Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Arches National Park

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
     
KORTE OMSCHRIJVING
 

©  Hanz MeulenbroeksGrootte : 310 vierkante kilometer
Hoogte : gemiddeld 1203 tot 1718 meter
Nationaal Park sinds : 12 november 1971
Aantal bezoekers in 2013 : 1.082.866

Nergens ter wereld komen zoveel natuurlijke rotsbogen voor, als binnen de grenzen van Arches National Park. Naast de vele bogen komen in het park ook allerlei andere grillig gevormde rotsformaties voor. Een groot deel van het park is eenvoudig bereikbaar via een 18 mijl lange weg en diverse wandelpaden, maar er zijn ook gebieden die je pas kan bezichtigen na het maken van een lange trektocht. In de zomermaanden lopen de temperaturen vaak zo hoog op dat zelfs een korte wandeling al behoorlijk inspannend is. Je kan dit park dan ook het beste in de lente of in de herfst bezoeken.

300 miljoen jaar geleden bevond zich in dit gebied een zee; het water droogde op en er bleef een dikke laag zout over. Dit zout werd later bedekt door diverse lagen zand die hier door de wind naartoe werden gebracht. De onderste lagen zand versteenden; we kennen de op deze manier gevormde rotslaag nu onder de naam Entrada Sandstone. De zoutlagen konden het gewicht niet langer aan, en werden van onder de rotslaag vandaan geperst. Door de krachten die hiermee gepaard gingen, ontstonden lange parallel aan elkaar gelegen barsten in het Entrada Sandstone. Allerlei eroderende krachten kregen nu vrij spel: water, ijs, wind, kou en hitte slepen de barsten steeds verder uit; hier en daar ontstonden uithollingen in de steeds dunner wordende richels van het Entrada Sandstone. Die uithollingen werden steeds verder uitgeslepen, waardoor op veel plaatsen openingen ontstonden. Op deze manier hebben zich in dit gebied meer dan 2000 bogen gevormd. Een opening wordt als boog gezien als de overspanning minstens 90 centimeter (3 feet) breed is; de hoogte is niet van belang. De grootste boog in het park, Landscape Arch, heeft een overspanning van 93 meter.

 
afstanden

Arches ligt in het zuidoosten van de staat Utah. Arches National Park heeft maar één ingang, in het zuiden van het park. Deze ingang ligt aan de UT-191, op 5 mijl ten noorden van de toeristische plaats Moab. In het park kan je via een 18 mijl lange weg naar het noorden rijden, er zijn ook twee korte zijwegen. Aan de oostzijde van het park liggen ook nog enkele onverharde wegen.

 
Afstanden naar het park
- Moab
- Salt Lake City
- Denver
- Durango
- Monticello
- Kayenta
- Page
- Bryce Canyon (snelste route)
- Torrey
5 mijl
234 mijl
354 mijl
165 mijl
59 mijl
173 mijl
278 mijl
232 mijl
151 mijl

-
-
-
-
-
-
-
-
-

008 km
375 km
567 km
264 km
095 km
277 km
445 km
372 km
242 km
- 0.08 uur
- 3.30 uur
- 5.15 uur
- 2.40 uur
- 1.00 uur
- 2.50 uur
- 4.15 uur
- 4.10 uur
- 2.30 uur
TOEGANGSPRIJS

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
         
BEZIENSWAARDIGHEDEN

Direct bij de ingang ligt het Visitor Center, daar begint ook de 18 mijl lange parkweg. Ongeveer 1 mijl voorbij het Visitor Center kom je bij het eerste uitkijkpunt, vanwaar je een erg mooi uitzicht hebt op het stadje Moab en op Moab Canyon. Nog eens 1 mijl verder ligt de parkeerplaats waar de eerste trail begint:

©  copyright www.ontdek-amerika.nlPark Avenue Trail
Beginpunt: Park Avenue Viewpoint
Eindpunt: Courthouse Towers Viewpoint
Afstand (enkel): 1600 meter
Hoogteverschil: 98 meter (dalend van Park Avenue tot Courthouse Towers)
Duur: 45 minuten (enkel)
Deze gemiddeld zware trail loopt door een 1500 meter lange canyon met hoog oprijzende steile rotswanden van rood zandsteen. De imposante rotsen aan het einde van deze wandeling heten de Courthouse Towers. De trail heeft haar naam te danken aan Park Avenue in New York City, de torens en spitsen die op de rotswanden staan doen denken aan de wolkenkrabbers in die stad.

