Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Mount Rainier National Park

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

© hanz meulenbroeksGrootte : 953 vierkante kilometer
Nationaal park sinds : 2 maart 1899
Aantal bezoekers in 2012 : 1.049.178
Hoogste punt : 4392 meter (Mount Rainier)
Laagste punt : 490 meter (Carbon River Rain Forest)

Mount Rainier is de hoogste vulkaan in de Cascades, de bergketen die zich uitstrekt van het noorden van CaliforniŽ tot in Canada. Het is een steile vulkaan, die is samengesteld uit verschillende lagen lava en andere vulkanische producten. Ongeveer 5700 jaar geleden heeft een grote uitbarsting er toe geleid dat de noordzijde van de vulkaan instortte. Ook daarna bleef de vulkaan van tijd tot tijd uitbarsten, de laatste grote eruptie vond zoín 1000 jaar geleden plaats. De top van Mount Rainier is bedekt met eeuwige sneeuw, en langs de bergwanden liggen maar liefst 27 gletsjers. De vulkaan wordt omgeven door bergweiden, die tijdens de korte zomer bedekt zijn door kleurrijke wilde bloemen. In de lager gelegen gebieden vind je prachtige bossen; in het noordwesten van het park ligt zelfs een gematigd regenwoud. Verder vind je hier diverse bergmeren, rivieren en watervallen. Vanwege de enorme hoeveelheden sneeuw zijn grote delen van het park slechts gedurende enkele maanden per jaar bereikbaar. De voornaamste activiteiten in het park zijn wandelen, bergbeklimmen en wintersport.
BEREIKBAARHEID

Het park ligt in de staat Washington, ten zuiden van de stad Seattle. De afstand tussen Seattle en het voornaamste Visitor Center bedraagt 106 mijl.

Gebruikelijke wegopenstellingen en afsluitingen
Weg/Pass Afsluiting Openstelling
Cayuse Pass (123/410) november april
Chinook Pass (410) november mei
Longmire naar Paradise hele jaar open nvt
Stevens Canyon Road oktober juni
Sunrise Road begin oktober juli
White River Road begin oktober juli
Op de pagina Road Status wordt de actuele toestand van de wegen en de openstelling van de faciliteiten vermeld.
Indeling en toegangen

Het park wordt onderverdeeld in vijf gebieden, die via verschillende toegangswegen bereikbaar zijn.

1. Het Longmire Historic District
Dit gebied ligt in het zuidwesten van het park, op een hoogte van ongeveer 800 meter.
Longmire is bereikbaar via de Nisqually Entrance. Deze toegang ligt aan State Route 706, vijf mijl ten oosten van het plaatsje Ashford en 14 mijl ten oosten van State Route 7. Dit is de enige toegang die het hele jaar door geopend is.

2(c) nps.gov. Paradise
Dit is het meest populaire gedeelte van het park; het ligt in het zuiden op een hoogte van ruim 1600 meter. Paradise ligt aan State Route 706. Vanuit het westen is Paradise het hele jaar door bereikbaar via de Longmire Paradise Road (= State Route 706). Vanuit het oosten is Paradise alleen te bereiken van juni tot oktober, via de Stevens Canyon Road (= eveneens State Route 706).

3. Ohanapecosh
Dit gebied ligt in de zuidoost hoek van het park, op een hoogte van 580 meter. Ohanapecosh ligt aan State Route 123; dit is een zijweg van State Route 12 die van oost naar west onder het park doorloopt. Ongeveer anderhalve mijl boven Ohanapecosh ligt de Stevens Canyon Entrance, die toegang geeft tot de Stevens Canyon Road (= State Route 706). Dit gedeelte van het park is geopend van mei tot midden oktober.

4. Sunrise / White River
Sunrise, in het noordoosten van het park, ligt op 1950 meter hoogte en is daarmee het hoogste punt dat met de auto bereikbaar is. Het ligt aan het einde van een 16 mijl lange zijweg van de Mather Memorial Parkway (State Route 410). Als je vanuit Seattle komt, rijd je via de plaatsen Auburn en Enumclaw naar State Route 410, waarna je Mount Rainier National Park via de noordzijde binnenrijdt. De afstand van Seattle naar Sunrise is ongeveer 100 mijl. State Route 410 is open van mei tot november, de weg naar Sunrise is open van juli tot begin oktober.

5. Carbon River / Mowich Lake
Dit gebied is gesitueerd in de noordwest hoek van het park. De Carbon River Entrance ligt 13 mijl ten oosten van het plaatsje Wilkeson, aan State Route 165. Mowich Lake is bereikbaar via een grotendeels onverharde zijweg van State Route 165, en ligt 22 mijl ten oosten van Wilkeson. Het gaat hier om het laagst gelegen gebied van Mount Rainier National Park, waar je onder andere een gematigd regenwoud aantreft.

Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
Afstanden naar Paradise
-Seattle
-Portland (Oregon)
-Mount St. Helen
-Yakima
106 mijl
153 mijl
104 mijl
92 mijl
-
-
-
-
170 km
247 km
167 km
147 km
-2.30 uur
-3.00 uur
-2.50 uur
-2.10 uur
LONGMIRE

Van de Nisqually Entrance naar Longmire
In het zuidwesten van het park ligt de Nisqually Entrance, de enige toegang die het hele jaar door geopend is. Je rijdt door een zeer bosrijk gebied door een kloof, waardoor je het uitzicht op de omliggende bergen wordt ontnomen. Je hebt hier dan ook nog niet het idee dat je je bevindt op de flank van een van de hoogste bergtoppen in Noordwest Amerika.

 • Twin Firs Loop Trail
  Beginpunt: 4,5 mijl ten oosten van de Nisqually Entrance
  Lengte: 650 meter (loop)
  Duur: 20 minuten
  Dit is een eenvoudige wandeling door een dichtbegroeid bos. Het pad wordt bedekt door zachte dennennaalden. Als je voor mooie uitzichten gaat, kan je beter kiezen voor de verderop beschreven Trail of the Shadows.

Longmire Historic District
Op 6,5 mijl ten oosten van de parkgrens ligt, op een hoogte van 800 meter boven zeeniveau, het Longmire Historic District. John Longmire was in 1883 een van de eerste mannen die Mount Rainier heeft beklommen. Na zijn afdaling stuitte hij bij toeval op een gebied met heetwaterbronnen, en hij was daarvan zo onder de indruk dat hij een jaar later met zijn vrouw naar deze idyllische plaats terugkeerde. Hij bouwde daar het eerste hotel in dit gebied, de Mineral Springs Resort. Nadat Mount Rainier in 1899 de status National Park kreeg, werd in Longmire het Park Headquarters gebouwd. Momenteel doet dit gebouw dienst als museum; het Longmire Museum is een van de oudste musea van de National Park Service. Andere bezoekersfaciliteiten in het Longmire Historic District zijn een Wilderness Information Center en een hotel. De belangrijkste trails die hier beginnen zijn:

 • Trail of the Shadows
  Beginpunt: bij National Park Inn, aan de andere kant van de weg
  Lengte: 1,1 kilometer (loop)
  Duur: 30 minuten
  Hoogteverschil: 25 meter
  Dit is een eenvoudige wandeling. Je ziet de mooie Longmire weiden, met Mount Rainier op de achtergrond daarvan. Je kan binnenkijken in een oude houten hut, en je ziet enkele oude stenen reservoirs waar de gasten van John Longmireís Mineral Spring Resort vroeger in het mineraalwater baadden. Via een aantal bruggetjes steek je kleine beekjes over; je ziet hier ook door bevers gebouwde dammen.

 • Rampart Ridge Trail
  Beginpunt: bij National Park Inn, aan de andere kant van de weg
  Lengte: 7,5 kilometer (loop)
  Duur: 2,5 uur
  Hoogteverschil: 430 meter
  Je volgt eerst hetzelfde pad als bij de Trail of the Shadows. De Rampart Ridge Trail is op sommige plaatsen vrij steil; onderweg loop je door mooie bossen en heb je uitzichten vanaf een bergrand. © copyright www.ontdek-amerika.nlDie bergrand is een overblijfsel van een oude lavastroom, afkomstig vanuit de top van Mount Rainier. Je kan het wandelpad in beide richtingen lopen, maar als je met de klok mee loopt zijn de uitzichten het beste.

Van Longmire naar Paradise
De weg tussen Longmire en Paradise zit vol bochten, is op sommige plaatsen vrij steil, en is 11 mijl lang. Naarmate je hoger komt wordt de begroeiÔng minder, en krijg je steeds meer zicht op het omringende berglandschap, met de pieken Mount St. Helens, Mount Hood en Mount Adams aan de horizon.

Twee mijl voorbij Longmire ligt de Cougar Rock Campground and Picnic Area. Nog eens twee mijl verder bereik je een mooie stenen brug, vanwaar je de 23 meter hoge waterval Christine Falls kan zien. Je mag niet stil staan op de brug zelf, er is een kleine pullout waar je kan stoppen en vanwaar je naar een met een hek afgezet uitkijkpunt kunt lopen.

