Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Glacier National Park
 

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
 
korte OMSCHRIJVING
Grootte : 4102 vierkante kilometer
Hoogste punt : Mount Cleveland - 3.184 meter
Nationaal park sinds : 11 mei 1910
Aantal bezoekers in 2015 : 2.366.056

Glacier National Park is een spectaculair mooi, ongerept natuurgebied met gletsjers, ruwe bergpieken, vele meren en watervallen, weelderige bossen en weides met prachtige bloemen. Er komen veel dieren voor, zoals bevers, otters, berggeiten, dikhoornschapen en elanden. Ook is het park een van de laatste gebieden in de USA waar de enorme grizzlybeer nog in het wild voorkomt. Tijdens de laatste ijstijd hebben enorme gletsjers, soms wel bijna een kilometer dik, delen van de Rocky Mountains weggeschuurd. Daardoor werden diepe valleien en scherpe bergranden gevormd. Aan het einde van de ijstijd begonnen de lager gelegen gletsjers te smelten, en vormden zich grote bergmeren op de plaatsen waar zich eerst de gletsjers bevonden. Tegenwoordig bevinden zich nog ongeveer 50 gletsjers in het park; de grootste daarvan is Grinnell Glacier.

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Bereikbaarheid
Glacier National Park ligt in het noordwesten van de staat Montana in de USA.
Het grenst aan het Canadese Waterton Lakes National Park, dat in het zuidwesten van de staat Alberta ligt.
Samen vormen deze twee parken het Waterton-Glacier International Peace Park.
 
Gebruikelijke wegopenstellingen en afsluitingen
Weg Afsluiting Openstelling
Going to the Sun Road oktober* begin juni
Chief Mountain Road half september half mei
Op de pagina Current Road Status wordt vermeld wanneer de weg geopend/gesloten wordt.
 
Toegangen

De twee voornaamste ingangen in het USA-gedeelte van het park zijn de:
- West Entrance : 33 mijl ten noordoosten van Kalispell, via State Highway 2
- Saint Mary Entrance : 32 mijl ten noordwesten van Browning, via State Highway 89

Door het park heen loopt de 50 mijl lange Going-to-the-Sun Road van de West Entrance naar de Saint Mary Entrance. Deze weg is een groot deel van het jaar wegens sneeuw gesloten. Gewoonlijk gaat de weg open in het begin van juni. De weg wordt afgesloten op de maandag die volgt op de derde zondag in oktober, of eerder als de weersomstandigheden dat noodzakelijk maken.

Het Canadese gedeelte van het park is bereikbaar:
- vanuit de USA via de Chief Mountain International Highway (een zijweg van State Highway 89, aan de oostzijde van het park)
- in Canada, vanuit het westen, via Highway 6
- in Canada, vanuit het oosten of het noorden, via Highway 5

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
Afstanden naar het park
Naar West Entrance        
- Spokane (Washington)
- Missoula
- Kalispell
273 mijl
157 mijl
34 mijl
-
-
-
439 km
253 km
55 km
- 5.45 uur
- 3.15 uur
- 0.45 uur
Naar Saint Mary Entrance        
- Great Falls 156 mijl - 251 km - 3.15 uur
Naar Waterton National Park        
- vanuit Calgary (Canada)
- vanuit Lethbridge (Canada)
- vanuit St. Mary (Usa)
173 mijl
81 mijl
48 mijl
-
-
-
278 km
130 km
77 km
- 3.15 uur
- 1.40 uur
- 1.10 uur
 
Grensovergangen

Chief Mountain Highway
- in het noordoosten van het park
- USA: State Highway 17 / Canada: State Highway 6
- Geopend van half mei tot half september, met wisselende openingstijden.

Piegan/Carway
- ten oosten van het park
- USA: State Highway 89 / Canada: State Highway 2
- Het hele jaar geopend van 07.00 tot 23.00 uur.

Roosville
- ten westen van het park
- USA: State Highway 93 / Canada: State Highway 3
- Het hele jaar door 24 uur per dag geopend.

 
bussen

In het park rijden 32 antieke rode bussen, die elk plaats bieden aan 17 passagiers. De bussen hebben een canvas dak, dat opgerold kan worden. Je kan een keuze maken uit zeven verschillende routes, waarvan de kortste ongeveer 3 uur duurt, terwijl de langste route een hele dag in beslag neemt.