Kort voorbij Park Avenue Viewpoint begint aan de rechterkant van de weg een kort zandpad, dat naar het La Sal Mountains Viewpoint voert. De toppen van dit gebergte zijn meestal met sneeuw bedekt. Nog eens 1 mijl verder ligt aan de linkerkant van de weg een parkeerplaats bij het Courthouse Towers Viewpoint. Dit is ook het eindpunt van de eerder genoemde Park Avenue Trail. De rotsformaties die in dit gebied liggen dragen namen zoals The Organ, Three Gossips, Sheep Rock en Tower of Babel. Je kan hier ook Baby Arch zien, een stenen boog die nog in het beginstadium van zijn ontwikkeling verkeert. Voorbij Courthouse Towers Viewpoint zie je het riviertje Courthouse Wash. Je kan direct voorbij het riviertje stoppen, en even teruglopen via de brug. Met een verrekijker kan je hier op zo'n 1 mijl afstand Ring Arch zien, een mooie boog die door watererosie is gevormd. 2,5 mijl voorbij Courthouse Towers Viewpoint ligt aan de rechterkant van de weg het Petrified Dunes Viewpoint. Je ziet hier een uitgestrekt heuvelachtig gebied dat bestaat uit Navajo-zandsteen. Nog eens 3 mijl verder ligt het begin van een korte trail:

Balanced Rock Trail
Op een voetstuk van zacht zandsteen balanceert een enorm rotsblok met een gewicht van 3 miljoen kilogram! dat uit een hardere zandsteensoort bestaat. De totale hoogte bedraagt 39 meter. Deze aparte rotsformatie is goed vanaf de weg te zien, maar je kan er ook omheen lopen. De wandeling is ongeveer 500 meter lang.

 

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

 

Net voorbij Balanced Rock ligt de eerste van de twee zijwegen, de ruim 2 mijl lange weg die eindigt bij de Windows Section. Ongeveer halverwege zie je aan de linkerkant de grillig gevormde rotsformaties die de Garden of Eden worden genoemd. Vanaf een grote parkeerplaats aan het einde van de zijweg kan je de volgende wandelingen maken:

copyright © hanz meulenbroeksDouble Arch Trail
Afstand (totaal): 800 meter
Hoogteverschil: weinig
Duur: 20 minuten
Double Arch bestaat uit twee aan elkaar vastzittende bogen. De grootste is 44 meter breed en 34 meter hoog, de kleinste is 26 meter breed en 19 meter hoog. Dit is op een na de grootste rotsopening van het park.

Windows Trail
Afstand (totaal): 1600 meter
Duur: 45 minuten
Deze trail gaat langs drie grote bogen, die North Window, South Window en Turret Arch heten. De meeste bogen zijn breder dan dat ze hoog zijn, maar bij Turret Arch is dat andersom. Deze boog is 19,5 meter hoog en 12 meter breed. North Window is 15,5 meter hoog en 28 meter breed. En South Window is 20 meter hoog en 32 meter breed. Het gaat hier om een loop trail, je gaat eerst, licht stijgend, via een gravelpad omhoog, en vervolgens ga je via de achterzijde van de twee Windows weer naar de parkeerplaats terug.
 

Via de hoofdweg rijd je verder naar het noorden. Eerst passeer je Panorama Point, vanwaar je de langgerekte Salt Valley kunt zien. Vroeger is hier een dikke zoutlaag door regen- en grondwater opgelost, met als gevolg dat het fundament van de bovenliggende rotsformaties verdween. Je ziet in deze vallei dan ook veel omgevallen rotspartijen.

