Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Mammoth Cave National Park

© usgs.gov

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 

Grootte : 210 km²
Nationaal park sinds : 1 juli 1941
Aantal bezoekers in 2012 : 508.054
Drukste maanden : zomermaanden
Minst drukke maanden : wintermaanden

In een heuvelachtig gebied in het midden van de staat Kentucky bevindt zich een onderaards labyrinth van met elkaar in verbinding staande grotten en doorgangen. Er is al meer dan 580 kilometer in kaart gebracht, Mammoth Cave is daarmee het langste en best doorzochte grottenstelsel ter wereld. Er worden nog steeds nieuwe ruimtes ontdekt, men verwacht dat de totale lengte van alle grotten en gangen uiteindelijk op kan gaan lopen tot zo’n 1600 kilometer. De naam “Mammoth” is in gebruik sinds het begin van de 19e eeuw, en refereert aan de enorme grootte van het grottenstelsel.
Bovengronds bestaat het park uit diverse heuvelruggen, waar tussenin mooi begroeide valleien liggen. Het park wordt van oost naar west doorsneden door Green River, die vanuit biologisch oogpunt als een van de meest interessante rivieren van de Verenigde Staten wordt beschouwd. Een andere belangrijke rivier, Nolin River, is in de noordwest hoek te vinden. Er zijn veel wandelpaden, en je kan hier ook fietsen, kanovaren en paardrijden.

© copyright hanz meulenbroeks

BEREIKBAARHEID

Mammoth Cave National Park ligt ongeveer in het midden van de staat Kentucky, aan de westzijde van Interstate 65. Deze snelweg loopt van de plaats Louisville (Kentucky) naar Nashville (Tennessee). Neem afslag 53 (de Cave City Road) of afslag 48 (de Park City Road), je bereikt het Visitor Center dan na ongeveer 15 minuten rijden. Via lokale wegen kan je het park ook aan de noord- of zuidzijde binnenrijden. Als je vanuit het noorden komt, houd dan rekening met 1 uur tijdverschil (Louisville ligt in de Central Time Zone, het park ligt in de Eastern Time Zone).

 
Toegangsprijs (2018)

Het bovengrondse gedeelte van het park kan gratis worden bezocht. Voor toegang tot het grottenstelsel moet wel worden betaald, je kan hiervoor geen gebruik maken van de America the Beautiful Pass. De prijzen van de verschillende tours liggen tussen $ 7,- en $ 55,- (per volwassene).

Afstanden naar het park
- Louisville
- Lexington
- Nashville (Tennessee)
- Cincinnatti (Ohio)
- Indianapolis (Indiana)