Er zijn ook bussen beschikbaar die, tegen betaling, wandelaars van hun hotel naar de beginpunten van de trails vervoeren. Je kan hiervoor niet reserveren. Klik hier voor meer informatie.

Van begin juli tot en met de eerste week van september kan je – alleen op de Going-to-the-Sun Road – gebruik maken van een gratis shuttlebus. Het is niet mogelijk om in één rit de hele afstand te doen, je zal minstens twee maal moeten overstappen. Er zijn in totaal 17 stopplaatsen, je mag zo vaak in- en uitstappen als je wilt. De eerste bussen vertrekken om 07.00 uur ’s ochtends vanuit Apgar Village en bij het St. Mary Visitor Center, de laatste bus verlaat om 19.00 uur de halte bij Logan Pass.

 
 
going to the sun road
Het hoogtepunt van een bezoek aan Glacier National Park is ongetwijfeld een rit over deze 50 mijl lange weg, die het park doorsnijdt van de West Entrance naar St. Mary Entrance. De weg is aangelegd tussen 1921 en 1932, en gezien de moeilijke omstandigheden destijds was dit een uitzonderlijke prestatie. Het hoogste punt van de weg is de 2.036 meter hoge Logan Pass op de Continental Divide. Een deel van de weg is uitgehouwen in de verticale rotswand Garden Wall, aan één zijde van de weg ligt hier een honderden meters diepe afgrond. Er zijn enkele kleine stopplaatsen, die echter vaak vol zijn. Om de drukte te vermijden kan je ervoor kiezen om de route zo vroeg mogelijk in de ochtend te rijden, nadeel is dan echter dat het vaak nog mistig is. Alle bezienswaardigheden langs de weg staan duidelijk aangegeven, en worden vermeld in de parkbrochure “Points of Interest Along the Going-to-the-Sun Road”, die bij de Visitor Centers verkrijgbaar is. De weg is smal en sommige gedeeltes zijn steil; grote voertuigen (langer dan 6,4 meter of breder dan 2,43 meter) zijn niet toegestaan tussen Avalanche Creek en Sun Point. De Going-to-the-Sun Road is een groot deel van het jaar wegens sneeuw gesloten. Gewoonlijk gaat de weg open in het begin van juni. De weg wordt afgesloten op de maandag die volgt op de derde zondag in oktober, of eerder als de weersomstandigheden dat noodzakelijk maken.
 
Lake McDonald

Als je het park via de West Entrance binnenrijdt, bereik je allereerst de zuidkant van Lake McDonald. Dit is het grootste van de 653 meren binnen de parkgrenzen. Lake McDonald ligt in een door een gletsjer uitgeslepen kom; het is 10 mijl lang en 150 meter diep. Het wordt omringd door dicht begroeide bergen, die vooral ’s ochtends tijdens helder weer schitterend in het water weerspiegelen. Vooral vanaf de oostzijde van het meer kan je hiervan goede foto’s maken. Het water is ijskoud – ook tijdens de zomer – en kristalhelder. De oorspronkelijke bewoners, de Kootenai, noemden het “Sacred Dancing Lake” en organiseerden ceremonies aan de oever van het meer. Doordat de wolken worden tegengehouden door de bergen, valt in dit gedeelte veel regen. De omstandigheden zijn dan ook erg gunstig voor boomsoorten zoals de western red cedar en de western hamlock, die gewoonlijk dichter bij de kust voorkomen. Ook groeien hier veel mossen en varens. De kustlijn van het meer wordt grotendeels omringd door bomen; op twee plaatsen langs de oever liggen toeristische faciliteiten.

© copyright www.ontdek-amerika.nlLake Mcdonald
Aan de zuidkant van het meer ligt het Apgar Visitor Center. Dit Visitor Center is van november tot maart alleen tijdens de weekenden open, en gedurende de rest van het jaar dagelijks. Je vindt hier een grote reliëfkaart van het park, en een tentoonstelling over de geologische historie en de biologische aspecten. Nabij het Apgar Visitor Center begint de 11 mijl lange Camas Road, die naar de westzijde van het park loopt. En vanaf de Camas Road kan je ook nog de 42 mijl lange onverharde Inside North Fork Road nemen, die naar het noordwesten voert. Deze wegen zijn tijdens de winter (en een deel van de lente en herfst) gesloten.

