Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Shenandoah National Park

© petra engle (http://community.webshots.com/user/petrarick)

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 
 

© Yi Feng (www-net.cs.umass.edu/~yifeng/photos/index.html)Grootte :  806 vierkante kilometer
Nationaal park sinds : 26 december 1935
Aantal bezoekers in 2012 : 1.210.200
Drukste periode : de herfst

Shenandoah National Park ligt in een erg mooi gedeelte van de Blue Ridge Mountains, een voorgebergte van de Appalachian Mountains. In het heuvelachtige landschap vind je veel bosrijke gebieden, en talrijke uitkijkplaatsen vanwaar je uitzicht hebt op de 240 kilometer lange Shenandoah Valley en op het daarnaast gelegen bergmassief Massanutten Mountain. In het park zelf komen veel bossen voor, waar je mooie wandelingen kan maken. Er zijn rivieren, watervallen en rotsformaties, en er is ook een mooi weidegebied. Er komen veel vogels en wilde dieren in het park voor. De herfst is een populaire periode, omdat de kleuren in het park dan erg mooi zijn.

 
BEREIKBAARHEID

Het smalle, langgerekte Shenandoah National Park ligt in het noorden van de staat Virginia. De breedte van het park varieert van 3 tot 21 kilometer, de totale lengte is 170 kilometer. De Skyline Drive is de enige weg die door het park loopt; deze weg loopt over de volle lengte van noord naar zuid door het park.

 
Toegangen

Nabij het park zijn drie Interstates te vinden. Ten westen van het park loopt Interstate 81, aan de noordzijde ligt Interstate 66, en aan de zuidzijde ligt Interstate 64.

Het park heeft vier Entrance Stations:

1. Het Front Royal Entrance Station ligt in het uiterste noorden, en is vanuit het noorden bereikbaar via State Route 340 (afslag vanaf I-66).
2. Het Thornton Gap Entrance Station ligt ruim 30 mijl verder naar het zuiden. Deze toegang is vanuit westelijke en vanuit oostelijke richting bereikbaar, via State Route 211.
3. Nog eens 35 mijl verder naar het zuiden ligt het Swift Run Gap Entrance Station. Ook deze toegang is vanuit het westen en vanuit het oosten te bereiken, via State Route 33.
4. In het uiterste zuiden ligt het Rockfish Gap Entrance Station. Deze toegang is bereikbaar via Interstate 64.

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
Afstanden naar het park
Naar de noordelijke ingang
- Washington DC 72 mijl - 116 km - 1.20 uur
- Winchester 26 mijl - 42 km - 0.30 uur
         
Naar de zuidelijke ingang
- Richmond 93 mijl - 150 km - 1.30 uur
- Charlottesville 23 mijl - 37 km - 0.30 uur
         
ACTIVITEITEN

© petra engle (http://community.webshots.com/user/petrarick)Wandelen
Het park heeft in totaal meer dan 800 kilometer aan wandelpaden, veel van die paden beginnen aan de Skyline Drive. In de beschrijving van de Skyline Drive hebben we een gedeelte van deze trails opgenomen. In het oosten van de Verenigde Staten loopt een 3.488 kilometer lang wandelpad, de Appalachian Trail, van de staat Maine naar de staat Georgia. Ruim 160 kilometer daarvan ligt binnen de grenzen van Shenandoah National Park.

Op veel plaatsen in het park staan paaltjes waarop gegevens over de trails staan aangegeven: de naam, de richting en de afstand. Let ook op de kleuren die met verf op de bomen zijn aangebracht:
Wit: Appalachian Trail
Geel: paden toegankelijk voor wandelaars en ruiters
Blauw: paden alleen toegankelijk voor wandelaars
Rood/oranje: parkgrens

Paardrijden
Paardrijden is toegestaan op paden met een totale lengte van ongeveer 250 kilometer.

Fietsen
Fietsen is alleen toegestaan op de Skyline Drive en op de verharde wegen in de gebieden waar de bezoekersfaciliteiten zijn gevestigd.

