Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Katmai National Park and Preserve

© copyright usgs.gov (C.Nye)

Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
OMSCHRIJVING
 
 

Grootte Katmai National Park : 14.616 km²
Grootte Katmai National Preserve : 1.641 km²
Nationaal park sinds : 2 december 1980

Op 6 juni 1912 vond een van de meest heftige vulkaanerupties in de recente geschiedenis plaats. De uitbarsting van de vulkaan Novarupta, gelegen op de flank van Mount Katmai, was 10 maal zo krachtig als die van Mount St.Helens in 1980. Pas vier jaar na de eruptie werd door The National Geographic Society een expeditie naar het getroffen gebied ondernomen. De leden van de expeditie, onder leiding van Robert Griggs, waren de eerste mensen die zagen hoe de voorheen groene Ukak River Valley was bedekt onder een 200 meter dikke laag as. Zelfs na vier jaar was de laag as nog steeds gloeiend heet; © copyright nps.govhet water onder de laag as werd daardoor verhit en drong door de aslaag heen naar boven. Robert Griggs beschreef hoe hij – vier jaar na de eruptie - nog steeds duizenden uit de gespleten grond opwellende rookwolken zag, die op sommige plekken een hoogte van wel 300 meter bereikten. Hij gaf het gebied de welsprekende naam The Valley of Ten Thousand Smokes. De rookwolken zijn inmiddels verdwenen, en de natuur in het maanachti-ge landschap begint zich heel langzaam te herstellen.
Met z’n oppervlakte van 65 km² beslaat The Valley of Ten Thousand Smokes slechts een klein deel van het park. De rest van het park bestaat uit een bergketen met 15 vulkanen, waarvan er vijf nog actief zijn. Verder zijn er dichte bossen, toendra’s, en een groot aantal bergmeren die erg populair zijn bij sportvissers. Aan de oostzijde van het park ligt de Shelikof Strait, het park heeft hier grillige kustlijn met een lengte van 160 km.
Behalve de prachtige natuur is het park ook vermaard vanwege het rijke dierenleven. Rondom Brooks Camp heb je bijzonder veel kans om beren te zien, die daar op zalm komen vissen. Andere grote dieren zijn de moose, de kariboe, de wolf, de rode vos en de lynx. Verder leven er grote aantallen watervogels en roofvogels in dit gebied, en nabij de kust komen o.a. zeeleeuwen, otters en zeehonden voor.

 
BEREIKBAARHEID

© copyright nps.govKatmai National Park ligt in het zuiden van de staat Alaska, op het schiereiland Alaska Peninsula, 290 mijl ten zuidwesten van de stad Anchorage. Er lopen geen wegen naar dit gebied, om het park te bezoeken moet je gebruik maken van een vliegtuig of een boot. Er vinden regelmatig vluchten plaats tussen het Ted Stevens Anchorage International Airport en het King Salmon Park Headquarters and Visitor Center, dat net ten westen van het park ligt. De vluchten worden verzorgd door Alaska Airlines. Het kampeerterrein Brooks Camp kan met een klein watervliegtuig worden bereikt. Je kan een vlucht charteren vanuit diverse omliggende plaatsen, zoals King Salmon, Iliamna, Kodiak, Soldotna of Homer. Er varen ook boten vanuit Naknek en King Salmon naar Brooks Camps. Klik hier voor een uitgebreide lijst van organisaties.
Tip: de grotere vliegtuigen die vanuit Anchorage of King Salmon vertrekken, vliegen hoger dan de kleine air charters. Een vlucht met een air charter geeft je dan ook veel meer gelegenheid om het landschap vanuit de lucht te bekijken en te fotograferen.

 

 
Toegangsprijs
Het park is gratis toegankelijk.
 
ACTIVITEITEN

© copyright nps.govBeren kijken
In het park leven meer dan 2.000 beren, ze komen vooral voor rondom Brooks River waarin ze vaak op jacht gaan naar de overvloedig aanwezige zalm. Bij Brooks Camp zijn platforms aangelegd, vanaf die platforms kan je de beren van dichtbij zien terwijl ze bezig zijn in de rivier. In juli zijn de beren vooral actief nabij Brooks Falls, in september heb je meer kans om beren te zien in het lagere deel van de rivier. Op het platform bij Brooks Falls worden maximaal 40 personen tegelijk toegelaten; als het erg druk is wordt de tijd die je op het platform mag doorbrengen gelimiteerd.
Iedereen die Brooks Camp bezoekt is verplicht om bij het Visitor Center de ongeveer 20 minuten durende instructie Brooks Camp School of Bear Etiquette te volgen. In Brooks Camp en in het King Salmon Visitor Center worden gratis containers verhuurd waarin je etenswaren en andere artikelen die beren aan kunnen trekken kunt opbergen.