92 mijl
131 mijl
93 mijl
190 mijl
206 mijl

-
-
-
-
-

149 km
210 km
150 km
305 km
332 km

-
-
-
-
-

1.40 uur
2.20 uur
1.40 uur
3.10 uur
3.30 uur

DE GROTTEN

Wat nu het grondgebied is van Mammoth Cave National Park, was zo’n 350 miljoen jaar geleden de bodem van de ondiepe Mississippian Sea. In de loop der tijd vormde zich hier een 150 meter dikke laag kalksteen, die later werd afgedekt door een nog veel dikkere laag zandsteen. Toen de zee zich terugtrok, kwam de zandsteenlaag aan de oppervlakte.
Later werd de kalksteenlaag langzaam door water uitgehold. Het water was afkomstig uit talrijke ondergrondse rivieren, die het kalksteen oplosten en de resten ervan meevoerden. Ook drupte er zuur regenwater door spleten in de bovenliggende zandsteenlaag naar beneden. © nps.govDe gangen in Mammoth Cave bevinden zich op vijf verschillende niveaus; het diepste niveau bevindt zich op ongeveer 110 meter onder de oppervlakte. Onderzoekers hebben hier een onderaardse rivier aangetroffen die nog steeds nieuwe ruimtes creëert. Vooral in de gedeeltes waar veel water voorkomt hebben zich erg mooie grotdecoraties gevormd; de verzamelnaam die hiervoor wordt gebruikt is speleothems. De flowstone formations worden tot de mooiste speleothems gerekend, ze worden gevormd door mineraalrijk water dat over een verticaal kalksteenoppervlak stroomt, waarbij zich dunne lagen afzetten tegen de wanden en vanaf de randen van het kalksteen. Het meest spectaculaire voorbeeld van een flowstone formation is Frozen Niagara, een dunne wand die meer dan 20 meter hoog en ongeveer 15 meter breed is. Verder zie je op veel plaatsen stalactieten, stalagmieten en zuilen (op de plekken waar een hangende stalactiet en een staande stalagmiet aan elkaar zijn gegroeid). Deze druipsteenkegels groeien met een snelheid van enkele centimeters per eeuw op plaatsen waar continu waterdruppels naar beneden vallen. Rondom de Rainbow Dome tref je veel mooie druipsteenkegels aan. In de Fairy Grotto zie je vooral veel stalactieten, de hangende druipsteenkegels. Draperies worden aangetroffen op plekken waar het water langzaam over overhangende kalksteenrotsen of schuine kalksteenplafonds stroomt; het zijn vaak grote druipsteenformaties die zijn samengesmolten met andere speleothems.

© usgs.govOp de droge plaatsen in de grotten tref je veel minder speleothems aan. Veel gangen en kamers zijn bedekt met rotsblokken die ooit uit het plafond of uit een wand zijn gevallen. Dit bemoeilijkt uiteraard het doorzoeken van de vele nog onbekende ruimtes. Een goed voorbeeld van zo’n droge ruimte is de Cleaveland Avenue, een lage brede gang met op de wanden afzettingen van gypsum (gips – gehydrateerd calcium sulfaat). Enkele andere bekende plaatsen in de grotten zijn: de Snowball Room, een ruime grot met veel grijs-witte gypsum-afzettingen die de vorm hebben van sneeuwballen, er is hier een onderaards cafetaria gevestigd; © usgs.govde 58 meter hoge schacht Mammoth Dome; de donkere smalle en ruim 30 meter diepe schacht die de naam Bottomless Pit heeft gekregen; en de smalle en hoge doorgang Boone Avenue waar je onderweg diverse flowstone draperies aantreft. De grootste open ruimte in het grottenstelsel is de Rotunda, waar mijnwerkers in het begin van de 19e eeuw salpeter wonnen dat werd gebruikt voor het maken van munitie. In sommige tours zijn ook ondergrondse rivieren te zien, zoals Echo River of River Styx.

Tot het jaar 1921 was er slechts een plek bekend waar je de grotten binnen kon gaan, de Historical Entrance. Sindsdien zijn er nog diverse andere natuurlijke ingangen ontdekt; ook zijn er op veel plaatsen kunstmatige toegangen gemaakt. In totaal kan je nu op ongeveer 30 plaatsen het grottenstelsel binnengaan. De Historical Entrance is nog steeds een van de meest gebruikte toegangen; er zijn hier trappen aangelegd om de toegang te vergemakkelijken.

 
De grottentours

© nps.govIn de grotten heerst een constante temperatuur van ongeveer 12º Celcius, en de luchtvochtigheid is steeds ongeveer 87%. Als je de grotten gaat bezoeken kan je dan ook het beste een trui of jas aandoen. In de grotten en in de Visitor Center Area mag je geen tassen of rugzakken meenemen. Ook cameratassen, statieven, kinderwagens en rugdragers voor kleine kinderen zijn niet toegestaan.

Er worden 13 verschillende grottentours aangeboden, en bij alle tours word je begeleid door een Ranger. Alleen de Mammoth Cave Discovery Tour is ook zonder Ranger mogelijk. Bij de meeste tours kom je onderweg geen toiletten tegen; er zijn wel toiletten aanwezig bij de Snowball Room die wordt aangedaan tijdens de Grand Avenue Tour en de Wind Cave Tour.

