Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Biscayne National Park

© key-biscayne.com

Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

© hanz meulenbroeksGrootte : 700 vierkante kilometer
Nationaal park sinds : 28 juni 1980
Aantal bezoekers in 2012 : 495.613

Het grootste deel van Biscayne National Park, zo’n 95% van de totale oppervlakte van 700 km², bestaat uit water. Tot het park behoren verder een smalle strook land aan de kust, en enkele tientallen kleine eilanden. Op de landstrook aan de kust vind je een 14 mijl lang en schijnbaar ondoordringbaar mangrovebos; tussen de kust en de eilanden ligt het ondiepe Biscayne Bay, waar het zoete water van het land zich mengt met het zoute water uit de zee. Het water is erg ondiep, warm en helder. Dankzij deze ideale omstandigheden hebben zich hier prachtige koraalriffen gevormd, die worden omringd door talrijke tropische vissen.

Het park is dan ook een paradijs voor liefhebbers van duiken, snorkelen, zwemmen, varen en andere vormen van watersport. Het park is ook populair bij mensen die graag naar vogels en naar vissen kijken.

BEREIKBAARHEID

© key-biscayne.comEen smalle strook van het park ligt aan de kust, de voornaamste plek is Convoy Point, waar het Dante Fascell Visitor Center ligt. Je kan Convoy Point bereiken via US-1. Neem vanaf deze weg ter hoogte van Homestead de afslag SW 328th Street (North Canal Drive); de toegang ligt ongeveer 9 mijl verder aan de linkerkant.

De rest van het park is alleen per boot bereikbaar. Het is toegestaan gebruik te maken van privé boten; stel je dan wel vooraf op de hoogte van de strikte regels die hier gelden (zo zijn er bijvoorbeeld speciale ‘Slow Speed Zones’ en wordt bepaald waar je je boot mag aanmeren). Je kan ook deelnemen aan georganiseerde tochten die vertrekken vanaf Convoy Point. Ook van buiten het park worden boottochten naar het park verzorgd, bijvoorbeeld vanuit de haven Black Point Park of vanaf het eiland Key Biscayne.

 
Afstanden naar het park (Convoy Point)
- Everglades (Ernest F. Coe Visitor Center)
- Miami
- Key West
18 mijl
38 mijl
135 mijl
-
-
-
29 km
61 km
218 km

-0.40 uur
-1.00 uur
-3.10 uur

 

TIP

Wees voorbereid op muggen, vooral in de warme, vochtige zomermaanden. Lange mouwen en een lange broek geven bescherming tegen muggenbeten. Bij het Visitor Center zijn insektenwerende middelen te koop.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

© nps.govDe Kuststrook
Op de landstrook aan de kust vind je een 14 mijl lang en schijnbaar ondoordringbaar mangrovebos; dit wordt gevormd door bomen op hoge steltwortels waartussen zand en zout wordt vastgehouden. De bossen vormen een belangrijke leefomgeving voor vogels, vissen en andere dieren, en bieden bescherming aan flora en fauna tijdens de orkanen die dit gebied regelmatig treffen.
Bij Convoy Point vind je de belangrijkste bezoekersfaciliteiten van het park. Het Dante Fascell Visitor Center is het hele jaar door geopend (behalve op 25 december) van 09.00 tot 17.00 uur. Je vindt hier een tentoonstelling waarin aandacht wordt besteed aan de vier verschillende ecosystemen in het park. Ook kan je het werk bekijken van verschillende lokale kunstenaars. Verder zijn hier een boekwinkel en een giftshop gevestigd, en kan je in de nabijheid van het Visitor Center picknicken en via een boardwalk een korte wandeling langs het water maken. Het laatste deel van het wandelpad is onverhard.
Ten noorden van Convoy Point ligt de haven Black Point Park; deze haven behoort niet tot het Nationale Park. Ten zuiden van Convoy Point ligt de kerncentrale Turkey Point Power Plant, die uiteraard ook niet tot het park behoort.

Biscayne Bay
De naam ‘Biscayne Bay’ betekent ‘grote, heldere baai’. Een deel van de baai valt binnen de grenzen van Biscayne National Park; andere delen van de baai behoren tot diverse State Parks en lokale parken.
In de baai mengt zich het zoete water van het land, dat voor een deel afkomstig is van Everglades National Park, met het zoute water uit de zee. De baai wordt in het oosten begrensd door de reeks eilanden, en in het westen door de kustlijn van Florida. Het heldere water in de baai is erg ondiep, op de meeste plaatsen slechts 1 tot 3 meter, en nergens meer dan 4 meter. Je kan dan ook op veel plaatsen de met zeegrassen bedekte bodem zien. Door het effect van de Golfstroom is het water vrij warm, en de combinatie van deze factoren is ideaal voor de vorming van koraalriffen. Omdat de baai zo beschermd ligt, is het een ideaal leefgebied voor talrijke tropische vissen. Er komen hier meer dan 200 verschillende soorten voor, zoals de Parrotfish, de Queen Angelfish, de Green Moray Eel en de Wrasse. Ook kan je dolfijnen en zeeschildpadden zien.

