Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate

Badlands National Park

copyright © hanz meulenbroeks

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
     
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

Grootte : 982 vierkante kilometer
Nationaal park sinds : 10 november 1978
Aantal bezoekers in 2013 : 892.371

De Lakota Indianen noemden dit gebied “mako sica”, en de vroege Franse pioniers gaven het de naam “les mauvaises terres à traverser”; beide benamingen betekenen bad lands (slecht land). De voornaamste blikvanger is The Wall, een smalle, grillig gevormde rotsketen met een lengte van ongeveer 100 kilometer, die parallel loopt aan de White River. De rotsen zijn opgebouwd uit verschillend gekleurde, horizontale lagen; de onderste lagen zijn ongeveer 70 miljoen jaar oud, de bovenste lagen zijn ongeveer 30 miljoen jaar geleden ontstaan. De bizarre vormen van de rotsen zijn voornamelijk veroorzaakt door watererosie. Dit proces duurt nog steeds voort; geologen verwachten dat de Badlands over zo’n 500.000 jaar volledig zullen zijn weggesleten.
Aan weerszijden van The Wall vind je een uitgestrekt, glooiend prairielandschap, waar meer dan 50 verschillende grassoorten voorkomen. Deze begroeiïng is typerend voor gebieden die te droog zijn voor bomen, maar te nat voor woestijnen. Een mixed-grass prairie bevat zowel lange als korte grassoorten, en een rijke variatie aan andere planten. Het is een ideaal gebied voor prairiehonden, gaffelantilopen, bizons, coyotes en dikhoornschapen.

 

© copyright hanz meulenbroeks

BEREIKBAARHEID

copyright © hanz meulenbroeksBadlands National Park ligt in het zuidwesten van de staat South Dakota. Het drukst bezochte gedeelte ligt in het oosten van het park; er zijn hier drie belangrijke toegangen. Twee daarvan kan je bereiken via Interstate 90, de snelweg die ten noorden van het park loopt.

De Pinnacles Entrance
Neem op Interstate 90 nabij het plaatsje Wall afslag 109. Rijd via Highway 240 in zuidelijke richting. Je bereikt de ingang van het park na 7 mijl.

Northeast Entrance
Neem op Interstate 90 afslag 131. Rijd via Highway 240 in zuidelijke richting; na 7 mijl bereik je de Northeast Entrance.

Interior Entrance
Aan de zuidzijde van het park loopt Highway 44. Neem in het plaatsje Interior de afslag Highway 377; de ingang ligt 2 mijl verder.

Het minder druk bezochte zuidwestelijke deel van het park kan worden bereikt door op Highway 44 nabij het plaatsje Scenic de afslag Highway 27 te nemen.

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
     
Afstanden naar het park
- Rapid City
- Mount Rushmore
- Wind Cave National Park
- Wounded Knee
- Sioux Falls

84 mijl
107 mijl
146 mijl
84 mijl
283 mijl

-
-
-
-
-

135 km
173 km
235 km
135 km
455 km
- 1.30 uur
- 2.00 uur
- 2.40 uur
- 1.50 uur
- 4.30 uur
         
TIP

De kleuren en de vormen van de Badlands komen beter uit in de schaduw dan in de felle zon; de Badlands zijn daarom op hun mooist in de vroege ochtend of laat in de avond.

FOSSIELEN

Binnen de grenzen van Badlands National Park zijn enorm veel fossielen van dieren uit het Oligoceen tijdperk gevonden; dit is het tijdperk waarin de eerste zoogdieren op aarde verschenen (ongeveer 30 miljoen jaar geleden). copyright © hanz meulenbroeksVeel van de gevonden diersoorten zijn al lang weer uitgestorven; andere fossielen zijn van dieren die de voorlopers zijn van dieren zoals wij die nu kennen. De vondsten hebben een enorme schat aan informatie opgeleverd over de evolutie. De eerste onderzoeken dateren al van halverwege de 19e eeuw, de Badlands worden gezien als ‘de geboorteplaats’ van de Noordamerikaanse paleontologie. Ook nu nog werken paleontologen, archeologen en biologen samen om vast te kunnen stellen hoe het landschap en het planten- en dierenleven zich hier heeft ontwikkeld.
Tijdens het dinosauriërtijdperk maakte het gebied waar nu Badlands National Park ligt deel uit van een grote binnenzee; er worden hier dan ook geen botten van dinosaurussen gevonden.