McDonald Creek Trail
Lengte: 2 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 9 meter
Beginpunt: 45 meter ten zuiden van het Apgar Visitor Center
Dit is een geasfalteerd pad dat ook door fietsers mag worden gebruikt. McDonald Creek is de voornaamste watertoevoer naar Lake McDonald. Het bevat smeltwater van de sneeuw; het water is dan ook ijskoud en kristalhelder. Tijdens de lente groeit het beekje uit tot een wilde bergstroom.

Howe Lake Trail
Lengte: 6,5 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 73 meter
Beginpunt: 5 mijl voorbij Fish Creek Campground aan de onverharde Inside North Fork Road
Het wandelpad slingert naar het moerassige Howe Lake.

Huckleberry Nature Trail
Lengte: 1,5 kilometer (loop)
Beginpunt: aan het einde van de 11 mijl lange Camas Road, aan de westzijde van het park.
Dit is een eenvoudige trail aan de voet van Huckleberry Mountain. In deze omgeving kan je goed zien hoe de natuur zich herstelt van bosbranden.

De Going-to-the-Sun Road loopt langs de oostelijke oever van Lake McDonald naar het noorden; er zijn veel mogelijkheden om onderweg te stoppen, zodat je foto’s kan maken van het meer en de bergen op de achtergrond. Onderweg kom je de naast het meer gelegen Lake McDonald Lodge tegen.

© copyright www.ontdek-amerika.nlFish Lake Trail
Lengte: 9,7 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 300 meter
Beginpunt: Sperry Trailhead tegenover Lake McDonald Lodge
Je loopt over een heuvelrug naar het rustige Fish Lake, waar soms ijsduikers worden gesignaleerd.

John's Lake Loop Trail
Lengte: 4,8 kilometer (loop)
Hoogteverschil: 50 meter
Beginpunt: aan de Going-to-the-Sun Road, ten noorden van Lake McDonald Lodge
Dit is een schaduwrijke wandeling rondom het kleine, ondiepe John's Lake, dat ten oosten van de weg ligt.

Aan de noordzijde van het meer begint de onverharde North Lake McDonald Road.

McDonald Falls Trail
Lengte: heel kort
Hoogteverschil: weinig
Beginpunt: ten noorden van Lake McDonald, aan de North Lake McDonald Road
Je loopt over een houten voetpad, dat wordt omringd door een weelderige vegetatie. McDonald Falls is een 18 meter brede en ruim 7 meter hoge stroomversnelling.

Rondom Lake McDonald liggen veel wandelpaden, we hebben hier alleen de trails vermeld die korter zijn dan 10 kilometer.

 
Van Lake McDonald tot The Loop

Ten noorden van Lake McDonald volgt de Going-to-the-Sun Road de oever van McDonald Creek. De eerste twee mijlen lopen door een moerassig gebied, waar veel kleine dieren leven zoals bevers, kikkers en eenden. Ook komen hier elanden voor. De weg stijgt vervolgens naar Avalanche Creek.

© copyright www.ontdek-amerika.nlOngeveer 16 mijl voorbij de West Entrance ligt, op een hoogte van ruim 1.000 meter, de Avalanche Creek Campground. Hier beginnen twee zeer druk bezochte trails.

Trail of the Cedars
Lengte: 640 meter (loop)
Hoogteverschil: geen
Beginpunt: tegenover het Avalance Campground Ranger Station
Je loopt tussen de cedar bomen en varens langs Avalanche Creek.

