Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate

Big Bend National Park

© copyright Theo Voorbij

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 
© copyright hanz meulenbroeksGrootte : 3.242 km²
Nationaal park sinds : 12 juni 1944
Aantal bezoekers in 2012 : 292.055
Drukste maanden : maart en april
Minst drukke maanden : augustus en september
Laagste punt : 550 meter (oostzijde van Boquillas Canyon)
Hoogste punt : 2.386 meter (Emory Peak in de Chisos Mountains)

Big Bend is een van de grootste, maar ook een van de minst bezochte Nationale Parken van de USA. De lage bezoekersaantallen zijn vooral te wijten aan de afgelegen ligging; de dichtstbijzijnde stad van enige betekenis is El Paso, 300 mijl ten noordwesten van Big Bend. Het park dankt haar naam aan de scherpe bocht in de Rio Grande, de rivier die precies op de grens van de Verenigde Staten en Mexico ligt en die over een afstand van 190 kilometer de zuidgrens van het park vormt. Op drie plaatsen stroomt de rivier door spectulaire nauwe kloven, je kan deze canyons verkennen door een kano- of rafttocht te maken. Het grondgebied van het park maakt onderdeel uit van de Chihuahuan Desert; deze woestijn bevat een onverwacht mooie vegetatie en een grote variatie in dierenleven. Het park is daarom door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Biosfeer Reservaat. Behalve de majestueuze rivier, de schitterende canyons en de prachtige woestijn, bevindt zich in het park ook nog het berggebied Chisos Mountains, een groen en koel toevluchtoord tijdens de verzengend hete zomers.

 
© copyright Theo Voorbij
 
BEREIKBAARHEID

Big Bend National Park ligt in het zuidwesten van de staat Texas, en grenst direct aan Mexico. De twee voornaamste toegangen zijn Persimmon Gap in het noorden van het park, en de Maverick Entrance in het westen.
Neem vanaf Interstate 90 de zuidelijke afslag bij de plaats Marathon of bij de plaats Alpine.
Persimmon Gap ligt 42 mijl ten zuiden van Marathon, aan State Highway 385. De Maverick Entrance ligt 78 mijl ten zuiden van Alpine, aan State Highway 118.

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
Afstanden naar het park
- Marathon
- Alpine
- El Paso
- Guadalupe Mountains NP

68 mijl
103 mijl
318 mijl
278 mijl

-
-
-
-

110 km
166 km
512 km
447 km

-
-
-
-

1.25 uur
3.00 uur
6.00 uur
6.10 uur

DE NOORDZIJDE

Je kan het park aan de noordzijde binnenrijden via State Highway 385, en aan de westzijde via State Highway 118. Beide wegen komen in het midden van het park bij elkaar bij het Panther Junction Visitor Center. We beschrijven hier de Persimmon Gap Drive, dat is de 26 mijl lange weg van de noordgrens tot aan het centrale deel van het park.
Als je het park aan de noordzijde binnenrijdt, via State Highway 385, dan passeer je allereerst het Persimmon Gap Visitor Center. Voorbij het Visitor Center gaat de weg heel geleidelijk aan omhoog. De bergen die je in het oosten ziet liggen, worden de Dead Horse Mountains genoemd. Na 3,5 mijl bereik je het beginpunt van twee trails. De plek is te herkennen aan een informatiebord dat langs de weg staat.

 • Dog Canyon Trail
  Lengte: 6,4 kilometer (heen en terug)
  Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  Al vanaf het beginpunt van de trail kan je in de verte Dog Canyon zien liggen, een mooie kloof die het zuidelijke uiteinde van de Santiago Mountains doorsnijdt. De trail wordt aangegeven door middel van cairns (op elkaar gestapelde stenen). Na 2,5 kilometer bereikt het pad een droogstaande rivierbedding, daar ga je linksaf en loop je Dog Canyon binnen. Aan het einde van de canyon kan je de Black Gap Area in het oosten van het park zien liggen. Je loopt via hetzelfde pad terug naar het beginpunt.