In juni 1993 werd nabij de Conata Picnic Area een nieuwe vondst gedaan: een groot stuk bot leek bij een eerste onderzoek afkomstig te zijn van een prehistorisch, varkensachtig zoogdier. Dit leidde ertoe dat de vindplaats de bijnaam The Big Pig Dig kreeg. Toen later bleek dat het niet om een varken ging, maar om een op een neushoorn gelijkend dier, bleef de naam The Big Pig Dig toch hangen. Inmiddels zijn op deze plek meer dan 5000 botten opgegraven. Wetenschappers nemen aan dat The Big Pig Dig ooit een waterpoel is geweest. Toen het klimaat warmer werd, is deze poel langzaam opgedroogd en zijn hier veel dieren in de modder vast komen te zitten. Dit zou kunnen verklaren waarom op deze relatief kleine plek zoveel botten zijn gevonden.

BADLANDS LOOP ROAD

Het grootste deel van de toeristen die een bezoek brengen aan Badlands National Park, beperkt zich tot het rijden van de Badlands Loop Road (Highway 240). Dit is een bochtige en soms steile weg van 28 mijl lang; onderweg kom je veertien uitkijkpunten en diverse wandelpaden tegen. We beschrijven deze weg hier van oost naar west.

Het meest oostelijke deel van het park wordt de Cedar Pass Area genoemd, hier vind je de belangrijkste bezoekersfaciliteiten. Als je het park binnenrijdt via de Northeast Entrance, kom je meteen het eerste uitkijkpunt tegen, de Big Badlands Overlook. Even verder kom je bij een parkeerplaats, vanwaar vier verschillende wandelpaden beginnen:

copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
 • Door Trail
  Lengte: 1200 meter (heen en terug)
  Duur: 20 minuten
  De trail begint aan de noordzijde van de parkeerplaats. Via een houten wandelpad met een lengte van 400 meter loop je in oostelijke richting naar een opening in The Wall, die bekend staat als ‘The Door’. Aan het eind van het houten pad ligt een van de mooiste uitkijkpunten van het park. Je kan nog wat verder lopen, maar het pad wordt hier niet meer onderhouden.

 • Window Trail
  Lengte: 400 meter (heen en terug)
  Duur: 20 minuten
  Deze korte, eenvoudige trail begint in het midden van de parkeerplaats. Je gaat naar een natuurlijke opening in The Wall; vandaar heb je uitzicht over een ravijn waarin je heel goed de effecten kan zien van de eroderende krachten.
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
 • Notch Trail
  Lengte: 2,4 kilometer (heen en terug)
  Duur: 1,5 tot 2 uur
  Het wandelpad slingert over de bodem van een ravijn, als het geregend heeft kan het hier vrij nat zijn. Aan het einde van het ravijn ligt een ladder in een hoek van 45 graden tegen een schuin oplopende wand. Via die enigszins wiebelende ladder klim je omhoog, als je boven bent heb je een mooi zicht over de Cedar Pass Area. Je gaat linksaf, en loopt nog een stuk verder via een richel langs de rotswand. Daarbij moet je soms over rotsblokken klimmen, en kleine kloven oversteken. De route wordt met paaltjes aangegeven. Vlak voor het einde ga je naar rechts, je bereikt dan een opening in de rotswand die “The Notch” wordt genoemd. Je hebt vanaf die plek een spectaculair uitzicht over de White River Valley.

