Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Everglades National Park

© copyright Everglades National Park Photo

Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING

Grootte : 6.104 vierkante kilometer
Nationaal park sinds : 6 december 1947
Aantal bezoekers in 2012 : 1.141.906
Drukste maanden : December tot April

Everglades National Park is de grootste subtropische wildernis van de Verenigde Staten. In feite is het een 150 kilometer brede rivier, die ontspringt in het stroomgebied van de Kissimmee River, ten zuiden van Orlando. De rivier is slechts een paar centimeter diep, en wordt op veel plaatsen bedekt door groene moerasgrassen. Hieraan heeft het ook de bijnaam “River of Grass” te danken. Benedenstrooms, in de schaduw van het grootste mangrovebos ter wereld, vermengt het zoete water zich met het zoute water van de Golf van Mexico en Florida Bay. Het park bevat ook een deel van Florida Bay, en een deel van het eilandengebied dat bekend staat als Ten Thousand Islands.
Dankzij het unieke ecosysteem komen in het park erg veel zeldzame vogels en andere dieren voor, waaronder de Amerikaanse alligator.

 

© copyright hanz meulenbroeks

Tijdens het droge seizoen (december tot april) zakt het waterpeil langzaam. Vissen concentreren zich dan in de gebieden met dieper water, waardoor vogels, alligators, krokodillen en andere dieren worden aangetrokken. In de maand mei begint het natte seizoen, en komt een groot deel van de Everglades helemaal onder water te staan.
Het park dankt zijn populariteit niet aan spectaculaire uitzichten e.d, zoals bij veel andere parken het geval is. Je ervaart dit park vooral door de auto uit te gaan, en wandel- of boottochten door de omgeving te maken.

 
BEREIKBAARHEID

Everglades National Park ligt in de zuidwestelijke punt van de staat Florida.

 
Toegangen
Toegang tot de hoofdingang (in het oosten) en Flamingo
Vanuit Miami:
 • neem de Florida Turnpike South (route 821)
 • de Florida Turnpike voegt zich ter hoogte van Florida City samen met de US-1
 • ga bij het eerste stoplicht rechtsaf naar de Palm Drive (State Road 9336)
 • volg de borden naar het park
Vanuit Florida Keys
 • neem de US-1 North
 • ga ter hoogte van Florida City linksaf naar de Palm Drive (State Road 9336)
 • volg de borden naar het park
Toegang tot Shark Valley (in het noorden)
Vanuit Miami:
 • neem de Florida Turnpike
 • verlaat de weg bij Exit SW 8th Street (ook bekend als US-41 of als Tamiami Trail)
 • volg deze weg gedurende 25 mijl in westelijke richting
 • volg de borden "Shark Valley"
Vanuit Naples:
 • volg de US-41 (Tamiami Trail) in oostelijke richting
 • volg de borden “Shark Valley”
Toegang tot het Gulf Coast Visitor Center  (in het noordwesten)
Vanuit Miami:
 • neem de Florida Turnpike
 • verlaat de weg bij Exit SW 8th Street (ook bekend als US-41 of als Tamiami Trail)
 • volg deze weg gedurende 64 mijl in westelijke richting
 • neem de US-29 South
 • volg de borden naar het park
Vanuit Naples:
 • volg de US-41 (Tamiami Trail) in oostelijke richting
 • neem de US-29 South
 • volg de borden naar het park
Toegang tot Chekika  (in het noordoosten)
Vanaf de US-41
 • neem Krome Avenue (State Road 997) in zuidelijke richting
 • ga naar het westen op SW 168th Street
 • volg de borden naar het park
Vanaf Homestead
 • neem Krome Avenue (State Road 997) in noordelijke richting
 • ga naar het westen op SW 168th Street
 • volg de borden naar het park.
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
Afstanden naar het park
Naar het Ernest F. Coe Visitor Center (in het oosten van het park)
- Miami
- Homestead
- Key West
46 mijl
12 mijl
129 mijl
-
-
-
74 km
19 km
208 km
- 1.10 uur
- 0.23 uur
- 3.00 uur
 
