Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Petrified Forest National Park

copyright © hanz meulenbroeks

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

copyright © hanz meulenbroeksGrootte : 897 vierkante kilometer
Hoogte : vari๋rend van 1600 tot 1900 meter
Nationaal Park sinds : 9 december 1962
Aantal bezoekers in 2012 : 664.857

In dit Nationale Park vind je de grootste verzameling versteende bomen ter wereld. De bomen groeiden zo'n 225 miljoen jaar geleden in een gebied dat werd doorsneden door vele rivieren. Ten gevolge van een hoge waterstand zijn de bomen, die gigantisch groot waren, omgevallen en door de rivier naar de huidige vindplaats gespoeld. Ze werden overdekt door slib en zand waarin vulkanisch as aanwezig was. Daardoor werd de verrotting vertraagd, het hout verhardde en versteende. Dit proces heeft vele eeuwen geduurd.

Binnen het park kan je op veel plaatsen stukken van de bomen zien liggen. Ten gevolge van de voortdurende erosie komen er ook nog steeds nieuwe stukken aan de oppervlakte. De stukken variëren flink in grootte, sommige stukken zijn erg klein, maar er zijn ook boomstammen die meer dan 40 meter lang zijn. Op zich zijn deze bomen niet heel bijzonder, ze zien er gewoon uit als op de grond liggende boomstammen. Maar een doorsnede van het versteende hout, gemaakt met een diamantzaag en vervolgens gepolijst, ziet er schitterend uit. In de twee bezoekerscentra worden voorbeelden hiervan tentoongesteld. Hier vind je ook informatie over de dierlijke fossielen (kleine dinosaurussen, amfibieën, vissen en ongewervelde dieren) die in en nabij het park zijn gevonden.

Ook de geologie van het park is interessant. Petrified Forest National Park maakt onderdeel uit van de Painted Desert, dat is een uitgestrekt woestijngebied dat bestaat uit lagen zandsteen die bekend staan onder de naam Chinle Formation. Door erosie zijn verschillende lagen zandsteen zichtbaar geworden die elk een eigen kenmerkende kleurencombinatie hebben. Die kleuren zijn vooral goed zichtbaar tijdens de vroege ochtend en de late avond.


 
TOEGANGSPRIJS

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
BEREIKBAARHEID

Petrified Forest National Park ligt in het noordoosten van de staat Arizona, ten oosten van de plaats Holbrook. Het park is alleen overdag geopend, de openingstijden variëren. Op kerstdag is het park gesloten. Ook bij slechte weersomstandigheden wordt het park gesloten, dit kan met name in de winter gebeuren.

Het park heeft een noordelijke en een zuidelijke ingang, tussen die beide ingangen ligt een 28 mijl lange parkweg.
* Als je via Interstate 40 van oost naar west rijdt, dan kan je het beste kiezen voor de noordelijke ingang. Neem daarvoor Exit 311. Rijd vervolgens via de parkweg naar het zuiden, je komt dan uit op Highway 180. Via die weg kan je weer naar de Interstate rijden.
* Als je via Interstate 40 van west naar oost rijdt, is het beter om te kiezen voor de zuidelijke ingang. Verlaat de Interstate via Exit 285, en rijd vervolgens 19 mijl naar het zuiden via Highway 180. Neem daar de zuidelijke ingang van het park, en rijd via de parkweg naar het noorden. Je komt dan weer uit op Interstate 40.

Afstanden naar het park
Holbrook
Flagstaff
Grand Canyon Village
Phoenix
Chinle
Kayenta
Albuquerque

20 mijl
110 mijl
196 mijl
250 mijl
100 mijl
167 mijl
210 mijl

32 km
177 km
315 km
402 km
161 km
269 km
338 km
0.30 uur
2.00 uur
3.30 uur
4.00 uur
2.00 uur
3.50 uur
3.20 uur
 
BEZIENSWAARDIGHEDEN

copyright © hanz meulenbroeksDoor het park loopt ้้n weg met een lengte van 28 mijl. Aan deze weg vind je diverse uitkijkpunten en de beginpunten van een aantal trails. We beschrijven deze weg van noord naar zuid.