 
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
 
 • Castle Trail
  Lengte: 16 kilometer (heen en terug)
  Duur: 5 uur
  Vanaf de parkeerplaats moet je oversteken om het begin van het wandelpad te bereiken. Dit is de langste trail in het park, en het is hier meestal erg rustig. Je loopt via een aantal Badlands formaties 8 kilometer in westelijke richting over een relatief vlak en open terrein. In de vroege zomer is de vegetatie het mooiste. Op sommige plaatsen het kan zelfs voorkomen dat het pad wordt overgroeid, let daarom goed op de trail markers. Onderweg passeer je enkele andere wandelpaden; aan het einde komt het pad uit bij de Badlands Loop Road, op het punt waar de Fossil Exhibit Trail ligt. Omdat de wandeling lang is, is het belangrijk je vooraf op de hoogte te stellen van de weersverwachting en de conditie van de trail. Als het veel geregend heeft, kan het wandelpad extreem modderig zijn.

Kort voorbij de parkeerplaats ligt aan de rechterkant van de weg de gravelweg Old Northeast Road. Deze weg wordt vooral gebruikt door fietsers. De volgende (heel korte) zijweg die je tegenkomt ligt aan de linkerkant van de Badlands Loop Road. Aan het einde van die zijweg begint de:

 • Cliff Shelf Nature Trail
  Lengte: 800 meter (loop)
  Duur: 30 minuten
  Hoogteverschil: 60 meter
  Het wandelpad bestaat deels uit gravel, en deels uit hout. Als je de wandeling in de richting van de klok maakt, dan kom je eerst door een laag gelegen gebied waar je regelmatig waterpoelen aantreft die zijn gevormd door regenwater en smeltwater. Vooral in de zomermaanden zie je hier een kleine, groene oase die wordt omringd door maanachtige rotsen. Vervolgens klim je via een aantal traptreden omhoog, voor een mooi zicht over de White River Valley. Als je het pad blijft volgen, kom je vanzelf weer bij het beginpunt terug.

Vervolgens bereik je het Ben Reifel Visitor Center en de Cedar Pass Lodge. Daar kort voorbij ligt de splitsing met Highway 377, via die weg kan je het park aan de zuidzijde weer verlaten. Bij de splitsing liggen een Amphitheater, waar in de zomer Rangeractiviteiten worden georganiseerd, en de Cedar Pass Campground. De Badlands Loop Road gaat verder in westelijke richting. De laatste trails in dit deel van het park zijn de:

 

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

 
 • Saddle Pass Trail
  Lengte: 400 meter (heen en terug)
  Duur: 30 tot 60 minuten
  Dit is een korte maar wel erg inspannende trail, die ongeveer 3 mijl ten westen van het Visitor Center begint. Je klimt via de Badlands Wall over een rotsachtig pad heel steil omhoog. Omdat het pad vol los zand en kleine steentjes ligt glij je makkelijk weg, het is dan ook noodzakelijk dat je tijdens deze hike schoenen met een goede grip draagt. Vooral op het moment dat je weer naar beneden moet! Onderweg zie je allerlei prachtige rotsformaties, en eenmaal boven heb je naar twee kanten toe een mooi zicht over de omgeving. Aan de ene kant kijk je uit over White River Valley, aan de andere kant zie je het prairiegebied waar de hierboven genoemde Castle Trail doorheen gaat.
 
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
 
 • Medicine Root Trail
  Lengte: 8,3 kilometer (heen via Medicine Root Trail, terug via Castle Trail)
  Het einde van de bovengenoemde Saddle Pass Trail komt uit op de Castle Trail. Op dit punt kan je verder lopen via de Medicine Root Trail, die ongeveer parallel aan de Castle Trail loopt, aan de noordzijde ervan. Hier zie je een grote variëteit aan plantengroei, zoals prairiegrassen en cactussen. Als het geregend heeft, staan er vaak prachtige woestijnbloemen. Net als de Castle Trail is ook dit wandelpad vaak overwoekerd, waardoor het soms moeilijk is te volgen. Na ruim 4 kilometer kom je vlakbij de Old Northeast Road weer uit op de Castle Trail. Je kan via dezelfde weg teruglopen, of via de Castle Trail.