Naar Chokoloskee Island (in het noordwesten van het park)
- Tampa
- St. Petersburg
- Fort Myers
- Naples
- Miami
211 mijl
198 mijl
80 mijl
40 mijl
85 mijl
-
-
-
-
-
340 km
319 km
128 km
65 km
137 km
- 3.50 uur
- 3.40 uur
- 1.50 uur
- 1.00 uur
- 2.00 uur
         

De afstand van het Ernest F. Coe Visitor Center naar het Flamingo Visitor Center in het zuiden bedraagt 32 mijl (52 kilometer). En de afstand van het Ernest F. Coe Visitor Center naar Chokoloskee Island in het noordwesten bedraagt 94 mijl (152 kilometer).

 
TIPS

Wees voorbereid op muggen, vooral in de warme, vochtige zomermaanden. Lange mouwen en een lange broek geven bescherming tegen muggenbeten. Houd de deuren en ramen van de auto gesloten. Bij de Visitor Centers zijn insektenwerende middelen te koop.

 
LONG PINE KEY / FLAMINGO AREA

In het oosten van het park ligt, aan de State Highway 9336, de hoofdingang van het park. De Main Park Road loopt 38 mijl door het park, en eindigt in het zuiden bij het Flamingo Visitor Center. Meteen voorbij de ingang ligt het Ernest F. Coe Visitor Center (dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur), dat in 1996 werd herbouwd nadat het in 1992 door de orkaan Andrew werd verwoest. Je vindt hier veel technisch hoogstaande informatie over het ecosysteem van de Everglades, en er wordt een oriëntatiefilm vertoond. Er zijn hier ook o.a. boeken, brochures en antimuggenspray (belangrijk!) te koop. Ongeveer twee mijl ten westen van de ingang ligt een korte zijweg die eindigt bij het Royal Palm Visitor Center (dagelijks geopend van 08.00 uur tot 16.15 uur). Ook in dit Visitor Center zijn o.a. boeken, brochures en anti-muggenspray te koop. Bovendien zijn hier snacks en frisdranken verkrijgbaar. Bij dit Visitor Center beginnen drie trails:

 • © copyright Everglades National Park PhotoAnhinga Trail
  Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
  Lengte: 800 meter (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Deze populaire trail heeft z'n naam te danken aan de opvallende Anhinga vogel. In dit moerassige gebied zie je een overvloed aan dieren: alligators, schildpadden, vissen en waadvogels (reigers, zilverreigers en anhinga's), vooral tijdens de winter. De Anhinga is makkelijk te vinden: het is een watervogel van ongeveer 90 cm groot, zwart van kleur en met een lange, slanke nek. De bijnaam van de Anhinga is “snakebird”. Het is fascinerend om te zien hoe deze vogels vissen vangen, hun prooi de lucht ingooien en vervolgens naar binnen slokken. De vogels groepen meestal samen in dichte vegetatie.

 • Gumbo-Limbo Trail
  Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
  Lengte: 800 meter (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Dit pad kronkelt door een schaduwrijk, jungle-achtig gebied met gumbo-limbo trees, royal palms (koningspalmen), ferns (varens) en air plants. Je ziet ook orchideeën en houtachtige klimplanten. Er komen hier erg veel insecten voor, vergeet vooral je anti-muggenspray niet.

 • Old Ingraham Highway
  Lengte: 18 kilometer (enkele afstand)
  Halverwege het pad ligt de Ernest Coe Campground, en aan het eind van het pad ligt de Old Ingraham Campground. In dit gebied wordt wel ooit de met uitsterven bedreigde Florida panter gezien. Er komen ook veel andere diersoorten voor.
  © copyright Everglades National Park PhotoHet pad is toegankelijk voor fietsers.

Vier mijl voorbij de ingang van het park gaat een tweede korte zijweg vanaf de Main Park Road naar de Long Pine Key Campground. Rondom deze camping ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, die onderling met elkaar verbonden zijn.