De tijden waarop de tours worden aangeboden zijn per seizoen en/of per dag verschillend. Voor elke tour geldt een maximale groepsgrootte, het wordt daarom aangeraden om vooraf te reserveren, zeker in de periode april – oktober. Klik hier voor de prijzen van de tours.

 • © usgs.govMammoth Passage Tour (met of zonder Rangerbegeleiding)
  Lengte: 1200 meter
  Duur: 60 tot 75 minuten
  Hoogteverschil: 40 meter, 120 tot 180 treden
  Maximale groepsgrootte: 40 personen (geldt alleen voor de begeleide tour)
  Hoogtepunten: Natural Entrance, Rotunda, Salt Petri artifacts, Aubodon Avenue (alleen tijdens de herfst en de winter), Broadway Avenue (alleen tijdens de lente en de zomer)

 • Historic Tour
  Lengte: 3600 meter
  Duur: 2 uur
  Beginpunt: buiten bij de deuren van het Visitor Center
  Hoogteverschil: 90 meter, 440 treden (inclusief 138 treden naar Mammoth Dome)
  Maximale groepsgrootte: 120 personen
  Hoogtepunten: Natural Entrance, Rotunda, Broadway Avenue, Methodist Church, Salt Petre artifacts, Giant’s Coffin, Sidesaddle Pit, Bottomless Pitt, Fat Man’s Misery, River Hall, Mammoth Dome, Aubudon Avenue.
© usgs.gov © nps.gov
 • Frozen Niagara Tour
  Lengte: 1200 meter
  Duur: 2 uur
  Beginpunt: buiten bij de deuren van het Visitor Center
  Hoogteverschil: 75 meter, 500 treden (waarvan 200 treden omlaag bij de New Entrance)
  Maximale groepsgrootte: 118 personen
  Hoogtepunten: New Entrance, Roosevelt’s Dome, Silo Pit, Grand Central Station, Big Break, Fairy Ceiling, Flat Ceiling, Frozen Niagara flowstone formation, Travertine Tour Route

 • Travertine Tour
  Deze tour is vooral geschikt voor gezinnen met kleine kinderen, en voor mensen die slecht ter been zijn.
  Lengte: 400 meter
  Duur: 1.15 uur
  Beginpunt: Bus Loading Area
  Maximale groepsgrootte: 39 personen
  Hoogteverschil: alleen een klein hoogteverschil bij de ingang, 13 treden (plus – optioneel – nog 98 extra treden)
  Hoogtepunten: Frozen Niagara Entrance, Rainbow Dome, Crystal Lake, Frozen Niagara flowstone formation, Drapery Room

 • Grand Avenue Tour
  Lengte: 6,4 kilometer
  Duur: 4.30 uur (inclusief een lunchstop bij de Snowball Room)
  Beginpunt: Bus Loading Area
  Maximale groepsgrootte: 118 personen
  Hoogteverschil: 90 meter (diverse zeer steile gedeeltes), 670 treden
  Kinderen jonger dan 6 jaar mogen niet deelnemen aan deze tour
  Hoogtepunten: Carmichael Entrance, Cleaveland Avenue, Snowball Room, Boone Avenue, Thorpe’s Pit, Mt. McKinley, Grand Canyon, Aerobridge Canyon, Hippodrome, Grand Central Station, Frozen Niagara, Travertine Tour Route

 • Violet City Lantern Tour
  Lengte: 5 kilometer
  Duur: 3 uur
  Beginpunt: buiten bij de deuren van het Visitor Center
  Van het eindpunt word je met de bus naar het Visitor Center teruggebracht.
  Maximale groepsgrootte: 38 personen
  Hoogteverschil: 50 meter, 160 treden; onderweg komen verschillende steile gedeeltes voor
  Kinderen jonger dan 6 jaar mogen niet deelnemen aan deze tour
  Door de NPS worden lantaarns beschikbaar gesteld, alleen aan volwassenen
  Hoogtepunten: Natural Entrance, Narrows, Rotunda, Broadway Avenue, Giant’s Coffin, Tuberculosis Huts, Star Chamber, Wright’s Rotunda, Cataracts, Chief City, Mummy Ledge, Elizabeth’s Dome, Violet City Entrance