 • Comet Falls and Van Trump Park Trails
  Beginpunt: vier mijl ten oosten van Longmire
  Let op: de kleine parkeerplaats is vaak vol, en er zijn geen alternatieve parkeermogelijkheden in de buurt
  Lengte Comet Falls Trail: 6 kilometer (heen en terug)
  Duur Comet Falls Trail: 3 uur
  Hoogteverschil Comet Falls Trail: 275 meter
  Lengte Van Trump Park Trail: 9,3 kilometer (heen en terug)
  Duur Van Trump Park Trail: 5 uur
  Hoogteverschil Van Trump Park Trail: 600 meter
  Comet Falls, met 100 meter een van de hoogste watervallen in het park, heeft zín naam te danken aan het feit dat het lijkt op de staart van een komeet.Van Trump Park herinnert aan P.B. Van Trump, een van de eerste mannen die Mount Rainier heeft beklommen. Tijdens de eerste 3 kilometers loop je heuvel op tot aan de onderzijde van Comet Falls. Daarna ga je via switchbacks verder omhoog tot aan de kruising met de Rampart Ridge Trail. Van Trump Park ligt dan aan je rechterzijde; het wandelpad loopt nog 800 meter verder door een weidegebied. Onderweg zie je Mount Adams, Mount St.Helen in het verre zuiden, en de Kautz en Van Trump Glaciers op Mount Rainier.

Vijf mijl voorbij Longmire bereik je The Glacier Bridge. Ook op deze brug mag je niet stoppen; je kan wel stoppen op een van de kleine pullouts net voor en net voorbij de brug. Als je vandaar omhoog kijkt zie je links naast een rotsklif het laagste gedeelte van de Nisqually Glacier liggen.

Zes mijl ten oosten van Longmire begint aan de rechterkant een korte eenrichtingsweg, de Ricksecker Point Road. Onderweg heb je schitterende uitzichten op Mount Rainier, op Nisqually Valley en de Tatoosh Range. De weg komt weer uit op de Longmire Paradise Road. Acht mijl voorbij Longmire kom je opnieuw in de buurt van een waterval. De parkeermogelijkheden zijn beperkt. Narada Falls is 50 meter hoog, en 23 meter breed. Je moet een korte maar steile wandeling maken voor het beste zicht op deze spectaculaire waterval.

 
paradise

© copyright www.ontdek-amerika.nlAan de Longmire Paradise Road ligt een 4 mijl lange weg in de vorm van een lus. Deze weg, waarop eenrichtingsverkeer geldt, geeft toegang tot het druk bezochte gedeelte van het park dat Paradise wordt genoemd. Paradise ligt op een hoogte van ruim 1600 meter boven zeeniveau, en het staat bekend om de prachtige bloemenweiden in de zomer, de enorme hoeveelheden sneeuw in de winter, en het geweldige zicht op de witte piek van Mount Rainier. Tijdens de zomermaanden kan het moeilijk zijn hier parkeerplaats te vinden,

Uiteraard vind je ook hier allerlei bezoekersfaciliteiten, zoals het Jackson Memorial Visitor Center en het elegante hotel Paradise Inn. Tijdens de zomermaanden zijn deze voorzieningen dagelijks geopend. Tijdens de overige maanden is het hotel gesloten, en gelden voor het Visitor Center beperkte openingstijden. Enkele van de trails in dit gebied zijn:

 • Nisqually Vista Trail
  Beginpunt: aan de westzijde van het Jackson Memorial Visitor Center
  Lengte: 2 kilometer (loop)
  Duur: 45 minuten
  Vanaf deze trail heb je een prachtig uitzicht op Mount Rainier en op Nisqually Glacier. Je krijgt hier ook een goed beeld van het planten- en dierenleven in deze hoog gelegen weiden.

 • Skyline Trail
  Beginpunt: Aan de linkerzijde van het Ranger Station op de grote parkeerplaats in Paradise
  Lengte: 8 kilometer (loop)
  Duur: 4 uur
  Hoogteverschil: 430 meter
  Als je de trail in de richting van de klok loopt, bereik je na ruim 3 kilometer klimmen Panorama Point, waar een toilet aanwezig is. Voorbij Panorama Point ga je omlaag, en kruis je diverse andere trails. Aan het einde moet je nog een klein stukje klimmen, naar Myrtle Falls, waarna je terugloopt naar Paradise. Onderweg kan je Nisqually Glacier van vrij dichtbij zien; op heldere dagen zie je ver in het zuiden de bergtop Mount Hood in de staat Oregon liggen.
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Snow Lake

Van Paradise naar de Stevens Canyon Entrance
De weg ten oosten van Paradise heet de Stevens Canyon Road. Deze weg is 19 mijl lang, en is geopend van juni tot oktober. Kort voorbij Paradise liggen de bergmeren Reflection Lake en Louise Lake. Vooral Reflection Lake is erg mooi; je kan hier een prachtig plaatje schieten van Mount Rainier en het spiegelbeeld daarvan in het water. In deze omgeving liggen twee trails:

 • © copyright www.ontdek-amerika.nlPinnacle Peak Trail
  Beginpunt: parkeren bij Reflection Lake, de trailhead ligt aan de andere kant van de weg
  Lengte: 4 kilometer (heen en terug)
  Duur: 2 uur
  Hoogteverschil: 320 meter
  Pinnacle Peak ligt in het midden van de Tattoosh Range, en is met zín precies 2000 meter de op ťťn na hoogste piek in het park. Het wandelpad gaat eerst geleidelijk aan omhoog, maar wordt dan al snel veel steiler. Je eindigt op een hoogte van 1800 meter. Er liggen hier veel losse rotsen, en er kan gedurende de hele zomer sneeuw voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat je stevige wandelschoenen draagt. Op heldere dagen heb je een bijzonder mooi uitzicht over de omgeving.

