Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate

 

 

Great Basin National Park


© copyright bart hofman


Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
     
KORTE OMSCHRIJVING

© copyright hanz meulenbroeksGrootte :  312 vierkante kilometer
Hoogste punt : Wheeler Peak – 3.981 meter
Nationaal park : sinds 27 oktober 1986
Aantal bezoekers in 2012 : 94.850
Drukste tijd : de zomermaanden
Minst drukke tijd : januari en februari

Great Basin National Park is een van de minst bekende parken in het zuidwesten van de USA. Dat komt omdat er geen andere belangrijke bezienswaardigheden in de buurt liggen, waardoor hier niet zoveel toeristen komen. Bovendien is het natuurschoon in het park minder spectaculair dan dat van de meeste andere parken. Bij de eerste aanblik lijkt de omgeving zelfs wat saai, maar wie de moeite neemt het park beter te onderzoeken zal merken dat het toch veel te bieden heeft.

Het park ligt in een zeer uitgestrekt gebied dat bijna heel Nevada en delen van de omliggende staten Californië, Oregon, Idaho en Utah omvat. Dit gebied wordt Great Basin genoemd, omdat het regenwater dat hier terechtkomt niet wordt afgevoerd naar de oceaan, maar zich verzamelt in grondwaterbekkens. Het bijzondere aan Great Basin National Park is de grote variatie in de flora en fauna: binnen de parkgrenzen worden bijna alle ecosystemen die specifiek zijn voor Great Basin vertegenwoordigt. Een deel van het park is een woestijngebied, op de hoge Wheeler Peak komt (het restant) van een gletsjer voor, er zijn talrijke bossen en veel mooie bloemen. Bovendien kan je in het park ook een erg mooie druipsteengrot bezoeken, de Lehman Caves. Twee andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het zeldzame dennenbos Bristlecone Trees en Lexington Arch, de grootste natuurlijke uit kalksteen gevormde boog in de USA.

 
 
Bereikbaarheid
Great Basin National Park ligt in het oosten van de staat Nevada, vlak bij de grens met Utah.
 
Gebruikelijke wegopenstellingen en afsluitingen
De Wheeler Peak Scenic Drive wordt oktober/novermber gesloten, opstelling is in juni
 
Toegangen
De enige verharde toegangsweg naar het park is Nevada State Highway 488.

Kom je vanuit het noorden, oosten of westen, neem dan State Highway 6 (ook State Highway 50 genaamd). Deze weg ligt ten noorden van het park. Neem vervolgens de afslag Nevada State Highway 487 South, en volg deze weg gedurende 5 mijl tot het plaatsje Baker. Ga daar rechtsaf via State Highway 488. Het park ligt ongeveer 5 mijl verder.

Kom je vanuit het zuiden, rijd dan in noordelijke richting via Utah State Highway 21. Als je de staatgrens passeert, wordt dit de Nevada State Highway 487. Ga ter hoogte van het plaatsje Baker linksaf via State Highway 488. Het park ligt ongeveer 5 mijl verder.

 
Toegangsprijs (2018)
Toegang tot het park is gratis. Voor deelname aan de grottour wordt wel een prijs berekend.
 
Afstanden naar het park
-Ely 
-Cedar City
-Salt Lake City
-Bryce Canyon NP
-Zion Canyon NP South
-Las Vegas 
68 mijl
131 mijl
237 mijl
204 mijl
240 mijl
294 mijl
-
-
-
-
-
-
109 km
210 km
381 km
328 km
386 km
473 km
- 1.40 uur
- 4.00 uur
- 4.40 uur
- 5.10 uur
- 5.30 uur
- 6.00 uur
 
LEHMAN CAVES

© copyright janny houwelingKort voorbij de parkgrens, aan het einde van State Highway 488, ligt het enige Visitor Center van het park. Daar ligt ook de ingang van de uit verschillende kamers bestaande grot de Lehman Caves. Ondanks dat de naam anders vermoeden, gaat het hier om slechts één grot, die wel meerdere gangen en kamers bevat. De grot werd omstreeks 1885 ontdekt door Absalom Lehman, een lokale boer die ervaring had als mijnwerker. Hoewel ook de in deze omgeving wonende Native Americans van het bestaan van de grot op de hoogte waren, was Lehman de eerste die hier echte onderaardse verkenningstochten heeft uitgevoerd.

