Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Saguaro National Park

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

Grootte: 370 vierkante kilometer
Nationaal park sinds: 1994
Aantal bezoekers in 2015 : 753.446

Saguaro National Park dankt z'n naam aan de grote en veelarmige saguaro-cactus, die voornamelijk in de Sonoran Desert voorkomt. Het park bestaat uit twee gebieden, die ongeveer 36 mijl van elkaar verwijderd liggen. Een indrukwekkend uitzicht op een bos volwassen saguaro's, met de mooie Rincon Mountains als achtergrond, vind je in het Rincon Mountain District ten oosten van de stad Tucson. Behalve de saguaro komen in het park ook veel andere woestijnplanten en dieren voor. In het westelijke deel van het park, het Tucson Mountain District, is een openluchtmuseum waar je veel informatie over de flora en fauna vindt.
© copyright hanz meulenbroeks
 
TOEGANGSPRIJS

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

 
BEREIKBAARHEID

Saguaro National Park ligt in het zuidoosten van de staat Arizona, bij de stad Tucson. Beide gebieden zijn te bereiken via Interstate 10, er staan borden langs de weg die aangeven welke afslag je kan nemen. Het Rincon Mountain District (oost) ligt aan de Old Spanish Trail, het Tucson Mountain District (west) ligt aan de Kinney Road. Saguaro West is ook bereikbaar via exit 242 of exit 246, ten noordwesten van Tucson. De wegen in het park zijn dagelijks open vanaf 07.00 uur (oost) of vanaf zonsopgang (west) tot zonsondergang. Voor voetgangers en fietsers is het park 24 uur per dag toegankelijk. Op kerstdag zijn de wegen in het park gesloten.

 
copyright © hanz meulenbroeks  copyright © hanz meulenbroeks 
 
Afstanden naar het Rincon Mountain District (Saguaro East)
Centrum Tucson
Saguaro West
Phoenix
Flagstaff
El Paso (Texas)
22 mijl
36 mijl
135 mijl
277 mijl
312 mijl
35 km
58 km
218 km
446 km
502 km
0.40 uur
1.10 uur
2.30 uur
4.45 uur
5.10 uur
Afstanden naar het Tucson Mountain District (Saguaro West)
Centrum Tucson
Saguaro East
Phoenix
Flagstaff
El Paso (Texas)
15 mijl
36 mijl
108 mijl
257 mijl
333 mijl
24 km
58 km
174 km
414 km
536 km
0.40 uur
1.10 uur
2.00 uur
4.30 uur
5.30 uur
DE SAGUARO-CACTUS

copyright © hanz meulenbroeksDe veelarmige saguaro-cactus is het symbool van de staat Arizona. Het is de grootste en een van de langzaamst groeiende van alle cactussoorten. Op een leeftijd van 50 jaar is de cactus nog maar 2 meter hoog. Als hij rond de 75 is, vertakt hij zich voor de eerste keer, hij kan wel 40 'armen' krijgen. De saguaro bereikt zijn volle lengte als hij ongeveer 150 jaar oud is. De cactus kan 15 meter hoog worden en een leeftijd van 200 jaar bereiken.

De saguaro groeit voornamelijk is de Sonoran Desert, een van de warmste en droogste gebieden van Amerika. In de zomer  wordt het al gauw 40º Celcius, en in de meeste jaren valt er minder dan 30 cm neerslag. Soms is het maanden achtereen droog. De planten en dieren die hier leven, hebben zich aan deze omstandigheden aangepast. Volwassen planten wegen tot 8 ton, vooral omdat ze ontzettend veel water kunnen vasthouden. Het wortelstelsel van een saguaro spreidt zich in alle richtingen tot 30 meter uit, en ligt maar 5 centimeter onder de oppervlakte. Na een regenbui kan de cactus zoveel water opzuigen, dat hij er twee jaar op kan teren. copyright © hanz meulenbroeksDe meest populaire periode om het park te bezoeken, is eind april, mei en juni. Aan de saguaro bloeien dan vele tientallen witte bloemen, die 's nachts opengaan en die enkele uren na zonsopgang verwelken. Dit herhaalt zich dan gedurende ongeveer vier weken. De zoete nectar in de bloemen trekt veel vliegende dieren aan, die zo voor de bestuiving zorgen. In juni en juli wordt de rode vrucht die aan de saguaro groeit rijp. Ook dit fruit trekt veel dieren aan, zoals coyotes, vossen en eekhoorns. De Tohono O'odham Indianen slaan de vruchten met lange stokken van de cactussen, ze maken er jam, siroop en wijn van. De saguaro biedt onderdak aan insecten, vogels, zoogdieren en reptielen. Spechten en uilen maken gaten in de stam om hun nest te bouwen. De plant dekt de wond af met litteken-weefsel, zodat er permanente holen ontstaan. Deze goed geïsoleerde holen zorgen voor koelte in de zomer, en voor warmte in de winter.

