Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate

Wind Cave National Park

copyright © hanz meulenbroeks

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
ALGEMENE OMSCHRIJVING

© copyright hanz meulenbroeksGrootte : 115 vierkante kilometer
Nationaal park sinds : 9 januari 1903
Aantal bezoekers in 2012 : 529.083
Drukste maanden : juli en augustus

Wind Cave National Park ligt in het zuidelijke deel van de heuvelrug Black Hills. De voornaamste bezienswaardigheid is het uitgebreide grottenstelsel dat hier in 1881 door de broers Jesse en Tom Bingham werd ontdekt. Doordat de atmosferische druk in de grotten regelmatig verandert, ontstaan er luchtstromen die een opvallend fluitend veroorzaken. De grotten hebben hun naam aan dit fenomeen te danken. In 1903 ondertekende President Theodore Roosevelt de akte waardoor Wind Cave de status van Nationaal Park verkreeg; het was daarmee het zevende Nationale Park van het land, en het eerste grottenstelsel dat op deze manier werd beschermd.
Het landschap bovengronds bestaat uit een voor een groot deel uit prairie, en voor de rest uit bosgebied. De heuvelachtige prairie wordt ook wel ‘the sea of grass’ genoemd, omdat het gras door de invloed van de wind in golven over het land lijkt te bewegen. Omdat dit een overgangszone is tussen de bergen en de grote vlakten, kent het park een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Enkele diersoorten die je hier aantreft zijn herten, prairiehonden, antilopen, ratelslangen en vooral ook erg veel vogels. In 1913 en 1914 heeft de American Bison Society 14 bizons in het park uitgezet; de kudde bestaat nu uit ongeveer 350 dieren.

 
 
BEREIKBAARHEID

copyright © hanz meulenbroeksWind Cave National Park ligt in het zuidwesten van de staat South Dakota. De noordzijde van het park grenst aan Custer State Park. Als je vanuit Custer State Park de US-87 in zuidelijke richting volgt, rijd je vanzelf het Nationale Park binnen.
De dichtstbijzijnde grote plaats is Rapid City, ten noorden van het park. Vanuit Rapid City kan je het park op twee manieren bereiken:

1) Rijd via de US-79 gedurende 50 mijl naar het zuiden. Neem de afslag US-18, en vier mijl verder de afslag US-385 (richting Hot Springs). Twaalf mijl verder bereik je de zuidelijke parkgrens.

2) Rijd via de US-16 in zuidwestelijke richting. Na enige tijd verandert het wegnummer van US-16 in US-385. Je bereikt de westelijke ingang na 60 mijl (6 mijl ten oosten van het plaatsje Pringle).

Afstanden naar het Visitor Center
Rapid City (via US-79)
Rapid City (via US-16)
Jewel Cave National Monument
Mount Rushmore
Badlands National Park

68 mijl
62 mijl
34 mijl
37 mijl
146 mijl

-
-
-
-
-
110 km
99 km
55 km
59 km
235 km
- 1.50 uur
- 1.20 uur
- 0.45 uur
- 1.00 uur
- 2.40 uur
         
Toegangsprijs

Het park is gratis toegankelijk. Voor de tours door de grotten moet wel worden betaald; de prijzen daarvan staan hieronder vermeld (info 2015).

