Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Hot Springs National Park

© copyright nps.gov

Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
     
KORTE OMSCHRIJVING
 
 
Grootte : 20 km²
Nationaal park sinds : 4 maart 1921
Aantal bezoekers in 2012 : 1.302.505

© hanz meulenbroeks

Hot Springs is het kleinste park in het Nationale Parken Systeem. Het ligt in het heuvelachtige gebied Zig Zag Mountains in de staat Arkansas, en wordt bijna helemaal omgeven door de gelijknamige stad Hot Springs (33.000 inwoners). Het gebied is bekend geworden dankzij de 47 mineraalbronnen die zich bevinden op de westelijke helling van Hot Springs Mountain; het water van deze bronnen komt daar aan de oppervlakte met een temperatuur van 62º Celcius. Aan het zuivere, mineraalrijke water wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven; het water werd al vele honderden jaren geleden door Native Americans gebruikt om in te baden, een gewoonte die later door de eerste blanke kolonisten werd overgenomen. Tijdens het begin van de vorige eeuw zijn er in Hot Springs talrijke badhuizen gebouwd, waar rijke mensen soms wekenlang kwamen kuren. Het Visitor Center van het park is in een van die oude badhuizen gevestigd, en kan door bezoekers van het park worden bezichtigd. Verder kan je in het park korte autotours en wandelingen maken in het mooie heuvellandschap.

BEREIKBAARHEID

Hot Springs National Park ligt in de staat Arkansas, ongeveer 55 mijl ten zuidwesten van de hoofdstad Little Rock. Je kan het park bereiken door vanaf Interstate 30 de afslag Highway 70 West (ten zuiden van Benton) of de afslag Highway 270 West (bij Malvern) te nemen. Als je vanuit het noordwesten komt, kies dan voor Highway 270 East.

 
Toegangsprijs

Het park is gratis toegankelijk. Voor het gebruik van het enige nog operationele badhuis en voor de camping moet wel worden betaald. Ook voor de toegang tot de Mountain Tower wordt entreegeld gevraagd.

 
Afstanden naar het park
- Little Rock
- Texarkana
- Fort Smith
- Memphis
- Oklahoma City

55 mijl
122 mijl
130 mijl
190 mijl
320 mijl

-
-
-
-
-

88 km
196 km
209 km
306 km
515 km

-
-
-
-
-

1.10 uur
2.10 uur
2.45 uur
3.15 uur
5.50 uur

           
DE BRONNEN

© nps.govIn dit gebied komen twee verschillende soorten rotsen voor, de Bigfork Chert en de Arkansas Novaculite. Beide rotssoorten zijn zeer poreus en zitten vol met scheuren, ze nemen regenwater op als een soort spons. Het water zakt heel langzaam omlaag; het duurt ongeveer 4.000 jaar tot het een diepte bereikt die ligt tussen de 600 en 2.500 meter. Daar, binnen in de aarde, wordt hitte veroorzaakt door de zwaartekracht die de aarde samendrukt, en door radio-actieve elementen die in de aardkorst desintegreren. Het water wordt hierdoor opgewarmd; hoe dieper het komt, hoe warmer het wordt. Tijdens dit proces worden mineralen die zich in de rotslagen bevinden opgelost en door het water opgenomen. Op gegeven moment bereikt het hete water de naar boven lopende spleten en breuklijnen die voorkomen in het Hot Springs Sandstone. Via de spleten gaat het water weer omhoog, en dat gaat met een veel grotere snelheid dan dat het eerder naar beneden zakte; het duurt ongeveer 2 jaar voordat het de oppervlakte bereikt. De temperatuur van het water blijft daarbij grotendeels bewaard, op het moment dat het boven komt aan de westelijke helling van Hot Springs Mountain heeft het een gemiddelde temperatuur van 62º Celcius. In totaal zijn er 47 actieve bronnen, de 27 meest productieve bronnen zijn samen goed voor de levering van ongeveer 2½ miljoen liter thermisch water per dag. Om vervuiling tegen te gaan, zijn op dit moment 45 bronnen afgedekt; het publiek kan derhalve nog maar 2 van de bronnen bekijken.