Avalanche Lake Trail
Lengte: 7,4 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 170 meter
Beginpunt: ten zuiden van de Avalanche Gorge voetbrug aan de Trail of the Cedars
In het begin van deze zeer populaire wandeling loop je over een houten voetpad dat tussen hoge red cedarbomen ligt. Bij de splitsing die snel hierna volgt, neem je het linkerpad richting Avalanche Gorge. Je volgt nu Avalanche Creek, een beek die over met mos begroeide rotsen door een nauwe kloof stroomt. Door de dichte begroeiïng is het hier vrij donker, en vooral in de ochtend kan het erg vochtig zijn, waardoor een bijna spookachtige sfeer ontstaat. Er komen veel dieren voor in dit gebied, zoals herten en incidenteel ook grizzlyberen. De trail eindigt bij het aan drie zijden door kliffen omsloten Avalanche Lake. Als je hier begin mei komt, kort na de opening van het wandelpad, heb je kans om op de bergen de vele lawines (avalanches) waaraan het meer haar naam te danken heeft, te kunnen zien én horen. Later in de lente en tijdens de zomer veranderen de lawines in talrijke kleine watervallen. Een mijl voorbij de camping kan je stoppen bij de Red Rock Point Pullover. Soms kan je hier berggeiten over de rotsen zien lopen. Je kan naar McDonald Creek lopen, het turqoise gekleurde water stroomt hier door rode rotsen. Een mijl voorbij deze stopplaats kan je voor het eerst de Garden Wall zien, en bij het eerstvolgende uitkijkpunt zie je in het westen de 2.739 meter hoge Heavens Peak liggen. De weg buigt af naar het westen, om even verder weer scherp naar het oosten te draaien. Dit gedeelte van de weg wordt “The Loop” genoemd. Vanaf de verschillende stopplaatsen heb je adembenemend mooie uitzichten op het berglandschap rondom je.

 
Van The Loop tot Logan Pass
De weg volgt nu de Garden Wall, met een stijging van 6% tot aan Logan Pass op de Continental Divide. Ongeveer twee mijl voorbij The Loop heb je, direct voorbij een bocht, een schitterend uitzicht op de Bird Woman Falls aan de overkant van de vallei. 600 meter beneden je kan je McDonalds Creek zien. Een mijl verder ligt Weeping Wall, waar in juni en juli water via verscheidene watervallen naar beneden stroomt, soms zelfs tot op de weg. Voorbij Weeping Wall ligt een parkeerplaats, vanwaar je vaak berggeiten, dikhoornschapen en andere dieren kan zien. Alpine Meadow is vaak prachtig begroeid, vroeg in de zomer is de weide bezaaid met gele gletsjerlelies, later met andere kleurrijke wilde bloemen.
 
Logan Pass

Dit is het hoogste punt van de weg, je bevindt je hier 900 meter hoger dan bij Lake McDonald. In alle richtingen heb je een overweldigend uitzicht, op de valleien beneden je en de bergen rondom je. Precies op de Continental Divide ligt het Logan Pass Visitor Center, dat geopend is van begin juni tot midden © copyright www.ontdek-amerika.nl oktober. Hoewel de parkeerplaats hier vrij groot is, valt het niet altijd mee een vrije plek te vinden. De tentoonstelling hier geeft informatie over het alpinelandschap dat ongeveer 1/3 deel van het park beslaat.

Hidden Lake Nature Trail
Lengte: 5 kilometer (tot aan het uitkijkpunt van het meer, en terug)
10 kilometer (tot aan het meer, en terug)
Hoogteverschil: 140 meter
Beginpunt: Logan Pass Visitor Center (Upper Level)
Via een houten voetpad loop je door een weidegebied met veel wilde bloemen, door een sparrenwoud en over rotsranden. Na 2,5 kilometer bereik je een platform vanwaar je uitzicht hebt op Hidden Lake. Je kan vervolgens nog eens 2,5 kilometer verder lopen tot het meer zelf. Onderweg heb je veel kans berggeiten te zien. Dit is ook een van de beste plaatsen waar je vooral in juli en augustus kans hebt om vanaf een veilige afstand grizzlyberen te zien.

Highline Trail
Lengte:10 kilometer (alleen het eerste gedeelte, en weer terug)
12 kilometer (enkele afstand, tot aan Granite Park Chalet)
18 kilometer (enkele afstand, tot aan The Loop)
Beginpunt: Logan Pass Visitor Center
Dit is een populaire trail, die zeker niet geschikt is voor mensen met hoogtevrees. Het pad is uitgehouwen in steile rotsen, en naast het pad bevinden zich diepe afgronden. De eerste vijf kilometers zijn echter vrij vlak, je kan er dus voor kiezen alleen dit gedeelte te lopen, en dan weer terug te keren.

 
Van Logan Pass tot St. Mary Lake
Aan de oostzijde van de Continental Divide gaat de Going-to-the-Sun Road weer naar beneden. Aan de noordzijde van de weg zie je het water van Lunch Creek naar beneden vallen. Je rijdt door een tunnel, en aan het einde daarvan zie je weer een andere waterval. Na een scherpe bocht, die Siyeh Bend heet, kom je in een dichtbegroeid bosgebied. In het midden en aan het eind van de zomer zie je hier veel wilde bloemen.
 