Tot voor kort was het aantal saguaro's dat voortijdig doodging groter dan de groei van nieuwe cactussen. Biologen wijten deze terugval aan de strenge winters, en aan het feit dat mensen hun vee in de saguaro-bossen hebben laten grazen. Ook vandalisme speelt een rol. Het grazen wordt nu niet langer toegestaan, sinds enkele jaren gaat het weer veel beter met de groei van de jonge cactussen.

 
RINCON MOUNTAIN DISTRICT (Saguaro Oost)

copyright © hanz meulenbroeksDit gedeelte van het park bevat een al wat ouder wordend saguaro-bos aan de voet van de mooie Rincon Mountains. Hier vind je ook veel andere planten en dieren. Slechts een klein deel van het park is met de auto bereikbaar.

Bij het Visitor Center begint de 8 mijl lange Cactus Forest Drive. Via deze verharde eenrichtingsweg ga je door het hart van een groot saguaro-bos. In het begin rijd je in noordelijke richting. De weg buigt naar het oosten af, je kan daar via een korte onverharde weg nog verder naar het noorden, tot aan de picknickplaats Mica View. Kort voorbij de afslag naar Mica View ligt een kort wandelpad:

Desert Ecology Trail
Lengte: 400 meter (loop)
Langs het pad staan borden waarop wordt uitgelegd hoe planten en dieren met de beperkte waterhoeveelheid in dit gebied omgaan.

De weg kruist de Cactus Forest Trail, en buigt dan af naar het zuiden. Op het meest zuidelijke punt gaat een korte, verharde zijweg naar de Javelina Picnic Area. Dichtbij deze picknickplaats begint de

copyright © hanz meulenbroeksFreeman Homestead Trail
Lengte: 1600 meter (loop)
Langs het pad staan borden waarop het moderne Tucson wordt vergeleken met het vroegere Tucson. Ook wordt informatie gegeven over het wonen in de woestijn laat in de 19e en vroeg in de 20e eeuw.

Voor de tweede keer kruist de weg de Cactus Forest Trail. Op het laatste gedeelte tot aan het Visitor Center is er sprake van tweerichtingverkeer.

Cactus Forest Trail
Lengte: bijna 10 kilometer (enkel)
Deze trail begint (of eindigt) in het noordwesten van het park, je kan er vanuit Tucson naartoe rijden via de Broadway Boulevard. Als je naar het zuiden loopt, kom je eerst bij de Mica View Picnic Area. Vervolgens kruis je tweemaal de Cactus Forest Drive. Uiteindelijk kom je uit in het zuidwesten van het park, aan de Freeman Road. De wandeltocht gaat door een massief, dicht saguaro-bos. Het 4 kilometer lange gedeelte dat binnen de Cactus Forest Drive valt, is ook toegankelijk voor mountain bikers en ruiters.

Er zijn in dit gebied nog veel andere wandelmogelijkheden, de totale lengte van de wandelpaden bedraagt meer dan 200 kilometer. Veel van de trails kruisen elkaar, zodat je zelf korte of lange tochten kunt plannen. Op de meeste trails worden ook ruiters toegelaten. De langere trails gaan tot aan de voet van de Rincon Mountains. Het backcountry gedeelte wordt niet erg druk bezocht.

 
TUCSON MOUNTAIN DISTRICT (Saguaro West)

Dit gedeelte van Saguaro National Park is het kleinste van de twee. Ook hier kan je kiezen voor een scenic drive door een saguaro-bos, of voor het lopen van een of meer trails.