 
BATHHOUSE ROW

© nps.govOp 20 april 1832 verleende President Andrew Jackson aan het gebied rondom de bronnen de titel “Hot Springs Reservation”, waardoor het het eerste park in het land werd met een speciale status. In 1877 gaf de regering toestemming tot de bouw van enkele badhuizen, en vanaf dat moment veranderde het ruige kolonisatiestadje in een snel tempo; het werd een elegant kuuroord met prachtige, zeer luxueuze badhuizen en andere voorzieningen voor de rijke mensen. Aan Central Avenue stonden acht van de grootste badhuizen naast elkaar; deze straat kreeg daarom de bijnaam Bathhouse Row. Het Congres was zo enthousiast over deze ontwikkeling, dat het park in 1921 de status van National Park verkreeg. Enkele tientallen jaren later waren de hoogtijdagen voorbij; in 1962 moest het eerste badhuis de deuren sluiten, tijdens de jaren ’70 en ’80 sloten ook zes van de andere badhuizen. Alleen het Buckstaff Bathhouse is altijd in bedrijf gebleven.

© nps.govDe gebouwen van Bathhouse Row zijn in 1974 opgenomen in het National Register of Historic Places. Vooral het behoud van het prachtige Fordyce Bathhouse was van groot belang; het gebouw werd gerenoveerd en is sinds 1989 in gebruik als het Hot Springs National Park Visitor Center. Het dient bovendien als museum; bezoekers kunnen de verschillende ruimtes van het voormalige badhuis bezichtigen. Het is dagelijks geopend, behalve op 1 januari, op Thanksgiving Day en op 25 december. Je mag op eigen gelegenheid rondwandelen, je kan ook deelnemen aan een door een Ranger begeleide tour.
Op de begane grond ligt de schitterende lobby, met z’n mozaiek vloeren, marmeren wanden, glas-in-lood ramen en prachtige fonteinen. Op de eerste verdieping ligt de lounge waar dames konden wachten tot zij in bad konden gaan; ook zijn hier de houten, mahoniekleurige kleedkamers gevestigd, net als een massagekamer en een ‘electro and mechanical therapy room’, waar bijvoorbeeld met hittelampen werd gewerkt. Voor het behandelen van hun voeten konden de gasten terecht in de Chiropody Room. Verder vind je op de eerste verdieping een tentoonstelling over de ontwikkeling van het park, van de prehistorie tot aan de moderne tijd. © nps.govHeel bijzonder is de muziekruimte op de tweede verdieping; het plafond bestaat uit vijf prachtige glazen panelen. De muziekruimte was verdeeld in een ‘ladies’ parlor and music room’, en een ‘gentlemen’s parlor and billiard room’. Op de tweede verdieping zijn ook een kappersruimte, een manicure, een massageruimte voor dames, en een grote gymnastiekruimte gevestigd. In 1915 was dit zelfs de grootste gymnastiekruimte in de staat Arkansas, het was speciaal bedoeld om leden van baseballteams die hier vaak kwamen trainen, aan te trekken. In 1939 werd op de tweede verdieping een bad geïnstalleerd met een liftinstallatie, waarmee mensen in het bad konden worden getild. Patiënten werden hier behandeld door een gediplomeerde fysiotherapeut. © nps.govIn de kelder van het Visitor Center kan je de originele lift-motor van het Fordyce Bathhouse bekijken, en – bedekt door een glazen plaat – de heetwaterbron Fordyce Spring. Deze bron is ontdekt tijdens de bouw van het badhuis. In de kelder is ook ooit een bowlingbaan gevestigd geweest, maar die is na enkele overstromingen verwijderd.
Als je zelf een bad wilt nemen, dan kan je daarvoor terecht in het Buckstaff Bathhouse. Reserveren is niet nodig, je kan zo binnen lopen en een kaartje kopen. Er zijn kluisjes aanwezig om je kostbaarheden op te bergen. In de kleedruimte krijg je een badlaken, je privé ligbad gevuld met schoon water van 38º Celcius staat al klaar. Je mag twintig minuten van het bad gebruik maken. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een manicure, pedicure of gezichtsbehandeling.