St. Mary Lake

Dit meer is net als Lake McDonald ongeveer 10 mijl lang, maar het is wel minder breed. Aan de westzijde van het meer ligt de 30 meter hoge waterval Virginia Falls, die goed te zien is vanaf een stopplaats langs de weg. Tussen de Virginia Falls Turnout en Sun Point beginnen diverse korte wandelpaden.

© copyright www.ontdek-amerika.nlSt. Mary Falls and Virginia Falls Trail
Lengte: 5,8 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: op de heenweg eerst 45 meter omlaag, daarna 30 meter omhoog
Beginpunt: St. Mary Falls Trailhead, net ten westen van Sunrift Gorge
Je loopt naar het eind van St. Mary Lake. Vanaf een hoge plek heb je een geweldig goed uitzicht over het meer. Daarna kom je bij St. Mary Falls en – voorbij een brug – ook bij de uit twee delen bestaande Virginia Falls. Eerst zie je een ongeveer 10 meter hoge waterval waarvan het water terecht komt in een rotsachtige kleine poel. En 30 meter verder stroomafwaarts zie je nog een kleinere waterval die ook tot Virginia Falls wordt gerekend. (Je kan de wandeling ook beginnen vanaf de Sunrift Gorge Parking Area. Je komt dan eerst voorbij Baring Falls, en de totale traillengte is dan 6,4 kilometer.)

Baring Falls Trail
Lengte: 1 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 30 meter (op de heenweg omlaag)
Beginpunt: Sunrift Gorge Parking Area, 10 mijl ten westen van St. Mary
De wandeling begint met een korte maar pittige klim. Baring Creek stroomt door de zeer smalle kloof Sunrift Gorge, voor het beste zicht hierop moet je even tot het uiteinde doorlopen. Voorbij de kloof stroomt Baring Creek verder, via een eenvoudig begaanbaar pad kan je de kreek volgen tot aan de 10 meter hoge waterval Baring Falls.
Met een beetje zoekwerk kan je hier nog een pad vinden dat je naar de bovenzijde van de waterval brengt.

Sun Point Nature Trail
Lengte: 2,3 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: kleine hoogteverschillen
Beginpunt: Sun Point Parking Area, 9 mijl ten westen van St. Mary
Aan het begin van de trail is een brochure verkrijgbaar. Onderweg heb je een prima uitzicht op St. Mary Lake, en aan het eind kom je uit bij een mooie waterval.

Midden in St. Mary Lake steekt een klein eiland ongeveer 4 meter boven het wateroppervlak uit. Het is opvallend dat dit stukje land is blijven staan in dit door een gletsjer gevormde meer. Aan de Going-to-the-Sun Road ligt de Wild Goose Overlook, vanaf dat viewpoint kan je St. Mary Lake en Wild Goose Island zien met de bergen op de achtergrond. Het is een van de meest gefotografeerde plekken van het hele park.

In het gebied ten noorden van het meer komen veel dieren voor, zoals elanden, herten, stinkdieren, grondeekhoorns en dassen. In de herfst kan je tijdens de avondschemering mannetjeselanden met elkaar in gevecht aantreffen. Tijdens de lente en de vroege zomer groeien hier veel wilde bloemen. Dichtbij de parkgrens, aan de noordoostzijde van het meer, liggen St. Mary Campground en het St. Mary Visitor Center, dat geopend is van mei tot midden oktober. Aan het einde van een korte zijweg ligt een Ranger Station.

Beaver Pond Trail
Lengte: 5,8 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: kleine hoogteverschillen
Beginpunt: 1913 Ranger Station parkeerplaats
De omgeving is hier minder spectaculair dan op veel andere plaatsen, en trekt dan ook minder toeristen. Het is dan ook vooral een rustgevende wandeling door een gebied met bossen en groene weiden.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Wild Goose Overlook
 