 • Devils Den Trail
  Lengte: bijna 10 kilometer (heen en terug)
  De eerste 2,5 kilometer van de wandeling zijn gelijk aan die van de hierboven beschreven Dog Canyon Trail. Bij een droogstaande rivierbedding splitst het pad zich, linksaf ga je naar Dog Canyon, rechtsaf naar Devils Den. Je volgt de rivierbedding, tot je na 800 meter een andere, bredere rivierbedding tegenkomt. Via die rivierbedding loop je de prachtige canyon Devils Den binnen. Je kan er ook voor kiezen om aan de zuidkant omhoog te klimmen, zodat je van bovenaf een blik in de diepe kloof kan werpen. Zorg er dan voor dat je de rivierbedding aan de rechterzijde verlaat voordat de wanden te steil worden. Er loopt daar een primitief pad naar de bovenzijde van de kloof, dit pad wordt aangegeven door middel van cairns (op elkaar gestapelde stenen). Het is vervolgens mogelijk (maar niet eenvoudig) om van bovenaf in de kloof af te dalen. Je loopt via de rivierbedding weer terug naar het beginpunt.

Dagger Flat Auto Trail
© nps.gov - jim bishopOngeveer halverwege de Persimmon Gap Drive begint aan de linkerzijde de Dagger Flat Auto Trail, een 7 mijl lange onverharde, hobbelige route. Meestal kan je met een gewone personenauto van deze weg gebruik maken. Aan het begin kan je – tegen een kleine vergoeding – een brochure meenemen waarin de route wordt beschreven. Er wordt oa uitleg gegeven over de hier voorkomende woestijnvegetatie. Aan het einde loopt de weg enigszins omhoog, dit gedeelte is vaak erg zanderig. Maar het is zeker de moeite waard om tot het einde door te rijden; je komt dan uit in een bos met gigantische grote dagger yucca’s; sommige exemplaren zijn ruim 2 meter hoog. Je kan alleen via dezelfde route naar de hoofdweg terugrijden.
In de rotslagen van Big Bend zijn talrijke bewijzen gevonden, die aantonen dat dit gebied – lang voordat het een woestijn werd – een oceaan en een moerasgebied moet zijn geweest. In een heel klein stenen gebouwtje naast de weg, de Fossil Bone Exhibit, werden een aantal van deze vondsten uit het Eocene tijdperk tentoongesteld. Helaas is het diverse malen voorgekomen dat er fossielen werden gestolen, je kan nu alleen nog replica’s van de originele vondsten bekijken. De originele fossielen zijn zo’n 50 miljoen jaar oud.

 
DE WESTZIJDE

Je kan het park aan de noordzijde binnenrijden via State Highway 385, en aan de westzijde via State Highway 118. Beide wegen komen in het midden van het park bij elkaar bij het Panther Junction Visitor Center. We beschrijven hier de weg van de westelijke ingang naar het centrale deel van het park, en de daaraan gelegen zijwegen.
De westelijke ingang wordt ook wel The Maverick Entrance genoemd. De afstand tot aan het Panther Junction Visitor Center bedraagt 22 mijl, en deze route gaat door een prachtig woestijnlandschap, met bergen op de achtergrond. Onderweg kom je drie zijwegen tegen die allemaal in zuidelijke richting gaan. Direct voorbij de parkgrens is dat (bij Maverick Junction) de Old Maverick Drive. Na 9 mijl bereik je de Santa Elena Junction, waar de weg Ross Maxwell Scenic Drive begint, en nog eens 10 mijl verder kom je bij Panther Junction, je kan daar rechtsaf naar Chisos Basin. Via een aantal onverharde wegen kan je ook het gebied ten noorden van de weg verkennen.