Als je op de I-40 exit 311 neemt, dan rijd je vanzelf het park in. Dicht bij de ingang ligt het Painted Desert Visitor Center. Hier wordt een 20 minuten durende ori๋ntatiefilm vertoond. Het 200 vierkante kilometer grote gebied ten noorden van de Interstate heet de Wilderness Area. Het zuidwestelijke deel daarvan heet Devils Playground, als je dit gebied wilt bezoeken heb je een permit nodig. Die worden – op zeer beperkte basis – uitgegeven in het Painted Desert Visitor Center. Je kan de rode, gele en witte rotsen ook zien vanaf de diverse uitkijkpunten aan de parkweg. De eerste drie punten heten achtereenvolgens: Tiponi Point, Tawa Point en Kachina Point.

Bij Kachina Point staat de Painted Desert Inn. Dit gebouw dateert uit de jaren '20. Het was vroeger een klein maar erg populair hotel voor mensen die de befaamde Route-66 reden. Het gebouw past erg mooi in de omgeving, en kreeg in 1987 de status van National Historic Landmark. De muurschilderingen zijn van de hand van de bekende Hopi-artiest Fred Kabotie. In de Painted Desert Inn is nu een museum gevestigd.

 • Onyx Bridge Trail
  copyright © hanz meulenbroeksBeginpunt: bij de Painted Desert Inn
  Afstand (totaal): 6,4 kilometer
  Onyx Bridge is de naam van een van de mooiste stukken versteend hout in het park. De boomstam is 9 meter lang, en naar schatting ongeveer 210 miljoen jaar oud. De boomstam ligt in de Wilderness Area, de GPS-coördinaten zijn: N35 06.515, W109 47.531. Ga naar de linkerzijde van de Painted Desert Inn, je kan daar via een steile helling omlaag lopen. Vanaf het moment dat je de bodem bereikt is de trail niet meer duidelijk herkenbaar, je zal dan ook zelf je route moeten zoeken. Loop in noordelijke richting, tot je Lithodendron Wash bereikt. Volg de wash in noordelijke richting, tot een grote bocht. Ongeveer halverwege de bocht verlaat je de wash, ga verder in westelijke richting via een kleine kloof. De kloof splitst zich, houd hier rechts aan tot je een rock fall bereikt. Daar klim je aan de linkerzijde naar boven. Onyx Bridge bevindt zich dan aan je rechterzijde.

 • Painted Desert Rim Trail
  Beginpunt: Tawa Point of Kachina Point
  Afstand (totaal): 1600 meter
  Je loopt van Tawa Point naar Kachina Point, en daarna via dezelfde route weer terug. Voor een woestijngebied is de vegetatie hier opvallend weelderig. Vooral tijdens de lente en de zomer kan je hier schitterende bloemen zien. Er leven hier ook veel wilde dieren, zoals konijnen, hazen, herten, eekhoorns, hagedissen en raven. Vooral tijdens koele ochtenden heb je veel kans dieren langs deze trail te zien.

Het vierde uitkijkpunt, Chinde Point, ligt aan een korte zijweg. Vanaf Pintado Point kijk je uit over het westelijke deel van de Painted Desert, bij helder weer kan je in de verte de San Francisco Mountains zien. Ook Nizhoni Point, Whipple Point en Lacey Point bieden diverse uitzichten over de woestijn. De weg gaat nu over de I-40 heen, je komt in het smalle gedeelte van het park dat de Painted Desert verbindt met Petrified Forest. Na ongeveer 7 mijl kruist de weg eerst de Santa Fe Railroad, en daarna de brede, maar meestal droogstaande Puerco River.

 • Puerco Pueblo Trail
  copyright © hanz meulenbroeksAfstand (totaal): 500 meter
  Tussen de jaren 1300 en 1400 leefden in dit gebied de Puerco Indians. Je kan hier een gedeeltelijk opgegraven dorp bezichtigen, dat vermoedelijk uit meer dan 100 kamers en een groot plein heeft bestaan. Er zijn ook enkele goed bewaarde rotstekeningen te zien.