 • Long Pine Key Trails
  Dit is een netwerk van verschillende wandelpaden, met een totale lengte van 45 kilometer. The Long Pine Key Nature Trail is een pad van 11 kilometer (enkele afstand) dat begint ten westen van de camping. Via Pine Glades Lake komt het pad uit op de Main Park Road. Dit pad is toegankelijk voor fietsers.
  Klik hier voor een kaartje van de wandelpaden in dit gebied.

Een korte trail begint zeven mijl ten westen van de ingang:

 
 • Pineland Trail
  Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
  Lengte: 800 meter (loop)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Miami en andere steden langs de oostkust van Florida bestonden een eeuw geleden grotendeels uit dennenwouden. De zeldzame ‘slash pine' dennen langs deze trail vertegenwoordigen het laatste gedeelte van dit verdwijnende woud. Onder de beschutting van deze dennen vindt men meer dan 200 soorten planten, waaronder 30 die alleen in Zuid-Florida voorkomen. Vooral tijdens het droge seizoen, van november tot april, komen hier veel verschillende vogelsoorten voor. Deze trail loopt door een van de hoogste delen van het park, 1 à 2 meter boven zeeniveau. De orkaan Andrew heeft hier in 1992 veel schade aangericht, van een groot aantal pine trees is destijds de top afgerukt, waardoor veel bomen zijn dood gegaan. Het pad is op sommige plaatsen flink beschadigd doordat boomwortels het omhoogdrukken.

© copyright Everglades National Park PhotoVia Rock Reef Pass (hoogte: 90 centimeter boven zeeniveau) rijd je nog eens zes mijl verder naar het westen, waar je een korte zijweg naar rechts kan nemen. Aan het einde van die weg begint het pad naar de:

 • Pa-hay-okee Overlook
  Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
  Lengte: 400 meter (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Pa-hay-okee is een Seminole term voor ‘grassy water'. Via een houten pad loop je naar een observatieplatform. Omdat dit platform iets hoger ligt dan de omgeving, heb je een weids uitzicht over ‘de rivier van gras'. Je hebt hier veel kans om alligators te zien.

De Main Park Road buigt nu af in zuidelijke richting. Je passeert twee kleine meertjes, Sisal Pond en Ficus Pond genaamd, voordat je – ongeveer 20 mijl voorbij de ingang – een volgende korte zijweg bereikt.

 • Mahogany Hammock Trail
  Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
  Lengte: 800 meter (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Het houten pad slingert door de koelere, vochtige omgeving van een jungle-achtig hardhoutbos met oa. de grootste mahoniebomen die in de Verenigde Staten voorkomen, met zeldzame paurotis-palmen, vijgebomen en vlinderorchideeën.
  's Nachts komen hier uilen, rode lynxen en wasbeertjes voor.

Bij Paurotis Pond en Nine Mile Pond liggen picknickplaatsen. Paurotis Pond is een lieflijk meer waarop geen gemotoriseerde boten zijn toegestaan. Het heeft zijn naam te danken aan de Paurotis Palm Tree. In Nine Mile Pond vermengen zout en zoet water zich met elkaar, hierdoor is het water nogal brak. Je kan, met het meertje als beginpunt, een kanotocht van ruim 8 kilometer maken. Vanaf Nine Mile Pond loopt de weg nog 12,5 mijl verder in zuidwestelijke richting. Er kunnen daar nog diverse andere kano-trails worden gemaakt, die beschreven worden onder het kopje “Activiteiten”. Ook zijn er nog de volgende negen wandelpaden:

 • © copyright Everglades National Park PhotoWest Lake Trail
  Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
  Lengte: 800 meter
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Dit houten pad kronkelt door een woud met witte, zwarte en rode mangroven en met platanen. Je bereikt dan de rand van West Lake, een groot meer met brak water. Het wortelstelsel van de bomen biedt bescherming aan oa. wasberen en opossums. Het is een belangrijk broedgebied voor vissen en schelpdieren, en een voederplaats voor vogels zoals roze lepelaars, rode reigers en vele strandvogels.

