Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate

Guadalupe Mountains National Park

© Eric Praetzel

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

© copyright hanz meulenbroeksGrootte : 350 km²
Nationaal park sinds : 15 oktober 1966
Hoogste punt : 2.667 meter (Guadalupe Peak)
Aantal bezoekers in 2012 : 159.360

De 80 km lange bergketen Guadalupe Mountains is een onderdeel van een groot hoefijzervormig kalksteenrif, dat miljoenen jaren geleden is ontstaan. Het hoogste punt in dit ruige berglandschap (én van de staat Texas) is de 2.667 meter hoge Guadalupe Peak. Een ander markant punt is El Capitan, een massieve blok van kalksteen die ruim 300 meter boven het omringende landschap uitsteekt. Ook opvallend is de enorme kloof McKittrick Canyon in het noordoosten van het park. Het grootste deel van het park is alleen te voet of per paard bereikbaar; de gemiddelde toerist zal alleen langs de bergen afrijden, en een enkele korte wandeling maken. Voor ervaren wandelaars heeft het park wel veel te bieden, er is een uitgebreid netwerk aan trails aanwezig, gelegen in diverse klimaatzones met een rijke variatie aan planten- en dierenleven en zeer interessante geologische kenmerken.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

BEREIKBAARHEID

Guadalupe Mountains National Park ligt in het westen van de staat Texas, en grenst aan de staat New Mexico. De voornaamste toegangsweg is US Highway 62/180, die aan de oostzijde langs het park loopt. Verder kan je het park bereiken door vanuit het noorden (in New Mexico) State Route 137 te nemen. In het park zelf lopen vrijwel geen wegen.

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

Afstanden naar het park
- Carlsbad (New Mexico)
- Carlsbad Caverns (New Mexico)
- El Paso (Texas)
- Big Bend NP (Texas)

55 mijl
42 mijl
109 mijl
285 mijl

-
-
-
-

88 km
67 km
176 km
458 km

-
-
-
-

1.10 uur
1.00 uur
2.20 uur
6.15 uur

           
PINE SPRINGS

© copyright hanz meulenbroeksHet Pine Springs Visitor Center ligt aan een korte zijweg van Highway 62/180. Aan het einde van die weg ligt Pine Springs Campground. Bij het Visitor Center begint de korte Pinery Trail, in de buurt van de camping beginnen ook diverse wandelingen.

 • The Pinery Trail
  Lengte: 2,4 kilometer (heen en terug)
  Dit eenvoudig begaanbare wandelpad, met een lengte van 1200 meter, is helemaal verhard. Aan het einde ervan liggen de overblijfselen van het oude Pinery Station, dat in 1858 en 1859 een stopplaats was voor de postkoets die de 2.800 mijl lange Butterfield Overland Mail Route reed. Op borden naast het pad wordt de vegetatie van de Chihuahuan Desert beschreven.

 • Devils Hall Trail
  Lengte: 6,8 kilometer (heen en terug)
  Vanaf de parkeerplaats klim je over een korte afstand omhoog, daarna wordt het smalle pad redelijk vlak. De gevarieerde vegetatie is typerend voor de Chihuahuan Desert. Op gegeven moment ga je omlaag, een droogstaande rivierbedding in. De bodem is bezaaid met grote en kleine rotsblokken, waardoor het lopen soms wat lastig kan zijn. De rivierbedding maakt een bocht naar rechts, de canyon waar je doorheen loopt wordt nu smaller. Je verlaat de rivierbedding door via de Hikers Staircase (aan je linkerzijde) omhoog te klimmen, dit is een korte natuurlijke trap in de rotsen. Via een smalle doorgang bereik je het einde van de trail: een open plek midden tussen de hoge rotswanden. Via dezelfde route ga je vervolgens terug naar de parkeerplaats.

© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 • Guadalupe Peak Trail
  Lengte: 13,5 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: ruim 900 meter
  Dit is een goed onderhouden, maar wel erg steile trail. Als je halverwege het pad bent lijkt het eindpunt al heel dichtbij te zijn, maar wat je dan ziet is nog niet de daadwerkelijke top. Het einddoel, de top van de 2.667 meter hoge Guadalupe Peak, wordt pas later zichtbaar. Aan het eind van de wandeling, op “The Top of Texas”, heb je op heldere dagen een magnifiek uitzicht over de omgeving. Informeer vooraf naar de weersverwachting, ga niet hiken als er sterke wind of onweersbuien worden voorspeld.