 
DE GROTTEN

copyright © hanz meulenbroeksWind Cave is een van de grootste, oudste en meest complexe grottenstelsels ter wereld. De totale lengte van de gangen die tot nu toe zijn ontdekt bedraagt meer dan 80 mijl, en die zijn gelegen onder een grondoppervlakte van slechts één vierkante mijl. De eerste gangen zijn ongeveer 320 miljoen jaar geleden ontstaan; tijdens latere geologische processen hebben zich nieuwe kamers en gangen gevormd, waarbij ook verbindingen met de oudere grotten tot stand zijn gekomen.
De grotten van Wind Cave National Park zijn anders dan de meeste andere bekende grotten. Je ziet hier maar heel weinig stalagtieten en stalagmieten; in plaats daarvan zijn de wanden en de plafonds van de grotten gedecoreerd met allerlei prachtige calcietafzettingen, die speleothems worden genoemd.
De meeste speleothems zijn gevormd door water, dat langzaam door scheuren in de kalksteenlagen naar beneden is gesijpeld. Daarbij zijn de wanden overdekt met gekristalliseerd calciet, in allerlei verschillende variaties. Kleine knobbelachtige afzettingen worden popcorn genoemd; delicate naaldachtige afzettingen hebben de naam frostwork gekregen. Boxwork bestaat uit dunne bladen calciet, die in een soort honingraatpatroon op de wanden en plafonds zitten. Verder heb je ook nog de helictite bushes, die lijken op een bos met vele grillige vertakkingen.
Wind Cave werd in 1881 ontdekt door de broers Jesse en Tom Bingham doordat zij een luid fluitend geluid hoorden. Dat geluid leidde hen naar een klein gat in de grond, de enige natuurlijke opening van de grot, waardoor een sterke windstroom naar buiten kwam. Die wind wordt gecreëerd door de drukverschillen in de grot en daarbuiten.
Bezoekers kunnen de grotten nu onder begeleiding bezoeken. Je kan de grotten binnengaan dicht bij de natuurlijke opening die in 1881 door de broers Bingham werd ontdekt, of via een lift. Beide ingangen liggen dicht bij het Visitor Center.

Algemene informatie

- Tijdens de tour kom je trappen, hellingen en nauwe doorgangen tegen.
- De zoldering is op sommige plaatsen vrij laag.
- De paden kunnen nat en glad zijn. Draag daarom geen gladde schoenen.
- De temperatuur in de grot is constant 11° C, draag daarom een trui of jas.
- Tijdens de tour is het verboden te eten, te drinken of te roken. Ook het gebruik van kauwgum is verboden.
- Dieren worden niet toegelaten.
- Filmcamera’s en fotocamera’s met flitslicht zijn toegestaan, maar je mag geen statief meenemen.
- Er zijn in de grot geen toiletten aanwezig.

Klik hier voor een overzicht van de vertrektijden van de tours.
Klik hier voor een kaart waarop de routes van de verschillende tours staan aangegeven.

Cave Tours
Garden of Eve Cave Tour
De tour begint en eindigt bij de lift, en je bekijkt onderweg vooral het bovenste deel van de grot. De voornaamste rotsformaties zijn: cave popcorn, frostwork en boxwork. De wandeling is ruim 500 meter lang, en duurt ongeveer 1 uur. Onderweg kom je 150 traptreden tegen. De tour kost $ 10,- voor volwassenen, en $ 5,- voor senioren vanaf 62 jaar en kinderen van 6 t/m 16 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis mee.

Natural Entrance Cave Tour
Je gaat de grot binnen via een door mensen gemaakte ingang in de buurt van de natuurlijke ingang. Bij de natuurlijke ingang zie je waar de grot is ontdekt, en krijg je uitleg over de naamgeving. De wandeling heeft een lengte van ruim 1 kilometer, en duurt 1 uur en 15 minuten. Onderweg kom je 300 traptreden tegen, je gaat voornamelijk naar beneden. Tijdens deze tour zie het middelste deel van de grot, waar vooral veel boxwork formaties te zien zijn. Je verlaat de grot via de lift. De tour kost $ 12,- voor volwassenen, en $ 6,- voor senioren vanaf 62 jaar en kinderen van 6 t/m 16 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis mee.

copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks

Fairgrounds Cave Tour
De tour begint en eindigt bij de lift, en duurt anderhalf uur. De afstand bedraagt ruim 1 kilometer, en je komt onderweg 450 traptreden tegen. Je ziet zowel het middelste als het bovenste deel van de grot, de voornaamste formaties zijn: cave popcorn, frostwork en boxwork. Enkele van de kamers die je tegenkomt zijn: Elks Room, Fairgrounds, Fallen Flats, Summer Avenue en Temple. De tour kost $ 12,- voor volwassenen, en $ 6,- voor senioren vanaf 62 jaar en kinderen van 6 t/m 16 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis mee.