 • Snake Bight Trail
  Lengte: 4 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Het beginpunt van deze trail ligt vier mijl ten noorden van Flamingo. Het druk belopen pad voert pal in zuidelijke richting, en eindigt bij de kust van Florida Bay. Je loopt door een bos met tientallen verschillende tropische boomsoorten. Aan het einde is het pad van hout, tot aan dit punt is het ook toegestaan om hier te fietsen. Het einde van het pad is een heel geschikte plek om vogels te kijken.

 • Rowdy Bend Trail
  Lengte: 8 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  De Rowdy Bend Trail begint drie mijl ten noorden van Flamingo, en eindigt 4 kilometer verder bij de Snake Bight Trail, kort voordat dat pad de kust bereikt. Ook de Rowdy Bend Trail is toegankelijk voor fietsers, de twee trails samen vormen een heel geschikte route. De trail loopt door een dicht bos, waarbij je soms uitzicht hebt op open kustgebieden met zoute prairiegronden.

 • Bear Lake Trail
  Lengte: 5 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  De trail begint 2 mijl ten noorden van Flamingo. Je loopt door een dicht tropisch bos, waar ongeveer 30 verschillende boomsoorten voorkomen. Het pad eindigt bij Bear Lake, je kan niet om het meer heenlopen. Je gaat via hetzelfde pad terug naar de parkeerplaats.
  In dit gebied komt oa. de Glossy Ibis voor, een watervogel van bijna 60 cm hoogte die vooral leeft aan de randen van zoet- en brakwater. De Glossy Ibis voedt zich met rivierkreeften, spinkhanen, slangen, vissen en insecten.

 • Christian Point Trail
  Lengte: bijna 6 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Deze trail begint 1 mijl ten noorden van Flamingo. Tijdens het begin loop je door een dicht bos, daarna kom je in een open prairiegebied en bereik je de kust van Snake Bight.

© copyright Everglades National Park Photo
© copyright Everglades National Park Photo
© copyright Everglades National Park Photo
Roseate Spoonbill Green Heron Red Shouldered Hawk
 • Eco Pond Trail
  Tijdens deze trail mag je geen etenswaar of drank meenemen.
  Lengte: 800 meter
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  De trail begint dicht bij het Flamingo Visitor Center. Eco Pond is een meertje dat een grote aantrekkingskracht uitoefent op een grote variëteit aan waadvogels, zangvogels en andere wilde dieren. Er komen hier ook alligators voor. Het houten platform aan het eind van de trail is erg populair bij fotografen. De wandeling is vooral erg mooi tijdens zonsopgang en tijdens zonsondergang.

 • Coastal Prairie Trail
  Lengte: 24 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Deze trail begint aan het einde van “Loop C” van Flamingo Campground. Vanwege de lengte van de wandeling is het hier meestal niet erg druk. Toch is de wandeling erg de moeite waard, je loopt dicht langs de kust en hebt hier een zeer weids uitzicht over helder water. Je kan er voor kiezen een deel van deze trail te lopen, je hebt dan meer kans om wildli© copyright http://photo.net/philg/ (Philip Greenspun)fe te zien dan tijdens de meer populaire, kortere wandelingen.
  Aan het eind van de trail (op 12 kilometer afstand) ligt de Clubhouse Beach Campground. Om hier te mogen overnachten heb je een backcountry permit nodig.

 • Bayshore Loop Trail
  Lengte: ruim 3 kilometer (loop)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  De trail begint op hetzelfde punt als de Coastal Prairie Trail. Bij een splitsing moet je links aanhouden, je loopt dan naar de kust. Het uitzicht is hier erg mooi, en je ziet hier vaak veel vogels die vissen proberen te vangen.