 • © usgs.govRiver Styx Cave Tour
  Lengte: 4 kilometer
  Duur: 2,5 uur
  Beginpunt: buiten bij de deuren van het Visitor Center
  Maximale groepsgrootte: 60 personen
  Hoogteverschil: 110 meter, 560 treden
  Hoogtepunten: Natural Entrance, Narrows, Rotunda, Broadway Avenue, Methodist Church, Salt Petre artifacts, Giant’s Coffin, Sidesaddle Pit, Bottomless Pit, Fat Man’s Misery, River Hall, Dead Sea, Lake Lethe, Mammoth Dome, Aubudon Avenue

 • Great Onyx Lantern Tour
  Lengte : 1600 meter
  Duur : 2.15 uur
  Beginpunt : Bus Loading Area
  Maximale groepsgrootte: 38 personen
  Hoogteverschil : 10 meter, 40 treden
  Hoogtepunten : Flint Ridge Road (bovengronds), Great Onyx Cave Entrance, verschillende kamers met rotsformaties (oa. The Nativity), een grote droge passage, gypsum

 • © usgs.govWild Cave Tour
  Dit is een fysiek zeer zware tour, waarbij je moet veelvuldig moet bukken, klimmen, door natte gedeeltes en nauwe openingen moet kruipen, enz. Het is verplicht vooraf te reserveren, en de tickets moeten minstens 30 minuten voor aanvang van de tour worden opgehaald.
  Lengte : 9 kilometer
  Duur : 6 tot 6,5 uur
  Beginpunt : Ticket Office
  Om aan deze tour deel te mogen nemen moet je minimaal 16 jaar zijn
  Deelnemers van 16 en 17 jaar moeten worden begeleid door een volwassene
  Stevige hoge veterschoenen zijn verplicht (tot boven de enkel)
  Het dragen van lange broeken wordt aangeraden
  Het dragen van werkhandschoenen wordt aangeraden
  De NPS stelt helmen, lampen en kniebeschermers beschikbaar
  Borst- en buikomvang van de deelnemers mag niet meer zijn dan 106 cm
  Maximale groepsgrootte : 14 personen
  Hoogteverschil : 90 meter
  Hoogtepunten : Carmichael Entrance, Cleaveland Avenue, Split Rock, Snowball Room, Boone Avenue, verschillende gebieden buiten de aangelegde paden om, Travertine Tour Route

 • Introduction to Caving
  Deze tour lijkt op de hierboven beschreven Wind Cave Tour, maar is iets minder zwaar. Reserveren is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. De tickets moeten minstens 30 minuten voor aanvang van de tour worden opgehaald.
  Lengte : 2 kilometer
  Duur : 3 tot 3,5 uur
  Beginpunt : Visitor Center
  Om aan deze tour deel te mogen nemen moet je minimaal 10 jaar zijn
  Deelnemers van 10 t/m 17 jaar moeten worden begeleid door een volwassene
  Stevige hoge veterschoenen zijn verplicht (tot boven de enkel)
  Het dragen van lange broeken wordt aangeraden
  Het dragen van werkhandschoenen wordt aangeraden
  De NPS stelt helmen, lampen en kniebeschermers beschikbaar
  Borst- en buikomvang van de deelnemers mag niet meer zijn dan 106 cm
  Maximale groepsgrootte: 20 personen
  Hoogteverschil : 75 meter
  Hoogtepunten : New Entrance, Grand Central Station, Fox Avenue, verschillende gebieden buiten de aangelegde paden om, Travertine Tour Route

