Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Dry Tortugas National Park

© seaplanesofkeywest.com

Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

Grootte : 262 vierkante kilometer
Nationaal park sinds : 26 oktober 1992
Aantal bezoekers in 2012 : 60.550

Dry Tortugas is het park dat – binnen het Nationale Parken Systeem – misschien wel het meest uit de toon valt. Het is een van de kleinste, een van de meest afgelegen en ook een van de minst bezochte parken. Het ligt ongeveer 70 mijl (113 kilometer) ten westen van Key West, en het bestaat uit zeven kleine eilanden, met de daar omheen gelegen zandbanken en het omringende water. Het water is erg ondiep, warm en helder. Dankzij deze ideale omstandigheden hebben zich hier prachtige koraalriffen gevormd, die worden omringd door talrijke tropische vissen.
Op het eiland Garden Key ligt Fort Jefferson, een fort dat is gebouwd om de zuidelijke kustlijn van de Verenigde Staten te beschermen. Maar vanwege fouten bij de constructie, en omdat het fort wapentechnisch gezien al verouderd was voordat het werd voltooid, is het nooit als zodanig in gebruik geweest. Het gebied heeft de status van Nationaal Park gekregen vanwege het historisch belang, en vanwege de grote verscheidenheid aan vogels, vissen en ander onderwaterleven.

 
BEREIKBAARHEID

Het park kan alleen worden bereikt per boot of per watervliegtuig. Het eiland Garden Key is het hele jaar door geopend. Fort Jefferson kan elke dag worden bezichtigd, tijdens daglicht. Van de overige zes eilanden zijn Loggerhead Key, East Key en Middle Key ook het hele jaar door geopend, tijdens daglicht. Bush Key is van februari tot september gesloten voor toeristen, om de hier broedende vogels te beschermen. Tijdens de overige maanden is dit eiland wel toegankelijk. Je kan deze vier eilanden alleen met een privé boot bezoeken. De laatste twee eilanden, Hospital Key en Long Key, zijn altijd voor het publiek gesloten.

Met de organisatie Yankee Freedom kan je voor $ 165,- per volwassene naar Fort Jefferson. Senioren (62+) betalen $ 155,- en voor kinderen van 4 tot en met 16 jaar is de prijs $ 125,- (info 2018). Je bent met een catamaran ruim 2 uur onderweg van Key West naar Dry Tortugas, en kan dan 4½ uur in het Fort verblijven. Ontbijt (aan boord), lunch (in het park) en softdrinks zijn bij de prijs inbegrepen. Als je in het bezit bent van de America the Beautiful Pass, dan krijg je bij het inchecken 15 dollar retour. © seaplanesofkeywest.comSnorkelmaterialen worden zonder extra kosten beschikbaar gesteld.

Key West Seaplane Adventures verzorgt vluchten met een watervliegtuig naar Dry Tortugas. Een vlucht duurt 40 minuten. Je kan kiezen uit een halve dag (2,5 uur in het park) of een hele dag (6,5 uur in het park). De kosten bedragen (voor een volwassene) respectievelijk $ 342,00 en $ 600,00. Voor kinderen van 2 t/m 12 jaar bedragen de prijzen respectievelijk $ 273,60 en $ 480,-. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen gratis mee (info 2018). Deze prijzen zijn exclusief de entreeprijs van het park ($ 15,00 per persoon, vanaf 16 jaar; de America the Beautiful Pass is geldig). De vluchten vertrekken vanaf Key West International Airport. Deze organisatie verzorgt geen ontbijt of lunch. Bezoekers moeten dus zelf eten meenemen. Seaplanes of Key West stelt hiervoor koelboxen (met gratis soft drinks) en ijs beschikbaar. Ook snorkelmaterialen worden zonder extra kosten beschikbaar gesteld. Het wordt aanbevolen tijdig te reserveren.

Het park mag ook met privéboten worden bezocht. Zorg voor een goede nautische kaart (verkrijgbaar bij het Key West Coast Guard Station en de Key West Chamber of Commerce). En informeer vooraf naar de speciale regels die binnen de parkgrenzen van toepassing zijn.