TWO MEDICINE VALLEY

Ten zuiden van het park loopt Highway 2, en ten oosten loopt Highway 89.
Deze twee wegen worden met elkaar verbonden door de 12 mijl lange State Route 49. Ongeveer halverwege ligt de 9 mijl lange zijweg die toegang geeft tot Two Medicine Valley. Je rijdt via de noordelijke oever van Lower Two Medicine Lake het park binnen.
De weg eindigt aan de oostzijde van Two Medicine Lake. Je vindt hier een Ranger Station, een kampwinkel, een camping en een steiger vanwaar je boottochten kan maken.
In deze vallei tref je diverse schitterende meren aan, die worden omsloten door kleurrijke rotsen. De naam van de vallei is ontstaan toen Blackfeet Indianen en Blood Indianen overeenkwamen om hier gezamelijk ceremonies te houden. Maar omdat The Bloods niet op tijd arriveerden, ontstonden uiteindelijk naast elkaar twee plaatsen waar aparte ceremonies plaatsvonden. Er liggen diverse wandelpaden in de vallei, de kortste trails zijn:

© copyright www.ontdek-amerika.nlAster Park Viewpoint Trail
Lengte: 6 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 200 meter
Beginpunt: Two Medicine Lake South Shore Trailhead
Eerst loop je door een sparrenbos, daarna door het bloemrijke weidegebied Aster Park waaraan de trail haar naam te danken heeft. Je passeert enkele beverpoelen, daar voorbij begint het pad sterk te stijgen. Uitendelijk bereik je een hoog gelegen punt vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de Sinopah en Rising Wolf Mountains, en over Two Medicine Lake.

Running Eagle Falls Trail
Lengte: 1 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 18 meter
Beginpunt: 1600 meter ten westen van het Entrance Station
De bijnaam van de waterval aan het einde van deze trail is "Trick Falls". De waterval bestaat uit twee delen, en tijdens de lente valt er zo enorm veel water vanuit het bovenste deel naar beneden, dat het onderste deel compleet onzichtbaar wordt. Tijdens de zomer, als de watertoevoer afneemt, verandert het water van koers. Via een ondergrondse grot bereikt het water nu alleen nog het onderste deel van de waterval.
Dit deel van het park heeft ook tegenwoordig nog een belangrijke religieuze waarde voor de Blackfeet indianen. De waterval is vernoemd naar de befaamde vrouwelijke krijger Running Eagle; zij sneuvelde in 1845 tijdens een gevecht met de Flathead Tribe.

Scenic Point Trail
Lengte: 10 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: ruim 700 meter
Beginpunt: Mount Henry Trailhead, 400 meter ten oosten van Two Medicine Ranger Station.
De wandeling gaat door grote open gebieden, waardoor je het berglandschap om je heen goed kan zien. Scenic Point is een heuvel, deels rotsachtig, deels met gras, op een hoogte van 2.286 meter. Je bevindt je hier ruim 700 meter boven de bodem van Two Medicine Valley. Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van deze trail.
De Twin Falls Trail en de Upper Two Medicine Lake Trail zijn respectievelijk 12 en 16 kilometer lang (heen en terug). Je kan de dubbele waterval en het meer waarnaar deze trails zijn genoemd ook bereiken door met een boot naar het westelijke uiteinde van Two Medicine Lake te varen, en van daaruit te gaan lopen. De wandelingen zijn dan respectievelijk 3 en 7 kilometer lang (heen en terug).

 
MANY GLACIER VALLEY

Vanaf Highway 89 kan je ten noorden van Saint Mary, ter hoogte van het plaatsje Babb, een 12 mijl lange zijweg nemen die naar Many Glacier Valley gaat. Dit deel van het park ligt aan de oostzijde van de bergen (de Lewis Range), die als regenschild fungeren. Het is hier dan ook veel droger dan aan de westzijde. De vallei is erg populair bij wandelaars, want vrijwel nergens kan je zo eenvoudig op plaatsen komen waar de omgeving zo spectaculair mooi is. De vallei wordt omgeven door talrijke hoge bergen, zoals Mount Gould, Mount Allen, © copyright www.ontdek-amerika.nl Mount Grinnell en Mount Wilbur. In de vallei liggen diverse meren, Swiftcurrent Lake wordt als een van de mooiste van het park beschouwd. Je kan hier, en ook op het nabijgelegen Lake Josephine, kano- en boottochten maken. Aan de oever ligt het grootste hotel van het park, het in klassieke Zwitserse stijl gebouwde Many Glacier Hotel. Je kan daar kano's en kayaks huren, of reserveren voor een boottocht over het meer. Aan het einde van de weg ligt nog een tweede hotel, de Swiftcurrent Motor Inn. Een van de meest populaire wandelingen in dit gebied is de 16 kilometer lange Grinnell Glacier Trail. Deze trail voert je naar de best zichtbare gletsjer in het park. Enkele korte trails zijn:

Apikuni Falls Trail
Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: ruim 200 meter
Beginpunt: 1,1 mijl ten oosten van het Many Glacier Hotel, bij de Grinnell Glacier Wayside Exhibit
Dit is een vrij zware trail, omdat er vrij steile gedeeltes in voorkomen. Onderweg zie je de tientallen meters hoge en zeer fotogenieke Apikuni Falls; ook heb je een mooi uitzicht op Nathaki Lake.

Swiftcurrent Lake Nature Trail
Lengte: bijna 4 kilometer (loop)
Hoogteverschil: weinig
Beginpunt: bij de Many Glacier Picnic Area, ten zuiden van het Many Glacier Hotel
Dit vrijwel helemaal vlakke pad loopt rondom Swiftcurrent Lake. Onderweg loop je door een 400 jaar oud spruce-fir bosgebied, en door een 60 jaar oud lodgepole-pine bosgebied. De bomen in dit bos zijn geplant na een grote brand in 1936.

Ptarmigan Falls Trail
Lengte: 8 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: ruim 200 meter
Beginpunt: achter de Swiftcurrent Motor Inn, bij het Iceberg/Ptarmigan Trailhead
Ptarmigan is de Engelse naam voor sneeuwhoen. In het begin is de trail erg steil, maar als je de eerste honderden meters hebt overwonnen, valt de rest mee. Het pad gaat nu geleidelijk omhoog, door velden met veel gras en bloemen. Je steekt diverse kleine kreekjes over. De waterval die het einddoel is van de wandeling, Ptarmigan Falls, ligt in een gebied met meer bomen en rotsen. Het is niet makkelijk om de waterval in z’n geheel te fotograferen. Je kan eventueel nog verder lopen, ruim 1 kilometer voorbij de waterval bevind je je boven de bomen, en heb je een prima uitzicht over de omgeving.

Red Rock Falls Trail
Lengte: bijna 6 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 30 meter
Beginpunt: aan het westelijke uiteinde van de parkeerplaats van de Swiftcurrent Motor Inn
Dit is een vrij eenvoudige wandeling naar een breed uitwaaierende waterval, die in een onregelmatig patroon over rode rotsen stroomt.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Swiftcurrent Nature Trail
 
WATERTON LAKES NATIONAL PARK
Het Canadese Waterton Lakes NP is veel kleiner dan het aangrenzende Glacier NP, maar de natuur is hier net zo spectaculair mooi. Er zijn talrijke trails aangelegd, met een totale lengte van 255 kilometer. De twee belangrijkste routes in het park zijn allebei 10 mijl lang. Aan het einde van de Red Rock Canyon Parkway kan je een wandeling maken door een kloof, waar heel duidelijk de verschillend gekleurde rotslagen kunnen worden onderscheiden. En de Akamina Parkway eindigt bij het schitterend gelegen Cameron Lake, een geschikte plaats om kano’s te huren.
De voornaamste voorzieningen liggen in het centraal gelegen Waterton Park. Op deze site kan je veel informatie vinden over het Waterton Lakes National Park.
 
weersomstandigheden
In de westelijk gelegen valleien regent het veel. Aan de oostzijde is het veel zonniger, maar het kan er wel vaak stevig waaien.
Gedurende de zomer variëren de temperaturen meestal tussen 16 en 26º C, al kan het incidenteel ook wel warmer worden dan 30º C.
In hoger gelegen gebieden is het meestal zo’n 10º C minder warm. ’s Nachts koelt het sterk af, het kan dan zelfs in de zomer nog vriezen.
 
accommodatie

Campings
Binnen de parkgrenzen bevinden zich 13 campings, die samen ongeveer 1000 plaatsen hebben. Voor Fish Creek en St. Mary Campground kan je vooraf reserveren, de verdeling van de plaatsen op de overige campings gaat volgens het - first come - first served - principe. In het Canadese gedeelte van het park bevinden zich 3 campings.