 • Trog Tour
  Deze tour is alleen voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Er zijn nogal wat hoogteverschillen, en soms moeten de kinderen door stof en over rotsen kruipen. Tijdens de 15 minuten durende introductie moet elk kind worden vergezeld door een volwassene. Tien minuten voor het einde van de tour moet de volwassene terug zijn om het kind weer op te halen.
  Lengte: 1600 meter
  Duur: 2,5 uur
  Beginpunt: Visitor Center
  Maximale groepsgrootte: 12 kinderen
  De kinderen moeten lange broeken dragen, en stevige schoenen.
  Het dragen van tuin- of werkhandschoenen wordt aangeraden.
  Het gebruik van kniebeschermers (niet van plastic) wordt aangeraden.
  De NPS stelt helmen en lampen beschikbaar.
  Hoogteverschil: 50 meter
  Hoogtepunten: Natural Entrance, Rotunda, Broadway Avenue, Methodist Church, Giant’s Coffin, Wooden Bowl Room, Ganter Avenue

 • © usgs.govStar Chamber Tour
  Lengte: 2,5 kilometer
  Duur: 2.15 uur
  Beginpunt: Visitor Center Breezeway
  Kinderen jonger dan 6 jaar mogen niet deelnemen aan deze tour
  Maximale groepsgrootte: 40 personen
  Hoogteverschil: 50 meter, 200 treden
  Hoogtepunten: Historic Entrance, Rotunda, Broadway Avenue, the Church, Booth’s Amphitheatre, Gothic Avenue, Signature Hall, the Bridal Altar

 • Focus on Mammoth Photo Tour
  Tijdens deze speciale fototour is het toegestaan cameratassen en statieven mee te nemen.
  Lengte: 400 meter
  Duur: 2 uur
  Beginpunt: deelnemers rijden vanaf de Bus Loading Area met hun eigen auto naar het beginpunt
  Maximale groepsgrootte: 30 personen
  Hoogteverschil: 15 meter, 13 treden (plus – optioneel – nog 98 extra treden)
  Hoogtepunten: Frozen Niagara Entrance, Rainbow Dome, Crystal Lake, Frozen Niagara flowstone formation, Drapery Room

BOVENGRONDS

© usgs.govVoor de meeste toeristen zullen de grotten de belangrijkste reden zijn om Mammoth Cave National Park te bezoeken. Maar ook bovengronds is het park erg mooi, er zijn veel wandel- en fietspaden, en je kan hier ook paardrijden of kanovaren.

Voordat het gebied de status van Nationaal Park kreeg, hebben hier op diverse plaatsen mensen gewoond. Er zijn talrijke oude begraafplaatsen bewaard gebleven, ook staan er nog drie historische kerken en diverse oude woningen binnen de parkgrenzen. We beschrijven het park hier in drie delen, namelijk de Visitor Center Area, de zuidzijde en de noordzijde.

Visitor Center Area

© usgs.govHet Visitor Center kan via diverse wegen worden bereikt; de twee voornaamste aanrijroutes liggen in het zuidoosten. De Park City Road en de Cave City Road komen daar allebei uit op de Mammoth Cave Parkway. In het noordoosten gaat de bochtige Flint Ridge Road naar het Visitor Center, en vanuit het noorden kan je de Green River Ferry Road nemen. Je moet dan kort voordat je het Visitor Center bereikt via een ferry de Green River oversteken. De ferry is gratis, en is operationeel gedurende de maanden maart t/m november van 10.15 tot 18.00 uur (informatie 2009).

In het Visitor Center Area zijn diverse wandelpaden aangelegd, die samen een lengte hebben van ongeveer 10 kilometer. De belangrijkste trails zijn:

 • Echo River Spring Trail
  Lengte: 600 meter
  Beginpunt: Green River Ferry
  Dicht bij de Green River Ferry ontspringt het riviertje Echo River. Het water heeft een blauwgrijze kleur als gevolg van de grote hoeveelheid opgeloste mineralen; tijdens warme dagen hangt er vaak een laagje mist boven het ijskoude water.

© usgs.gov

© usgs.gov

 • River Styx Spring Trail
  Lengte: 1 kilometer
  Beginpunt: bij de Historic Entrance
  Je loopt door een kloof naar beneden, waarna je via een houten voetpad uitkomt bij een plek met zitbanken. Beneden je zie je de plek waar het korte riviertje River Styx ontstaat: het water is afkomstig uit een onderaardse rivier en komt via een grotingang aan de oppervlakte. River Styx komt uit in de even verder naar het westen gelegen Green River. Je kan via hetzelfde pad terug lopen naar de Historic Entrance, dit is een vrij steile klim. Je kan de trail ook combineren met een van de andere trails in dit gebied.