 
Old Maverick Drive

© nps.gov - jim bishopDe onverharde Old Maverick Drive loopt van Maverick Junction tot aan Santa Elena Canyon in het uiterste zuiden van het park. De 14 mijl lange weg is bij goede weersomstandigheden goed begaanbaar voor gewone personenauto’s. Je rijdt door een vrij vlak en nogal kaal landschap, dat echter wel een heel eigen schoonheid heeft. Vooral in de vroege ochtend en de late avond worden de kleuren van de woestijn mooi geaccentueerd. Onderweg passeer je Luna’s Jackal, de kleine adobewoning van een Mexicaanse geitenhoeder. Even verder kom je bij een korte zijweg, aan het einde daarvan liggen de ruïnes van het dorpje Terlingua Abajo. Terlingua is een verbastering van ‘Tres Lenguas’, waarmee de drie talen die de bewoners van dit gebied spraken werden bedoeld. Terlingua Abajo is uitgeroepen tot ‘historic vernacular landscape’, een plaats waar gegevens over het alledaagse leven van de plaatselijke bevolking bewaard kunnen blijven. Er wordt hiernaar nog volop onderzoek verricht. Het einde van de weg sluit aan op de Ross Maxwell Scenic Drive, de twee wegen samen vormen dus een lus met een totale lengte van 44 mijl. De twee wegen komen samen bij de erg mooie Santa Elena Canyon, die we hieronder bij de Ross Maxwell Scenic Drive beschrijven.

Ross Maxwell Scenic Drive

De 30 mijl lange weg begint bij de Santa Elena Junction, nabij de westflank van de Chisos Mountains. Onderweg kom je diverse historische plaatsen tegen. Zoals de Sam Nail Ranch, de overwoekerde overblijfselen van de kleine ranch die Sam en Nena Nail in 1916 hebben gebouwd. Je ziet daar o.a. een nog werkende windmolen staan. Enkele mijlen verder ligt de Homer Wilson Ranch (ook wel Blue Creek Ranch genoemd), die nog in goede staat verkeert. Kort voorbij de ranch bereik je de erg mooie Sotol Vista Overlook, vanwaar je een weids uitzicht hebt over het westelijke deel van het park. In de verte kan je zelfs Santa Elena Canyon zien. Voorbij dit uitkijkpunt is de weg niet geschikt voor voertuigen die langer zijn dan 24 feet (7,3 meter). Na een stuk met scherpe bochten en steile hellingen kom je bij een 1,5 mijl lange zijweg, die naar de Burro Mesa Pouroff Overlook gaat. Je kan daar een korte wandeling maken.

© eric praetzel © eric praetzel © eric praetzel

 • Burro Mesa Pouroff Trail
  Lengte: 1,6 kilometer (heen en terug)
  Een 800 meter lang pad slingert door een zanderig gebied met veel cactussen en struiken. Je volgt een droge rivierbedding tot aan de voet van een hoge klif; twaalf meter boven je bevindt zich een spleet in de rots. Bij heftige regenval stroomt het water door die spleet naar beneden, en dit heeft een glad kanaal in de voorzijde van de rots uitgeslepen, waarbij rotslagen in allerlei kleuren zijn blootgelegd. Dit levert een zeer fotogeniek plaatje op.

Terug op de Ross Maxwell Scenic Drive, bereik je 1,2 mijl voorbij de zijweg naar Burro Mesa Pouroff het duidelijk aangegeven beginpunt van:

 • © copyright Theo VoorbijThe Chimneys Trail
  Lengte: 7,7 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 145 meter
  Dit is een relatief eenvoudige wandeling naar een aantal torenachtige rotsformaties die bestaan uit vulkanisch materiaal. Aan de voet ervan tref je Indiaanse rotstekeningen aan. The Chimneys zijn al goed herkenbaar vanaf het begin van het trail; je bereikt ze na een wandeling van bijna 4 kilometer. Het wandelpad gaat voorbij The Chimneys nog ruim 7 kilometer verder in westelijke richting, je komt dan uit bij Luna’s Jackal op de Old Maverick Drive.