 • Bench and Snow Lakes Trail
  Beginpunt: aan de Steven Canyons Road, anderhalve mijl voorbij Reflection Lakes
  Lengte: 4 kilometer (heen en terug)
  Duur: 2 uur
  Hoogteverschil: 200 meter
  Tijdens deze wandeling bezoek je twee meren. Na 1200 meter bereik je in een vlak gebied het eerste meer, Bench Lake genaamd. Snow Lake ligt nog eens 800 meter verder. Er zijn wel hoogteverschillen onderweg, maar die zijn vrij geleidelijk. Het gebied staat bekend om zín mooie en zeer gevarieerde plantengroei in de zomer, en de prachtige kleuren in de herfst. De sneeuw verdwijnt meestal pas laat in juni, het wandelpad is tot die tijd vaak modderig.

Kort voordat je het einde van de Stevens Canyon Road bereikt kan je nog een erg mooie wandeling maken:

 • Grove of the Patriarchs Trail
  Beginpunt: net ten westen van de Stevens Canyon Entrance
  Lengte: ruim 2 kilometer (loop)
  Duur: 1 uur
  Hoogteverschil: geen
  Je loopt stroomopwaarts naast de Ohanapecosh River door een schitterend oud bos. Via een brug kom je op een eiland dat binnen twee takken van de rivier ligt, en op dat eiland maakt het wandelpad een loop. In het begin zijn de bomen nog klein, maar al snel bereik je een bos met grote, 1000 jaar oude Douglas firs, Western Hemlocks en Western Red Cedars. Je vindt hier oa. de grootste cedar in het park.

Aan het einde van de weg kom je bij de Stevens Canyon Entrance, die aansluit op State Highway 123, die van noord naar zuid door het park loopt. Als je voor de zuidelijke richting kiest, kom je uit in Ohanapecosh. Ga je naar het noorden, dan kom je uit bij de Mather Memorial Parkway die in de noordoost hoek van het park ligt.

© copyright www.ontdek-amerika.nl
Bridge on the Trail Groves of the Patriarchs
ohanapecosh
De oostzijde van het park is droger en zonniger dan de westzijde, het is een goede bestemming als Paradise en Longmire nat en mistig zijn. Ohanapecosh ligt in een heel rustig, bosrijk gebied, ongeveer 1,5 mijl ten noorden van de parkgrens. Naast de Ohanapecosh River liggen diverse bezoekersfaciliteiten, zoals een Visitor Center, een Ranger Station en de Ohanapecosh Campground and Picnic Area. De voorzieningen zijn slechts enkele maanden per jaar geopend, van mei tot oktober. State Route 123 is tijdens de wintermaanden gesloten.
 • Life Systems Trail: The Forests and Springs of Ohanapecosh
  © nps.govBeginpunt: bij Ohanapecosh Campground, achter het Visitor Center
  Lengte: 800 meter (loop)
  Duur: 30 minuten
  De groene bossen bieden een schaduwrijk rustpunt in dit park. Je loopt tussen de hoge Douglas Spirs en Hemlocks naar het bubbelende water van de Ohanapecosh Hot Springs.

 • Silver Falls Trail
  Beginpunt: Ohanapecosh Campground, vanaf loop B
  Lengte: 5 kilometer (heen en terug)
  Duur: 2 uur
  Hoogteverschil: 90 meter
  Je loopt door een laag gelegen bosgebied naast de heldere, snelstromende Ohanapecosh River, en je passeert de Ohanapecosh Hot Springs. Silver Falls is een 22 meter hoge waterval; het water valt hier tussen de rotsen omlaag waarbij een zilverkleurige spray ontstaat. De rotsen nabij de waterval kunnen erg glad zijn. Je kan de rivier via een brug oversteken, en via de andere zijde naar de camping teruglopen. Tijdens de wandeling kan je spechten horen, en als je geluk hebt kom je onderweg herten of andere dieren tegen.

Voorbij Ohanapecosh loopt State Route 123 nog ongeveer 13 mijl verder naar het noorden. Na anderhalve mijl bereik je de aansluiting met de Stevens Canyon Road (State Route 706), die in westelijke richting naar Paradise en Longmire gaat. Bij deze splitsing vind je de Stevens Canyon Entrance.