 • Fossil Exhibit Trail
  Lengte: 400 meter (loop)
  Duur: 20 minuten
  Dit is een eenvoudige en populaire wandeling via een houten wandelpad. Je kan hier replica’s bekijken van fossielen en van uitgestorven dieren. Oorspronkelijk werden hier ook originele fossielen tentoongesteld, maar helaas kwam het te vaak voor dat deze door toeristen werden meegenomen.

Je verlaat nu de Cedar Pass Area, en rijdt in noordwestelijke richting verder. Je komt diverse uitkijkpunten tegen, met namen als Prairie Wind Overlook, Yellow Mounds Overlook en Pinnacles Overlook. Het laatste uitkijkpunt, de Pinnacles Overlook, ligt 22 mijl ten westen van het Visitor Center. De weg buigt hier naar het noorden, en even verder verlaat je het park via de Pinnacles Entrance.

 
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
SAGE CREEK UNIT
Tussen de Pinnacles Overlook en de Pinnacles Entrance begint de 30 mijl lange Sage Creek Rim Road. De eerste 14 mijlen van deze gravelweg liggen binnen de parkgrenzen, dit deel van het park wordt de Sage Creek Unit genoemd. De gravelweg is meestal in goede conditie, en begaanbaar voor alle voertuigen.

Langs de weg liggen drie uitkijkpunten, achtereenvolgens de Hay Butte Overlook, de Badlands Wilderness Overlook en de Sage Creek Basin Overlook. Ook tref je hier Roberts Prairie Dog Town aan, een gebied waar veel prairiehonden voorkomen. Vaak kan je tientallen van deze hamsterachtige dieren tegelijk zien; als je echter te dichtbij komt waarschuwen ze hun soortgenoten met een specifiek chirp-geluid, en duiken ze weg in de vele holen die toegang geven tot een uitgebreid tunnelstelsel. Behalve prairiehonden komen in dit gebied ook bizons, dikhoornschapen, gaffelantilopes en coyotes voor.

Kort voor de parkgrens kan je via een korte zijweg naar de Sage Creek Primitive Campground rijden. Daar ligt ook een grote picknickplaats met overkapte picknicktafels. Als je de Sage Creek Rim Road tot voorbij de parkgrens blijft volgen, kom je uit in het gehucht Scenic aan State Route 44.
 
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
 

STRONGHOLD UNIT ( = South Unit)

Dit gedeelte van het park behoort tot de Pine Ridge Reservation, en wordt beheerd door de National Park Service en de Oglala Sioux Tribe. Ooit werd dit gebied door de US Air Force gebruikt om bommen te testen, en er komen hier veel blindgangers voor.

In de Stronghold Unit vinden bezoekers dezelfde spectaculaire rotsformaties en mixed-grass prairies als in de Sage Creek Unit, maar dan wel met een meer desolate uitstraling. Er lopen enkele zeer slecht onderhouden wegen in het gebied, die alleen begaanbaar zijn bij droog weer. Je mag – behalve in enkele privégebieden – onbeperkt en zonder permit in dit gebied hiken en kamperen. Het is daarbij wel belangrijk dat je ervaren bent op het gebied van navigatie, aangezien je hier eenvoudig kan verdwalen. Het wordt backpackers aangeraden zich wel vooraf bij het Ben Reifel Visitor Center te laten registreren.