© nps.gov

© nps.gov

 

Stiltsville
In het noordelijke deel van het park komen veel zandbanken voor. De smalle vaargeulen tussen deze zandbanken door worden ‘fingers channels’ genoemd omdat ze, als je ze vanuit de lucht bekijkt, eruit zien als de vingers van een hand. Hier, ongeveer 1 mijl ten zuiden van het eiland Key Biscayne (dat niet tot het Nationale Park behoort), liggen zeven op hoge palen gebouwde huizen die samen Stiltsville worden genoemd. Het eerste ‘huis op stelten’ werd gebouwd in het begin van de jaren ’30; tijdens de daaropvolgende drie decennia werden er nog eens 26 bijgebouwd. De huizen werden in eerste instantie gebruikt door vissers, maar werden later ontdekt door rijke advocaten, bankiers en politici. Stiltsville is ook een tijdlang in gebruik geweest om te gokken, o.a. door Al Capone, omdat het méér dan 1 mijl buiten de kust lag waardoor de wet die het gokken verbood op deze plek niet van toepassing was. De wet werd daarop aangepast; gokken werd verboden tot op 3 mijlen buiten de kust. De huizen in Stiltsville zijn jarenlang slecht onderhouden, en de vele hurricanes die het gebied hebben getroffen hebben veel schade aangericht. Op dit moment zijn de resterende 7 huizen niet meer in gebruik, maar er is wel een Trust Fund opgericht om ze te herstellen, en er een nieuwe bestemming aan toe te kennen.

De Eilanden
Er bevinden zich enkele tientallen kleine eilanden binnen de parkgrenzen, de meesten daarvan liggen 5 tot 7 mijl uit de kust. De eilanden beschermen de kust en Biscayne Bay tegen de golven van de Atlantiche Oceaan. Het warme, vochtige klimaat heeft gezorgd voor een rijke vegetatie. © key-biscayne.comOp de eilanden bevinden zich bijvoorbeeld veel mangrove bossen. Je ziet hier ook palmbomen en tal van andere subtropische planten. Toeristen zijn op een klein aantal eilanden welkom.

Een van de eilanden met een haven is het kleine, pitoreske Boca Chita Key. Op een open, grasrijk gebied naast het water ligt een camping, met een picknicktafel en grill bij elke plaats. De camping is het hele jaar door geopend; de beste tijd om hier te kamperen is van januari tot en met april. Reserveren is niet mogelijk.
Op het eiland is geen drinkwater aanwezig, er is geen wasgelegenheid en geen electriciteit. Wel zijn er toiletten aanwezig. Er wordt geen afval ingezameld; gasten moeten dus zelf alles wat ze gebruiken mee terug nemen.
© key-biscayne.comOp Boca Chita Key ligt een wandelpad met een lengte van 800 meter (loop). Vanuit een 20 meter hoge vuurtoren heb je een goed uitzicht over de eilanden, de baai, de oceaan en de skyline van Miami. De vuurtoren, die werd gebouwd tijdens de jaren ’30, is alleen toegankelijk als er Rangers op het eiland aanwezig zijn.

Op het grote, langgerekte eiland Elliot Key zijn een haven, een Ranger Station en een camping aanwezig. De camping ligt tussen de bomen bij het water, en is het hele jaar door geopend. Er zijn picknicktafels en grills aanwezig. Reserveren is niet mogelijk. Behalve de gewone camping is er een groepscamping (hiervoor is reserveren noodzakelijk), en wordt backcountry camping toegestaan (zorg vooraf voor een permit).
Bij de haven is vers drinkwater verkrijgbaar, maar dit wordt echter niet gegarandeerd. Er zijn toiletten en koudwater douches. Aan de kant van de baai is een zone speciaal aangewezen voor zwemmers; houd er rekening mee dat de kustlijn erg rotsachtig is.
Er zijn twee wandelpaden op het eiland aangelegd. Een pad begint bij de haven aan de westzijde van het eiland, en gaat in oostelijke richting naar de oceaankust. Na 1200 meter ben je weer terug bij het beginpunt. Het tweede wandelpad is veel langer. Het loopt over de volle lengte van het eiland, van noord naar zuid, en is ruim 10 kilometer lang. Een groot deel van het eenvoudige begaanbare pad loopt door een bos van tropisch hardhout.