 • Guy Bradley Trail
  Lengte: 1,6 kilometer (enkele afstand)
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  De trail verbindt het Flamingo Visitor Center met de camping. Onderweg kom je veel vogels en vlinders tegen.

De Great Blue Heron is een reiger die groter kan worden dan 1.20 meter. De vogel leeft vooral in moerasachtig gebied of bij rivier- en meeroevers. Vaak staat de Heron stil of loopt ie langzaam door ondiep water op zoek naar een prooi. Hij eet kleine vissen, kikkers, vogels, insecten en soms zelfs kleine landdieren.

Dicht bij het einde van de Main Park Road staat het Flamingo Visitor Center (dagelijks geopend van november tot april van 07.30 uur tot 17.00 uur). Je vindt hier ook een restaurant, een giftshop, een lodge en een camping. In de haven worden boten en kano's verhuurd. Je kan hier tanken en er is ook een winkel. In de lodge is een postkantoor aanwezig.

 
GULF COAST AREA

Dit gebied ligt in het noordwesten van het park. Vanaf de US-41 neem je de US-29 South, nog voor je het park bereikt kom je door Everglades City, waar allerlei bezoekersfaciliteiten te vinden zijn. Hier ligt ook het Gulf Coast Visitor Center (van november tot en met april dagelijks geopend van 07.30 uur tot 17.30 uur, en van mei tot en met oktober dagelijks geopend van 08.30 uur tot 16.30 uur).  De US-29 (= Copeland Avenue) eindigt 7,7 mijl na de afslag vanaf de US-41 op Chokoloskee Island. Je bevindt je hier in een zoutwater kustgebied, met o.a. de Ten Thousand Islands. Dit is een doolhof van mangrove-eilanden en waterwegen, dat naar het zuiden toe doorloopt tot aan Florida Bay. Je kan hier kano's huren. In het onderdeel “Activiteiten” staan een aantal kanotochten beschreven die je hier kan maken. Tegen betaling kan je deelnemen aan een populaire boottocht van 1.45 uur. Onderweg krijg je uitleg over het zoutwater ecosysteem, en zie je een overvloed aan vogels, waterdieren en waterplanten. De boten vertrekken vanaf 09.00 uur, ongeveer 1x per uur. Je kan hiervoor niet reserveren. In de Gulf Coast Area zijn geen wandelpaden aanwezig.

 
CHEKIKA

Dit gebied in het noordoosten van het park bestaat uit 2,6 km² hardwood hammocks en wetlands. Er leven hier meer dan 100 verschillende vogelsoorten. Er is een picknickplaats en er zijn enkele wandelpaden, maar verder zijn hier geen bezoekersfaciliteiten.

 
SHARK VALLEY AREA

In het noorden van het park ligt, aan een korte zijweg vanaf de US-41, het Shark Valley Visitor Center (dagelijks geopend op wisselende tijden). Vanaf het Visitor Center rijdt een tram over een 15 mijl lange route naar het zuiden, door het moeras. Dit is een van de beste mogelijkheden om alligators te zien. Er komen hier ook veel andere diersoorten voor. Op het meest zuidelijke punt ligt een 15 meter hoge observatietoren, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over het moeras.
Het is toegestaan deze route per fiets af te leggen, of om (deels) te voet te gaan. Fietsen kunnen worden gehuurd bij de Shark Valley Tram Tour Company. Nabij het Visitor Center  zijn twee korte wandelpaden aangelegd:

 • Bobcat Boardwalk Trail
  Lengte: 400 meter
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Deze trail begint achter het Visitor Center. Een houten wandelpad slingert zich door het moeras en door een tropische hardhoutbos. Onderweg staan borden waarop uitleg staat over de vele plantensoorten die je hier aantreft. Vooral in de vroege ochtend heb je ook veel kans om dieren te zien.

