Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Kenai Fjords National Park

Copyright 1988-2006 Martin Wierzbicki

 
Pdf Google Maps Algemene Informatie
 
OMSCHRIJVING
 
 
© copyright nps.govGrootte: 2.711 km²
Nationaal park sinds: 2 december 1980

Op het noordoostelijke deel van het schiereiland Kenai ligt de gigantisch grote ijsmassa Harding Icefield. Het ijsveld is 777 km² groot en anderhalve kilometer dik; het is een overblijfsel van de laatste ijstijd. De vele gletsjers op het schiereiland, waarvan er inmiddels al veel zijn verdwenen, hebben diverse U-vormige valleien uitgeslepen. Omdat de aardplaat waarop dit deel van Alaska zich bevindt langzaam daalt, hebben de valleien zich in de loop der tijd gevuld met zeewater. De kustlijn bestaat daardoor nu uit vele fjorden en baaien die worden omringd door steile hellingen en rotskliffen. Het is een ideaal leefgebied voor talrijke watervogels, berggeiten, zee-otters, zeehonden en zeeleeuwen. Ook kan je hier bultrugwalvissen, grijze walvissen en orka’s zien. Langs de kust liggen bossen van sparren en dennen, waar Amerikaanse arenden nestelen.
 
BEREIKBAARHEID

De belangrijkste vertrekplaats voor een bezoek aan het park is het stadje Seward, dat ongeveer 130 mijl ten zuiden van Anchorage ligt. Seward is per auto bereikbaar via de erg mooie Highway 1, ook wel de Seward Highway genoemd. Het duurt – als je in één keer doorrijdt - ongeveer 5 uur om de afstand van Anchorage naar Seward af te leggen. In principe is de weg het hele jaar open, maar houd tijdens de winter wel rekening met wegafsluitingen als gevolg van lawines. Kijk voor actuele informatie over de toestand van de weg op deze site. Seward is ook bereikbaar met de bus, de trein of een chartervliegtuig; ook ligt het stadje op de route van diverse cruiseschepen. Slechts een heel klein gedeelte van het park, het gebied rondom Exit Glacier, is per auto bereikbaar. Als je andere delen van het park wilt bezoeken, kan je deelnemen aan een van de vele activiteiten die door bedrijven in Seward worden aangeboden, zoals boottochten en vluchten boven het park. Ook in andere plaatsen rondom het park zijn bedrijven gevestigd die tours aanbieden.

 
Toegangsprijs
Het park is gratis toegankelijk.
 
ACTIVITEITEN
Exit Glacier bezoeken
In Kenai Fjords National Park ligt de grootste massieve ijsmassa van Noord-Amerika. Harding Icefield is bijna 800 km² groot, en vormt het beginpunt van ongeveer 35 gletsjers. Daarvan is er één eenvoudig voor het publiek toegankelijk, de 3 mijl lange Exit Glacier. Je kan met de auto, met de bus of met een taxi vanuit Seward naar de gletsjer rijden via de Herman Leirer / Exit Glacier Road. Dit is een zijweg van de Seward Highway, de afslag ligt nabij mijlpaal 3. © copyright nps.govDe Exit Glacier Road is 8,6 mijl lang en is geheel verhard. Tijdens de wintermaanden en een groot deel van de lente is de weg afgesloten, klik hier voor informatie over de actuele toestand van de weg. Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg kan je via de Main Trail of via de Nature Trail naar de voet van Exit Glacier lopen. Dit zijn eenvoudig begaanbare paden die respectievelijk 800 meter en 1200 meter lang zijn (enkele afstand). Bij de gletsjer kan je nog verder lopen; de Outwash Trail Plain is 400 meter lang (enkele afstand), en via de 1200 meter lange Overlook Loop Trail kan je naar een klein plateau lopen vanwaar je de blauwe ijsmassa van heel dichtbij kan bekijken. De Overlook Loop Trail is iets zwaarder dan de eerder genoemde trails. Voor een stevige wandeling kan je terecht op de 6,2 km lange Harding Icefield Trail (enkele afstand), die ongeveer 6 tot 8 uur in beslag neemt. © copyright nps.govTijdens de eerste 2,5 km klim je via een bospad omhoog. Je eerste aanblik over het ijsveld is nog niet helemaal open, er staan enkele bomen die een vrij zicht belemmeren. Na nog eens 1,5 km klimmen bereik je de boomgrens, en kan je heel goed zien hoe enorm groot de ijsmassa is. Vanaf dat punt loopt de trail nog ruim 2 km verder, je bevindt je dan ongeveer 1.000 meter boven de voet van de gletsjer. Vervolgens ga je via dezelfde weg terug naar het beginpunt. Houd er rekening mee dat het in dit gebied vaak mistig of regenachtig is, daardoor kan het zicht over het ijsveld flink worden belemmerd. Als er lawinegevaar bestaat wordt de trail gesloten; informeer altijd vooraf bij het Exit Glacier Nature Center. Tijdens de maanden juli en augustus kan je elke zaterdagochtend om 9.00 uur deelnemen aan een door een Ranger begeleide wandeling; reserveren is niet nodig.