Hanggliding
Hanggliding is toegestaan op twee plaatsen in het noordelijke deel van het park, en op een plaats in het centrale gedeelte. Je hebt wel een Hang Gliding Special Use Permit nodig.

Sterren kijken
In de Big Meadows Area wordt een gratis Night Skies Program aangeboden. Er worden telescopen beschikbaar gesteld waarmee de vele sterren bekeken kunnen worden.

Winteractiviteiten
Als er voldoende sneeuw ligt, kan je op diverse plaatsen in het park cross country skiën.

Folklore
Tijdens het hoogseizoen worden in Big Meadows en in Skyland allerlei folkloristische activiteiten georganiseerd, zoals het jaarlijke Apple Butter Festival en optredens van Appalachian dansgroepen.

Ranger Programs
Tijdens de zomer en de herfst worden veel activiteiten georganiseerd door de National Park Service. Dit varieert van door Rangers begeleide wandelingen tot aan lezingen die worden gehouden door geschiedkundigen en wetenschappers. Nadere informatie wordt vermeld in de visitor guide Shenandoah Overlook, en is verkrijgbaar bij de Visitor Centers.

 
SKYLINE DRIVE

© hanz meulenbroeksEen van de meest populaire manieren om het park te bekijken, is een rit over de 105 mijl (170 km) lange Skyline Drive. Dit is een geasfalteerde tweebaansweg, die al kronkelend over de toppen van de Blue Ridge Mountains het park van noord naar zuid doorsnijdt. De hoogte van de weg ligt tussen 180 en 1160 meter, maar er komen nergens steile weggedeeltes voor. Er zijn wel enkele scherpe bochten, en vaak ontbreken de bermen. Over het algemeen is de weg, waarop een maximumsnelheid geldt van 35 mijl per uur, voor alle voertuigen eenvoudig begaanbaar. Onderweg kom je meer dan 70 uitkijkpunten tegen, vanwaar je van de mooie uitzichten kan genieten. De herten en andere wilde dieren die in het park voorkomen, zijn gewend aan de aanwezigheid van mensen; als een dier zich op de weg bevindt zijn automobilisten verplicht te stoppen. Soms komen er zelfs beren voor, met name tijdens de zomermaanden.
In principe is de Skyline Drive 365 dagen per jaar open. Maar van oktober tot maart kan het voorkomen dat de weg enkele dagen, soms zelfs enkele weken, gesloten is als gevolg van sneeuwval. Aan de zuidzijde sluit de weg direct aan op de Blue Ridge Parkway, een prachtige route van 469 mijl (754 km) lang die eindigt bij Great Smoky Mountains National Park.

Langs de weg staan betonnen mijlpaaltjes, die genummerd zijn van noord naar zuid. Hieronder beschrijven we een gedeelte van de trails, uitkijkpunten en andere bezienswaardigheden, waarbij we de locatie steeds aangeven met behulp van deze nummering. Een zeer uitgebreide beschrijving van alle trails en uitkijkpunten tref je aan op de site Guide to Shenandoah National Park and Skyline Drive.

Mijl 0,05 : Dickey Ridge Trail (hoogte 180 meter)

 • Lengte: ruim 8 kilomter (enkel)
  De Dickey Ridge Trail is een wandelpad dat aan de oostzijde van de weg parallel loopt aan de Skyline Drive. Het pad sluit op diverse plaatsen op de weg aan, je kan dan ook op diverse plaatsen met de wandeling beginnen c.q. stoppen. De afstand van het beginpunt, net voorbij de parkgrens, tot aan het Dickey Ridge Visitor Center bedraagt ruim 4 kilometer. En van het Visitor Center tot aan Low Gap is het nog eens 4 kilometer (enkele afstanden).

Mijl 0,6 : Front Royal Entrance Station (hoogte 215 meter)

Mijl 2,8 : Shenandoah Valley Overlook (hoogte 424 meter)
Dit is een van de beste plaatsen om de noordzijde van Shenandoah Valley te zien. De vallei ligt hier ongeveer 250 meter beneden je. Shenandoah Valley wordt in tweeën gedeeld door de 55 mijl lange en 915 meter hoge Massanutten Mountain, waarvan je hier het begin kunt zien. Ook de rivier Shenandoah River wordt in tweeën gesplitst, je ziet de zuidelijke aftakking door de vallei stromen. De beide takken van de rivier komen weer samen bij het plaatsje Front Royal, dat je aan je rechterzijde kunt zien liggen.