Ongeveer 15 mijl vanaf het begin van de Scenic Drive, kom je bij Mule Ears Viewpoint, vanwaar je uitzicht hebt op twee uit zwart vulkanisch materiaal bestaande rotspunten, die een sterke gelijkenis vertonen met de oren van een ezel. Je kan de Mule Ears ook van dichterbij bekijken:

 • Mule Ears Trail
  Lengte: ruim 6 kilometer (heen en terug)
  Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
  Het landschap bestaat uit golvende, rotsachtige heuvels met zanderige ravijnen. Onderweg zie je talrijke verschillende cactussoorten en andere woestijnplanten. Na 3 kilometer bereik je een kleine oase, die haar bestaan dankt aan de aanwezigheid van de natuurlijke bron Mule Ears Spring.

© eric praetzel © eric praetzel
 
Vijf mijl voorbij Mule Ears Viewpoint ligt een kleine parkeerplaats. Daar begint de:
 • Tuff Canyon Trail
  © nps.gov - jim bishopLengte: 1200 meter (heen en terug)
  Hoogteverschil: ruim 20 meter
  Vanaf de parkeerplaats kan je naar de bodem van Tuff Canyon lopen. Water heeft de route uitgeslepen in een zacht rotsmateriaal dat ‘tuff’ wordt genoemd, en dat is ontstaan uit vulkanische as. Verderop kom je hardere steensoorten tegen, die zijn ontstaan uit een lavastroom. De erosie heeft hierop uiteraard veel minder vat gehad.

Helemaal in het zuiden van het park kom je bij het Castolon Historic District, een spookstadje dat staat vermeld op the National Register of Historic Places. Castolon was een klein dorp waar handelaren en boeren woonden. De eerste bewoners – veelal van Mexicaanse afkomst - vestigden zich hier in het begin van de 20e eeuw. Een van de gebouwen die je hier kan bezichtigen is The Alvino House, het woonhuis van Cipriano Hernandez waarin hij in het jaar 1901 de eerste winkel in deze omgeving oprichtte. Tijdens de Mexicaanse revolutie die duurde van 1912 tot 1920, werden in Castolon troepen van het Amerikaanse leger gestationeerd. Na de revolutie werden de barakken verlaten, een van die barakken werd in 1921 omgebouwd tot de La Harmonia Company Store. Na 1927 werden de immigratiewetten strenger; veel families gingen op vrijwillige basis terug naar Mexico waardoor het inwoneraantal van Castolon drastisch terugliep. Hoewel er nu geen mensen meer in het plaatsje wonen, is de La Harmonia Company Store steeds blijven bestaan.Het is nog lange tijd een belangrijke winkel geweest voor mensen uit kleine gemeenschappen aan beide zijden van de grens; tegenwoordig is het een winkel voor de toeristen die Big Bend National Park bezoeken. Er is in het gebouw nu ook een Visitor Center gevestigd. Nabij Castolon ligt ook een eenvoudige Cottonwood Campground.
© copyright Theo VoorbijHet laatste gedeelte van de Ross Maxwell Scenic Drive loopt langs de zuidgrens van het park. Aan het einde ligt Santa Elena Canyon, een indrukwekkende kloof die is uitgeslepen door de Rio Grande. De beste manier om de canyon te bekijken, is vanaf het water tijdens een raft- of kanotocht (hieronder beschreven onder de kop ‘activiteiten’). Maar je kan ook de volgende wandeling maken:

 • Santa Elena Canyon Trail
  Lengte: 2,7 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 50 meter
  Nadat je Terlingua Creek bent overgestoken, klim je via een aantal korte switchbacks (bochten) omhoog. Daarna daalt het pad geleidelijk af tot aan de weelderig begroeide oever van de Rio Grande. De wanden van de canyon rijzen hier meer dan 300 meter steil omhoog. Je kan een paar honderd meter langs de rivier lopen, totdat je een klein strand bereikt. Daarna kan je niet meer verder, omdat het water dan van wand tot wand komt. Soms is de waterstand erg laag (zo’n 60 centimeter); het is dan mogelijk de canyon stroomopwaarts verder te verkennen. Maar tijdens periodes met veel regen kan het gebeuren dat het pad onbegaanbaar wordt; de trail wordt dan afgesloten.

Het einde van de Ross Maxwell Scenic Drive weg sluit aan op de Old Maverick Drive, de twee wegen samen vormen dus een lus met een totale lengte van 44 mijl.