© copyright www.ontdek-amerika.nlHotels
In Glacier National Park liggen 6 hotels, en er zijn ook diverse hotels in het Canadese Waterton Lakes National Park. Net buiten de parkgrenzen zijn ook veel accommodaties beschikbaar. De meeste hotels zijn alleen in het hoogseizoen geopend, en zijn al een jaar van te voren volgeboekt.

Lake McDonald Lodge
Dit complex heeft ongeveer 100 kamers (zonder televisie), en ligt 11 mijl voorbij de West Entrance aan de Going-to-the-Sun Road. In het hotel zijn een restaurant, een lounge, een grill & pizzeria, een giftshop en een winkel aanwezig.

Village Inn
Het bescheiden Village Inn is gebouwd in 1956 en heeft 36 kamers. Alle kamers bieden uitzicht op Lake McDonald. Het hotel bestaat uit motelkamers en kamers met kitchenette.

Saint Mary Resort
Dit resort ligt aan het einde van de Going-to-the-Sun Road, in het oosten van het park. Je treft hier diverse soorten hotelkamers en cabins aan.

Rising Sun Motor Inn
Dit is het meest eenvoudige, en derhalve ook het minst dure hotel in het park. Rising Sun Motor Inn ligt ongeveer 5 mijl voorbij St. Mary Entrance, in het oosten van het park. Er zijn cabins (zonder water) en motelkamers.

Many Glacier Hotel
Dit in Zwitserse stijl gebouwde hotel ligt, omgeven door een schitterend berglandschap, aan de oever van Swiftcurrent Lake. Het is het oudste hotel van het park, en ook – met 208 kamers - het grootste.

Swiftcurrent Motor Inn
Deze accommodatie ligt dicht bij het Many Glacier Hotel, maar is veel eenvoudiger van opzet. Het hotel is dan ook veel gunstiger geprijsd. Er worden motelkamers en cabins aangeboden.

Prince of Wales Hotel
Dit statige, historische hotel ligt in het Canadese gedeelte van het park. Het is een van de meest gefotografeerde hotels ter wereld.

Waterton Chamber of Commerce
Hier vindt u meer informatie over accommodaties in het Canadese gedeelte.

 
voorzieningen

Apgar Visitor Center
Dagelijks geopend van april tot en met oktober
Tijdens de overige maanden alleen in het weekend geopend
- grote reliëfmap van het park
- tentoonstelling over de geologische en biologische aspecten van het park
- boekwinkel van de Glacier Natural History Association

Logan Pass Visitor Center
Dagelijks geopend van begin juni tot half oktober
Tijdens de overige maanden gesloten
- tentoonstelling over het planten- en dierenleven boven de boomgrens
- boekwinkel van de Glacier Natural History Association

© copyright www.ontdek-amerika.nlSt. Mary Visitor Center
Dagelijks geopend van mei tot midden oktober
Tijdens de overige maanden gesloten
- grote reliëfmap van het park
- tentoonstelling over de geologische en biologische aspecten van het park
- diashow
- boekwinkel van de Glacier Natural History Association

In juli en augustus worden hier regelmatig dansen uitgevoerd door leden van de Blackfeet, Salish of Kootenai Indianen. Zij organiseren ook – op diverse plaatsen in het park – kampvuuravonden waarin uitleg wordt gegeven over de Indianencultuur.

Many Glacier Ranger Station
Dagelijks geopend van half mei tot eind september
Tijdens de overige maanden gesloten
- boekwinkel van de Glacier Natural History Association

Winkels
Er bevinden zich winkels met een beperkte voorraad aan oa. levensmiddelen in Apgar, Lake McDonald, Rising Sun, Many Glacier en Two Medicine.

Gift Shops
Op diverse plaatsen in het park zijn giftshops aanwezig, met name in de hotels.

Restaurants
- Eddie's Restaurant in Apgar
- Cedar Tree Deli in Apgar
- Cedar Dining Room bij Lake McDonald
- Russell's Trails End Family Restaurant bij Lake McDonald
- Ptarmigan Dining Room in het Many Glacier Hotel
- Italian Garden Ristorante bij Swiftcurrent in de Many Glacier Valley
- Two Dog Flats Mesquite Grill in Rising Sun

 
Links
Nieuwsberichten
National Park Service

Frommers
Informatie over Bootverhuur
Foto´s Terra Galleria
Waterton Lakes National Park
 
Links Contact Disclaimer