© Eric Praetzel

© Eric Praetzel

 • Bowl Trail
  Lengte: 14,6 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: bijna 800 meter
  Je loopt door een ruig canyongebied met prachtige bossen. De route kan op verschillende manieren gelopen worden, de NPS raadt aan om te beginnen op de Tejas Trail, en vervolgens te kiezen voor de Bowl Trail, de Hunter Peak Side Trip, de Bear Canyon Trail en als laatste de Frijole Trail.

© Eric Praetzel

© Eric Praetzel

 • El Capitan / Salt Basin Overlook Trail
  Lengte: 18 kilometer (heen en terug, deels loop)
  Je loopt door de Chihuahuan Desert naar de voet van de markante rots El Capitan, aan het zuidelijke uiteinde van de Guadalupe Mountain Range. Vanaf de Salt Basin Overlook Trail kan je een afslag nemen naar Williams Ranch, dit is een 7,6 kilometer (enkele afstand) lang wandelpad. Omdat er veel minder hoogteverschil is, is deze wandeling minder zwaar dan de Guadalupe Peak Trail of de Bowl Trail. Onderweg heb je regelmatig erg mooie uitzichten; vooral het uitkijkpunt Salt Basin Overlook is erg indrukwekkend.

 • Frijole / Foothills Trails
  Dit zijn diverse wandelpaden die het Pine Ridge gebied verbinden met het gebied rondom de Frijole Ranch.

© Eric Praetzel

© Eric Praetzel

© Eric Praetzel

McKITTRICK CANYON

De McKittrick Road is een zijweg van Highway 62/180, die 7 mijl ten noordoosten van het Pine Springs Visitor Center begint. Het hek dat aan het begin van de weg staat gaat ’s morgens om 08.00 uur open. ’s Avonds wordt de weg afgesloten om 16.30 uur (van november tot eind april) of om 18.00 uur (van eind april tot en met oktober). Enkele mijlen voorbij het hek eindigt de weg bij het McKittrick Canyon Contact Station, waar je informatie over de omgeving kan krijgen. Het Station is niet altijd bemand. Er zijn toiletten aanwezig.
De diepe kloof McKittrick Canyon wordt door veel bezoekers beschouwd als een van de mooiste plekken in het park. Omgeven door 600 meter hoge kalksteenwanden bevind je je hier in een gebied waar verschillende ecosystemen elkaar ontmoeten. Het laag gelegen gedeelte valt nog onder het woestijnklimaat en je treft daar dan ook de typische woestijnvegetatie aan, waaronder allerlei soorten cactussen. Het hogere deel van de canyon ligt in een gebied waar het vochtiger en koeler is; er groeien hier veel bomen en prachtige wilde bloemen. Vooral in de herfst trekt de canyon veel bezoekers; de bladeren hebben dan de meest schitterende kleuren.
Bij het McKittrick Canyon Contact Station beginnen drie wandelpaden:

 • McKittrick Canyon Nature Trail
  Lengte: 1450 meter (loop)
  Tijdens de wandeling moet je enkele steile gedeeltes overwinnen, verder is het pad eenvoudig begaanbaar. Onderweg kom je diverse borden tegen waarop uitleg wordt gegeven over de omgeving, bijvoorbeeld over ratelslangen en over cactussen. Het is een zeer geschikte trail om een eerste indruk te krijgen van het gevarieerde planten- en dierenleven in deze omgeving.

 • McKittrick Canyon Trail
  Lengte: 11 kilometer (heen en terug)
  Tijdens het eerste deel van de wandeling steek je diverse malen het vaak droog staande beekje McKittrick Creek over. In het begin is de begroeiïng typerend voor de Chihuahuan Desert, met allerlei soorten cactussen. Terwijl je omhoog klimt verandert de omgeving, er komen steeds meer bomen waaronder de vrij zeldzame Texas Madrone met z’n roodkleurige schors en z’n altijd groene bladeren. Na bijna 4 kilometer bereik je Pratt Lodge, een historische cabin die gedurende een deel van het jaar nog steeds door één persoon bewoond wordt. Er is hier drinkwater verkrijgbaar. Even verder kom je bij een aantal mooie poelen, en een kleine kalksteengrot met druipsteenformaties. Hunter Line Shack is een tweede historische cabin, gelegen aan een kort zijpad. Na 5,5 kilometer bereik je de camping McKittrick Ridge, voor veel wandelaars het eindpunt van de trail. Vandaar ga je via hetzelfde pad terug naar het beginpunt. Backcountry hikers kunnen wel verder lopen, maar het pad wordt voorbij McKittrick Ridge wel erg steil.