De Lehman Caves is een karakteristiek voorbeeld van een zogenaamde druipsteengrot. Ongeveer 600 miljoen jaar geleden werden het huidige Nevada en het westelijke deel van Utah bedekt door een warm, ondiep meer. © copyright bart hofmanGedurende een periode van 400 miljoen jaar vormde zich op de bodem van het meer een dikke modderige laag van kalksediment, gevormd door de organismen die in dit meer leefden. Het meer verdween, en de kalksteenlagen kwamen daardoor aan de oppervlakte. Regen en gesmolten sneeuw, gecombineerd met kooldioxide van gestorven planten en dieren, zorgde voor een zwakke koolzuurhoudende oplossing. Deze oplossing sijpelde door spleten in de kalksteenlaag naar beneden, en het kalk werd daardoor langzaam opgelost. Daardoor groeiden de spleten uit tot gangen en kamers, die nu samen de Lehman Caves vormen.

Allerlei mineralen zetten zich vast op de wanden, de bodem en aan het plafond van de onderaardse kamers. Deze bezinksels zorgden ervoor dat je nu de meest schitterende stalactieten (hangend), stalagmieten (staand), zuilen (aan elkaar gegroeide stalactieten en stalagmieten), en andere druipsteenformaties kunt zien. Twee zeldzame vormen zijn de helictieten (vreemd gekrulde formaties) en de shields (vlakke platen).

 
Kaartverkoop

© copyright janny houwelingDe Lehman Caves mogen alleen onder begeleiding van een ranger worden bezocht. Voor de rondleidingen moet apart worden betaald, kaartjes kunnen worden gekocht bij het Visitor Center. Per tour mogen maximaal 25 personen deelnemen, en zeker tijdens de zomermaanden komt het regelmatig voor dat een tour al enkele uren van te voren is volgeboekt.

Een deel van de kaarten is beschikbaar in de voorverkoop. Je kan maximaal 1 maand van te voren (maar niet op de dag van de tour zelf) telefonisch kaartjes bestellen. De gereserveerde kaartjes kunnen bij het Visitor Center worden opgehaald tot 15 minuten voor de vertrektijd. Klik hier voor informatie over de vertrektijden en prijzen.

De Lodge Room Tour is 0,4 mijl lang en duurt 60 minuten. De Grand Palace Tour is 0,6 mijl lang en duurt 90 minuten. Aan de Grand Palace Tour mogen kinderen jonger dan 5 jaar niet deelnemen (deze restrictie geldt niet in de maanden december, januari en februari).

 
Algemene informatie
 • Tijdens de tour kom je trappen, hellingen en nauwe doorgangen tegen.
 • De zoldering is op sommige plaatsen vrij laag.
 • De paden kunnen nat en glad zijn. Draag daarom geen gladde schoenen.
 • Blijf bij de ranger, nadat hij een grot verlaat wordt de verlichting uitgezet.
 • De temperatuur in de grot is constant 10°C, en de luchtvochtigheid bedraagt 90%. Draag daarom een trui of jas.
 • Kinderwagens, wandelstokken, camerastatief, tassen, drinken, etenswaren, tabak, kauwgum, en dieren zijn verboden. 
 • Filmcamera's en fotocamera's met flitslicht zijn toegestaan.
 
Tour informatie

De 30-minuten tour is vooral bedoeld voor mensen met kleine kinderen en voor mensen die problemen hebben met trappen of met nauwe doorgangen. Je bezoekt alleen de eerste kamer van de grot; deze kamer heet Gothic Palace. Je kan hier alle belangrijke vormen van druipsteenformaties zien die in de Lehman Caves voorkomen.
De totale lengte van de 60-minuten tour bedraagt (heen en terug) 0,46 mijl  (= 740 meter). De 90-minuten tour is 0,54 mijl lang (= 870 meter), en een van de hoogtepunten is het bezoek aan de spectaculaire Grand Palace, de kamer waar je het Parachute Shield kan bewonderen.
Je kan een bezoek aan de Lehman Caves combineren met de hieronder beschreven korte wandeling, die begint naast het Visitor Center.

