Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Pinnacles National Park

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Pdf Google Maps Fotoserie Fotoserie
     
omschrijving

Grootte : 107 vierkante kilometer
Nationaal Park sinds : 10 januari 2013
Aantal bezoekers in 2012 : 224.476

Copyright © www.ontdek-amerika.nlIets ten noorden van de plek waar nu de stad Los Angeles ligt bevond zich lang geleden, precies boven de San Andreas breuklijn, de Neenach vulkaan. Miljoenen jaren geleden kwamen de aardplaten aan beide zijden van de breuklijn in beweging, de vulkaan werd daardoor in tweeën gespleten. De ene helft van de vulkaan is een paar honderd kilometer naar het noorden verplaatst; de overblijfselen van dit deel van de vulkaan staan sinds 10 januari 2013 bekend als Pinnacles National Park. Door de tectonische krachten en door wind- en watererosie is een landschap ontstaan dat bestaat uit hoge rotswanden, afgewisseld met alleenstaande rotspilaren. In het gesteente zie je allerlei verschillende tinten, lichtbruin, donkerbruin, rood, grijs en zwart. Op veel plaatsen groeien groene en rode mossen op de rotsen. Aan de voet van de rotsen bevinden zich enkele grotachtige openingen, dit soort grotten wordt met een verzamelnaam Talus Caves genoemd. In de grotten leven vleermuizen, om die vleermuizen te beschermen zijn de grotten soms voor het publiek gesloten. Klik hier voor actuele informatie over de toegankelijkheid van de grotten.

Het park neemt deel aan het California Condor Recovery Program. Het aantal condors dat in en rondom het park leeft ligt momenteel (info 2010) tussen de 20 en 30. In het voorjaar van 2010 is voor het eerst sinds jaren een condor in het park geboren. Behalve de condor leven er nog veel andere vogelsoorten in deze omgeving, ook komen er talrijke diersoorten voor zoals mountain lions, coyotes, slangen en hagedissen.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
trails

In het park zijn wandelpaden aangelegd die een gezamenlijke lengte van 30 mijl hebben. Diverse van die paden kruisen elkaar, waardoor het mogelijk is om de trails met elkaar te combineren. De drie meest populaire trails zijn:

Copyright © www.ontdek-amerika.nlBalconies Cave Trail
Beginpunt:  Chaparral Ranger Station  (in het westen van het park)
Lengte:  2,4 mijl  (loop)
Moeilijkheidsgraad:  Eenvoudig
Hoogteverschil:  91 meter
Tip:  Neem een zaklamp mee.
De trail: Volg het wandelpad via de meestal droogstaande West Fork of Chalone Creek in noordoostelijke richting. Na 0,6 mijl bereik je enkele grote, kleurrijke en met mossen bedekte vulkanische rotsen. Bij de splitsing met de Balconies Cliffs Trail houd je rechts aan, je loopt dan de grotten in. Je moet je door smalle gedeeltes heenwringen en via rotstrappen omlaag klimmen. De route wordt hier aangegeven d.m.v. kleine pijlen op de rotswand, dit is niet altijd even duidelijk. Er zijn twee groepen grotten, na de tweede groep ga je linksaf, terug naar het beginpunt via de Balconies Cliffs Trail. Tijdens dit deel van de trail loop je hoger, en heb je uitzicht over het rotsachtige landschap.

Bear Gulch Cave Trail
Beginpunt:  Bear Gulch Visitor Center  (in het oosten van het park)
Lengte:  2 mijl  (loop)
Moeilijkheidsgraad:  Eenvoudig
Hoogteverschil:  76 meter
Tip:  Neem een zaklamp mee.
Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe trail: Het begin van de Bear Gulch Cave Trail is gelijk aan het begin van de Moses Spring Trail. Gedurende de eerste 0,25 mijl loop je tussen bomen door. Direct voorbij een in de jaren ’30 aangelegde rotstunnel komt er een splitsing, ga hier linksaf. Je moet je door smalle gedeeltes heenwringen en via rotstrappen omlaag klimmen. De grotten zijn donker, maar op sommige plaatsen valt er wel wat zonlicht naar binnen. Kleine pijlen op de rotswand wijzen de looprichting aan. 