 
GESCHIEDENIS

© seaplanesofkeywest.comIn 1513 zijn de eilanden ontdekt door de expeditie van de Spaanse ontdekkingsreiziger Ponce de Leon. Er bevonden zich erg veel schildpadden (Tortugas, in het Spaans) in het gebied, die werden gebruikt om de schepen met vers vlees te bevoorraden. Op de eilanden bleek geen drinkbaar water voor te komen, vandaar dat de eilandengroep de naam Dry Tortugas kreeg.

Tijdens de 17e en 18e eeuw vormde de eilandengroep de uitvalbasis voor piraten, die vanaf hier handelsschepen aanvielen. De vele zandbanken en riffen, en ook de aanvallen door de piraten, hebben er toe geleid dat hier honderden schepen zijn vergaan. In 1825 werd op het eiland Garden Key een vuurtoren gebouwd; ruim dertig jaar later werd die vervangen door de vuurtoren die nu nog steeds op het eiland Loggerhead Key staat.

© nps.govAan de piraterij kwam een eind toen het Amerikaanse leger zich op de eilanden vestigde. Langs de Amerikaanse kust werd een serie van forten gebouwd, van Maine tot aan Texas, en Fort Jefferson zou hiervan de grootste moeten worden. In 1846 werd de bouw gestart, de muren bereikten hun definitieve hoogte in 1862.

Na dertig jaar bouwen was het fort nog steeds niet voltooid. Inmiddels waren er nieuwe, krachtigere kanonnen ontwikkeld, en de wanden van het fort zouden hiertegen niet bestand zijn. Het fort was dus al verouderd, nog voordat het in gebruik was genomen. Uiteindelijk heeft het nooit – zoals gepland – als verdedigingsfort gefunctioneerd.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog deed het fort dienst als gevangenis voor deserteurs en voor andere criminelen. Een van de gevangenen was Dr. Samuel Mudd, een dokter uit Maryland die ervan werd beschuldigd dat hij John Wilkes Booth, de moordenaar van President Lincoln, zou hebben geholpen. Dr. Mudd was veroordeeld tot levenslang, maar hij werd in 1869 vervroegd vrijgelaten nadat hij zich op heldhaftige wijze had ingezet om de slachtoffers van een aanval van de Gele Koorts te helpen.

Na deze uitbraak van de Gele Koorts werden de eilanden getroffen door een aantal orkanen. Als gevolg hiervan verliet het leger de eilanden in 1874. Aan het einde van de 19e eeuw werd het fort nog een tijdlang gebruikt als quarantainestation.

In 1908 werd het gebied uitgeroepen tot vogelreservaat, en overgedragen aan The Department of Agriculture. Op 4 januari 1935 werd het het eerste militaire Nationale Monument van de Verenigde Staten. Op 26 oktober 1992 kregen het fort en de omliggende eilanden, zeebanken en water, de status van Nationaal Park.

 
ACTIVITEITEN

Wandeling door Fort Jefferson
Vanaf de aanlegsteiger kan je de gracht die om het fort heenloopt oversteken, naar de enige toegang. Daar is een Visitor Center gevestigd, waar je een tentoonstelling en een 5 minuten durende informatievideo kan bekijken. Er is ook een folder verkrijgbaar die je kan gebruiken tijdens de bezichtiging van het fort. Je mag op eigen gelegenheid rondwandelen, de route wordt met borden aangegeven. Er worden ook door Rangers begeleide tours verzorgd, de tijden daarvan worden aangegeven op een bord bij het Visitor Center.

© nps.govHet fort heeft zes zijden, en bestaat uit 16 miljoen rode bakstenen. De totale lengte van de muren bedraagt ongeveer 800 meter. Op de meeste plaatsen zijn de muren nog in goede conditie; op sommige plekken echter is er flink wat schade ontstaan omdat tijdens de bouw fouten zijn gemaakt bij het leggen van de fundering. Ook de vele orkanen die het gebied hebben getroffen, hebben schade aan het fort toegebracht.

Een wandeling in het fort duurt ongeveer een uur. Het fort bestaat uit drie verdiepingen, en vooral op de eerste twee daarvan loop je door diverse gewelfde gangen. Je ziet de oude bakkerij, de kapel, en de cel waar Dr. Mudd gevangen werd gehouden. Als je bovenin het fort bent aangekomen, kan je in het westen de vuurtoren op Loggerhead Key zien. In het oosten liggen de eilanden Bush Key en Bird Key. Aan de bovenzijde van het fort zelf liggen nog enkele grote kanonnen die dateren uit het eind van de 19e eeuw. In enkele kleine ruimtes werden hier de kanonskogels bewaard.