 • Mountain View Nature Trail
  Lengte: 400 meter (heen en terug)
  Hoogteverschil: 25 meter
  Begint op een hoogte van: 2.080 meter
  Direct bij het begin van deze wandeling zie je de historische Rhodes Cabin, die van 1920 tot 1932 werd bewoond door Clarence Rhodes en zijn vrouw Beatrice. Zij waren in dienst van de US National Forest Service. Vanaf 1933 werd de cabin nog gedurende enkele jaren verhuurd aan toeristen. Voorbij de cabin loop je door een ‘pinyon juniper forest’. Bij het Visitor Center is een brochure beschikbaar, waarin informatie staat over het planten- en dierenleven, en over de geologie van dit gebied.

 
WHEELER PEAK SCENIC DRIVE

© copyright bart hofmanAls je het park via State Highway 488 binnenrijdt, kan je nog voordat je het Visitor Center bereikt rechtsaf. Je bevindt je dan op de 12 mijl lange Wheeler Peak Scenic Road. Deze verharde weg is erg steil en heeft veel bochten. De eerste vier mijlen zijn meestal voor alle voertuigen toegankelijk; de laatste acht mijlen worden regelmatig (bij slechte weersomstandigheden) afgesloten. Over het algemeen is de weg open van juni tot en met oktober. Het gebruik van het laatste deel van de weg wordt ontraden aan bestuurders van voertuigen die langer zijn dan 24 feet (7,3 meter).

Je passeert eerst twee campings. Na ongeveer 4 mijl kan je op een stopplaats naast de weg parkeren, hier vind je het beginpunt van de:

 • Osceola Ditch Trail
  Lengte: 5 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 60 meter
  Begint op een hoogte van: 2.620 meter
  Je loopt via een helling naar beneden door een gebied met dennen en sparren, tot aan een 18 mijl lange greppel die is gegraven in de jaren '80 van de 19e eeuw, ten behoeve van de watervoorziening van het goudzoekersstadje Osceola. De trail volgt de greppel tot aan Strawberry Creek. Een bord aan het begin van de trail geeft uitleg over het ontstaan van de Osceola Ditch.

© copyright bart hofmanNa zes mijl kom je bij een mooi uitkijkpunt, dat Mather Overlook heet. In het zuidwesten zie je de 3.981 meter hoge Wheeler Peak, en beneden je loopt Lehman Creek. Het gebied onder Wheeler Peak, en de vallei waar Lehman Creek doorheen stroomt, zijn gevormd door een gletsjer. Je kan hier goed de rotslagen zien die horen bij verschillende geologische tijdperken. Drie mijl verder ligt Wheeler Peak Overlook, vanwaar een groot stuk ijs op de berg zichtbaar is. Door het bevriezen en dooien van het ijs breken regelmatig stukken rots af, je ziet dan ook vaak rotsblokken op het ijs liggen. Het kenmerk van een gletsjer is, dat deze door het eigen gewicht langzaam naar beneden glijdt. Het is niet helemaal duidelijk of dat hier ook nog gebeurt, en of dit ijsveld wel of niet als ‘de enige gletsjer in de staat Nevada’ mag worden aangemerkt.

De Wheeler Peak Scenic Drive eindigt op een hoogte van 3.044 meter. Hier ligt nog een derde camping naast de weg, Wheeler Peak Campground genaamd. In dit gebied kan je diverse wandelingen maken.

 • Alpine Lakes Loop Trail
  Lengte: 4,4 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 180 meter
  Begint op een hoogte van: 2.990 meter
  Beginpunt: de Bristlecone Parking Area, dichtbij Wheeler Peak Campground
  Tijdens deze wandeling passeer je twee mooie bergmeren, Stella Lake en Teresa Lake. De kleine meertjes zijn uitgeslepen door gletsjers, en vriezen elke winter helemaal dicht. De kans is groot dat je tijdens de wandeling een aantal herten tegenkomt. Onderweg heb je een goed zicht op Wheeler Peak.
 • © copyright bart hofmanBristlecone Trail
  Lengte: 4,6 kilometer
  Hoogteverschil: 180 meter
  Begint op een hoogte van: 2.990 meter
  Je loopt door een bos met bristlecone pines. Op borden langs de trail tref je informatie aan over het leven en de betekenis van deze oude bomen. In het hoogseizoen worden hier ook door rangers begeleide tours georganiseerd.
 • Glacier and Bristlecone Trail
  Lengte: 7,4 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 340 meter
  Begint op een hoogte van: 2.990 meter
  Deze trail is in het begin gelijk aan de hierboven beschreven Bristlecone Trail. Je loopt vervolgens voorbij het bos naar de enige gletsjer in de staat Nevada.

