Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Denali National Park and Preserve

© copyright Reto Ambuhler

Pdf Google Maps Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

Grootte Denali National Park: 19.120 km≤
Grootte Denali National Preserve: 5.277 km≤
Nationaal park sinds: 26 februari 1917 (als Mount McKinley National Park)
Aantal bezoekers in 2012: 388.433
Hoogste punt: 6.168 meter (Mount Denali)

© copyright www.aramarkparks.comDenali National Park is het meest populaire nationale park in Alaska; het meest opvallende kenmerk is de aanwezigheid van de hoogste berg van de Verenigde Staten. Oorspronkelijk stond de hoogste berg in het park bekend onder de naam Mount Denali, ofwel “De Grote:”. Deze naam was aan de berg gegeven door de Athabascan –indianen. Maar sinds 1917 luidde de officiële naam “Mount McKinley”, naar de 25e president van de Verenigde Staten. In september 2015 is de oude naam weer in ere hersteld, de berg heet nu dus officieel weer Mount Denali.. De top van de berg gaat meestal schuil achter zware bewolking, het komt niet vaak voor dat het zo helder is dat je de hele berg kan zien. In de lager geleden gebieden vind je vooral bosgebieden, maar naarmate je hoger komt zijn de klimatolische omstandigheden zo moeilijk dat er geen boomgroei meer mogelijk is. Je vindt hier dan ook alleen struikgewassen en mossen die lange koude winters kunnen overleven en die genoeg hebben aan een heel kort vruchtbaar seizoen. In het hoogste deel van het park komen veel gletsjers voor. De uitgestrekte wildernis is een van de mooiste subarctische gebieden van de Verenigde Staten; het is een populaire bestemming voor ervaren backpackers. In het park komen veel wilde dieren voor, grote dieren zoals grizzlyberen, zwarte beren, kariboes, Dall-schapen en elanden, maar ook kleinere dieren, bijvoorbeeld vossen, marters, lynxen en bevers. Het park staat ook bekend om de gevarieerde vogelpopulatie, je hebt hier kans om de majestueuze Golden Eagle te zien.

 
BEREIKBAARHEID
Denali National Park is bereikbaar per auto, per trein of per bus. Het park ligt aan Alaska Highway 3 (de George Parks Highway), op ongeveer 240 mijl ten noorden van Anchorage en 125 mijl ten zuiden van Fairbanks. Deze weg is het hele jaar geopend.

Er rijden bussen vanuit de plaatsen Anchorage, Fairbanks, Seward en Talkeetna naar het park, en tijdens de zomermaanden kan je ook gebruik maken van de Denali Star, dat is de trein die rijdt tussen Anchorage en Fairbanks.

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
BUSSEN IN HET PARK

Vanaf Alaska Highway 3 kan je het park binnenrijden via de Park Road. Je bereikt dan direct het gebied dat de Entrance Area wordt genoemd, hier vind je het Denali Visitor Center, het Wilderness Access Center en diverse andere bezoekersfaciliteiten. De Park Road is 91 mijl lang, en bestaat grotendeels uit gravel. Je mag de eerste 15 mijlen met de eigen auto rijden, tot aan de Savage River Day Use Area. Als je verder het park in wil gaan kan dat per bus, met de fiets of te voet. Er zijn vier verschillende soorten busdiensten.

© NPS copyright Kennan WardGratis shuttlebussen (groene bussen)
De Riley Creek Loop Shuttlebus rijdt in de Entrance Area. De bus komt 1x per 30 minuten bij elk van de zeven stopplaatsen.
De Savage River Shuttlebus rijdt van de Entrance Area naar de 14 mijl verder gelegen Savage River Day Use Area. Je kan bij het Denali Visitor Center en bij het Wilderness Access Center informeren naar de vertrektijden; op diezelfde plaatsen kan je ook instappen. De rit naar Savage River duurt 1 uur.
Op 3 mijl afstand van de Entrance Area zijn de park kennels gevestigd, waar de National Park Service sleehondendemonstraties organiseert. Bij het Denali Visitor Center vertrekt de gratis Sled Dog Demonstration Shuttle, 40 minuten voor het begin van een demonstratie. Je kan bij het Visitor Center naar de juiste tijden informeren.