State Route 123 eindigt bij de Cayuse Pass, op een hoogte van 1431 meter. De weg sluit hier aan op de Mather Memorial Parkway (State Route 410). De Mather Memorial Parkway is geopend van mei tot november.

SUNRISE/WHITE RIVER

Mather Memorial Parkway (State Route 410)
Deze weg loopt door de noordoost hoek van het park. De weg is open van mei tot november. In het oosten komt de weg het park binnen bij de 1657 meter hoge Chinook Pass. Enkele honderden meters voorbij de parkgrens ligt het mooie bergmeer Tipsoo Lake, dat wordt omringd door subalpine bloemenweiden. Je kan via een korte en eenvoudige trail om het meer heenwandelen. Wie een langere wandeling wil maken kan kiezen voor de:

 • Naches Peak Loop Trail
  Beginpunt: bij de parkeerplaats van Tipsoo Lake
  Lengte: 5,6 kilometer (loop)
  Duur: 2 uur
  Hoogteverschil: 150 meter
  Deze eenvoudige wandeling behoort tot de meest populaire in het park. Onderweg heb je een erg goed zicht op Mount Rainier. In juli en augustus zijn de bloemenweiden hier op hun mooist, en laat in de zomer vind je hier enorm veel blauwbessen. Ongeveer de helft van deze wandeling gaat via de Pacific Crest Nature Scenic Trail. Voor de beste uitzichten kan je de looptrail het beste in de richting van de klok lopen. Het is mogelijk de trail nog met 1,6 kilometer uit te breiden, je loopt dan via Dewey Lakes.

De 3,5 mijl tussen de Chinook Pass en de iets lager gelegen Cayuse Pass zijn spectaculair mooi, je gaat via een aantal haarspeldbochten naar beneden, terwijl je een prachtig zicht hebt op Mount Rainier. Bij de Chinook Pass kan je via State Route 123 naar het zuiden, richting Ohanapecosh. De Mather Memorial Parkway buigt hier naar het noorden; acht mijl verder gaat de weg via de noordgrens het park weer uit.

Drie mijl ten noorden van de Cayuse Pass ligt een afslag die richting Sunrise/White River gaat. Nog iets verder ligt het beginpunt van de volgende trail:

 • Crystal Lakes Trail
  Beginpunt: 4 mijl ten noorden van de Cayuse Pass
  Lengte: bijna 10 kilometer (heen en terug)
  Duur: 3 uur
  Hoogteverschil: 700 meter
  Tijdens de eerste 2,5 kilometer klim je via switchbacks (een serie bochten) omhoog in een bosrijk gebied. In het begin heb je regelmatig goed zicht op Mount Rainier, wat verderop word je het zicht hierop ontnomen door Crystal Peak. Na de klim loop je nog eens 1,5 kilometer verder, tot aan het door bossen omgeven Lower Crystal Lake. Het prachtige, meer open gelegen Upper Crystal Lake ligt nog eens 800 meter verder. Tijdens je wandeling zie je, vooral eind juli en begin augustus, een uitbundige bloemenpracht. Op de rotswanden rondom je kan je vaak herten en geiten zien.

© copyright www.ontdek-amerika.nl
Tipsoo Lake

Via een afslag van de Mather Memorial Parkway ga je naar het Sunrise / White River gebied. Een mijl voorbij de afslag ligt de White River Entrance. Hier ligt ook het White River Wilderness Information Center waar je climbing en wilderness permits kan krijgen, en informatie over hiking. Dit Information Center is tijdens de zomer dagelijks geopend.

© nps.govVijf mijl voorbij de afslag splitst de weg zich. Via een een mijl lange weg kan je hier naar White River Campground, er is daar ook een Ranger Station aanwezig. De andere weg is 11 mijl lang, aan het einde ligt Sunrise (ook wel Yakima Park genoemd). Dit is het hoogste punt in het park dat je per auto kunt bereiken, 1.950 meter hoog. De weg is open van eind juni of begin juli tot eind september of vroeg in oktober. Sunrise is een druk bezocht gebied, de uitzichten zijn hier erg mooi en er zijn diverse goed aangelegde trails. Tijdens zonnige dagen kunnen hier parkeerproblemen ontstaan. De voorzieningen bestaan uit het Sunrise Visitor Center en de Sunrise Day Lodge, waar je kan eten en waar een giftshop is gevestigd. In dit gedeelte van het park is een uitgebreid netwerk aan trails aangelegd. De bekendste wandelingen zijn:

 • Glacier Basin Trail
  Beginpunt: White River Campground
  Lengte: ruim 11 kilometer (heen en terug)
  Duur: 4 uur
  Hoogteverschil: 400 meter
  Laat in de 19e eeuw heeft men geprobeerd hier koper te winnen, maar zonder resultaat. De Glacier Basin Trail gaat via het oude mijnwerkerspad dat destijds werd aangelegd. In het begin stijgt het pad geleidelijk, maar verderop gaat het steiler omhoog. Via een zijpad kan je naar een uitkijkpunt lopen, vanwaar je de grootste gletsjers van de 48 aaneengesloten staten kan zien: Emmons Glacier. In dit gebied komen veel berggeiten voor.
 • Shadow Lake Trail
  Beginpunt: Sunrise parkeerplaats
  Lengte: 5 kilometer (heen en terug)
  Duur: 1,5 uur
  Tijdens het eerste deel van de wandeling loop je omlaag naar een bergrand vanwaar je uitzicht hebt over White River Valley en Mount Rainier. Via de bergrand loop je verder naar Shadow Lake, een prachtige plaats om te picknicken. Je kan op verschillende manieren teruglopen naar de parkeerplaats, houd er daarbij rekening mee dat het pad via Frozen Lake en Sourdough Ridge vrij steil is.
 • Sourdough Ridge Trail
  Beginpunt: aan de noordzijde van de Sunrise parkeerplaats
  Lengte: 1,6 kilometer (loop)
  Duur: 1 uur
  Dit is een erg mooi gebied met subalpine bergweiden. De ondergrond is van vruchtbaar maar ook kwetsbaar vulkanisch materiaal, en dit heeft gezorgd voor een rijke variŽteit in het planten- en dierenleven. Vanaf de bergrand heb je een schitterend overzicht over Mount Rainier, Mount Baker, Glacier Peak en Ė in de verte Ė Mount Adams.
 • Mount Fremont Lookout Trail
  Beginpunt: Sunrise parkeerplaats
  Lengte: 9 kilometer (heen en terug)
  Duur: 4 uur
  Hoogteverschil: 365 meter
  Het grootste deel van deze trail gaat via bergweiden en over rotsachtige stukken. Tijdens de eerste halve kilometer klim je omhoog tot aan de Sourdough Ridge (bergrand), die je vervolgens in westelijke richting volgt. Na 2,5 kilometer bereik je Frozen Lake. Er liggen hier diverse wandelpaden; kies het pad dat in noordelijke richting langs een rotsrand loopt. Na ongeveer 2 kilometer bereik je een in 1930 gebouwde uitkijktoren, van waaruit je een adembenemend uitzicht hebt over Mount Rainier en over de Cascade Range in het noorden en oosten. Gedurende de weekenden zijn er vaak Rangers in de uitkijktoren aanwezig, die informatie over de omgeving kunnen geven.
 
CARBON RIVER/MOWICH LAKE

Carbon River
Het Noordwesten van het park kan worden bereikt via het plaatsje Wilkeson aan Highway 165. Bij de Carbon River Entrance is een Information Center gevestigd, waar bezoekers terecht kunnen voor permits en informatie. Kort nadat je de Carbon River Entrance bent gepasseerd, wordt Highway 165 een gravelweg. Een auto met high clearance wordt aanbevolen. De weg overstroomt vaak, informeer daarom vooraf of de weg begaanbaar is. De weg eindigt 5 mijl voorbij de parkgrens bij Ipsut Creek Campground. Binnen Mount Rainier National Park is Carbon River het gebied met de meeste regenval.

 • © nps.govCarbon River Rain Forest Nature Trail
  Beginpunt: bij de Carbon River Entrance
  Lengte: 500 meter (loop)
  Duur: 20 minuten
  Deze eenvoudige wandeling loopt door een gematigd regenwoud. Het is zeer uitzonderlijk dat een regenwoud zo ver uit de kust ligt.
 • Green Lake Trail
  Beginpunt: 3 mijl voorbij de Carbon River Entrance
  Lengte: 5,8 kilometer (heen en terug)
  Duur: 2 uur
  Hoogteverschil: 300 meter
  Het pad loopt geleidelijk omhoog door een bos met grote, oude bomen. Via een kort zijpad kan je naar Ranger Falls lopen, deze waterval ligt op ongeveer anderhalve kilometer afstand. Voorbij de waterval blijft hetpad over een afstand van ruim een kilometer verder stijgen, totdat je het serene bergmeer Green Lake bereikt. Onderweg heb je nu en dan tussen de bomen door uitzicht op Tolmie Park, in het zuiden.

 • Chenuis Falls Trail
  Beginpunt: 3,5 mijl voorbij de Carbon River Entrance
  Lengte: 650 meter (heen en terug)
  Duur: 30 minuten
  Tijdens de wandeling steek je Carbon River over via blokken hout in het water. Informeer vooraf of deze wandeling mogelijk is. Aan het einde van de trail kan je de waterval Chenuis Falls zien.