Adams Key, het eiland dat naast de zuidpunt van Elliot Key ligt, is alleen overdag toegankelijk. Er zijn picknicktafels en barbecue grills, en er zijn toiletten aanwezig. Er is een kort wandelpad aangelegd in een open grasgebied.

ACTIVITEITEN

Je kan deelnemen aan activiteiten (bv. duiktrips) die worden verzorgd door organisaties van buiten het park, bijvoorbeeld in de haven Black Point Park of op het eiland Key Biscayne. Ook in het park zelf worden tal van activiteiten georganiseerd: voor gedetailleerde informatie kan je terecht bij het Dante Fascell Visitor Center in Convoy Point. Dat is ook het vertrekpunt van de tochten. De voornaamste mogelijkheden zijn:

  • © nps.govGlass Bottom Boat Trips: Deze drie uur durende tocht in een boot met een glazen bodem vindt 1x per dag plaats. Je bezoekt de koraalriffen, en je kan onderweg natuurlijk veel vissen, dolfijnen, zeeschildpadden enz. zien. Een volwassene betaalt ongeveer $ 25,- (exclusief tax); voor kinderen tot 12 jaar en voor senioren gelden gereduceerde prijzen. Het wordt aangeraden vooraf te reserveren.

  • Snorkeling Trips: Een van de beste manieren om het koraalrif goed te kunnen bekijken, is het deelnemen aan een snorkeling trip. Dit kost ongeveer $ 35,- per persoon (exclusief tax). De benodigdheden zijn bij de prijs inbegrepen. Je kan in totaal 1.15 uur in het water doorbrengen. Het wordt aangeraden vooraf te reserveren.

  • Scuba diving Trips: Alleen gecertificeerde duikers mogen aan deze trips deelnemen. De kosten bedragen ongeveer $ 54,- per persoon (exclusief tax). Het is verplicht vooraf te reserveren.

  • Sunset Cruises: Deze relaxte, 2 uur durende boottocht over Biscayne Bay wordt gedurende een beperkt gedeelte van het jaar, en alleen op zaterdag- en zondagavonden aangeboden. Deelname kost ongeveer $ 15,- per persoon (exclusief tax). Het wordt aangeraden vooraf te reserveren. © key-biscayne.com

  • Kano- en kayaktrips: Deze tochten worden tijdens de ochtend georganiseerd, 2x per maand op zaterdagen, in de periode januari tot en met april. Je kan een eigen kano of kayak meenemen, of er een huren voor ongeveer $ 15,-.

  • Talks and walks: Rangers geven uitleg over allerlei aspecten van Biscayne National Park, soms gecombineerd met een korte wandeling. De duur van een Ranger Program varieert tussen de 20 en 60 minuten. Van eind december tot eind april vinden er dagelijks Ranger Programs plaats, en van eind april tot en met juni 4x per week.
  • Island Excursion Elliot Key: Deze tocht duurt in totaal 3 uur, en wordt 2x per maand aangeboden, steeds op zondag, in de maanden januari tot en met april. Een volwassene betaalt ongeveer $ 25,- (exclusief tax); voor kinderen tot 12 jaar en voor senioren gelden gereduceerde prijzen. Het wordt aangeraden vooraf te reserveren.

  • Island Excursion Boca Chita Key: Boca Chita Key is het meest populaire eiland. Ook deze tocht wordt alleen in de maanden januari tot en met april georganiseerd, 2x per maand, steeds op zondag. De prijzen zijn gelijk aan die van de Elliot Key Excursion.

  • Family Fun Fest: Een maal per maand wordt bij het Dante Fascell Visitor Center een themamiddag voor kinderen georganiseerd. De gebruikte thema’s hebben steeds een raakvlak met het park, bijvoorbeeld hurricanes, vogels of archeologie.

WEERSOMSTANDIGHEDEN

Biscayne National Park kent warme, natte zomers en milde, droge winters. Tijdens de zomer variëren de temperaturen meestal tussen 30° en 35° Celcius, in de winter bereikt de temperatuur vaak nog de 25°. Vooral in de zomer heb je ’s avonds kans op korte, heftige buien. In de zomer en herfst komen ook tropische stormen en orkanen voor.

 
ACCOMODATIE

Campings
Er bevinden zich twee campings in het park, een op Elliot Key en een op Boca Chita Key.
Klik hier voor meer informatie.

Hotels
In het park zijn geen hotels aanwezig. In de buiten het park gelegen steden is een ruime keuze aan hotels.

 
LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

ParkVision
Foto’s Terragalleria

 

Links Contact Disclaimer