 

Mijl 4,6 : Dickey Ridge Visitor Center (hoogte 590 meter)
Aan beide zijden van het gebouw heb je een mooi uitzicht over de omgeving; aan de westzijde zie je Shenandoah Valley, Massanutten Mountain en de vier bulten van Hogback Mountain; aan de oostzijde ligt Chester Gap. Het Visitor Center, dat is geplaatst op The National Register of Historic Places, is dagelijks geopend van april tot eind november. De toiletten zijn het hele jaar door geopend.

 

© petra engle (http://community.webshots.com/user/petrarick)

© petra engle (http://community.webshots.com/user/petrarick)

 
Mijl 4,6 : Fox Hollow Trail
 • Lengte: 2 kilometer (loop)
  Hoogteverschil: bijna 100 meter
  Dit is een zeer eenvoudige wandeling, die voor iedereen geschikt is. Je kan in het Visitor Center of bij het begin van de trail een brochure kopen, waarin uitleg wordt gegeven over de bezienswaardigheden onderweg. Vroeger woonden in deze omgeving de familie Fox en Edgar Marchant, je kan oa. de ommuurde begraafplaats van de familie Fox zien.

Mijl 5,1 : Snead Farm Loop Trail

 • Lengte: 2,3 kilometer (loop)
  Hoogteverschil:  60 meter
  Bij het begin van deze eenvoudige trail ligt een kleine parkeerplaats. Je loopt via een appelboomgaard naar de Snead Homesite; vroeger woonde hier de welgestelde familie Garter, die in deze omgeving fruit teelde. Daarna woonde hier gedurende enkele jaren een rechter met de naam Snead. Het huis waarin de Garters en Snead woonden is afgebroken; je ziet alleen nog een muur en enkele traptreden. Er staat nog wel een oude schuur, die in redelijke conditie verkeert. Via de Dickey Ridge Trail loop je terug naar de parkeerplaats.

Mijl 5,7 : Signal Knob Overlook (hoogte 637 meter)
Als je geïnteresseerd bent in Amerikaanse geschiedenis, is dit een stopplaats die je niet over mag slaan. Je ziet hier Signal Knob omhoogrijzen vanuit Massanutten Mountain; dit is een plek die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog door de Geconfedereerden werd gebruikt om signalen aan de troepen te geven.

Mijl 9,2 : Lands Run Falls Trail

 • Lengte: 2 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 100 meter
  Vanaf de Skyline Drive loop je omlaag over een vrij steil pad, dat vol ligt met kleine rotsen. Na net iets minder dan 1 kilometer zie je een klein beekje dat onder het pad door stroomt, de Lands Run Falls liggen ongeveer 7 meter verder aan de rechterkant. Het gaat hier niet om een echte waterval, maar om een serie stroomversnellingen waarbij het water in een 24 meter nauwe kloof via met mos begroeide rotsen naar beneden valt. Het is vooral een wandeling voor mensen die kleine, charmante plekjes in de natuur waarderen.

© petra engle (http://community.webshots.com/user/petrarick)

© petra engle (http://community.webshots.com/user/petrarick)

 
Mijl 10,4 : Compton Peak Trail
 • Lengte: bijna 4 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 255 meter
  Tijdens de eerste anderhalve kilometer volg je een stuk van de Appalachian Trail. Daarna kom je bij een splitsing, waar je rechts aanhoudt. Een paar honderd meter verder bereik je de top van Compton Peak, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over het Piedmont Plateau en Dickey Ridge. Je loopt terug naar de splitsing, en je kan nu ook nog een klein stukje het andere pad volgen voor een mooi zicht op Mount Marshall. Dit laatste stukje van de trail is vrij steil.