© Eric Praetzel

© Eric Praetzel

 • Permian Reef Trail
  Lengte: 13,5 kilometer (heen en terug)
  Hoogteverschil: 600 meter
  Deze zware wandeling is vooral interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in geologie. Onderweg zijn diverse plaatsen gemarkeerd, de geologische achtergronden staan beschreven in een boekje dat verkrijgbaar is bij het Visitor Center. Tijdens de klim omhoog heb je regelmatig een geweldig goed uitzicht over McKittrick Canyon. Je gaat via hetzelfde pad terug naar het beginpunt.
FRIJOLE RANCH HISTORY MUSEUM

Als je vanuit het Pine Springs Visitor Center via Highway 62/180 in oostelijke richting rijdt, dan bereik je na een paar minuten de korte zijweg naar het Frijole Ranch History Museum.
In de Guadalupe Mountains komen op diverse plaatsen waterbronnen voor; vijf van de grootste liggen in het gebied rondom Frijole Ranch. Vanwege de aanwezigheid van water heeft deze omgeving altijd al een sterke aantrekkingskracht op mensen gehad; er zijn talrijke aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat hier lang geleden al Indianen leefden. De blanke familie Walcott woonde hier omstreeks het jaar 1860; in 1876 bouwden de twee vrijgezelle broers Rader als eersten een permanente woning. Ze beheerden daar een kleine veeranch. Latere bewoners breidden de woning flink uit. In 1966 werd de ranch verkocht aan de National Park Service; vervolgens is het een dienstwoning en een rangerstation geweest. In 1992 is Frijole Ranch geheel gerestaureerd; het is nu een museum waar je informatie kan vinden over de culturele historie. Er wordt aandacht besteed aan de prehistorische Indianen, de Mescalero Apaches, de Spaanse veroveraars, en de ranchers uit de 19e en 20e eeuw. De ranch wordt vermeld in het National Register of Historic Sites.

 • Smith Spring Trail
  Lengte: 3,7 kilometer (loop)
  In het noordwesten van het park valt meer regen dan in de overige delen. Het regenwater zakt door de kalksteenlagen naar beneden, en komt vervolgens weer aan de oppervlakte in het oosten van het park, o.a. bij Smith Spring en Manzanita Spring. Smith Spring is een schaduwrijke oase, waar veel vogels, herten en elanden voorkomen. Je treft hier ook een kleine waterval aan. Manzanita Spring is een grote waterpoel in een desolaat woestijnlandschap. De Smith Spring Trail wordt als een gemiddeld zware wandeling beschouwd.

DOG CANYON

In het uiterste noorden van het park ligt Dog Canyon; dit gebied is bereikbaar via New Mexico State Route 137 (een rit van ongeveer 2 uur vanuit de plaats Carlsbad). Als je van rust houdt, is deze verafgelegen plek ideaal. Je vindt hier een Ranger Station, een camping en een paardencorral.

 • Indian Meadows Nature Loop
  Lengte: 1 kilometer (loop)
  Dit is een vrij vlakke, eenvoudige wandeling in een weidegebied. In een gratis folder wordt de flora en fauna beschreven.

 • Marcus Overlook Trail
  © Eric PraetzelLengte: 7,2 kilometer (heen en terug)
  Volg de Bush Mountain Trail tot aan Manzanita Ridge. Stop op het punt waar het pad plotseling steil omlaag loopt; je hebt vanaf daar een prachtig zicht over West Dog Canyon. Je loopt via dezelfde route weer terug naar het beginpunt.

 • Lost Peak Trail
  Lengte: 10,3 kilometer (heen en terug)
  Volg de Tejas Trail door een open weidegebied naar de boomrijke bodem van de canyon. Daarna begin je aan de zware klim naar de 460 meter hoger gelegen Lost Peak. Op de top wordt het wandelpad weer vlak, en bereik je al gauw de splitsing met de McKittrick Ridge Trail. Je kan via hetzelfde pad weer teruglopen naar het beginpunt.

ACTIVITEITEN

Hiking
In het park is in totaal 80 mijl aan wandelpaden aangelegd. De voornaamste wandelingen die binnen een dag gemaakt kunnen worden staan hierboven beschreven. De langere trails worden gebruikt door ervaren backpackers; © Eric Praetzelzij moeten vooraf een gratis Backcountry Use Permit halen bij het Visitor Center. Overnachten is mogelijk op een van de 10 backcountry campgrounds.