 • Carbon Glacier Trail
  Beginpunt: Ipsut Creek Campground, 5 mijl voorbij Carbon River Entrance
  Lengte: ruim 11 kilometer (heen en terug)
  Duur: 4 uur
  Hoogteverschil: 365 meter
  Dit is een heel geschikte trail als je een gletsjer van dichtbij wilt zien. Je loopt langs Carbon River door een bos, totdat je uitkomt bij het uiteinde van Carbon Glacier. Dat is een van de grootste en laagst gelegen gletsjers in de 48 aaneengesloten staten van Amerika. Het is niet toegestaan het wandelpad te verlaten om dichter bij de gletsjer te komen.

Mowich Lake
Een grotendeels onverharde zijweg van highway 165 gaat naar Mowich Lake, het grootste en diepste meer van het park. De afstand vanaf Wilkeson bedraagt 22 mijl. De ruwe weg is meestal open van midden juli tot midden oktober.

 • Tolmie Peak Trail
  Beginpunt: aan de linkerzijde van Mowich Lake
  Lengte: 10,5 kilometer (heen en terug)
  Duur: 3 tot 4 uur
  Hoogteverschil: ruim 300 meter
  De eerste twee kilometer gaan door een bosgebied; je komt dan bij een splitsing vanwaar je een stuk omlaag loopt. Vervolgens begint het pad gedurende anderhalve kilometer flink te stijgen, tot je het meer Eunice Lake bereikt. In dit gedeelte passeer je de Ipsut Pass, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over Carbon River Valley in het noorden. Anderhalve kilometer voorbij het meer bereik je de uitkijktoren Tolmie Peak Lookout; ook dit deel van de tocht is steil en zwaar, maar de uitzichten vanuit de uitkijktoren zijn de moeite meer dan waard.

 • Spray Park Trail
  Beginpunt: aan de zuidoost zijde van de Mowich Lake campground
  Lengte: bijna 10 kilometer (heen en terug)
  Duur: 4 uur
  Hoogteverschil: 400 meter
  Je loopt eerst over een afstand van ongeveer 400 meter naar beneden. Daar bereik je een splitsing, neem hier de oostelijke richting. Twee kilometer verder kom je bij het uitkijkpunt Eagleís Cliff, vanwaar je een spectaculair zicht hebt op Mount Rainier en Mowich Glacier. Als je de waterval Spray Falls wilt zien, moet je een korte omweg maken via een zijpad. Het begin van de trail gaat vooral door een bosgebied, daarna bereik je het weidegebied Spray Park, waar in de zomer enorm veel wilde bloemen bloeien. Kort voordat je Spray Park bereikt moet je flink wat hoogte overwinnen.

ACTIVITEITEN

Wandelen
De wandelpaden in het park hebben een totale lengte van ongeveer 400 kilometer. De meeste korte wandelingen staan hierboven beschreven; informatie over langere trails is verkrijgbaar bij de Visitor Centers en Wilderness Information Centers.

Wintersport
In Longmire en Paradise kan je diverse wintersporten beoefenen. Zoals cross-country skiŽn, sneeuwschoenwandelingen maken, rijden met snowmobiles en snowboarden. In Paradise is een gebied aangewezen waar kinderen kunnen sleeŽn. Je kan ook door Rangers begeleide sneeuwschoenwandelingen maken. Deze wandelingen duren ongeveer 2 uur, en zijn toegankelijk voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. In de General Store in Longmire zijn sneeuwschoenen en ski's te huur. Klik hier voor meer informatie.

Bergsport
Mount Rainier wordt elk jaar door duizenden mensen beklommen. Als je hoger wilt klimmen dan 10.000 feet (ruim 3.000 meter) heb je een Climbing Permit nodig. Dit kost $ 30,- per persoon per jaar.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Stafford Falls
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

© nps.govIn Mount Rainier National Park wordt het meestal niet erg warm; in de zomer variŽren de temperaturen tussen de 15 en 23į Celcius, en tijdens de winter ligt de temperatuur rond het vriespunt. Gedurende een groot deel van het jaar valt er veel neerslag. Alleen de maanden juli en augustus kunnen vrij zonnig zijn, maar ook dan regent het regelmatig.

In Paradise valt extreem veel sneeuw, gemiddeld zoín 16 meter per jaar. Paradise behoort zelfs wereldwijd tot de plaatsen met de meeste sneeuwval. In de hoog gelegen gebieden is de laatste sneeuw pas laat in juli gesmolten.

Het gebeurt vaak dat er wolken rondom de top van Mount Rainier blijven hangen. Dit duidt meestal op een weersverandering. Hikers en bergbeklimmers moeten altijd voorbereid zijn op een plotselinge weersomslag.