Mijl 17,1  :  Range View Overlook  (hoogte 856 meter)
Dit is een van de mooiste uitkijkpunten in het noordelijke deel van het park. Je kan hier een groot deel van de Blue Ridge Mountains zien. Bij helder weer kan je zelfs in de verte in de staat Pennsylvania het Alleghenies gebergte zien.

Mijl 20,8 : Hogback Overlook (hoogte 1.032 meter)
Dit is de grootste uitkijkplaats in het park, en je kan hier in een hoek van ruim 200° rondom je heen kijken. Vooral laat is het uitzicht vanaf hier erg mooi, in het licht van de dalende zon. Vanaf de uitkijkplaats kan je diverse korte, eenvoudige wandelingen maken.

Mijl 24,1 : Elkwallow Wayside
Op deze plaats zijn bezoekersfaciliteiten gevestigd:  een picknickplaats, toiletten, een telefoon, een winkel met kampeerbenodigdheden en levensmiddelen, een snackbar met meeneemmaaltijden, een tankstation, een giftshop en een postkantoor (alleen voor de afgifte van post). Elkwallow Wayside is geopend van mei tot oktober; de telefoon kan gedurende het hele jaar door worden gebruikt.

Mijl 31,5 : Thornton Gap (hoogte 702 meter)
Hier kruist de weg met State Route 211, je passeert hier het Thornton Gap Entrance Station.
Net voorbij dit Entrance Station ligt de Panorama Area, waar enkele bezoekersfaciliteiten gevestigd zijn: toiletten, een telefoon, een snackbar, een giftshop en een postkantoor (alleen voor de afgifte van post). De toiletten zijn gevestigd achter het Panorama Backoffice Center, en zijn het hele jaar door geopend. De overige voorzieningen zijn alleen van de lente tot en met de herfst open.

Mijl 38,6 : Stony Man Mountain Overlook (hoogte 945 meter)
Vanaf deze grote uitkijkplaats kan je in westelijke richting in Page Valley het plaatsje Luray zien liggen, en Massanutten Mountain. In het zuiden ligt een rotspunt met de naam Stony Man, in de vorm van deze rots kan je met enige fantasie een oog, neus, snor en baard onderscheiden. Ook na zonsondergang is dit een mooie plek om te stoppen, omdat je vanaf hier de lichten van Luray en andere plaatsen in de vallei kunt zien.

Mijl 39,1 : Little Stony Man Trail

 • Lengte: 1,5 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 82 meter
  Tijdens de eerste halve kilometer loopt het pad geleidelijk omhoog, daarna ga je met een bocht naar rechts en klim je nog verder tot aan de rand van een klif. Je loopt dan nog een stuk rechtdoor, tot aan het uitkijkpunt aan het eind van de trail. Links van je zie je de hogere Stony Man, rechts zie je twee gedeeltes van de Skyline Drive. Het is een mooie plek bij zonsondergang; neem dan echter wel een zaklamp mee voor de terugweg.

Mijl 41,7 : Skyland North Entrance (hoogte 1121 meter)
Je komt nu bij het hoogst gelegen deel van de Skyline Drive. De bezoekersfaciliteiten hier bestaan uit: een ATM-machine (voor geldopname), een restaurant, een giftshop, een postkantoor (alleen voor de afgifte van post), een café, toiletten, telefoons, een stal waar je paarden kan huren, een conferentiehal en een amphitheater. Er is ook een Ranger Station. Bovendien ligt hier het grootste hotel van het park, het Skyland Resort. Het restaurant serveert ontbijt, lunch en diner. Er worden ook lunchpakketten gemaakt voor hikers en mensen die willen picknicken.
Je kan in dit gebied diverse wandelingen maken. Enkele voorbeelden daarvan zijn de populaire Stony Man Nature Trail, en de Passamaquoddy Trail.