Shuttlebussen tegen betaling (groene bussen)
Van begin juni tot ongeveer half september rijden er bussen - tegen betaling - tot aan het einde van de Park Road. De chauffeurs kunnen algemene informatie verstrekken, maar zij zijn geen reisleiders die onderweg de omgeving beschrijven. Hoe verder je wilt meerijden, hoe duurder het kaartje. Je mag zo vaak in- en uitstappen als je wilt. Het is mogelijk om vooraf plaatsen te reserveren. Klik hier voor informatie over de prijzen, de vertrektijden en de reserveringsmogelijkheden.

Camperbussen
Camperbussen zijn speciaal ingericht voor het vervoer van kampeerders, backpackers en bezoekers met fietsen. Voordat je een plaats in een camperbus reserveert, moet je een backcountry permit of een kampeerplaats hebben besproken. De camperbussen rijden van begin juni tot half september. Klik hier voor informatie over de prijzen, de vertrektijden en de reserveringsmogelijkheden.

Tourbussen (geelbruine bussen)
Er worden twee informatieve bustours aangeboden, waarbij gebruik wordt gemaakt van bussen waarbij de passagiers hoger zitten dan in de shuttlebussen. De bussen worden bestuurd door ervaren natuurkenners. Deelnemers kunnen worden opgehaald in hun hotel.
De Denali Natural History Tour duurt 4Ĺ tot 5 uur, en gaat 17 mijl het park in, tot aan de Primrose Ridge. Onderweg zijn er verschillende stops, en in de prijs van de tour zijn een snack en warme drank inbegrepen.
De Tundra Wilderness Tour duurt 7 ŗ 8 uur, tijdens deze rit ga je minstens tot aan mijl 53 het park in. Je krijgt veel informatie over de geschiedenis van het park, en er is ruime aandacht voor het dierenleven. Tijdens de tour krijg je vaak de kans om foto's te maken. Een lunchpakket en drinken zijn bij de prijs inbegrepen. Klik hier voor informatie over de prijzen, de vertrektijden en de reserverings mogelijkheden.

 
PARKROAD

Entrance Area
© NPS copyright Kennan WardDirect nadat je het park bent binnengereden, kom je uit in de Entrance Area, waar de meeste faciliteiten zijn gevestigd.
Een mijl voorbij de ingang ligt het Wilderness Access Center. Dit Center is van half mei tot half september dagelijks geopend van 05.00 uur tot 20.00 uur (deze tijden kunnen variŽren). Je kan hier terecht voor bustickets en voor campinginformatie.
Op ongeveer anderhalve mijl voorbij de ingang kom je twee Visitor Centers tegen. Het Denali Visitor Center is geopend van half mei tot half september; je kan hier dagelijks terecht van 09.00 uur tot 16.00 uur met vragen over het park en over de busschema's. Er wordt een film over het park vertoond, en er zijn een boekwinkel en een Grill Restaurant gevestigd.
Het Murie Science en Learning Center is onderdeel van een NPS-project dat erop gericht is meer wetenschappelijke en educatieve activiteiten in de Nationale Parken te ontwikkelen. Er worden hier ruimtes ter beschikking gesteld aan wetenschappers, er is een klaslokaal en een tentoonstellingsruimte. Van half september tot half mei doet het gebouw ook dienst als Winter Visitor Center.
In de Entrance Area kan je verschillende wandelingen maken; de kortste trail is 400 meter lang en de langste ruim 3,5 kilometer (enkele afstand).