De grootste collectie rotstekeningen binnen het park (meer dan 600) tref je aan op Newspaper Rock, iets ten zuiden van de Puerco Indian Ruin. Deze rotstekeningen zijn vrij onduidelijk, en je mag er niet dichtbij komen. Je hebt een verrekijker nodig om de tekeningen te kunnen onderscheiden.

Het gebied waar je vervolgens doorheen rijdt, heet The Tepees. Het dankt z'n naam aan de kleurrijke piramidevormige rotsformaties die hier liggen. Er zijn hier geen aangelegde trails, maar dit gebied leent zich wel goed voor het maken van korte wandelingen. 2 mijl voorbij The Tepees kan je via een zijweg linksaf. Deze weg gaat ongeveer 2 mijl in oostelijke richting, en eindigt in een loop. Er zijn vier uitkijkpunten, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het bijna buitenaards aandoend landschap van de Blue Mesa.

 • Historic Blue Forest Trail
  Beginpunt: de pullout nabij de Tepees Area
  Afstand (totaal): 3,8 km
  De eerste 800 meter van de trail gaan via een oude weg die niet meer door auto’s gebruikt mag worden. Dit gedeelte is vrij vlak. Daarna krijg je met hoogteverschillen te maken (in totaal bedraagt het hoogteverschil ongeveer 60 meter); je loopt nu door een gebied met blauwe, grijze en witte badlands. De trail eindigt aan de rand van Blue Mesa, je loopt vandaar via dezelfde route terug. Je kan er ook voor kiezen om vanaf dit punt een deel van de Blue Mesa Trail te lopen, de totale lengte van de trail wordt dan ongeveer 5 kilometer.
 
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
 
 • Blue Mesa Trail
  Beginpunt: bij het vierde uitkijkpunt aan de Blue Mesa Loop
  Afstand (totaal): 1600 meter
  Via een steil pad ga je ongeveer 30 meter naar beneden. Je komt in een omgeving vol blauw-grijze heuvels van klei, waar vrijwel geen plantengroei mogelijk is. Door erosie zijn hier allerlei miniatuurravijntjes ontstaan. Je treft hier ook de eerste stukken versteend hout aan. Deze stille en desolate plek maakt veel indruk op de meeste bezoekers. Als je deze trail in de vroege ochtend loopt, zal je veel hagedissen zien die op zoek zijn naar koele plaatsen onder de rotsen.

 • Billings Gap Overlook Trail
  Beginpunt: bij het vierde uitkijkpunt aan de Blue Mesa Loop
  Afstand (totaal): 4,8 km
  Je loopt langs de rand van Blue Mesa, aan de oostzijde zie je de badlands en in het zuiden kijk je uit over een weidse met gras begroeide vallei. Iets voordat je op de helft van de trail bent bereik je het uitkijkpunt Billings Gap. Daarna loop je via de andere zijde van de Blue Mesa-rim terug naar de parkeerplaats.  

Terug op de parkweg kan je verder naar het zuiden rijden. Agate Bridge is een versteende boomstam die als een brug over de rotsen is gelegd. Een korte zijweg, rechtsaf, gaat naar Jasper Forest. Aan het eind daarvan kan je een grote hoeveelheid versplinterde stukken versteend hout zien.

 • Jasper Forest Trail
  Beginpunt: Jasper Forest Parking
  Afstand (totaal): 4 km
  Oorspronkelijk heette dit gebied ‘First Forest’, omdat het de eerste plek is waar – enkele honderden jaren geleden – versteend hout werd gevonden. Er bevindt zich hier een van de grootste verzamelingen van het versteende hout in het park. Loop vanaf de parkeerplaats eerst een stukje terug naar de weg, tot je een plek bereikt waar de helling naar beneden toe niet meer zo steil is. Vandaar kan je afdalen naar het gebied dat beneden het uitkijkpunt ligt. Volg daar de restanten van een oude weg, tot je weer terugbent op het beginpunt.