Paardrijden
Paardrijden is toegestaan op 60% van de wandelpaden. Er zijn paardencorrals aanwezig in Dog Canyon en nabij Frijole Ranch; het is niet toegestaan met paarden te overnachten in de backcountry. Ruiters moeten wel een Backcountry Use Permit hebben. Het is niet mogelijk paarden te huren in het park of in de nabije omgeving ervan.

Fourwheel Road Driving
In het uiterste zuiden van het park loopt de 7,3 mijl lange onverharde Williams Ranch Road, vanwaar je een prachtig zicht hebt op het westelijke gedeelte van de bergen. De weg is alleen begaanbaar voor vierwielaangedreven auto’s, en loopt door een dor en droog woestijnlandschap. Aan het einde ligt de historische, goed bewaard gebleven Williams Ranch. De weg begint aan Highway 62/180, ruim 8 mijl ten zuiden van het Pine Springs Visitor Center. De weg wordt op twee plaatsen door een hek afgesloten (direct bij het begin, en bij de parkgrens); als je van de weg gebruikt wilt maken moet je vooraf een sleutel halen bij het Visitor Center. De Williams Ranch Road mag alleen overdag gebruikt worden.

WEERSOMSTANDIGHEDEN

In de Guadalupe Mountains heb je te maken met de monsoon, daarmee wordt de heftige, seizoensgebonden regenval aangeduid die plaatsvindt in de maanden juli, augustus en september. De buien zijn meestal zeer plaatselijk, gaan vaak gepaard met onweer, en vinden vooral in de avonduren plaats. In het park waait het vaak erg hard, vooral in de winter en de lente. Tijdens de winter is het vrij koud, de temperatuur ligt meestal tussen het vriespunt en 10° Celcius. Het is ook erg droog; incidenteel kan er zich een sneeuwstorm voordoen. De zomers zijn erg warm, het is er gemiddeld ruim boven de 30° Celcius. In de laag gelegen woestijngebieden loopt de temperatuur vaak op richting de 40° Celcius. Tijdens de herfst zijn de weersomstandigheden over het algemeen heel prettig. Houd altijd rekening met snelle weersveranderingen, zeker in de hoger gelegen gedeeltes van het park.

 

ACCOMmODATIE

© Eric PraetzelEr zijn twee campings en tien backcountry campings in het park aanwezig.
Pine Springs Campground heeft 20 tentplaatsen en 19 plaatsen voor campers. Er is water verkrijgbaar, en er zijn toiletten aanwezig. Er is ook een openbare telefoon op de camping. De camping ligt op een hoogte van 1.780 meter.
Dog Canyon Campground heeft plaats voor 9 tenten en 4 campers. Ook hier is water verkrijgbaar, en zijn toiletten aanwezig. Deze camping bevindt zich op een hoogte van 1.930 meter.
Je kan geen campingplaatsen reserven. Als je van een van beide campings gebruik wilt maken, kan je er zonder je vooraf te melden heen rijden en een plaats uitzoeken. Nabij de toiletten kan je jezelf registreren en betalen.
Er zijn geen hotels in het park aanwezig. De dichtstbijzijnde hotels bevinden zich in de staat New Mexico, in de plaats Carlsbad, op 55 mijl afstand van het park.

VOORZIENINGEN

Pine Springs Visitor Center
Dagelijks geopend van 08.00 tot 16.30 uur, behalve op 25 december. In het Visitor Center is een uitgebreide expositie over het planten- en dierenleven en de geologie te bezichtigen. Er zijn toiletten aanwezig, en er is een boekwinkel.

McKittrick Canyon Contact Station
Het Contact Station is het hele jaar door geopend, maar er is niet altijd een Ranger aanwezig. Buiten staan enkele informatieborden. Er zijn toiletten aanwezig.

Dog Canyon Ranger Station
Dit is een klein Ranger Station waar Backcountry Permits kunnen worden opgehaald. Het Ranger Station wordt niet continu bemand. Er zijn toiletten aanwezig.

Frijole Ranch History Museum
Het museum is het hele jaar geopend, maar wordt niet continu bemand. De parkeerplaats is klein, voertuigen die langer zijn dan 6,40 meter mogen hier niet parkeren.

Overige voorzieningen
In het park zijn geen verdere voorzieningen zoals restaurants, winkels of tankstations aanwezig. Houd er rekening mee dat het dichtstbijzijnde tankstation (zowel in noordelijke als in zuidelijke richting) 35 mijl verwijderd is van het Pine Springs Visitor Center.

LINKS
National Park Service
The American SouthWest
Foto's Terragalleria
 

Links Contact Disclaimer