 

© Yi Feng (www-net.cs.umass.edu/~yifeng/photos/index.html)

© Yi Feng (www-net.cs.umass.edu/~yifeng/photos/index.html)

 
Mijl 41,7 : Stony Man Nature Trail
 • Lengte: 2,6 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 100 meter
  Het pad loopt heel geleidelijk omhoog naar de top van Stony Man. Deze top ligt op een hoogte van 1.222 meter, en het is de op een na hoogste plek in het park. Vanaf het uitkijkpunt aan het einde van de trail heb je uitzicht over Page Valley, met Massanutten Mountain op de achtergrond. Bij het begin van de trail kan je een brochure kopen.

Mijl 42,5 : Millers Head Trail
 • Lengte: 2,6 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 140 meter
  Dit is een vrij eenvoudige wandeling over een goed onderhouden pad. Je loopt naar een rotsrand waar een observatieplatform ligt, vanwaar je helemaal rondom je heen kunt kijken.

Mijl 42,6 : Whiteoak Canyon Trail (tot de eerste waterval)
 • Lengte: 7,4 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 320 meter
  Whiteoak Canyon wordt beschouwd als een van de mooiste plekken van Shenandoah National Park. Het is een schaduwrijke plaats met grote rotsblokken, mooie vegetatie, stroomversnellingen en steile rotswanden met 6 watervallen. Als je alle watervallen wilt zien, wordt de totale lengte van de trail 11,7 kilometer en het totale hoogteverschil komt dan uit op 660 meter. (Het komt regelmatig voor dat er geen ruimte meer vrij is op de parkeerplaats.)

Mijl 43,0 : Limberlost Lake Trail
 • Lengte: 2,1 kilometer (loop)
  Hoogteverschil: 40 meter
  Ook deze trail behoort tot de mooiste van het park. Je loopt over een mooi aangelegd pad door een koel en schaduwrijk bos. Doordat het pad nergens steil is, is de wandeling voor iedereen eenvoudig om te doen. Onderweg staan veel zitbanken naast het pad. Het riviertje dat je via een houten brug oversteekt, heet de Whiteoak Canyon Run.

© petra engle (http://community.webshots.com/user/petrarick)

© petra engle (http://community.webshots.com/user/petrarick)

 

Mijl 44,4 : Crescent Rock Overlook (hoogte 1082 meter)
Vanaf hier kan je via de smalle doorkijk Buracker Hollow het plaatsje Ida zien liggen. De bergrug achter en links van Ida heet de Hershberger Ridge. Aan je linkerkant zie je ook Hawksbill Mountain; de piek daarvan is met ruim 1.200 meter de hoogste in het park. Als je een paar honderd meter van het uitkijkpunt vandaan loopt, kan je een weidser gebied overzien.

Mijl 50,7 Dark Hollow Falls Trail

 • Lengte:  2,3 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil:  135 meter
  De trail begint aan de noordzijde van de parkeerplaats. Je steekt het  beekje Hogcamp Branch over, en loopt aan de linkerzijde daarvan verder. Ongeveer 1 kilometer verder bereik je de waterval. Het pad buigt dan van het beekje af, en daalt dan met een bocht naar de voet van de waterval. Je kan hier goed zien hoe het water in een aantal etappes ruim 20 meter naar beneden valt.

Mijl 51,0 : Big Meadows North Entrance
Het Harry F. Byrd Senior Visitor Center, vernoemd naar een voormalige senator van de staat Virginia, is dagelijks geopend van april tot eind november.
De andere bezoekersfaciliteiten hier zijn gedeeltelijk gevestigd in de Big Meadows Wayside (een ATM-machine, een winkel met levensmiddelen en kampeerbenodigdheden, een snackbar, een giftshop, toiletten en een postkantoor), en in het hotel Big Meadows Lodge (een restaurant, een postkantoor, een giftshop, toiletten en een café). Het restaurant serveert ontbijt, lunch en diner. Er worden ook lunchpakketten gemaakt voor hikers en mensen die willen picknicken.
Verder tref je in dit gebied een wasserette en douches aan (bij de camping), een picknickplaats, een Ranger Station en telefoons.
De meeste voorzieningen zijn geopend van april tot eind november, de toiletten zijn het hele jaar door open.