De weg naar Chisos Basin

© eric praetzelDe splitsing Basin Junction ligt 19 mijl ten oosten van de Maverick Entrance, en 3 mijl ten westen van het Panther Junction Visitor Center. Bij de splitsing begint een 7 mijl lange weg, die via Green Gulch sterk stijgt naar de 1760 meter hoge Panther Pass. De woestijnvegetatie maakt hier plaats voor een landschap met meer bomen, zoals de eik, de jeneverbes en de pinon pine. Nabij het hoogste punt ligt een kleine parkeerplaats, je kan daar een wandeling maken.

 • Lost Mine Trail
  Lengte: 7,4 kilometer
  De wandeling begint op een hoogte van ruim 1700 meter, en je klimt nog zo’n 400 meter verder omhoog via de noordzijde van de Casa Grande naar een bergrug die Pine Canyon en Juniper Canyon van elkaar scheidt. Het mooiste uitkijkpunt, Juniper Canyon Overlook, bereik je al na ongeveer 1,5 kilometer lopen. Je kan er dus ook voor kiezen vanaf dat punt weer terug te keren, waardoor de wandeling ingekort wordt tot totaal 3 kilometer.

Via een aantal haarspeldbochten daal je af naar Chisos Basin, waar diverse bezoekersfaciliteiten gevestigd zijn. Je vindt hier de Basin Campground, een amphitheater, de Chisos Mountain Lodge, een restaurant, een winkel en een Ranger Station. Vanwege de sterke hellingsgraad en een scherpe bocht nabij de pas, wordt het afgeraden van de weg gebruik te maken met voertuigen die langer zijn dan 20 feet (6 meter).

 • Basin Loop Trail
  Lengte: 2,8 kilometer (loop)
  Hoogteverschil: 100 meter
  Deze trail begint vlak bij de parkeerplaats van de Chisos Mountain Lodge. Volg daarvoor de pijlen waarop de langere Laguna Meadow Trail wordt aangegeven. Het is een eenvoudige wandeling door het hart van Chisos Basin. Je kan hier veel mooie planten zien, en er bestaat ook een goede kans dat je hier dieren tegenkomt.

 • © Kerry Carloy The Window Trail
  Lengte: 6,4 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 300 meter
  Het wandelpad begint op de Basin Campground, nabij plaats nummer 52. Gedurende de eerste helft van de wandeling loop je voortdurend omlaag, in totaal daal je ongeveer 250 meter af. In het begin loop je door een open gebied met struikgewas, en met een fantastisch uitzicht op het omliggende Chisos gebergte. Daarna bereik je een koele, schaduwrijke canyon waardoorheen soms een klein beetje water stroomt; de vegetatie bestaat hier uit bomen en wilde bloemen. Onderweg zie je een ‘pour-off’, een smalle spleet in de wand van de canyon waar bij regenval het water zo’n 30 meter naar beneden valt. Dit punt wordt “The Window” genoemd. Je kan eventueel nog een 400 meter lang zijpad nemen (niet meegeteld in de trail-afstand), naar een hoog gelegen punt boven “the Window”, vanwaar je een panoramisch uitzicht over de omgeving hebt.

DE OOSTZIJDE

Vanaf het Panther Junction Visitor Center kan je nog 23 mijl verder naar het oosten rijden. Tijdens deze route krijg je opnieuw een goede indruk van de gevarieerde Chihuahuan Desert vegetatie; naarmate je verder rijdt wordt de omgeving steeds mooier. Op de achtergrond zie je het in Mexico gelegen Sierra del Carmen gebergte. De belangrijkste zijwegen zijn allemaal onverhard, je passeert achtereenvolgens de Glenn Spring Road, de River Road, de Hot Springs Road en de Old Ore Road. Dicht bij de westelijke grens van het park splitst de weg zich. Rechtsaf bereik je Rio Grande Village, waar je een Visitor Center, een camping, picknickplaatsen, een winkel en een benzinestation aantreft. Linksaf kan je naar Boquillas Canyon.