Savage River (mijl 15)
Je mag hier met de eigen auto naar toe rijden, maar in verband met de zeer beperkte parkeergelegenheid wordt het aangeraden om al in de Entrance Area te parkeren en vanaf daar met de shuttlebus te gaan. Die is, tot aan dit punt, gratis. Bij de Savage River Day Use Area zijn picknicktafels en toiletten. Er zijn twee korte trails mogelijk. Bij mijl 13 begint het 200 meter lange wandelpad naar de Savage Cabin, waar een parkmedewerker in oud kostuum een presentatie geeft over de pioniersdagen. Bij de parkeerplaats die gevestigd is bij mijl 15 begint een 1600 meter lang wandelpad, je kan hier naar Savage River lopen. De wandeling is eenvoudig, je moet wel 30 meter hoogteverschil overwinnen.

© NPS copyright Kennan WardPolychrome Overlook (mijl 43 - 5 uur)
Nadat je het gebied Primrose en de Teklanika River bent gepasserd, bereik je Polychrome Overlook. De kleurrijke rotsen in deze omgeving zijn op hun mooist in de namiddag. Je hebt hier een goed zicht op de Alaska Range en op de Polychrome Glaciers.

Toklat River (mijl 53 - 6,5 uur)
Op deze populaire stopplaats is in juni 2008 het Eielson Visitor Center geopend. Dit gebouw is geheel aangepast aan de natuur, en het heeft diverse platforms – zowel binnen als buiten – vanwaar je de omgeving kan bekijken. Er is een restaurant en een permanente tentoonstelling. Backpackers kunnen hier 24 uur per dag terecht, voor hen zijn er badkamers en er zijn ruimtes waar zij kunnen verblijven als het weer omslaat. Er is ook een kantoor van de busdienst, als je besluit verder te reizen dan je oorspronkelijk van plan was, dan kan je hier je ticket upgraden. Vanaf deze stopplaats heb je een goed zicht op de Toklat River, en er zijn volop mogelijkheden om te wandelen en om wilde dieren te spotten.

Fish Creek (mijl 63 - 8 uur)
De tien mijlen tussen Toklat River en Fish Creek zijn erg fotogeniek, en je hebt hier veel kans om wilde dieren te zien. Bij Fish Creek zijn geen faciliteiten aanwezig.

Wonder Lake (mijl 85 - 11 uur)
Je rijdt via bergpassen en door toendra-gebieden naar Wonder Lake. Het uitzicht op de Alaska Range is bijzonder mooi, en ook Wonder Lake is de moeite meer dan waard. Rondom het meer komen in juni en tijdens de eerste helft van juli veel muggen voor, het wordt daarom aangeraden een insectenwerend middel mee te nemen.

Kantishna (mijl 91 - 13 uur)
Ooit was hier een goudmijn aanwezig. Je vindt hier een gerestaureerde woning en borden met informatie over de ruige periode van de settlers. Het gebied rondom Kantishna is gedeeltelijk privťbezit, als je hier wilt wandelen moet je vooraf een permit regelen.

 
ACTIVITEITEN

© nps.govWandelen
Er zijn verschillende wandelmogelijkheden in het park. Er zijn enkele korte wandelpaden aangelegd, vooral in de Entrance Area. Je kan ook een wandeling maken onder begeleiding van een Ranger, bij het Visitor Center kan je informatie krijgen over de vertrektijden en -plaatsen. Als je met een vroege shuttlebus meerijdt (vertrek 8.00 uur), kan je ook deelnemen aan een Discovery Hike. Dit zijn door Rangers begeleide wandelingen die steeds in een ander gebied plaatsvinden. De wandelingen duren 3 tot 5 uur, en variŽren in moeilijkheidsgraad van gemiddeld tot zwaar. Je moet je 1 of 2 dagen van te voren inschrijven in het Denali Visitor Center.

Fietsen
Fietsen is toegestaan op de volledige 91 mijl van de Park Road. Je kan je met een camperbus verder in het park laten afzetten, er moet dan wel voldoende plaats zijn om de fietsen mee te nemen. Als je op een camping in het park wilt overnachten, moet je vooraf een campingplaats reserveren.