Condor Gulch Overlook / High Peaks Trail
Beginpunt:  Bear Gulch Visitor Center  (in het oosten van het park)
Lengte:  5,1 mijl  (loop)
Moeilijkheidsgraad:  Gemiddeld
Hoogteverschil:  411 meter
De trail:  Tijdens het begin stijgt het wandelpad voortdurend, maar het is hier niet echt steil. Je hebt een goed zicht op High Peaks. Na een mijl bereik je de Condor Gulch Overlook, een klein rotsplateau dat met een railing is afgezet. Van hieruit heb je zicht over een dal, dat uitzicht is niet echt bijzonder maar je hebt hier wel kans om condors te zien vliegen. Voorbij de Condor Gulch Overlook wordt het pad aanmerkelijk steiler, tijdens het tweede deel van deze vrij zware klim heb je regelmatig een weids uitzicht over de omgeving. Na 1,7 mijl (gerekend vanaf het begin van de trail) bereik je de High Peaks, je loopt nu midden tussen de rotsen door via trapjes en smalle doorgangen. De trail is nergens moeilijk of gevaarlijk (waar nodig is het pad met een railing afgezet), maar voor mensen met hoogtevrees is het hier niet geschikt. Tijdens de afdaling loop je in eerste instantie nog tussen erg mooie rotsformaties door, kort voor het einde van de trail loop je langs een beekje in een gebied met veel bomen en planten. Eenmaal beneden bereik je een parkeerplaats, vanaf daar kan je langs het beekje verder lopen – via een grote picknickplaats – naar het eindpunt van de trail.

 
praktische informatie

Waar
Pinnacles National Park ligt ruim 100 mijl ten zuiden van San Francisco, ongeveer 40 mijl landinwaarts. Het park bestaat uit een oostelijk en een westelijk deel, beide zijden van het park zijn met de auto bereikbaar, maar er loopt geen weg door het park die oost en west met elkaar verbindt. Het park heeft een oppervlakte van ruim 100 km².

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAanrijroute westzijde
Rijd via Highway 101 naar de plaats Soledad, neem daar Highway 146 east. Blijf Highway 146 volgen, de ingang van het park ligt 14 mijl ten oosten van Soledad.

Aanrijroute oostzijde  (vanuit San Francisco)
Rijd via Highway 101 naar het zuiden. Neem ter hoogte van de plaats Gilroy de afslag Highway 25 south, richting de plaats Hollister. Ongeveer 30 mijl ten zuiden van Hollister ga je rechtsaf via State Route 146, na een paar mijl via deze smalle weg bereik je ingang van het park.

Aanrijroute oostzijde (vanuit het zuiden)
Rijd via Highway 101 naar het noorden. Neem exit 281 ter hoogte van de plaats King City, ga nu via 1st street gedurende ongeveer 1,5 mijl in noordwestelijke richting. Ga vervolgens rechtsaf de Bitterwater Road op, volg die weg over een afstand van ongeveer 14 mijl. Ga nog eens 19 mijl verder in noordelijke richting via State Route 25 (Airline Highway). Ga linksaf via State Route 146, na een paar mijl via deze smalle weg bereik je ingang van het park.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlToegangsprijs
Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

Openingstijden
De oostelijke ingang is altijd geopend. Bij de westelijke ingang is een slagboom aanwezig, die ’s ochtends om 7.30 uur opengaat, en die elke avond om 20.00 uur gesloten wordt. Als de slagboom omlaag is kan je niet naar binnen rijden, je kan het park nog wel verlaten.

Weersomstandigheden
Tijdens de winter is het meestal koud en nat in het park, tijdens de zomer valt er weinig regen maar kan de temperatuur wel erg hoog oplopen. De beste jaargetijden om het park te bezoeken zijn de lente en de herfst.

Accommodatie
Er zijn geen hotels in of nabij het park. In het oostelijke deel is de Pinnacles Campground gevestigd, met een kleine campingwinkel, douches en een dump station. Reserveren is mogelijk.

Museum
In het oosten van het park bevindt zich een klein museum, het Bear Gulch Nature Center. Dit museum is alleen geopend op momenten dat er vrijwilligers beschikbaar zijn.

 
ONZE ERVARING
Wat is de Condor Gulch – High Peaks Loop een prachtige en vooral ook afwisselende trail! Prachtige bomen en wildflowers, weidse uitzichten, met mos begroeide rotspunten waar je via trapjes en smalle doorgangen langs af loopt. Het is duidelijk, wij zijn erg enthousiast over dit park. We zouden heel graag ook de grotten hebben bezocht, maar omdat het weer niet meewerkte zat dat er voor ons niet in. De meeste toeristen kennen Pinnacles National Park niet, we vermoeden dat dat vooral komt doordat het wat ongunstig ligt t.o.v. de populaire kustroute. We zouden het heel leuk vinden als we het over een tijdje wel in de routes van Nederlandse toeristen zien verschijnen; dit park is echt te mooi om het zomaar over te slaan.

 

links

National Park Service
Wikipedia
MTY County.com

 
     
Links Contact Disclaimer