zie je cairns staan die de route wijzen naar een afdaling via een steile helling. Maar als je die route volgt kan je slechts een zeer beperkt deel van Yant Flat bekijken. Het is dan ook beter om daar nog niet naar beneden te gaan; volg de rand van de klif naar links toe over een afstand van ruim 500 meter. Je loopt hier via zandpaadjes door een gebied met veel struikgewas. De route wordt met cairns aangegeven.
De afdaling is vrij steil, kijk vooraf goed welke route hiervoor het meest geschikt is. Eenmaal beneden bevind je je midden in Yant Flat. Er zijn geen paden, cairns of andere route-aanwijzingen, het is dan ook een gebied waarin je zelf op zoek moet gaan naar de mooiste plekken.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
In mei 2014 hebben we Yant Flat voor het eerst bezocht. De aanrijroute was toen goed te doen, al hadden we zeker tijdens de laatste mijl wel high clearance nodig. Het wandelpad naar de rand van de klif wees zich vanzelf en was op zich heel eenvoudig, maar vanwege het vele losse zand en de kleine hoogteverschillen was het wel wat vermoeiend. We moesten even zoeken hoe we het beste in het gebied konden afdalen, maar toen dat eenmaal was gelukt konden we probleemloos het prachtige gebied gaan verkennen. Het is onze favoriete manier om een vakantiedag door te brengen, zomaar ronddwalen in een eenzaam gebied, zonder wandelpaden, zonder specifiek doel voor ogen….. gewoon lekker op zoek naar de mooiste plekken. Yant Flat bleek daarvoor echt perfect te zijn, we vonden het geweldig daar. Soms schrijven we over soortgelijke ervaringen dat we ons voelen als kinderen in een speelgoedwinkel, maar vanwege de suikerzoete kleuren van Yant Flat gebruiken we liever de benaming ‘snoepgoedwinkel’. Dit bezoek smaakte letterlijk naar meer, vandaar dat we in maart 2015 nog eens naar Yant Flat zijn geweest. De trail was toen, met de lagere temperaturen, makkelijker te doen dan tijdens de eerste keer.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

Still Exploring
American SouthWest

 

Links Contact Disclaimer