 • Dixon Cave Trail
  Lengte: 1,9 kilometer
  Beginpunt: bij de Historic Entrance
  Het pad klimt omhoog naar de ingang van Dixon Cave. Deze grot is afgesloten voor het publiek, ter bescherming van de vleermuizen die hier leven. De opening van de grot is vrij groot, en gaat verticaal naar beneden. Vroeger bevond zich hier een sinkhole (een plek waar water naar een onderliggende grot naar beneden sijpelt), maar de onderliggende grot is ingestort waardoor de toegang naar Dixon Cave is ontstaan.

© usgs.gov

© usgs.gov

 • Green River Bluff’s Trail
  Lengte: 1,8 kilometer
  Beginpunt: Visitor Center Picnic Area
  Tijdens deze eenvoudige wandeling heb je vanaf diverse plaatsen een goed overzicht over Green River en de omgeving daarvan. De trail eindigt bij een picknickplaats.
  Je kan via dezelfde weg teruggaan; ook is het mogelijk verder door te lopen om daarna via de River Styx Trail terug te gaan. Je komt dan nog langs enkele andere punten vanwaar je een goed zicht hebt op Green River.

 • © usgs.govHeritage Trail
  Lengte: 500 meter
  Beginpunt: Mammoth Cave Hotel
  Onderweg zie je de historische begraafplaats Old Guides’ Cemetery en de Historic Entrance. Ook kom je bij een uitkijkpunt met de naam Sunset Point, vanwaar je Green River kan zien. Bij het Visitor Center kan je een tape lenen, zodat je onderweg naar informatie over de omgeving kunt luisteren. Een deel van het wandelpad is als sinds 1817 in gebruik.

 • Mammoth Dome Sink Trail
  Lengte: 3,2 kilometer
  Beginpunt: aan de Heritage Trail, net over de brug
  Tijdens sommige van de grottentours kan je de 58 meter hoge onderaardse schacht Mammoth Dome bekijken. Negen meter boven die schacht bevindt zich boven de grond een sinkhole, de Mammoth Dome Sink.

Ten zuiden van Green River

Dit gedeelte van het park is vooral geschikt voor bezoekers die via een korte autorit en enkele korte wandelingen enkele van de mooiste plekken van het park willen zien. Behalve de hierboven reeds genoemde toegangswegen Cave City Road, Park City Road en Mammoth Cave Parkway (alle drie in de zuidoost hoek), vind je hier ook de Brownsville Road, die naar het ten zuidwesten van het park gelegen plaatsje Brownsville gaat. De Brownsville Road sluit in het zuidoosten aan op de Mammoth Cave Parkway. Je kan in dit gedeelte van het park kiezen uit vier korte wandelingen:

 • © usgs.govTurnhole Bend Trail
  Lengte: 1,6 kilometer
  Beginpunt: aan de Brownsville Road, net ten westen van de afslag Cedar Sink Road
  Via een eenvoudig begaanbaar pad loop je langs enkele grote sinkholes naar een uitkijkpunt, vanwaar je uitzicht hebt op een grote bocht die door Green River in het landschap is uitgesleten, de Turnhole Bend. De rivier bevindt zich hier op een hoogte van 135 meter, het omliggende landschap is ongeveer 100 meter hoger.

 • Sloan’s Crossing Pond Trail
  Lengte: 600 meter
  Beginpunt: bij de splitsing Mammoth Cave Parkway / Brownsville Road
  Het houten wandelpad gaat rondom het kleine meertje Sloan’s Crossing Pond; er is een kleine picknickplaats aangelegd. Het meertje groeit langzaam dicht; op dit moment biedt het nog plaats aan planten, insecten en kikkers, die verder niet veel in het park voorkomen.