Mijl 51,2 : Blackrock Summit Trail

 • Lengte: 650 meter (heen en terug)
  Hoogteverschil: 18 meter
  Dit is een zeer eenvoudige trail naar een hoog gelegen punt vanwaar je een goed uitzicht hebt. Je ziet vanaf dat punt oa. de plaatsjes Stanley en Luray liggen; vooral in het donker is dat erg mooi. Op heldere dagen kan je erg ver de Shenandoah Valley inkijken.

Mijl 55,5 : The Point Overlook (hoogte 986 meter)
Vanaf dit uitkijkpunt kan je een groot gebied overzien, van het noordwesten tot het zuidwesten van het park. In het stenen muurtje dat rondom de uitkijkplaats staat, is een opening die toegang geeft tot een wat onduidelijk pad. Via dit pad kan je om een groepje bomen heenlopen, na een paar honderd meter kom je uit bij een ander punt vanwaar je een nog mooier uitzicht hebt.

Mijl 57,5 : Lewis Mountain Facilities (hoogte 1.033 meter)
De bezoekersfaciliteiten in de Lewis Mountain Wayside zijn: een winkel voor levensmiddelen en kampeerbenodigdheden, een giftshop, toiletten, telefoons, een postkantoor, douches en een wasserette. Er is ook een amphitheater en een picknickplaats.

Mijl 58,6 tot 58,8 : The Green Tunnel
Dit is een erg mooi gedeelte van de Skyline Drive, omdat de takken van de bomen die aan beide zijden van de weg staan elkaar raken. Vooral in de herfst is de combinatie van de kleuren en de lichtinval prachtig om te zien. In de winter vormen de takken een tunnel van ijs.

Mijl 61,3 : Baldface Mountain Overlook (hoogte 1.020 meter)
Opnieuw een mooi uitkijkpunt, vanwaar je oa de plaatsjes Elkton en Shenandoah kan zien.

Mijl 62,8 : South River Falls Trail
 • © Yi Feng (www-net.cs.umass.edu/~yifeng/photos/index.html)Lengte: 4,2 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 260 meter
  South River Falls is de op twee na hoogste waterval in het park. Het water valt hier in twee etappes ongeveer 25 meter naar beneden. Je kan de waterval goed zien vanaf een observatiepunt dat via diverse trails te bereiken is, waarvan we er hier een beschrijven. Op de heenweg loopt het wandelpad gedurende een vrij lang recht stuk steeds omlaag. Als het pad linksaf buigt, ga je via een aantal switchbacks nog verder naar beneden. Het pad wordt daarna vlakker; je loopt nu verder naast een beekje. Het observatiepunt ligt een klein stukje verder bij een ommuurde rotsrand. Houd er rekening mee dat je tijdens de terugweg vrijwel voortdurend moet klimmen.

Mijl 65,5 : Swift Run Gap (hoogte 721 meter)
Hier kruist de weg met State Route 33, je passeert hier het Swift Run Gap Entrance Station. Hier begint het zuidelijke deel van het park, dat wat ruiger is en waar minder uitkijkpunten zijn dan in het noordelijke en centrale deel.

Mijl 76,9 : Brown Mountain Saddle Trail

 • Lengte: 6,3 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 350 meter
  Dit is een vrij zware trail, omdat er enkele steile gedeeltes in voorkomen, en omdat het pad op sommige plaatsen ruw en rotsachtig is. Onderweg kom je verschillende mooie uitkijkpunten tegen.

© Yi Feng (www-net.cs.umass.edu/~yifeng/photos/index.html)Mijl 79,5 : Loft Mountain Development
De bezoekersfaciliteiten in Loft Mountain Wayside, direct naast de Skyline Drive, zijn open van begin mei tot eind oktober; je vindt hier telefoons, levensmiddelen, een giftshop, een tankstation, een postkantoor en toiletten. Tijdens de zomermaanden is ook een Information Center geopend.
Ter hoogte van Loft Mountain Wayside gaat een zijweg van ongeveer 1 mijl naar een gebied met nog meer bezoekersfaciliteiten. Hier zijn een camping, een winkel, toiletten, een wasserette en douches aanwezig. Je kan hier terecht van eind mei tot eind oktober. Verder vind je hier een picknickplaats, een amphitheater, een Ranger Station en telefoons. Tijdens de zomer worden hier door rangers begeleide wandelingen en kampvuurbijeenkomsten georganiseerd.
Het Loft Mountain Information Center is geopend van vrijdag tot en met dinsdag in de periode half mei tot en met oktober.