ACCOMmODATIE

Campings
Er zijn zes campings in het park aanwezig, met in totaal ongeveer 600 plaatsen. De Sunshine Point Campground, in het uiterste zuidwesten van het park, is het hele jaar door geopend. De moeilijk bereikbare Ipsut Creek Campground in het noordwesten is in principe ook altijd open, maar wordt bij slechte weersomstandigheden gesloten. De andere campings zijn alleen in het hoogseizoen geopend. Klik hier voor meer informatie.
Er zijn ook enkele tientallen backcountry campings. Om hiervan gebruik te mogen maken, moet je eerst een wilderness permit aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

Hotels
Er zijn twee hotels in het park. Het is noodzakelijk om lang van te voren te reserveren.
Het in 1990 geheel gerenoveerde National Park Inn ligt in Longmire, en heeft 25 kamers. Er is een restaurant, een kleine afhaal snack-bar, een giftshop, en een sfeervolle lounge met een grote open haard.
Het hotel Paradise Inn werd gebouwd in 1917, en is in 2008 ingrijpend gerenoveerd. Het hotel heeft 121 kamers, zonder tv. Je treft hier veel prachtig houtsnijwerk aan, waaronder een piano en een ruim 4 meter hoge staande klok. In het hotel zijn een restaurant, en snackbar, een lounge en een gift shop gevestigd. Paradise Inn is geopend van midden mei tot begin oktober.

VOORZIENINGEN

In het park zijn geen tankstations aanwezig. Er zijn ook geen ATM-machines.

Longmire Historic District

Longmire Museum
Dit museum is het hele jaar door dagelijks geopend. Er worden boeken verkocht, en in de winter kan je hier climbing and wilderness permits krijgen. Het is een van de oudste musea van alle Nationale Parken. De tentoonstelling geeft informatie over de menselijke historie, de natuur, en de geschiedenis van de National Park Service.

Longmire Wilderness Information Center
Dit informatiecentrum is dagelijks geopend van eind mei tot begin oktober. Je kan hier informatie krijgen over hiking en over backcountry camping, en een grote reliefmap van het park bekijken. Er worden climbing and wilderness permits verstrekt voor routes die beginnen bij de Westside Road. Dit is een onverharde weg die begint nabij de Nisqually Entrance.

© copyright www.ontdek-amerika.nlGeneral Store
Deze winkel is het hele jaar door geopend. In de winter kan je hier ski's en sneeuwschoenen huren.

Paradise

Paradise Jackson Visitor Center
Dit in 2008 gebouwde Visitor Center is van mei tot begin oktober dagelijks geopend, gedurende de overige maanden kan je hier terecht tijdens de weekenden en tijdens feestdagen. Je kan hier algemene informatie krijgen en een expositie bekijken. Er is een giftshop, een boekwinkel en een snackbar. Je kan je hier ook aanmelden voor deelname aan rangeractiviteiten.

Paradise Wilderness Information Center
Dit Information Center is gevestigd in het zogenaamde Guide House. Je kan hier wilderness permits krijgen, en ook informatie over hiking en over backcountry camping.

Paradise Ranger Station
Dit Ranger Station is alleen open tijdens de zomermaanden. Je kan hier terecht voor climbing and wilderness permits voor routes die Paradise als vertrekpunt hebben. Als er geen Rangers aanwezig zijn, kan je je hier ook altijd zelf registreren als je een bergtocht gaat maken.

Ohanapecosh

Ohanapecosh Visitor Center
Dit Visitor Center is geopend van juni tot begin oktober. Er worden door Rangers begeleide natuur- en cultuurtochten georganiseerd. In de zomermaanden is er een avondprogramma in het Ohanapecosh Campground Amphitheater.

Sunrise

Sunrise Visitor Center
Dit Visitor Center is dagelijks geopend van begin juli tot begin oktober. Je kan hier boeken en kaarten kopen, en er is een picknickplaats. Met een telescoop kan je de bergen en de gletsjers close-up bekijken. Bij de White River Campground wordt tijdens de zomermaanden een avondprogramma georganiseerd op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Sunrise Day Lodge
Dit is een cafetaria / giftshop, en je kan hier terecht van begin juli tot eind september.
Er zijn ook telefoons aanwezig.

White River Wilderness Information Center
Dit Information Center ligt bij de White River Entrance, kort voorbij de afslag vanaf de Mather Memorial Parkway. Je kan hier climbing permits krijgen voor de in het oosten en het noorden gelegen routes. Er is informatie over dit gebied verkrijgbaar, en er zijn toiletten.

Carbon River / Mowich Lake

Wilkeson Wilderness Information Center
Dit Information Center ligt in het plaatsje Wilkeson, 13 mijl ten westen van de ingang van het park. Je kan hier reserveren voor backcountry campings, en er is informatie verkrijgbaar over het noordwesten van het park. Er zijn toiletten aanwezig. Het Wilkeson WIC is het hele jaar geopend, maar niet op maandag en dinsdag.

LINKS

Nieuwsberichten
Road Status

Trails and Backcountry Trail Conditions
National Park Service

American Park Network
Park Vision
Fotoís Terragalleria


 
Links Contact Disclaimer