De onverharde wegen

Glenn Spring Road
De Glenn Spring Road is een 15 mijl lange onverharde weg, die langs de oostzijde van de Chisos Mountains loopt en die vervolgens door de zuidwest hoek van Chilcotal Mountain naar de oase Glenn Spring gaat. Hier woonde in het begin van de vorige eeuw een gemeenschap van ongeveer 80 families, die op 5 mei 1916 het slachtoffer zijn geworden van een brute overval. Van de vroegere bebouwing zijn bijna geen sporen meer te vinden. Bij het Visitor Center is een brochure beschikbaar, waarin een plattegrond is opgenomen en een beschrijving van de historie van Glenn Spring. De weg is, alleen bij goede weersomstandigheden, begaanbaar voor auto’s met high clearance.

River Road
© copyright Theo VoorbijDe River Road is een 51 mijl lange onverharde weg die door het uiterste zuiden van het park loopt. De weg volgt min of meer de loop van de Rio Grande, maar vaak zit er een grote afstand tussen de rivier en de weg. Je kan wel op diverse plaatsen naar de rivier toerijden. De River Road is behoorlijk ruw, vooral het meest westelijke deel. Je hebt dan ook een auto met high clearance nodig, en zelfs dan kan het laatste deel voor minder ervaren chauffeurs nog vrij lastig zijn. De weg komt uit op de Ross Maxwell Scenic Drive, in de buurt van het Castolon Historic District.

Hot Springs Road
Deze weg begint 1 mijl voorbij de Lower Tornillo Creek Bridge. De onverharde Hot Springs Road is 2 mijl lang, en gaat via een heuvelachtig landschap en door een nauwe canyon naar het punt waar Tornillo Creek en de Rio Grande bij elkaar komen. Aan de oever van Tornillo Creek bevinden zich diverse warmwater bronnen. In 1909 bouwde J.O. Langford een huis bovenop een klif; hij runde daar een klein badhuis, waarvoor het water uit de bronnen werd gebruikt. Je kan hier nog enkele oude gebouwen bezichtigen.

Old Ore Road
De Old Ore Road is een ruige 27 mijl lange onverharde weg, die uitkomt op de Dagger Flat Road in het noorden. Je kan deze route het beste in de vroege ochtend rijden, van noord naar zuid. Het zonlicht valt dan erg mooi op de Chisos Mountains, je kan dan de beste foto’s maken. Via een ruige zijweg 5 mijl voorbij het zuidelijke uiteinde van de Old Ore Road, kan je – als je een auto met high clearance hebt – het beginpunt van de Ernst Tinaja Trail bereiken:

 • Ernst Tinaja Trail
  Lengte: 2,3 kilometer (heen en terug)
  Via een zanderig pad in een droogstaande rivierbedding loop je naar een canyon met sterk door elkaar heen verweven rotslagen in allerlei verschillende kleuren. Hier heeft zich een kom gevormd waarin het hele jaar door water staat; de Spaanse naam voor deze kom is Tinaja, dat betekent ‘grote kruik in de aarde’. Het komt regelmatig voor dat dieren die op zoek zijn naar water niet meer uit de kom kunnen klimmen en verdrinken.

 
© nps.gov - jim bishop © nps.gov © eric praetzel
 
Rio Grande Village

Rio Grande Village ligt direct aan de rivier, en dus ook aan de Amerikaans/Mexicaanse grens. Er zijn hier diverse voorzieningen aanwezig, zoals het Rio Grande Visitor Center (geopend van november tot april), een winkel, een camping en een picknickplaats (800 meter ten westen van de winkel).

 • Rio Grande Village Nature Trail
  Lengte: 1.200 meter (loop)
  Beginpunt: op de camping bij plaats nummer 18
  Dit is een korte en zeer eenvoudige trail. Je begint de wandeling over een houten boardwalk door een ‘wetland’ (waterrijk gebied); het water is afkomstig uit een natuurlijke bron. Via een uit kalksteen bestaande heuvel gaat het pad enigszins omhoog. Vervolgens neem je een aftakking, die je naar de oever van de Rio Grande brengt. Daar bevind je je op een van de mooiste plekken van het park, met uitzicht op de rivier, op het Sierra del Carmen gebergte in Mexico, Boquillas, Hot Springs Canyon, en de Chisos Mountains. Vooral bij zonsondergang is het hier schitterend.