Mijl 79,5 : Frazier Discovery Trail

 • Lengte: 2,3 kilometer (loop)
  Hoogteverschil: 140 meter
  Tijdens deze redelijk eenvoudige wandeling zie je veel bomen, varens, wilde bloemen en vogels. Halverwege bereik je de top van Loft Mountain, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Bij de Visitor Centers in het park is een brochure over deze wandeling beschikbaar.

Mijl 81,2 : Big Run Overlook (hoogte 872 meter)
Dit is een van de beste uitkijkpunten in het park, het blikveld hier is diep en breed, en wordt mooi omlijst door de bomen die op het uitkijkpunt staan.

Mijl 81,9 : Doyles River Overlook (hoogte 876 meter)
Een kort zijweggetje van de Skyline Drive loopt rondom een plek waar een aantal picknickplaatsen te vinden zijn, tussen schaduw biedende bomen. Je hebt uitzicht over Doyles River Valley en diverse bergtoppen.

Mijl 84,8 : Blackrock Summit Trail

 • Lengte: 1,6 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: ruim 50 meter
  Via een goed onderhouden en eenvoudig begaanbaar pad loop je naar Blackrock. Het pad loopt daarna rondom de top van Blackrock heen. Naar de top zelf loopt geen pad, maar je kan er wel naar toe klimmen. Vanaf de top kan je in een hoek van 300° rondom je heen kijken.

Mijl 92,0 : Moormans River Overlook (hoogte 907 meter)
Je kan in een hoek van 180° om je heen kijken, in oostelijke en zuidoostelijke richting. Je ziet hier o.a. het Charlottesville Reservoir. In 1995 heeft een overstroming een landverschuiving veroorzaakt die het aanzicht rondom de noordelijke tak van Moormans River sterk heeft veranderd. Het uitkijkpunt mag alleen overdag gebruikt worden, omdat hier als gevolg van de overstroming nog steeds enkele gevaarlijke plekken voorkomen.

Mijl 105,4 : Rockfish Gap (hoogte 579 meter)
Hier rijd je het park uit. De weg kruist Interstate 64, en gaat verder als de Blue Ridge Parkway.

 
DETAILKAARTEN (pdf)
Op de site van de National Park Service staan vijf detailkaarten van de verschillende gebieden van de Skyline Drive.
Mathews Arm Detail map Skyland Detail map
Big Meadows Detail map Lewis Mountain Detail map
Loft Mountain Detail map  
 
Ook zijn er twaalf detailkaarten waarop delen van de Skyline Drive en de daar omheen liggende trails staan afgebeeld.
Dickey Ridge Area (mijl 3 – 7) Mathews Arm and Elkwallow Area (mijl 19 – 29)
Panorama Area (mijl 29 – 38) Skyland Area (mijl 38 – 44)
Whiteoak Canyon (mijl 39 – 47) Old Rag Area (mijl 39 – 47)
Hawksbill Mountain Area (mijl 44 – 50) Big Meadows Area (mijl 49 – 53)
Rapidan Camp Area (mijl 51 – 54) Lewis Mountain Area (mijl 56 – 63)
Loft Mountain Area (mijl 76 – 84) Riprap Area (mijl 84 – 95)
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Het is in Shenandoah meestal iets koeler en natter dan in de lager gelegen gebieden rondom het park. De lente doet meestal pas echt haar intrede in april of mei. Tijdens de zomermaanden zijn de temperaturen overdag heel aangenaam, de nachten kunnen vrij koud zijn. Helaas is het tijdens de zomer wel vaak heiig, waardoor de uitzichten minder goed zijn. De warmste maand is juli, de temperaturen variëren dan –afhankelijk van de hoogte– van 14° C tot 24° C. In de herfst zijn de kleuren in het park erg mooi. De beste uitzichten komen voor in de winter, omdat de lucht dan meestal erg helder is. Het sneeuwt dan wel regelmatig, in januari en februari valt er gemiddeld ongeveer 20 cm sneeuw per maand. De temperatuur ligt in januari tussen -7° C en 4° C.