 

© copyright Jim Gavin

 
Bustour Valley of Ten Thousand Smokes
 

© copyright James Gavin

© copyright Jay Snelgrove

© copyright James Gavin

 

© copyright Scott MoranElke dag van begin juni tot half september, rijdt er een bus van Brooks Camp naar de Valley of Ten Thousand Smokes. De route is 23 mijl lang (enkele afstand), en onderweg rijd je door een bosgebied en door een alpine tundra gebied. De weg eindigt op een heuveltop vanwaar je uitzicht hebt over de vallei. Bij het Three Forks Visitor Contact Station wordt een korte lunchpauze gehouden, daarna kan je – indien je wil - te voet verder naar de bodem van de vallei. Je doet dit onder begeleiding van een gids. De Ukak Falls Trail heeft een lengte van 3 mijl (bijna 5 km), en onderweg ga je ongeveer 250 meter steil omlaag. De terugtocht is zwaar, zorg dus dat je stevige schoenen draagt en voldoende water meeneemt. De tour kost 96 dollar per persoon (inclusief lunchpakket) of 88 dollar (zonder lunchpakket).

 

© copyright usgs.gov (S.McNutt)

© copyright usgs.gov (R.McGimsey)

© copyright nps.gov

Valley of Ten Thousand Smokes

 
Wandelen

In het park zijn slechts twee officiële wandelpaden aanwezig, namelijk de hierboven genoemde Ukak Falls Trail en de Dumpling Mountain Trail. Deze trail begint bij Brooks Camp Campgrond. Onder begeleiding van een Ranger klim je over een afstand van 1,5 mijl (2,4 km) naar een uitkijkpunt dat ongeveer 250 meter hoger ligt dan het beginpunt van de trail. Vanaf dat punt gaat de trail – voor wie nog verder wil – nog eens een kleine 500 meter hoger. Dit tweede deel is 2,5 mijl lang (4 km). Op het eindpunt bevind je je op de top van Dumpling Mountain, vanwaar je adembenemend mooi uitzicht hebt over Naknek Lake en de omgeving.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

De weersomstandigheden in Katmai National Park zijn bijzonder onvoorspelbaar, binnen een tijdsbestek van 24 uur kan je met allerlei verschillende weertypes te maken krijgen. Tijdens de zomer kan de temperatuur dicht bij het vriespunt liggen, maar soms wordt het ook meer dan 25º Celcius. Warme, zonnige momenten worden afgewisseld door heftige regenstormen en harde wind. De winters kunnen bijzonder koud zijn, met temperaturen tot zo’n 40º Celcius onder nul.

 
VOORZIENINGEN

© copyright nps.govIn de Brooks Lodge Trading Post kan je kleine snacks, frisdrank, artikelen voor persoonlijke verzorging, souvenirs en visbenodigdheden kopen. Er worden hier ook kano’s, kayaks, bear resistant containers en dergelijke verhuurd. De belangrijkste creditcards worden geaccepteerd. In Brooks Lodge is een dining room waar alle bezoekers van Brooks Camp terecht kunnen voor ontbijt, lunch en diner (in buffetstijl). Je moet wel vooraf reserveren. Er is ook een cocktailbar. Als je op de camping verblijft kan je ook zelf je maaltijden bereiden op speciaal daarvoor aangewezen plekken; campinggas is verkrijgbaar bij de Brooks Lodge Trading Post.

Het King Salmon Visitor Center, dat enkele mijlen ten westen van het park ligt, is in de maanden juni, juli en augustus dagelijks geopend. Tijdens de overige maanden is het Visitor Center alleen open van donderdag tot en met zaterdag. In het Visitor Center vind je niet alleen informatie over Katmai Natioal Park, maar ook over de geschiedenis, de geologie, de cultuur en het dierenleven in het overige deel van de Alaska Peninsula.

Het Brooks Camp Visitor Center is open van begin juni tot half september. Je kan hier terecht voor boeken, kaarten, posters en beerveilige containers. Ook kan je hier hulp krijgen bij het plannen van een bezoek aan de backcountry.

 
LINKS

National Park Service
Foto’s Terragalleria

 

Links Contact Disclaimer