Candlelight Cave Tour
copyright © hanz meulenbroeksTijdens deze vrij zware tour (lengte: ruim 1 kilometer) krijgt elke deelnemer een eigen kaarslicht mee. Aan de tour kunnen per keer maximaal 10 personen deelnemen, en de minimum leeftijd is 8 jaar. Je kan tot maximaal 1 maand van te voren reserveren; dit wordt sterk aanbevolen. Je kan je aanmelden via telefoonnummer (605) 745-4600. De tour duurt 2 uur, en gaat door een nog maar nauwelijks ontwikkeld onverlicht gedeelte van de grot. De tour kost $ 12,- voor volwassenen, en $ 6,- voor senioren vanaf 62 jaar en kinderen van 8 t/m 16 jaar.

Wild Cave Tour
Dit is een heel zware tour, waarbij je de geëffende paden verlaat en veel moet klimmen en kruipen. Aangepaste kleding is dan ook noodzakelijk: zorg voor oude kleren met lange mouwen en lange broekspijpen, en draag ook handschoenen. De schoenen moeten stevig zijn, en met anti-slip zolen. Helmen, kniebeschermers en lichten worden beschikbaar gesteld. Neem geen kostbaarheden zoals sieraden en horloges mee. De tour duurt 4 uur, en er kunnen per keer maximaal 10 personen deelnemen. De minimum leeftijd is 16 jaar. Reserveren is verplicht; je kan je maximaal 1 maand van te voren aanmelden via telefoonnummer (605) 745-4600. De tour kost $ 30,- voor deelnemers t/m 61 jaar, en $ 15,- voor senioren vanaf 62 jaar.

copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
TRAILS

De twee voornaamste wegen in het park zijn Highway 385 in de zuidwestelijke hoek, en Highway 87 in het noordwesten. In het oostelijke deel van het park lopen enkele onverharde wegen.

Trails aan Highway 385

Highway 385 loopt in twee grote bochten over een afstand van ongeveer 6,5 mijl door de zuidwestelijke hoek van het park. Als je het park via het westen binnenrijdt, kom je na ongeveer 1 mijl eerst een uitkijkpunt en direct daarna de afslag naar Highway 87 tegen. Na 2,5 mijl buigt de weg af, ter hoogte van deze bocht begint de:

 • Wind Cave Canyon Trail
  Lengte: bijna 6 kilometer (heen en terug)
  Dit is een eenvoudige trail door Wind Cave Canyon, een van de beste plaatsen in het park om vogels te bekijken. Kalkstenen kliffen vormen een ideale nestplaats voor zwaluwen en uilen. Staande dode bomen bieden een goede plek aan diverse soorten spechten. Het wandelpad eindigt bij een hek dat op de parkgrens staat, je loopt daarna via hetzelfde pad weer terug naar het beginpunt.
  Op het wandelpad komen twee andere trails uit; de East Bison Flats Trail en de Highland Creek Trail worden hieronder beschreven.

Nog eens 2 mijl verder maakt de weg opnieuw een bocht; je vindt hier een drietal uitkijkpunten en het beginpunt van de:

 • Cold Brook Canyon Trail
  Lengte: 4,5 kilometer (heen en terug)
  Tijdens deze gemiddeld zware trail loop je over een wandelpad dat zich door een vallei met hoge prairiegrassen slingert. Onderweg zie je een voormalige prairiedogtown, en de resultaten van een gecontroleerde brand van een aantal jaren geleden. In dit gebied komen veel vogels voor. Het wandelpad eindigt na ruim 2 kilometer bij een hek dat op de westelijke parkgrens staat, je loopt vervolgens via hetzelfde pad terug naar het beginpunt.

Highway 385 verlaat het park ter hoogte van de Gobbler Pass. Op de parkgrens ligt een uitkijkpunt, en je kan van hier ook de East Bison Flats Trail gaan lopen.

 • East Bisons Flats Trail
  Lengte: 12 kilometer (heen en terug)
  Je loopt in noordelijke richting door een prairiegebied met glooiende heuvels. Onderweg heb je weidse vergezichten over Wind Cave National Park, Buffalo Gap en de Black Hills. Na ongeveer 6 kilometer komt het pad uit op de Wind Cave Canyon Trail.
Trails nabij het Visitor Center

Aan de westzijde van Highway 385 ligt het drukst bezochte gedeelte van het park; je vindt daar de toegang naar de grotten, een Visitor Center, een picknickplaats en camping. Je kan dit deel van het park bereiken via een zijweg, die de meest noordelijke bocht van Highway 385 afsnijdt. De picknickplaats ligt 400 meter ten noorden van het Visitor Center, en vandaar begint een korte trail:

 • Prairie Edge Trail
  Lengte: 1600 meter (loop)
  Het wandelpad loopt door een gebied met mooie prairiegrassen. Bij het Visitor Center kan je een brochure krijgen waarin deze trail wordt beschreven. Nog enkele honderden meters verder noordwaarts begint een zijweg die eindigt nabij de westelijke parkgrens. Daar ligt Elk Mountain Campground, en ook daar is een wandelpad aangelegd:

 • Elk Mountain Trail
  Lengte: 2 kilometer (loop)
  Bij het begin van de trail kan je een folder krijgen, waarin de omgeving aan de hand van 9 verschillende stopplaatsen wordt beschreven. De Elk Mountain Trail loopt door een gebied dat deels uit prairie en deels uit bossen bestaat. Ook de beekjes die hier stromen zijn belangrijk: de oevers ervan vormen een belangrijke leefomgeving voor veel kleinere diersoorten.

 
Trails aan Highway 87

Highway 87 loopt over een afstand van 7 mijl door het noordwesten van het park. Onderweg kom je acht uitkijkpunten en diverse wandelroutes tegen:

 • Lookout Point / Beaver Creek Loop Trail
  Beginpunt: 0,5 mijl ten noorden van de splitsing Highway 385 / Highway 87
  Lengte: ruim 6 kilometer (loop)
  Tijdens deze niet al te zware wandeling krijg je vooral een goed beeld van het heuvelachtige prairielandschap. In 1997 heeft hier een gecontroleerde brand gewoed; als je een korte omweg maakt kan je zien hoe de natuur zich daarvan inmiddels heeft hersteld. Het wandelpad eindigt bij Beaver Creek, een van de voornaamste riviertjes in het park.

 • Centennial Trail
  Beginpunt: 0,5 mijl ten noorden van de splitsing Highway 385 / Highway 87
  Lengte (in het park): bijna 10 kilometer (enkel)
  De Centennial Trail is een 180 kilometer lang wandelpad door de Black Hills van South Dakota. De eerste 10 kilometers gaan door Wind Cave National Park; het pad gaat aan de noordzijde het park uit en gaat dan verder door Custer State Park.

 • Rankin Ridge Trail
  Beginpunt: op een parkeerplaats 5 mijl ten noorden van de splitsing
  Lengte: 1,6 kilometer (loop)
  Van deze wandeling is een folder beschikbaar (aan het begin van de trail), waarin uitleg wordt gegeven over de voornaamste bezienswaardigheden onderweg. Rankin Ridge vormt de zuidelijke grens van het gebied dat Black Hills wordt genoemd. Er komen hier veel dieren voor, zoals herten, coyotes, haviken en prairiedogs. Je hebt zelfs kans dat je hier bizons tegenkomt, of de (giftige!) ratelslang. De begroeiïng bestaat grotendeels uit Ponderosa Pine Trees, dit is een denneboom die zeer goed bestand is tegen droogte. Als gevolg van een gecontroleerde brand in 1994, staan aan de rechterzijde van het pad veel dode bomen, snags genaamd. De snags trekken insecten aan, die op hun beurt weer een belangrijke voedingsbron vormen voor vogels. Op het hoogste punt van de trail heb je aan de oostzijde een mooi uitzicht over de prairie. Onderweg kom je ook een uitkijktoren tegen (een voormalige brandwachttoren). De trap naar boven telt 72 treden; vanaf het platform heb je een spectaculair mooi uitzicht over de omgeving.

 • Sanctuary Trail
  Beginpunt: 6 mijl ten noorden van de splitsing
  Lengte: 11,5 kilometer (heen en terug)
  Het wandelpad gaat door een heuvelachtig prairiegebied; onderweg kom je een grote prairiedogtown tegen. Een prairiehond is een knaagdier, dat op een grote hamster lijkt. Ze leven in een uitgebreid gangenstelsel onder de grond; je kan ze echter ook vaak bovengronds zien. Aan het einde komt het wandelpad uit op de Highland Creek Trail. Soms wordt het pad enigszins overwoekerd; het kan dan wat lastig zijn de trail te volgen.