Sheep Mountain Table

Vanuit Scenic kan je via State Route 27 naar het zuiden rijden, je bereikt daar al snel het smalste deel van Badlands National Park. Aan de rechterkant van de weg begint de onverharde Sheep Mountain Table Road. Het eerste deel van deze 7 mijl lange weg bestaat uit gravel en is voor alle voertuigen begaanbaar, maar het tweede deel is zanderig en erg ongelijk. Bij droog weer kan je hier rijden met een high clearance auto, bij slecht weer is de weg voor alle voertuigen onbegaanbaar. Kort na het begin ga je met een grote bocht om een aantal erg mooie badlands heen, de weg stijgt daar flink. Daarna wordt de omgeving even wat minder boeiend. Na 4,8 mijl bereik je het eerste uitkijkpunt, je ziet daar beneden je een gebied met rotsformaties die doen denken aan de hoodoos in Bryce Canyon National Park. De weg eindigt bij een uitgestrekt plateau met veel gras en struiken, en met wat kleine bomen. Over het plateau lopen diverse zandwegen, als je helemaal rechtdoor rijdt kom je bij een van de mooiste uitkijkpunten van het park. Vanaf Sheep Mountain Table kan je vele mijlen ver wegkijken over een gebied met badlands en vlakke prairies. Sheep Mountain Table is een heilige plaats voor de Lakota Indianen, het is verboden materialen mee te nemen of religieuze activiteiten te verstoren.

 
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks

PALMER CREEK UNIT

Dit is het kleinste en meest afgelegen deel van het park, het ligt ten oosten van State Route 27 ter hoogte van het White River Visitor Center. Ook hier tref je mixed-grass prairie aan, met op de achtergrond sterk geërodeerde buttes, pinnacles en spires. Er lopen enkele slecht onderhouden wegen, die alleen begaanbaar zijn bij droog weer, en ook dan alleen met auto’s met vierwielaandrijving. Bij het White River Visitor Center kan je informatie krijgen over de toestand van de wegen. Net als in de Stronghold Unit mag je hier onbeperkt en zonder permit hiken en kamperen. Een goede kaart en een kompas zijn onmisbaar.

ACTIVITEITEN

copyright © hanz meulenbroeksWildlife Watching
Een van de oorspronkelijke bewoners van dit gebied is de bizon, maar dit dier dreigde tijdens de vorige eeuw uitgestorven te raken. Sinds 1963 worden in de Badlands Wilderness Area nieuwe kuddes uitgezet; er bevinden zich nu ongeveer 800 bizons in dat gebied.
In Badlands National Park leven veel prairiehonden, dit zijn – anders dan de naam doet vermoeden – geen honden maar knaagdieren die op grote hamsters lijken. Het belangrijkste leefgebied van deze dieren vind je bij Robert’s Prairie Dog Town, aan de Sage Creek Rim Road.
Andere dieren die je in het park kan zien zijn gaffelantilopen, herten, coyotes, dikhoornschapen en roofvogels (zoals haviken en arenden). Een dier dat, net als de bizon, in dit gebied dreigde te verdwijnen is de fret. In 1994 zijn 36 fretten in het park uitgezet, sindsdien lijkt hun aantal weer langzaam toe te nemen. Er komen ook veel reptielen voor, waaronder de giftige prairieratelslang.

Backpacking
In de meeste Nationale Parken heb je een permit nodig om het achterland te mogen bezoeken. In Bacopyright © hanz meulenbroeksdlands National Park is dit niet verplicht; het wordt wel aangeraden je vooraf te melden bij het Ben Reifel Visitor Center. Je mag bijna overal in het park kamperen (niet op minder dan een halve mijl afstand van wegen en trails, en niet in privé gebieden). Een goede voorbereiding is belangrijk, zorg voor een betrouwbare topografische kaart en ben voorbereid op plotselinge weersveranderingen.

Fietsen
Fietsers mogen alleen gebruik maken van de verharde en onverharde wegen in het park. Fietsen wordt niet toegestaan op wandelpaden of in de backcountry. Onverharde wegen kunnen na regenval erg modderig zijn; informeer vooraf of ze begaanbaar zijn. Als je de Badlands Loop Road wil berijden, dan kan je het beste van west naar oost gaan (dus beginnen bij de Pinnacles Entrance). Je rijdt dan vooral bergafwaarts. Ook de Sage Creek Rim Road is bij fietsers populair.