Na 2,5 mijl, gemeten vanaf de afslag naar de Windows Section, bereik je de tweede zijweg. Deze weg is ongeveer 2 mijl lang. Halverwege ligt Wolfe Ranch. Hier woonde van 1888 tot 1910 de invalide Burgeroorlog-veteraan John Wesley Wolfe met zijn familie. Je kan hier o.a. nog een blokhut zien die Wolfe in 1906 samen met zijn zoon bouwde. Bij Wolfe Ranch begint de:

Delicate Arch Trail
Afstand (totaal): 4,8 kilometer
Hoogteverschil: 146 meter
Duur: 2,5 uur
Delicate Arch, bijna 14 meter hoog en ruim 10 meter breed, is de bekendste boog in het park. De wandeling naar deze boog is erg zwaar omdat er onderweg geen schaduw is, en omdat je moet rekenen op flink wat hoogteverschil. Neem minstens 1 liter water per persoon mee! In het begin ga je via een houten hangbrug het riviertje Salt Wash over, de trail is hier goed aangegeven. Daarna kom je in meer rotsachtig gebied, en wordt de trail aangeduid met kleine stapeltjes stenen. Je moet flink omhoog, en loopt aan het einde over een bijna 200 meter lange smalle richel. Pas aan het einde daarvan krijg je Delicate Arch te zien, samen met een van de mooiste uitzichten van het hele park. Op de terugweg kan je vlak voor de hangbrug rechtsaf gaan, je komt dan via een zandpad bij een aantal rotstekeningen van Ute-Indianen. (Tijdens het hoogseizoen kan het moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden!)

Als je de Delicate Arch Trail te zwaar vindt, maar de beroemde boog toch wilt zien, dan moet je de zijweg voorbij Wolfe Ranch tot het einde volgen. Daar kan je dan een korte wandeling maken naar het Delicate Arch Viewpoint. Je ziet de boog dan op vrij grote afstand staan. De korte wandeling is bij hoge temperaturen overigens ook nog vrij pittig.

Terug op de hoofdweg ga je weer verder naar het noorden. Twee belangrijke viewpoints zijn de Salt Valley Overlook en het Fiery Furnace Viewpoint.

Wandeling in het Fiery Furnace gebied
copyright © hanz meulenbroeksFiery Furnace kan het best worden omschreven als een doolhof dat is opgebouwd uit zandstenen rotswanden. Er zijn geen gemarkeerde trails, en onervaren hikers kunnen hier makkelijk verdwalen. Anders dan de naam doet vermoeden, is het naar verhouding vrij koel in dit gebied. Je kan Fiery Furnace tijdens de maanden april tot en met september bezoeken, met of zonder Ranger. Een Rangertour kost $ 16,- voor volwassenen en $ 8,- voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 4 jaar worden bij deze tour niet toegelaten (info 2016). De tours zijn vaak lang van te voren uitverkocht, het is dan ook noodzakelijk om tijdig online te reserveren. Dat is mogelijk vanaf zes maanden voor de gewenste datum. Je moet minimaal 4 dagen vooraf reserveren. De door een Ranger begeleide wandeling duurt ongeveer 3 uur, en onderweg krijg je veel informatie over het gebied. Op sommige plekken moet je door nauwe doorgangen lopen, over smalle kloven heenstappen en dergelijke. Enkele passage zijn wat lastig, maar voor de meeste mensen niet onoverkomelijk. Het tempo van de wandeling ligt erg laag. Als je Fiery Furnace zonder Ranger wilt bezoeken moet je vooraf een permit kopen bij het Visitor Center. Je bent verplicht om daar eerst een instructievideo te bekijken. Permits kosten $ 6,- voor volwassenen en $ 3,- voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. De permits zijn beschikbaar vanaf 7 dagen voor de gewenste datum, ze zijn geldig van zonsopgang tot zonsondergang.

Klik hier voor onze fotoreportage van Fiery Furnace.

copyright © hanz meulenbroeksTwee mijl voorbij Fiery Furnace liggen aan de rechterkant van de weg twee bogen:

Sand Dune Arch Trail
Afstand (totaal): 500 meter
Duur: 20 minuten
Dit is een kleine boog die omsloten wordt door hogere rotsen, en die daardoor gedurende een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Er ligt hier veel los zand, en vooral kinderen vinden dit vaak een erg leuke trail.