Ervaren hikers kunnen ook nog kiezen voor de 14 kilometer lange tocht naar de top van Wheeler Peak. Het is het beste deze trail vroeg in de ochtend te beginnen, met het oog op mogelijke onweersbuien in de namiddag of vroege avond. Een andere lange wandeling gaat van Wheeler Peak Campground naar Upper Lehman Creek Campground (of andersom). Dit 11 kilometer lange wandelpad (heen en terug), loopt voor een groot deel parallel aan Lehman Creek.

 
ONVERHARDE WEGEN
Lexington Arch kan alleen worden bereikt na een 12 mijl lange rit (enkele afstand) over een ruwe, onverharde weg, gevolgd door een vrij zware wandeling. De weg begint aan de oostzijde van het park, net ten zuiden van het plaatsje Garrison aan Utah State Highway 21. Er zijn diverse splitsingen, met borden staat steeds aangegeven welke richting je moet volgen. Een auto met vierwielaandrijving is niet noodzakelijk, maar high clearance wordt wel aangeraden. De weg eindigt bij een kleine parkeerplaats, vanwaar de volgende trail begint:
 • © copyright nps.govLexington Arch Trail
  Lengte: 5,5 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 250 meter
  Begint op een hoogte van: 2.270 meter
  Beginpunt: buiten het park, 30 mijl vanaf het Visitor Center
  De meeste natuurlijke bogen in het westen van Amerika zijn gevormd uit zandsteen. Lexington Arch vormt daarop een uitzondering, het is namelijk een uit kalksteen bestaande boog. Het pad naar de boog begint buiten de parkgrens, en er komen verschillende vrij steile gedeeltes voor. Het pad is slecht onderhouden, en er is onderweg weinig schaduw. Aan het einde van de trail ligt de 23 meter hoge Lexington Arch, je kan helemaal tot aan de boog doorlopen.

Baker Creek Road is een 3,5 mijl lange gravelweg, onderweg heb je een mooi uitzicht op Wheeler Peak en op Snake Valley. De weg begint direct voorbij de parkgrens, nog voor je het Visitor Center bereikt. Op sommige plaatsen is de weg vrij ruw en rotsachtig, daarom wordt het gebruik van een auto met high clearance aangeraden. Langs de weg liggen twee campings, Grey Cliffs Group Campground en Baker Creek Campground. Tijdens de winter wordt de weg afgesloten.

Aan het einde van de weg beginnen twee trails, de steile 10 kilometer lange Baker Creek Trail en 8 kilometer lange Johnson Lake Trail. Ook in de buurt van de groepscamping kan je een wandeling beginnen, de Pole Canyon Trail met een lengte van 6,4 kilometer.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

De weersomstandigheden zijn binnen de parkgrenzen vaak erg verschillend, dit komt door het grote hoogteverschil. In de vallei kan het vanaf de tweede helft van de lente tot laat in de zomer overdag erg warm worden (ruim 30 graden), ’s nachts daalt de temperatuur sterk. Tijdens de zomer komen vaak stevige onweersbuien voor, vooral ’s avonds. In de hoog gelegen gebieden heb je het hele jaar door kans op sneeuw.

 
ACCOMmODATIE

Campings
Binnen de parkgrenzen bevinden zich vier gewone campings, één groepscamping en twee primitieve campings. Reserveren is niet mogelijk, behalve voor de groepscamping. Alleen de Lower Lehman Creek Campground is het hele jaar door open.

Hotels
Er zijn geen hotels in het park aanwezig. Hiervoor kunt u terecht in Baker.

 
VOORZIENINGEN

Visitor Center
Dagelijks geopend, behalve op Thanksgiving Day, kerstdag en nieuwjaarsdag. Tijdens de wintermaanden is het Visitor Center geopend van 08:30 uur tot 16:30 uur. Tijdens de zomer zijn de openingstijden van 07:00 uur tot 18:00 uur.

Van april tot oktober is het Lehman Caves Cafe & Giftshop geopend in hetzelfde gebouw waar ook het Visitor Center gevestigd is.

Voor overige voorzieningen, zoals een tankstation, restaurants en een postkantoor kan men terecht in het plaatje Baker op 5 mijl buiten het park.

 
LINKS

Nieuwsberichten
American SouthWest

Foto’s Terragalleria
National Park Service
ParkVision


Links Contact Disclaimer