 
ACCOMODATIE

© Yi Feng (www-net.cs.umass.edu/~yifeng/photos/index.html)Campings
Er zijn vijf campings in het park. Alle campings, behalve Mathews Arm, hebben douches, een wasserette en een kampwinkel. Alle plaatsen hebben een picknicktafel en een grill. Er zijn nergens aansluitingen op de riolering, of aansluitingen voor water en electriciteit. Voor de groepscamping en voor Big Meadows is het noodzakelijk om te reserveren, de andere campings werken volgens de 'first come, first served' methode. Klik hier voor meer informatie.

1) Mathews Arm (mijl 22,1): open van begin mei tot eind oktober.
2) Big Meadows (mijl 51,2): open van eind maart tot begin december.
3) Lewis Mountain (mijl 57,5): open van begin mei tot begin november.
4) Loft Mountain (mijl 79,5): open van half mei tot eind oktober.
5) The Dundo Group Campground (mijl 83,7): open van eind maart tot half november.

In veel delen van het park is backcountry camping toegestaan. Je kan vooraf schriftelijk een permit aanvragen; permits worden ook afgegeven bij de visitor centers, de entrance stations en het Park Headquarter.

Hotels
Skyland Resort (mijl 41,7)
Het grootste hotel in het park is het Skyland Resort (mijl 41,7), dat werd gebouwd in 1886. Het ligt op het hoogste punt van de Skyland Drive, en heeft 177 kamers die variëren van kleine cabins tot grote luxueuze suites. In sommige kamers is een televisie aanwezig. Het Skyland Resort is open van begin april tot eind november.

Big Meadows Lodge (mijl 51,2)
Dit hotel ligt op een hoogte van 1.070 meter. Het dankt z’n naam aan de grote weide in dit gebied, waar je vaak (vooral ’s avonds en in de vroege ochtend) herten kan zien. In het hoofdgebouw bevinden zich 25 kamers, verder zijn er nog 72 kamers in bijgebouwen en cabins. In sommige kamers is een televisie aanwezig. De Big Meadows Lodge is open van half april tot begin november.

   

© visitshenandoah.com

© visitshenandoah.com

   

Lewis Mountain Cabins   (mijl 57,5)
Deze cabins zijn zeer geschikt voor families. De cabins hebben elk een eigen badkamer, verwarming, electriciteit, handdoeken en bedlinnen. Buiten hebben gasten de beschikking over een grill, een picknicktafel en opslagruimte. Lewis Mountain Resort is open van begin mei tot begin november.

Trailside Huts
Op diverse plaatsen langs de Appalachian Trail staan hutten waarvan lange afstandswandelaars gebruik kunnen maken. Zij moeten in het bezit zijn van een backcountry permit.

Buiten het park
Ook buiten de parkgrenzen is volop accommodatie beschikbaar:
Shenandoah River Cabins
The Lion and the Crow Lodge & Cabins
Days Inn Hotel Luray

 
VOORZIENINGEN

In het park zijn veel bezoekersfaciliteiten gevestigd, een opsomming daarvan vind je hierboven bij de beschrijving van de Skyline Drive. De meeste voorzieningen zijn geopend van de lente tot en met de herfst. Je vindt de faciliteiten in de volgende gebieden:
- Elkwallow (mijl 24,1) - Panorama (mijl 31,5)
- Skyland (mijl 41,7) - Big Meadows (mijl 51)
- Lewis Mountain (mijl 57,5) - Loft Mountain (mijl 79,5)

 
LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

Shenandoah National Park Page
Zeer uitgebreide “Log of the Drive”
Photo's Terragalleria
Photo's Petra Engle

 

Links Contact Disclaimer