Paardrijden
Er zijn geen speciale ruiterpaden in het park aanwezig. Paardrijden is toegestaan in het hele park, behalve op wegen en wandelpaden. Vooral de Badlands Wilderness Area is populair bij ruiters.

WEERSOMSTANDIGHEDEN

copyright © hanz meulenbroeksBadlands National Park ligt in een gebied met semi-woestijnklimaat. De beste seizoenen om het park te bezoeken zijn de lente en de herfst; je hebt dan het meeste kans op rustig en zonnig weer met aangename temperaturen. In april en mei zijn echter ook de regenkansen hoger, vaak in de vorm van korte, heftige buien, maar soms ook tijdens dagenlange periodes van onafgebroken neerslag.

In de zomer is het vaak erg heet, de hoogste temperatuur die ooit is gemeten bedroeg 46,6° C. Van eind juni tot half september is het vrijwel altijd minimaal 30° C, soms loopt de temperatuur op tot richting de 40° C. ’s Nachts koelt het wel flink af, tot ongeveer 15° C. Het weer is vaak onvoorspelbaar, en kan snel omslaan. Regelmatig komen er heftige buien voor met onweer, hagel en harde wind.
Tijdens de winter valt er gemiddeld zo’n 60 centimeter sneeuw, incidenteel komen sneeuwstormen voor. Het kan soms flink vriezen, de laagst gemeten temperatuur ooit was 41° C onder nul!

ACCOMmODATIE

Campings
De Cedar Pass Campground, vlakbij het Ben Reifel Visitor Center, heeft 96 plaatsen en is het hele jaar door geopend. Er is koud water verkrijgbaar, er zijn toiletten, overdekte picknickplaatsen en een dumpstation.
Ook de Sage Creek Primitive Campground is het hele jaar door geopend. Kamperen is gratis, reserveren is niet mogelijk. De camping is alleen bereikbaar via de onverharde Sage Creek Rim Road, voor voertuigen met high clearance. Er zijn pit toilets aanwezig, maar er is geen water verkrijgbaar. De camping wordt vaak gebruikt door ruiters.

Hotels
De Cedar Creek Lodge bestaat uit 22 historische cabins met verwarming, airconditioning en een bad. Er zijn geen telefoons, en er is geen televisie.
De Badlands Inn heeft 18 kamers met telefoon, tv, verwarming en airconditioning.
Beide accommodaties zijn geopend van april tot en met september.

VOORZIENINGEN

copyright © hanz meulenbroeksBen Reifel Visitor Center
Dit Visitor Center is vernoemd naar de eerste Native American die lid is geweest van de US House of Representatives (van 1961 tot 1971). Er wordt een film vertoond met de naam Land of Stone and Light, en verder kan je hier terecht voor boeken, videos, posters, kaarten en andere materialen. Met Thanksgiving, kerst en op nieuwjaarsdag is het Visitor Center gesloten.

White River Visitor Center
Dit Visitor Center is alleen geopend van juni tot en met september. Je vindt hier exposities over de Native Americans en over de Badlands Bombing Range. Er zijn picknicktafels, toiletten en een boekwinkel.

Cedar Pass Lodge Gift Store
Hier vind je een uitgebreide collectie van handgemaakte kunstvoorwerpen van de regionale Indianen (de Northerns Plains Natives). Je kan hier ook terecht voor eenvoudige snacks.

Cedar Pass Lodge Restaurant
Hier worden ontbijt, lunch en diner geserveerd. Het restaurant is geopend van half april tot eind oktober, de openingstijden variëren.

Overige voorzieningen
Er zijn verder geen voorzieningen in het park aanwezig. Er zijn winkels en tankstations aanwezig in de nabij het park gelegen plaatsen Interior en Wall.

 
LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

American Park Networks
Outdoor Places
Foto’s Terragalleria

 

Links Contact Disclaimer