De overige zes Bathhouses zijn niet voor het publiek toegankelijk. De namen van deze Bathhouses zijn: Superior, Hale, Maurice, Quapaw, Ozark en Lamar.

 
DE OMGEVING

© nps.govBehalve het gedeelte rondom Bathhouse Row, bestaat het park vooral uit dicht beboste heuvels en valleien. De voornaamste boomsoorten zijn eikenbomen, notenbomen en pijnbomen met korte naaldvormige bladeren; daarnaast komen er nog allerlei andere bomen voor. In de lente zie je veel kleurrijke bloemen en staan de bomen prachtig in bloei. Ook in de herfst zijn de kleuren in de natuur erg mooi. In het park leven veel zangvogels, kleine zoogdieren en reptielen; er komen geen bijzondere diersoorten voor.

De hoogste heuvel in het park is Sugarloaf Mountain, de top daarvan is 369 meter hoog. De 335 meter hoge West Summit Mountain kan middels een rit van ongeveer 2 mijl per auto worden bereikt. Een andere korte autoroute gaat naar de top van Hot Springs Mountain; omdat in de weg enkele haarspeldbochten voorkomen mag je hier niet rijden met voertuigen die langer zijn dan 9 meter. © nps.govOp de top van de heuvel is een 66 meter hoge toren gebouwd, vanuit de Hot Springs Mountain Tower heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. De entreekosten (2008) bedragen $ 4,- (vanaf 12 jaar), $ 3,50 (senioren) of $ 2,- (5 tot 11 jaar). De toren is geopend vanaf 09.00 uur, de sluitingstijd is afhankelijk van het seizoen en ligt tussen 17.00 en 21.00 uur. In de toren is een lift aanwezig en er is een souvenirshop gevestigd. Nabij de toren ligt een picknickplaats.

In het park zijn diverse wandelpaden aangelegd, met een totale lengte van ruim 40 kilometer. De Grand Promenade Trail is een uit rode en gele bakstenen bestaand pad, dat achter Bathhouse Row doorloopt. Via de Peak Trail kan je vanuit Bathhouse Row te voet naar de top van Hot Springs Mountain. De langste en zwaarste trail – Sunset Trail genaamd - begint nabij de top van West Mountain, en gaat naar het hoogste punt in het park, de 369 meter hoge Sugarloaf Mountain. Ook rondom de Gulpha Gorge Campground bevinden zich enkele wandelpaden.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

De weersomstandigheden tijdens de lente en de herfst zijn vaak heel aangenaam, met milde temperaturen (rond de 20º Celcius) maar wel met wat kans op neerslag. De zomers zijn heet en vochtig, het wordt dan maximaal 30º. In de winter kan het licht vriezen, maar het komt ook voor dat de temperatuur de 15º Celcius bereikt. Jaarlijks valt er ongeveer 13 cm sneeuw.

 
ACCOMmODATIE

Binnen de parkgrenzen bevindt zich één camping, de Gulpha Gorge Campground. De camping heeft 43 plaatsen, en is het hele jaar door geopend. Reserveren is niet mogelijk. De camping ligt aan de oostzijde van het park.

Verder zijn er geen overnachtingsmogelijkheden in het park, maar in de stad Hot Springs is wel volop accommodatie aanwezig. Je hebt daar een ruime keuze uit hotels, motels, bed- and breakfast, cottages enzovoort.

 
LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service
Buckstaff Bath House
HotSprings Org.
Foto’s Terragalleria

Links Contact Disclaimer