 • Sand Cave Trail
  Lengte: 200 meter
  Beginpunt: aan de Cave City Road, vlak bij de parkgrens
  Dit korte wandelpad gaat naar de ingang van Sand Cave. Deze grot is vooral bekend omdat hier in 1925 de veteraan grotonderzoeker Floyd Collins vast is komen te zitten, en – ondanks een uitgebreide reddingsoperatie – uiteindelijk is gestorven. Door dit voorval heeft Mammoth Cave destijds veel nationale aandacht gekregen. Het bestaan van Sand Cave is al erg lang bekend; archeologische vondsten duiden aan dat de grot al zo’n 3.000 jaar geleden door mensen is bezocht.

 • Cedar Sink Trail
  Lengte: 1,3 kilometer
  Beginpunt: aan de Cedar Sink Road, net ten zuiden van de afslag met de Brownsville Road
  Je loopt heuvelafwaarts door een bosrijk gebied dat in de lente prachtig begroeid is met wilde bloemen. Aan het einde van het pad bereik je een platform vanwaar je de grote sinkhole Cedar Sink kan bekijken. Je kan hier heel goed de verschillende lagen zandsteen en kalksteen onderscheiden. Het is ook mogelijk zelf in de sinkhole af te dalen.

Ten noorden van Green River

Als je rust en stilte zoekt, kies dan voor het noordelijke gedeelte van het park. De kans is groot dat je hier tijdens een wandeling geen andere mensen tegenkomt. Door het heuvelachtige gebied loopt een netwerk van wandelpaden die samen meer dan 100 kilometer lang zijn. Onderweg zie je sinkholes, watervalletjes, natuurlijke bronnen, rotskliffen en mooie bosgebieden; ook kom je langs historische plaatsen met bijvoorbeeld kerkjes, begraafplaatsen en oude woningen. De voornaamste trails in dit gebied zijn:

Naam trail Beginpunt

Lengte

Blair Spring Hollow Trail Collie Ridge Trail at Raymer Hollow

1,9 kilometer

Buffalo Trail Maple Springs Trailhead 6,4 kilometer
Collie Ridge Trail Lincoln Trailhead 6,9 kilometer
First Creek Hollow Trail Temple Hill Trailhead 10,7 kilometer
Ganter Cave Trail Maple Springs Trailhead 2,9 kilometer
Good Spring Loop Trail Maple Springs Trailhead

12,7 kilometer

McCoy Hollow Trail Temple Hill Trailhead 10,0 kilometer
McCoy Hollow Spur Trail Wet Prong Trail 0,6 kilometer
Raymer Hollow Trail Maple Springs Trailhead 7,5 kilometer
Sal Hollow Trail Maple Springs Trailhead 13,9 kilometer
Turnhole Bend Trail Maple Springs Trailhead 5,1 kilometer
Wet Prong Trail First Creek Trailhead

7,9 kilometer

White Oak Trail Little Jordan Road 4,3 kilometer

© usgs.govDe voornaamste weg in het noordelijke deel van het park is de Green River Ferry Road, die aan de noordzijde het park binnenkomt (het is een zijweg van State Route 1827), en die vlak bij het Visitor Center eindigt. De Maple Spring Loop is een zijweg die begint en eindigt aan de Green River Ferry Road; aan deze weg beginnen diverse van de hierboven genoemde trails en vind je ook de Maple Springs Group Campground.

In het oosten loopt de Flint Ridge Road, waar je de historische Mammoth Cave Church kan bekijken (alleen de buitenzijde). Vanuit de plaats Brownsville, ten zuidwesten van het park, loopt de Houchins Ferry Road naar het noorden. Het begin van de weg is verhard, maar even nadat je via een ferry de Green River bent overgestoken, wordt de weg onverhard. De ferry is gratis, en is operationeel van 9.45 uur tot 17.15 uur (informatie 2009).