Bergsport
Als je Mount Denali of Mount Foraker wilt beklimmen moet je - behalve het de gewone toegangsprijs - ook nog $ 200,- per persoon special use fee betalen. Het is verplicht je klimtocht minstens 60 dagen van te voren aan te melden. Klik hier voor meer informatie.

Sleehondendemonstratie
Denali National Park is de enige plek in de Verenigde Staten waar sleehonden worden gebruikt om het beschermen van de natuur en het dierenleven in een nationaal park mogelijk te maken. De sleehonden komen vooral tijdens de wintermaanden in actie, Rangers patrouilleren dan met door de honden voortgetrokken sleeŽn in de backcountry, om zo in contact te blijven met backpackers en om illegale activiteiten op te kunnen sporen. Ook wetenschappers maken gebruik van deze manier van transport. Tijdens de zomermaanden wordt drie maal per dag een demonstratie gegeven bij de kennel. Je kan daar te voet naar toe gaan, of met de gratis Sled Dog Demonstration Shuttlebus.

Winteractiviteiten
Het park is zeer geschikt voor cross country skiŽn, tochten met sneeuwschoenen en sneeuwmobielen. Informeer vooraf naar de regels.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Als je Denali National Park bezoekt moet je er altijd op voorbereid zijn dat het weer volkomen onverwacht helemaal om kan slaan. In de zomer kan het zo'n 23ļ Celcius worden, maar de temperatuur kan ook dicht bij het vriespunt liggen. Incidenteel kan het in juli zelfs nog sneeuwen. De winters zijn extreem koud, met temperaturen die tot 40ļ Celcius onder nul kunnen komen.

 
ACCOMMODATIE

Campings
Er zijn zes campings in Denali National Park. De Riley Creek Campground ligt in de Entrance Area, en is het hele jaar door geopend. De overige campings zijn geopend van mei/juni tot september. Klik hier voor meer informatie over de campings en de reserverings mogelijkheden.

Het is toegestaan om in de backcountry te kamperen, maar dit is wel gebonden aan specifieke regels. Je kan alleen in het park zelf, in het Backcountry Information Center in de Entrance Area, een permit aanvragen. Je moet dan een geplande route overleggen; omdat de NPS wil voorkomen dat er te veel mensen in hetzelfde gebied kamperen kan het zijn dat zo'n planning niet wordt goedgekeurd. Zorg er dus voor dat je alternatieve routes voorhanden hebt. Verder moet je een verplichte informatieve backcountry video kijken, en een safety talk bijwonen. In het Backcountry Information Center zijn topografische kaarten te koop. Klik hier voor uitgebreide informatie over backcountry camping.

Hotels
Aan het einde van de Park Road in Kantishna ligt de uit 38 houten cabins bestaande Denali Backcountry Lodge. De cabins bieden plaats een maximaal vier personen, en zijn voorzien van verwarming, electriciteit, toiletten en een douche met warm water. Er is beddengoed aanwezig. Overnachtingen zijn bijzonder duur, bij de prijs is echter wel veel inbegrepen, zoals het vervoer naar de cabins, de maaltijden, en deelname aan excursies.

Net buiten het park, acht mijl ten zuiden van de ingang, liggen de Denali Cabins. Er zijn 45 cabins met bad, tv en telefoon, en ze zijn geopend van begin juni tot half september. Je kan vanaf deze locatie deelnemen aan de Denali Backcountry Adventure, een begeleide dagtocht waarbij je per bus de 95 mijl lange Park Road kan bekijken.

Ook de diverse accommodaties van Denali Park Resorts liggen op korte afstand van het park. Verder zijn er diverse overnachtings mogelijkheden in de plaats Healy, ten noorden van het park.

 
LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

Alaska.com
Aramark
Foto's van Quang-Tuan Luong
Kalaman Productions

 

Links Contact Disclaimer