Een andere plek waar je versteend hout kan bekijken ligt 2 mijl verder naar het zuiden:

 • copyright © hanz meulenbroeksCrystal Forest Trail
  Beginpunt: Crystal Forest Parking, net ten zuiden van Mile Marker 20
  Afstand (totaal): 1200 meter
  Vroeger bevond zich hier de grootste concentratie van versteende boomstammen. Aan het eind van de 19e eeuw hebben fortuinzoekers de met kristallen gevulde boomstammen met dynamiet opgeblazen. De kleine stukken versteend hout raakten later nog meer versplinterd, waardoor hier een tapijt van kleine stukjes is ontstaan.

Via The Flattops rijd je over de parkweg verder tot aan het Rainbow Forest Museum, waar exposities zijn van reptielen, dinosaurussen en versteend hout. Achter het museum ligt het beginpunt van de:

 • Long Logs Trail
  Afstand (totaal): 2,5 km
  Hier zie je de grootste verzameling van versteend hout in het park. Er zijn lange stammen bij, die kriskras over elkaar heen liggen. De grootste stam is 35 meter lang. Deze bomen hebben vroeger een lengte bereikt van meer dan 50 meter. De Long Longs Trail kan worden gecombineerd met de Agate House Trail, de totale afstand bedraagt dan 4,2 kilometer.

 • Agate House Trail
  Afstand (totaal): 3,2 km
  Op een heuveltje staan de overblijfselen van een 700 jaar oud huisje. Het bestaat uit acht kamers, en is geheel opgebouwd uit kleurrijk versteend hout. De bewoners konden destijds alleen via de bovenzijde naar binnen. Tijdens een reconstructie is een raam toegevoegd, zodat bezoekers nu ook naar binnen kunnen kijken.

 • Giant Logs Trail
  Afstand (totaal): 600 meter
  Van deze trail is een beschrijving verkrijgbaar in het museum. Op de top van een heuvel ligt de grootste stam van het park, Old Faithfull, die ongeveer 44 ton weegt.

Voorbij het Rainbow Forest Museum rijd je het park weer uit, en kom je uit op de AZ-180.
 
copyright © hanz meulenbroeks
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

In dit deel van Arizona waait het vaak erg hard, houd in de zomer rekening met zandstormen en in de winter met bijtend koude wind.
Tijdens de zomer beginnen de dagen vaak heel zonnig, meestal wordt het meer dan 30° Celcius, het komt regelmatig voor dat zelfs de 40° wordt gehaald. Omdat de luchtvochtigheid laag is en de wind verkoelend werkt, zijn de hoge temperaturen redelijk goed te verdragen. In de loop van de dag komen de wolken opzetten en tegen de avond is de kans op onweer en korte, heftige regenval vrij groot. ’s Nachts koelt het flink af, het wordt dan 10 tot 15°.

In de winter ligt de temperatuur overdag gemiddeld tussen 4° en 10° Celcius, en 's nachts vriest het licht tot matig. Van oktober tot maart kan het incidenteel licht sneeuwen. De lente en de herfst zijn mooie periodes om het park te bezoeken, de kans op regen is (zeker in de lente) vrij klein en de temperatuur is meestal aangenaam.
 
ACCOMMODATIE

Campings
Er zijn geen campings in Petrified Forest National Park. Je kan wel in het backcountry gebied kamperen, hiervoor heb je een (gratis) permit nodig.

Hotels
Er zijn geen hotels in Petrified Forest National Park.
 
VOORZIENINGEN

Visitor Center en Musea
copyright © hanz meulenbroeksPainted Desert Visitor Center, Painted Desert Inn, Rainbow Forest Museum

Tanken
Painted Desert Visitor Center

Winkel
De Rainbow Forest Store verkoopt verpakte voedingsmiddelen en drinken.

Cafetaria
Painted Desert Oasis

Snacks
Rainbow Forest

Gift shops
Painted Desert Oasis, Rainbow Forest

Toiletten
Painted Desert Visitor Center, Painted Desert Inn, Chinde Point (tijdens de winter gesloten), Puerco Pueblo, Agate Bridge (tijdens de winter gesloten), Rainbow Forest Museum

Picknickplaats
Chinde Point (overdekt), Rainbow Forest Museum (overdekt)

 
LINKS
Nieuwsberichten
Arizona Guide

National Park Service
Outdoor Places
Photo's Terragalleria
 

Links Contact Disclaimer