Boottochten
© copyright nps.govEen van de organisaties die boottochten naar Kenai Fjords National Park aanbieden, is Major Marine Tours. Aan boord van hun boten is altijd een Park Ranger aanwezig, die onderweg veel informatie geeft over de gletsjers, het dierenleven en de natuurlijke historie van het park. Major Marine Tours biedt tochten aan die een halve dag of een hele dag duren. Tijdens de Kenai Fjords Half Day Wildlife Cruise vaar je ongeveer 55 mijl door Resurrection Bay, en onderweg zie je veel vogelkolonies, zeeleeuwen, zee-otters en – als je geluk hebt – ook walvissen. Je vaart o.a. langs de grootste gletsjer van het park, Bear Gletsjer genaamd. Copyright 1988-2006 Martin WierzbickiDe Kenai Fjords Full Day National Park Cruise is 120 mijl lang. Je vaart niet alleen langs de kust van Kenai Fjords National Park, maar ook langs die van Chiswell Islands National Wildlife Refuge. Tijdens deze tocht heb je kans om bij Aialik Glacier het verschijnsel calving van nabij te kunnen zien: hierbij vallen enorme blokken ijs vanaf de gletsjer het water in. De kans om tijdens deze tocht walvissen te spotten is groter dan tijdens een halve dagtocht. Ook bij de 6 uur durende Kenai Fjords National Park Cruise van Major Marine Tours is er altijd een Park Ranger aan boord die informatie geeft en aan wie je vragen kunt stellen. Deze tour wordt van half mei tot half september dagelijks aangeboden. Je kan ook kiezen voor een 3 uur durende boottocht, daarbij is geen Park Ranger aanwezig. Bij de Gray Whale Cruise (zonder Park Ranger) vaar je tot aan het begin van Resurrection Bay, waar vaak walvissen te zien zijn tijdens aan hun jaarlijkse migratie van de Baja California naar de Bering Sea. De langste boottocht wordt aangeboden door Kenai Fjord Tours; tijdens hun 9 uur durende tocht Northwestern Fjords Tour vaar je dieper het park in dan tijdens enige andere tour.

Vluchten boven het park
Een van de beste manieren om een goede indruk te krijgen van de enorme grootte van de Harding Icefield is vanuit de lucht. En natuurlijk zie je tijdens een flightseeing tour ook de gletsjers, de fjorden, de bergtoppen en vaak ook wilde dieren. Klik hier voor een overzicht van de bedrijven die vluchten aanbieden.

Kayakken
Vanwege de verraderlijke stromingen in de fjorden en de vaak extreme weersomstandigheden (in de vorm van harde wind en hevige regenval), is deze activiteit alleen geschikt voor ervaren mensen. Zij kunnen zich met een watertaxi of met een klein vliegtuig laten afzetten. Minder ervaren kayakkers kunnen een tour maken onder begeleiding van een gids; klik hier voor een overzicht van de bedrijven die deze activiteit aanbieden.

 
© copyright nps.gov © copyright nps.gov
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

De weersomstandigheden zijn erg wisselvallig, en je moet er altijd rekening mee houden dat het weer plotseling kan omslaan. Gedurende de zomer ligt de temperatuur tussen 7º en 22º Celcius; het is vaak bewolkt en er komen veel koele, regenachtige dagen voor. Het aantal mooie, zonnige dagen blijft daarbij flink achter. Tijdens de winter vriest het vrijwel altijd, de temperatuur kan dicht bij het vriespunt liggen, maar het kan ook zo’n 30º Celcius onder nul zijn. Ondanks de lage temperaturen wordt het wel aangeraden dat je altijd een zonnebril en zonnebrandolie mee moet nemen; het zonlicht reflecteert in het water en op het ijs en kan daarbij onverwacht fel zijn.

 
ACCOMMODATIE

© copyright nps.govCampings
In Exit Glacier ligt een kleine camping, die plaats biedt aan 12 tenten. Reserveren is niet mogelijk, men werkt via het first-come, first-served principe. Tijdens de drukste maanden, juli en augustus, raakt de camping in de loop van de dag vaak vol. Voor het gebruik van de camping worden geen kosten in rekening gebracht. Verder zijn er ook mogelijkheden om te kamperen in de backcountry.

Cabins
In het park zijn vier cabins aanwezig. De Willow Winter Public Use Cabin ligt in de Exit Glacier Area, je kan deze cabin huren tijdens de maanden dat de Exit Glacier Road is afgesloten. De cabin is dan bereikbaar met een snowmobile, op skis, sneeuwschoenen, of met een hondenslee. De maximale huurperiode is drie nachten.
De drie andere cabins liggen aan de kust, en zijn beschikbaar van eind mei tot midden september. Reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Bezoekers moeten zelf het vervoer naar de cabin regelen, en – omdat de cabins maar heel summier zijn ingericht – is het ook noodzakelijk om je vooraf goed op de hoogte te stellen van de dingen die je zelf mee moet nemen. Voor twee van de cabins bedraagt de maximale huurperiode drie nachten, de derde cabin kan voor maximaal negen nachten worden gereserveerd.

Hotels
Er zijn geen hotels in het park. Er is wel accommodatie beschikbaar in Seward.

 
VOORZIENINGEN
In de Exit Glacier Area vind je het Exit Glacier Nature Center, waar een boekwinkel is gevestigd en vanwaar door Rangers begeleide activiteiten worden ondernomen. Het Nature Center is geopend van Memorial Day (de laatste maandag in mei) tot aan Labor Day (de eerste maandag van september). Voor alle overige voorzieningen kunnen bezoekers terecht in het plaatsje Seward. Daar ligt het tot het park behorende Seward Information Center, waar je kaarten en video’s van het park kan kopen, en waar je uiteraard ook terecht kunt voor verdere informatie. Het Seward Information Center is eveneens geopend van Memorial Day tot aan Labor Day.
 
LINKS
National Park Service
Foto’s van Quang-Tuan Luong
Photosbymartin.com
Exit Glacier Guides
 

Links Contact Disclaimer