Het Red Hills Visitor Center ligt aan de toegangsweg Kinney Road. In dit Visitor Center vind je een tentoonstelling en ook veel brochures, boeken ed. Rangers organiseren diverse activiteiten, vooral van december tot april. Bij het Visitor Center kan je een korte wandeling maken, de Cactus Garden Trail. Er staan daar diverse woestijnplanten tentoongesteld. Ongeveer 1 mijl voorbij het Visitor Center ligt aan de linkerkant van de weg het begin van de:

Desert Discovery Nature Trail
Lengte: 800 meter (loop)
Dit is een zeer geschikte wandeling, zelfs op erg warme dagen, om kennis te maken met het park. Er staan borden die informatie geven over de flora en fauna van de Sonoran Desert. copyright © hanz meulenbroeks Aan het einde van de Kinney Road begint de 6 mijl lange Scenic Bajada Loop Drive, over de goed begaanbare onverharde Hohokam Road. Op een klein gedeelte van deze weg geldt eenrichtingverkeer, je kan daarom het beste rechtsom rijden. Neem daarvoor de eerste afslag rechts. Vanaf de Hohokam Road leidt een kort pad linksaf naar de Sus Picnic Area.

Hugh Norris Trail
Lengte: 15,8 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 640 meter
Deze zware trail gaat dwars door het meest dichte saguaro-bos van het park, en eindigt bij de 1.429 meter hoge Wasson Peak, het hoogste punt van de Tucson Mountains. Het wandelpad kruist de Sendero Esperanzo Trail, die van noord naar zuid loopt.

Een heel wat kortere trail begint een klein stukje verder aan de linkerkant van de weg:

Valley View Overlook Trail
Lengte: 2,4 kilometer (heen en terug)
Tijdens de wandeling passeer je twee zanderige rivierbeddingen, en aan het eind klim je een stukje omhoog. Je hebt dan een schitterend uitzicht over de bergen, de woestijn en de saguaro's.

De Golden Gate Road is een zijweg van de Hohokam Road. Via deze onverharde weg kan je het park aan de noordzijde verlaten. Je kan ook via de Hohokam Road verder rijden, voor het vervolg van de Scenic Bajada Loop Drive. Op een paar honderd meter afstand van de Signal Hill Picnic Area kan je enkele oude rotstekeningen zien. De Scenic Drive eindigt bij de verharde Sandario Road, die van noord naar zuid door het westelijke gedeelte van het park loopt. Je kan vandaar ook weer terugrijden via de Kinney Road. Net ten zuiden van het park, aan een korte zijweg van de Kinney Road, ligt het Arizona - Sonora Desert Museum. In dit openluchtmuseum zijn de natuurlijke leefomgevingen van veel diersoorten nagebouwd. Je kan hier op een veilige manier kennismaken met ratelslangen, zwarte weduwen (spinnen), schorpioenen, en vele andere diersoorten. Ook aan de plantenwereld wordt veel aandacht besteed. Het museum is het hele jaar geopend.

 
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

De beste periode om Saguaro National Park te bezoeken is van oktober tot en met april, als de temperaturen overdag rond de 20º C liggen, en 's nachts tot iets onder het vriespunt kunnen komen. De warmste periode is van mei tot en met september. Het is dan gemiddeld bijna 40º C. Ook dan koelt het 's nachts flink af, vooral in de hoger gelegen Rincon Mountains. Twee keer per jaar komt een regenseizoen voor. Er zijn korte maar wel zeer heftige onweersbuien van juli tot september. En van januari tot maart komen lichte regenbuien voor. Verder is het hier altijd zonnig.

 
VOORZIENINGEN
Er zijn geen campings in Saguaro National Park. Je kan wel op een aantal aangewezen plaatsen in het backcountry gebied van het Rincon Mountain District (Saguaro East) kamperen, hiervoor heb je een (gratis) permit nodig. In Saguaro East zijn twee picknickplaatsen en in Saguaro West zijn er vijf. Op elk van deze plaatsen tref je picknicktafels, fire grills en pit toilets aan. Er is geen water verkrijgbaar. De beide Visitor Centers zijn dagelijks geopend, behalve op kerstdag. Verder zijn er geen voorzieningen in het park aanwezig.
 
LINKS
Arizona Guide
Friends of Saguaro

National Park Service
Outdoor Places
Foto's Terragalleria
 

Links Contact Disclaimer