ACTIVITEITEN

© nps.govVaren
Green River is een rustige rivier; het water stroomt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur. De rivier is op de meeste plaatsen ongeveer 60 meter breed en 3 meter diep, en is bezaaid met zandbanken en kleine eilandjes. Nolin River is ongeveer even diep, maar wel wat smaller. De stroming is hier minder sterk dan in Green River.
Kano- en kayaktochten worden aangeboden door Mammoth Cave Canoe Kayak, Big Buffalo Crossing en Green River Kanoeing Inc.

Paardrijden
Op de meeste trails ten noorden van Green River is paardrijden toegestaan; op de Maple Springs Group Campground zijn een aantal plaatsen speciaal bestemd voor groepen met paarden. Er worden paardrijtochten aangeboden door Double J. Stables.

Wildlife Watching
In het park komen veel verschillende diersoorten voor. Je treft hier bijvoorbeeld veel verschillende soorten salamanders, padden en kikkers aan, en ook het aantal soorten hagedissen, schildpadden en slangen is erg groot. De zoogdieren die je hier tegen kan komen zijn o.a. herten, vossen, wasberen, eekhoorns, muskusratten, stinkdieren en bevers. In de grotten komen verschillende unieke levensvormen voor. De cavefish is een visje dat zich geheel heeft aangepast aan het leven in de duisternis; het heeft geen ogen, maar wel een uitzonderlijk goed ontwikkeld tastsysteem. Een andere belangrijke grotbewoner is de vleermuis. Verder komen in en nabij de onderaardse rivieren kreeften en spinnen voor.

WEERSOMSTANDIGHEDEN

© nps.govDe beste jaargetijden om het park te bezoeken zijn de lente en de herfst, de temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 20º Celcius. Tijdens de zomermaanden wordt het ongeveer 30º Celcius. Vanwege de hoge vochtigheidsgraad voelt het dan vaak wat benauwd aan, bovendien heb je in deze periode regelmatig last van insecten. Tijdens de winter blijft de temperatuur vaak net boven het vriespunt hangen, al komen er ook regelmatig dagen met vorst voor. Soms valt er wat lichte sneeuw. Jaarlijks valt er ongeveer 130 centimeter regen; de regenval is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld.

De omstandigheden in de grotten blijven het hele jaar door gelijk. Er heerst daar een constante temperatuur van ongeveer 12º Celcius, en de luchtvochtigheid is steeds ongeveer 87%.

ACCOMmODATIE

Campings
Er zijn drie campings in het park. In de Visitor Center Area ligt Headquarters Campground, met warme douches, een winkel en een wasserette. Deze camping is geopend van maart tot en met november, en het is mogelijk om vooraf te reserven. De kleine en primitieve Houchins Ferry Campground is het hele jaar geopend; reserveren is niet mogelijk. Deze camping ligt in het zuidoosten van het park, dicht bij de plaats Brownsville. Maple Springs Group Campground is alleen bestemd voor groepen van 8 tot 24 personen, deels speciaal voor ruiters. Het is mogelijk om vooraf te reserveren.
Backcountry camping is toegestaan op 13 daarvoor aangewezen plaatsen; je moet vooraf een gratis permit afhalen bij het Visitor Center.

Hotels
Het enige hotel in het park, Mammoth Cave Hotel, ligt vlak bij het Visitor Center. In het hotel zijn een restaurant, een coffeeshop en een fast food restaurant gevestigd.

VOORZIENINGEN

Visitor Center
Het Visitor Center is het hele jaar geopend, behalve op 25 december. De openingstijden zijn variabel.

Kentucky Gift Shop (in het Mammoth Cave Hotel)
- cadeautjes en kleine kunstvoorwerpen

The Cave Company (in het Mammoth Cave Hotel)
- souvenirs, t-shirts, kaarten, boeken en snacks

Caver’s Camp Store (aan de Mammoth Cave Parkway)
- tanken
- autobenodigdheden
- etenswaren
- wasserette
- douches
- postkantoor

Restaurants (in het Mammoth Cave Hotel)
- Travertine Restaurant
- The Crystal Lake Coffeeshop
- TrogloBites (alleen fast food)

LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

ParkVision
Foto’s van Quang-Tuan Luong

 

Links Contact Disclaimer