 • Otter Cave Hammock Trail
  Lengte: 200 meter
  Hoogteverschil: vrijwel geen
  Deze trail begint aan het pad van de tramtour, op 400 meter voorbij het Visitor Center. Het pad loopt door een tropisch hardhoutbos. Tijdens de zomermaanden is het pad vaak overstroomd, informeer dus vooraf bij het Visitor Center of het pad begaanbaar is. Vooral in de vroege ochtend tref je hier regelmatig dieren aan.

 
FLORIDA BAY

Florida Bay beslaat ruim 2.000 vierkante kilometer, ruim een derde deel van het park. Op een groot deel van de bodem groeit zeegras, waar vissen en schaaldieren een onderkomen in vinden. Het is de basis van de voedselketen die het dierenleven hier in stand houdt. Op de hardere gedeelten van de bodem komen koralen en sponsachtigen voor.

 
ACTIVITEITEN
 
Kanovaren

Als je de Everglades echt goed wilt ervaren, dan is het maken van een of meer kanotochten een erg goede keuze. Bij het Flamingo Visitor Center en bij het Gulf Coast Visitor Center kan je kaarten en aanwijzingen krijgen. Je kan kano's huren in Flamingo en in Gulf Coast.

Flamingo Area Canoe Trails:

 • © copyright richard ratheNine Mile Pond Canoe Trail
  Lengte: 8,3 kilometer (loop)
  Deze schitterende kanotocht begint op Nine Mile Pond, en gaat verder via een smal kanaaltje dat wordt verborgen door mangrove-bomen. De route wordt aangegeven door witte palen. Het water is hier erg ondiep, een kalksteenlaag ligt heel dicht onder het wateroppervlak. Bij laag water kan het peddelen daardoor vrij zwaar zijn. Je bereikt al snel een meer open gebied. Omdat gemotoriseerde boten hier niet zijn toegestaan, straalt dit gebied een enorme rust uit. Aan het einde van de trail passeer je twee kleine meertjes, voordat je terugkeert in Nine Mile Pond.

 • Noble Hammock Canoe Trail
  Lengte: 3,2 kilometer (loop)
  Je vaart door een schaduwrijk doolhof van kreekjes en kleine meertjes, omringd door mangrove-bomen. Scherpe bochten en nauwe doorgangen maken het noodzakelijk dat je goed kunt manoeuvreren. Gemotoriseerde boten zijn verboden.

 • Hells Bay Canoe Trail
  Lengte: 17,6 kilometer (heen en terug)
  Deze lange route wordt aangegeven door middel van 160 genummerde palen. Je kan deze zware kanotocht combineren met een overnachting op een backcountry campground. Je hebt hiervoor wel een permit nodig. Achtereenvolgens passeer je Lard Can Campsite (4,8 kilometer) en Pearl Bay Chickee Campsite (5,4 kilometer). De route eindigt bij Hells Bay Chickee Campsite (8,8 kilometer). In het begin vaar je door een labyrinth van mangrove-bomen, daarna kom je geleidelijk in een meer open gebied met schitterende, ondiepe baaien die bezaaid zijn met kleine eilandjes. Op het eerste deel van de route (tot aan Lard Can Campsite) zijn gemotoriseerde boten verboden.

 • West Lake Canoe Trail
  Lengte: 24,6 kilometer (heen en terug)
  Je peddelt door een aantal grote, open meren die met elkaar verbonden zijn door nauwe kreekjes, omringd door mangrove-bomen. In dit gebied komen veel alligators voor. Op West Lake gelden restricties ten aanzien van de grootte van gemotoriseerde boten. Vanaf het oostelijke gedeelte van West Lake zijn alle gemotoriseerde boten verboden. Deze tocht wordt afgeraden bij harde wind.

 • Bear Lake Canoe Trail
  Lengte: 2,6 kilometer naar Bear Lake (heen en terug)
  18,4 kilometer naar Cape Sabel (heen en terug)
  Een deel van deze kanotocht gaat door een nauw, door bomen omgeven historisch kanaal. Je ziet veel tropische planten en bomen. Tijdens het droge seizoen kan niet worden gevaren tussen de markers 13 en 17. Gemotoriseerde boten zijn verboden in Bear Lake en Bear Lake Canal.