Boquillas Canyon

De Rio Grande Rivier stroomt binnen de parkgrenzen op drie plaatsen door een nauwe kloof. De meest spectaculaire daarvan, Santa Elena Canyon, staat hierboven beschreven. De ruige Mariscal Canyon, in het zuidoosten van het park, kan te voet alleen worden bereikt door ervaren hikers, en wordt in dit verslag niet verder behandeld. Boquillas Canyon ligt een paar mijl ten oosten van Rio Grande Village; de kloof is niet zo diep als Santa Elena Canyon, en niet zo ruig als Mariscal Canyon, maar is toch zeker de moeite van een bezoek waard.

 • Boquillas Canyon Trail
  Lengte: 2,3 kilometer (heen en terug)
  Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg kan je via een ruim 1 kilometer lang pad naar het begin van de canyon lopen. In het begin gaat het pad omhoog, daarna daal je af tot aan de oever van de Rio Grande. Als het water heel laag staat, kan je ongeveer 2 mijl van de in totaal 20 mijl lange canyon te voet verkennen. Maar meestal is dat niet mogelijk, en kan je alleen met een boot door de canyon heen.

 
© copyright Theo Voorbij
 
ACTIVITEITEN

Hiking
In het park zijn veel wandelpaden aangelegd; vooral de Chisos Mountains zijn populair bij wandelaars. De meeste korte trails staan hierboven beschreven, voor informatie over de langere trails kan je terecht bij de Visitor Centers.

© nps.govVaren, kayakken, rafting
Een van de meest populaire activiteiten in het park is het verkennen van de Rio Grande per boot, kayak of raft. Er worden diverse eendaagse en meerdaagse tochten georganiseerd. Je kan gebruik maken van je eigen uitrusting, of je kan een uitrusting huren, met of zonder gids. De verschillende mogelijkheden worden op de site van de National Park Service beschreven.

Wildlife Viewing en Birdwatching
In het park komen tientallen soorten zoogdieren, reptielen en vissen voor, en zijn honderden verschillende vogelsoorten en talloze insectensoorten. Vooral voor vogelaars is Big Bend een unieke plek, in geen enkel ander Nationaal Park komen zoveel verschillende vogels voor. Er leven naar schatting 25 tot 30 bergleeuwen in het park, gemiddeld worden er door bezoekers ongeveer 150 meldingen per jaar gedaan dat zij een bergleeuw hebben gezien. In de jaren ’30 van de vorige eeuw is de zwarte beer in dit gebied uitgestorven, maar sinds eind jaren ’80 leeft er een nieuwe groep beren in het park; waarschijnlijk is deze groep afkomstig uit het Sierra del Carmen gebergte in Mexico. Er leven nu ongeveer 20 volwassen beren in het park, ze komen vooral voor in de Chisos Mountains. De beste tijd om beren te kunnen ‘spotten’ is de herfst. Andere dieren in het park zijn de coyote, de jack-rabbit (hazen), javelinas (een soort zwijn), herten, vleermuizen en vele anderen.

WEERSOMSTANDIGHEDEN
De beste jaargetijden om het park te bezoeken zijn de eerste helft van de lente en de herfst, de temperatuur is dan meestal heel aangenaam. Vanaf de maand mei wordt het, zeker in de laag gelegen woestijngebieden, erg warm. Temperaturen van 40° C zijn dan zeker geen uitzondering. Vooral van juli tot en met september komen er ’s avonds vaak heftige onweersbuien voor. De winters zijn vrij mild, het kan af en toe licht vriezen en soms sneeuwt het een beetje.

 

ACCOMMODATIE

Campings

Chisos Basin Campground
Deze camping heeft 63 plaatsen, en is het hele jaar geopend. Er zijn toiletten, grills en picknicktafels aanwezig, en er is water verkrijgbaar. De toegangsweg naar Chisos Basin is niet geschikt voor grote trailers en RV’s.