Ongeveer 1 mijl ten noorden van het beginpunt van de Sanctuary Trail rijd je het park uit; de weg gaat verder naar Custer State Park en Mount Rushmore.

Overige Trails

In het oostelijke deel van het park lopen twee onverharde wegen, NPS Road 5 en NPS Road 6. Aan NPS Road 6 begint de:

 • Boland Ridge Trail
  Beginpunt: 1 mijl ten noorden van de splitsing NPS Road 5–NPS Road 6
  copyright © hanz meulenbroeksLengte: iets minder dan 9 kilometer (heen en terug)
  Tijdens deze zware wandeling klim je omhoog naar een heuvelrug die ligt aan de oostgrens van het park. Vandaar heb je een panoramisch uitzicht over Wind Cave National Park, de Black Hills, Red Valley en Battle Mountain.

NPS Road 5 is vanuit het noorden bereikbaar via Highway 385. De afslag ligt vlakbij de noordelijke parkgrens. Na ruim 1 mijl kruist de Centennial Trail de weg; 2,8 mijl voorbij de afslag ligt het begin van de Highland Creek Trail.

 • Highland Creek Trail
  Lengte: 14 kilometer (enkel)
  Dit is de langste maar ook de meest gevarieerde trail in het park. Het wandelpad loopt door een mixed-grass prairiegebied en door een bosgebied. Bij Highland Creek en Beaver Creek kan je zien dat de oevers van deze riviertjes een belangrijke leefomgeving vormen voor allerlei dieren. Het wandelpad gaat in zuidelijke richting en passeert de hierboven beschreven Lookout Point Trail. Nog wat verder naar het zuiden eindigt het pad bij de Wild Cave Canyon Trail. Je kan een wandeling via de Highland Creek Trail eventueel combineren met een gedeelte van de Centennial Trail.
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Het klimaat in het zuidelijke deel van de Black Hills in South Dakota, waar ook Wind Cave National Park ligt, is veel warmer en droger dan dat in het noordelijke deel van de Black Hills. De invloed van de zogenaamde Chinook wind is hier duidelijk merkbaar.
Gemiddeld valt er 70 tot 80 cm sneeuw per jaar; de meeste sneeuwval vindt meestal plaats aan het eind van de winter. In de lente valt er incidenteel nog wat sneeuw; ook regent het vrij vaak. De temperaturen kunnen in het begin van de lente nog rond het vriespunt liggen; aan het eind van de lente kan het overdag soms zo’n 30º C. worden. De zomers zijn erg warm, vooral in de open prairiegebieden kan de temperatuur incidenteel richting de 40º C. gaan. ’s Avonds is de kans op zware onweersbuien groot. In de herfst is het meestal droog; in september kan het nog meer dan 20º C. worden, maar aan het eind van de herfst kan het vaak al flink vriezen. De winters zijn erg koud, en vooral op de open prairiegebieden staat vaak een snijdende wind.

 
ACCOMMODATIE

Campings
Elk Mountain Campground is het hele jaar geopend. Reserveren is niet mogelijk, maar dit levert meestal geen problemen op, ook later op de dag is er vaak nog plaats. Er zijn toiletten aanwezig, en er is drinkwater verkrijgbaar. Er zijn geen douches. De camping is geschikt voor zowel tenten als motorhomes; veel van de 75 plaatsen liggen in de schaduw.

Backcountry camping is alleen toegestaan in het noordwestelijke deel van het park; je hebt hiervoor een permit nodig. Een permit is gratis, en kan worden afgehaald bij het Visitor Center of op enkele plaatsen langs de Centennial Trail.

Hotels
Er zijn geen hotels in het park aanwezig.

VOORZIENINGEN

Wind Cave Visitor Center
Het Visitor Center is het hele jaar door geopend, behalve op Thanksgiving Day, met kerst en op nieuwjaar. ’s Ochtends kan je terecht vanaf 08.00 uur. De sluitingstijd ligt (afhankelijk van het seizoen) tussen 16.30 uur en 19.30 uur.
In het Visitor Center kan je tickets voor de grottentours kopen.

LINKS

Nieuwsberichten
National Park Service

Outdoor Places
Frommers
Foto’s van Quang-Tuan Luong

 

Links Contact Disclaimer