 • © copyright richard ratheMud Lake Canoe Trail
  Lengte: 10,9 kilometer (loop)
  Tijdens deze kanotocht passeer je Buttonwood Canal, Coot Bay, Mud Lake en een deel van de Bear Lake Canoe Trail. Vooral Mud Lake is een goede plek om vogels te bekijken. Gemotoriseerde boten zijn verboden in Mud Lake, Bear Lake en Bear Lake Canal.

 • Florida Bay
  Lengte: varieert
  In Florida Bay kan je vogels bekijken, vooral in Snake Bight tijdens middel- tot hoog tij. Tijdens daglicht kan je het eilandje Bradley Key aandoen.

Gulf Coast Area Canoe Trails:

 • Sandfly Island Canoe Trip
  Via een gemarkeerde route door Chokoloskee Bay vaar je naar het Sandfly Island. Er is een haventje aanwezig, maar het is eenvoudiger om op het strand aan te meren. Het eiland is gedurende vele jaren bewoond geweest, eerst door de Calusha Indianen en sinds begin 1900 door Europeese settlers. Er zijn vrijwel geen overblijfselen die aan de menselijke bewoning herinneren.
  Onder goede weersomstandigheden duurt het ongeveer 2,5 uur om naar Sandfly Island en weer terug te peddelen. Als je de wind en de stroming tegen hebt, kost de tocht 1 uur extra. Je kan ook nog 1 uur uittrekken om een wandeling over het eiland te maken.
  Er is een wandelpad van 1600 meter. Je kan ook om het eiland heenvaren, houd daarbij wel rekening met sterke getijdestromingen aan de zuidzijde.

 • Chokoloskee Bay Loop
  Dit is een rondtrip van 2,5 uur (tel 1 uur extra bij sterke wind en/of stroming). Door een gemarkeerd kanaal vaar je naar de rand van de Ten Thousand Islands. Een groot deel van de tocht gaat door open water. Soms zijn er dolfijnen, en tijdens laag tij kan je oesters zien. Trek schoenen aan als je door het lage water wilt lopen. Deze kanotrip is geschikt voor ongeoefende kanoërs.

 • Turner River Canoe Trail
  Deze 13 kilometer lange kanotocht begint niet in het park zelf, maar in het Big Cypress National Preserve aan de US-41 (de Tamiami Trail), een halve mijl ten westen van H.P. Williams Roadside Park. De tocht eindigt in Chokoloskee Bay, nabij Everglades City. De duur van de tocht is ongeveer 5 uur.
  Het uitzicht tijdens de tocht is erg gevarieerd. Je begint in een zoetwatergebied met pine- en cypress bomen, vandaar kom je in de open prairie en vervolgens in een tropisch zoutwater mangrove-moeras. Het open prairiegebied wordt ook gebruikt door airboats.
  Je kan ook via Left Hand Turner River en Half Way Creek naar het kanaal nabij het Gulf Coast Visitor Center varen, de tocht duurt dan 6 à 7 uur.

 • Halfway Creek and Turner River Loop
  Dit is een rondtocht die ongeveer 4 uur in beslag neemt (1 uur extra bij sterke wind of stroming). Je begint achter het Ranger Station, en volgt de kustlijn in oostelijke richting tot aan Halfway Creek. Ga daarna via de Turner River terug naar Chokoloskee Bay.
  Een van de watervogels die in dit gebied voorkomen is de Snowy Egret. Tijdens het broedseizoen krijgt deze vogel lange pluimachtige veren aan kop, nek en rug. Met hun opvallend gele poten woelen ze hun voedsel op en spietsen het dan aan hun lange puntige bek. Het voedsel van de Egret bestaat uit vissen, insecten en reptielen.