Cottonwood Campground
Deze camping heeft 31 plaatsen, en is het hele jaar geopend. Er zijn pit toilets, grills en picknicktafels aanwezig, en er is water verkrijgbaar.

Rio Grande Village Campground
Ook deze camping is het hele jaar geopend. Er zijn 100 plaatsen, waarvan sommige met een overdekking. Er zijn toiletten en picknicktafels aanwezig, en er is water verkrijgbaar.

Rio Grande Village RV Park
Het RV-Park is het hele jaar geopend; het is de enige plek in het park met hookups. Er zijn 25 plaatsen.

Backcountry Campings
Er zijn veel backcountry campings in het park aanwezig, vooral in de Chisos Mountains en nabij de diverse backcountry roads. Haal vooraf een permit bij een van de Visitor Centers.

Hotels
Er is een hotel in het park, de Chisos Mountains Lodge. Dit hotel ligt op een hoogte van ruim 1600 meter, en heeft diverse soorten kamers en huisjes. Het is het hele jaar geopend.

VOORZIENINGEN

Panther Junction Visitor Center
Dit Visitor Center is het hele jaar door geopend, van 08.00 tot 18.00 uur. Er is een expositie over de geologie van het park, en de natuurlijke en culturele historie. Verder tref je hier een boekwinkel, een postkantoor, een openbare telefoon en toiletten aan.

Persimmon Gap Visitor Center
Dagelijks geopend van 09.00 tot 16.30 uur. In het Visitor Center is algemene expositie over het park te bezichtigen, en je kan hier informatie krijgen over riviertochten en backcountry camping. Er zijn toiletten en openbare telefoons aanwezig, en er is een boekwinkel.

Castolon Visitor Center
Dit Visitor Center is gevestigd in de historische winkel “La Harmonia”. Het is geopend van november tot en met april, van 10.00 tot 17.00 uur (tijdens de lunch gesloten). Van mei tot en met oktober is het Visitor Center gesloten. Er is een expositie over de historie van Castolon aanwezig, ook is er een boekwinkel en zijn er toiletten.

Chisos Basin Visitor Center
Het Visitor Center is het hele jaar geopend, tijdens de periode november tot en met maart van 08.00 tot 15.30 uur, en tijdens de periode april tot en met oktober van 09.00 tot 16.30 uur. Je treft hier een expositie aan over verschillende dieren die in dit gebied voorkomen. Er is een boekwinkel, en er zijn toiletten.

Rio Grande Visitor Center
Dit Visitor Center is geopend van november tot en met april, van 08.00 tot 16.00 uur. Tijdens de periode mei tot en met oktober is het gesloten. Een expositie behandelt het dierenleven in het park, met name dat van vleermuizen en de unieke vissoort Big Bend Gambusia. In een mini-theater kan je een video over het park bekijken. Net buiten het Visitor Center is een tuin aangelegd, waarin je allerlei planten kan zien die bij de Chihuahuan Desert vegetatie horen. Er is een boekwinkel, en er zijn toiletten en openbare telefoons.

Winkels
Er zijn drie winkels in het park, die het hele jaar door geopend zijn:
- Castolon Store
- Chisos Basin Store
- Rio Grande Village Store

Ook bij het Panther Junction Service Station kan je op beperkte schaal voor boodschappen terecht.

Tanken
Er zijn twee tankstations in het park, ze zijn allebei het hele jaar geopend:
- Panther Junction Service Station (ook voor kleine reparaties)
- Rio Grande Village Service Station

Restaurant
Er is een restaurant aanwezig in de Chisos Mountains Lodge. Het restaurant gaat al om 07.00 uur open; je kan eventueel ook een ontbijt- of lunchpakket kopen dat je kan meenemen. Vanuit de eetzaal heb je een prachtig zicht op de Chisos Mountains.

LINKS
Nieuwsberichten
National Park Service

The American SouthWest
Outdoorplaces
Frommers
Foto's Terragalleria
 

Links Contact Disclaimer