© seaplanesofkeywest.comBinnen de muren van het fort bevindt zich een grote ruimte, waar je o.a. nog de overblijfselen ziet van de Officer Quarters en de Soldiers Barracks.

Zwemmen, snorkelen, scuba diving
Dry Tortugas National Park is erg geschikt voor snorkelen en scuba diving. De watertemperatuur ligt in de zomer rond de 25° C, en daalt tijdens de winter tot ongeveer 15° C.

Het water rondom de eilanden is ondiep, en je kan direct vanaf het strand gaan zwemmen of snorkelen. Je zal hier kleurrijke koraalriffen zien, en veel tropische vissen. Er zijn volop mogelijkheden voor zowel beginnende als ervaren snorkelaars.

Er liggen meer dan 200 scheepswrakken binnen de parkgrenzen; het duiken naar deze wrakken is een erg populaire bezigheid. Beginnende duikers gaan vaak naar de scheepswrakken City of Washington en Benwood. Bij meer ervaren duikers zijn de Bibb en de Duane populair.

 
© seaplanesofkeywest.com
 
Onderwaterfotografie
Al op een diepte van ongeveer 1 meter tref je prachtige koraalriffen aan, omringd door allerlei tropische vissen. Dit gebied is dan ook erg geschikt voor onderwaterfotografie.
   

© seaplanesofkeywest.com

© Everglades National Park Photo

.

© Everglades National Park PhotoVissen
Je kan vissen vanaf een van de eilanden, of vanaf een charterboot. Je hebt hiervoor wel een zoutwater visvergunning nodig; die zijn verkrijgbaar in Key West. Het is verboden om kreeften te vangen.

Vogels kijken
De eilanden zijn befaamd om de grote vogelpopulatie. Je kan hier vrijwel zeker pelikanen zien, en tal van tropische vogelsoorten. Tijdens de lente en de herfst komen hier veel trekvogels langs, voor wie de eilanden precies op de route van de USA naar Cuba en Zuid Amerika liggen. Tussen maart en september verzamelen zich op Bush Key zo’n 100.000 sooty terns (visdiefjes); je mag dit eiland dan niet bezoeken, maar je kan de vogels met behulp van een verrekijker wel zien vanaf Fort Jefferson. Je kan ze ook horen: het lawaai dat ze maken is erg indrukwekkend. Bush Key is de enige plaats in Noord-Amerika waar deze vogels nestelen.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Dry Tortugas National Park kent een subtropisch klimaat. De temperaturen liggen tussen 15° C en 30° C. Tijdens de winter komen soms winterstormen voor, de zee kan dan erg ruw zijn. Van juni tot november heb je kans op tropische stormen.

 
ACCOMMODATIE
Campings
Er bevindt zich 1 camping in het park, op het eiland Garden Key (waar ook Fort Jefferson ligt). Er zijn 11 tentplaatsen, elk voor maximaal 6 personen, en het is niet mogelijk om vooraf te reserveren. Toewijzing van de plaatsen gaat volgens het first come, first served systeem. Elke plaats heeft een picknicktafel en een grill. Toiletten zijn aanwezig in de haven, op loopafstand van de camping. Er is ook een grote plaats voor groepen tot maximaal 40 personen. Groepen van 10 of meer personen moeten vooraf een permit regelen. In het park kan je geen drinkwater en etenswaren krijgen. Je moet dus zelf alles meebrengen wat je tijdens je verblijf nodig hebt.

Hotels
In het park zijn geen hotels aanwezig.

 
VOORZIENINGEN

De voorzieningen in het park zijn zeer beperkt. Op Garden Key zijn toiletten aanwezig, en er is een ruimte waar zwemmers en duikers zich om kunnen kleden. In het park kan je geen etenswaren of drinken kopen; bezoekers moeten alles zelf meenemen en ook al hun afval weer mee terugnemen. In het Visitor Center in Fort Jefferson is een kleine giftshop aanwezig; daar wordt alleen contant geld geaccepteerd.

 
LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

ParkVision
Foto’s Terragalleria

 

Links Contact Disclaimer