Wilderness Waterway
Je kan ook een 159 kilometer lange kanotocht maken van de Gulf Coast Area naar de Flamingo Area. Deze tocht duurt ongeveer 9 dagen. Genummerde palen geven de route aan, die door mangrove-bossen voert, door Whitewater Bay, en langs talloze kleine eilandjes. Langs de route liggen diverse backcountry campings. Je hebt een permit nodig om hier te mogen overnachten. Deze trip vergt een zeer goede voorbereiding. Vrijwel niemand onderneemt dit avontuur tijdens de warmere maanden.

 
Fietsen

Fietsen is toegestaan op de hoofdwegen, op de Shark Valley Tram Road, op de Old Ingraham Highway, de Long Pine Key Nature Trail, en op de Snake Bight en Rowdy Bend Trail in de Flamingo Area.

 
Boottochten

Airboats zijn niet toegestaan in de Everglades. Er worden wel airboat-tochten georganiseerd net buiten de parkgrens langs de Tamiami Trail, en tussen Homestead en het Ernest Coe Visitor Center. Binnen het park kan je deelnemen aan boottochten in de Flamingo Area en in de Gulf Coast Area.
Je kan ook zelf een boot of kano huren. Er zijn houseboats te huur, dit zijn boten waarin je met diverse personen kan overnachten.

 
Wildlife Watching

In Everglades National Park tref je een grote hoeveelheid planten en dieren aan. Op de site van de National Park Service kan je uitgebreide informatie vinden over het ecosysteem en het dierenleven.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Van december tot en met april is het weer in Everglades National Park heel mild. Slechts incidenteel komen koude-fronten voor, en kan de temperatuur tot rond het vriespunt dalen.
De zomers zijn warm en erg vochtig, je hebt dan veel last van muggen. Vooral tijdens de avonduren komen zware buien voor.

 
ACCOMODATIE
Campings
© copyright richard ratheDe twee voornaamste campings zijn Long Pine Key Campground en Flamingo Campground. Beide campings hebben water, picknickplaatsen en fire grates. Bij Flamingo Campground zijn ook douches en een winkel aanwezig. Klik hier voor meer informatie.

Verder zijn er een groot aantal backcountry campings in het park aanwezig. Die worden onderverdeeld in drie verschillende types: Chickees, Ground Sites en Beach Sites.
Chikees zijn gelegen op houtens platforms met een dak in waterrijke gebieden. Je kan hier alleen tenten gebruiken die zonder haringen kunnen worden opgezet. Ground Sites liggen op heuveltjes, dicht bij rivieren en baaien. Je hebt hier over het algemeen meer last van insecten.
Beach Sites liggen aan de kust, vaak zijn bij deze plekken geen toiletten aanwezig.
Om te mogen overnachten op een backcountry camping heb je een permit nodig. Klik hier voor meer informatie.

Hotels
Het enige hotel in het park, de Flamingo Lodge Marina & Outdoor Resort, is door de hurricanes Katrina en Wilma zwaar beschadigd geraakt. Het hotel is al sinds 2005 gesloten, op dit moment (2009) is nog niet bekend of het opnieuw geopend zal worden.
In de buiten het park gelegen steden zijn veel hotels beschikbaar.

 
VOORZIENINGEN

Buiten het park zijn uitgebreide voorzieningen aanwezig in de plaatsen Homestead en Florida City (ten oosten van de hoofdingang), Everglades City (ten noordwesten van het park) en aan de Tamiami Trail (vlak bij Shark Valley).
Binnen het park liggen de voornaamste voorzieningen in de Flamingo Area en op Chokoloskee Island (in de Gulf Coast Area). Op deze plaatsen kan je tanken, boten en kano's huren, en er zijn ook restaurants aanwezig.
Informatie over het park is verkrijgbaar in de vijf Visitor Centers, waarvan de ligging en de openingstijden bij het onderdeel Bezienswaardigheden zijn beschreven.

 
LINKS
Nieuwsberichten
National Park Service
ParkVision
Photo's Philip Greenspun
Kanotrips Everglades
Photo's Terragalleria
 

Links Contact Disclaimer