Broken Arch Trail
Afstand zonder de loop (totaal): 2 kilometer
Afstand inclusief de loop (totaal): 3,2 kilometer
Hoogteverschil : weinig
Vanaf Sand Dune Arch kan je verder lopen naar deze boog, die van een afstand bezien gebroken lijkt te zijn. Maar als je dichterbij komt, zie je dat er weliswaar een grote inkeping in de boog zit, maar dat hij niet gebroken is. Je kan vanaf de boog direct weer teruglopen naar de parkeerplaats, je kan ook kiezen voor een loop rondom de boog.

Minder dan 1 mijl verder kan je opnieuw parkeren voor weer een korte trail:

Skyline Arch Trail
Afstand (totaal): 600 meter
Hoogteverschil: weinig
copyright © hanz meulenbroeksDuur: 15 minuten
In 1940 viel een groot rotsblok uit het gat van Skyline Arch naar beneden, waardoor de grootte van dat gat bijna verdubbelde. Skyline Arch is bijna 14 meter hoog en ruim 21 meter breed.

Nog 1 mijl verder kom je bij het einde van de parkweg. Er gaat daar een zandpad naar een camping die Devils Garden Campground heet. Het einde van dat zandpad sluit aan op de eerder genoemde loop die rondom Broken Arch voert. Aan het grote parkeerterrein ligt de Devils Garden Trailhead, vanwaar een wandelpad begint dat in noordwestelijke richting gaat. Aan dit pad liggen zeven arches, de twee bekendsten zijn Landscape Arch en Double O Arch. Veel bezoekers lopen slechts een gedeelte van deze trail, en gaan via dezelfde route terug naar de trailhead. Maar je kan er ook kiezen voor de lange Devils Garden Primitive Loop Trail volledig te lopen.

Devils Garden Trail en Devils Garden Primitive Loop Trail
Afstand naar Landscape Arch (en terug): 2,6 kilometer
Afstand naar Double O Arch (en terug): 6,8 kilometer
Afstand volledge loop trail: 11,6 kilometer
Deze trail is erg populair, vooral tijdens het gedeelte tot aan Landscape Arch is het meestal erg druk. Je loopt via een vrij vlak gravelpad door een smalle canyon met links en rechts steile rotswanden. De eerste twee arches kunnen worden bezichtigd door na vijfhonderd meter via een zijpad rechtsaf te gaan. Dat pad splitst zich, de rechtertak gaat naar Tunnel Arch en de linkertak naar Pine Tree Arch. Je loopt daarna weer terug naar het hoofdpad.
Achthonderd meter verder kan je linksaf gaan. Je komt dan uit bij een van de grootste bogen ter wereld, Landscape Arch genaamd. Landscape Arch is ruim 88 meter breed en ruim 32 meter hoog. Het is een van de langste natuurlijke bruggen ter wereld.
Loop weer terug naar het hoofdpad. Het wandelpad wordt nu smaller en moeilijker begaanbaar. Na vierhonderd meter kom je opnieuw bij een zijpad, je gaat daar linksaf. Het pad splitst zich, aan de ene zijtak staat Partition Arch en aan de andere zijtak vind je Navajo Arch. Partition Arch is een bijna vierkante boog, de opening is ongeveer 9 meter hoog en ook ongeveer 9 meter breed. Aan de linkerzijde zit een tweede, veel kleinere opening in de rotswand. Door Partition Arch heen heb je een weids uitzicht over het Arches National Park. Navajo Arch is 12 meter breed en 4 meter hoog. Deze boog staat dicht bij een andere rotswand, je hebt daar dan ook geen uitzicht over het landschap.
Ga opnieuw terug naar het hoofdpad, en loop verder naar Double O Arch. Kort voor je die arch bereikt, loop je over een smalle rotsrichel (een fin), aan het einde daarvan klim je naar beneden en ga je linksaf naar de arch toe. Double O Arch bestaat uit twee bijna ronde openingen, de onderste "O" heeft een spanwijdte van ruim 6 meter en de bovenste "O" heeft een spanwijdte van ruim 21 meter. Het is mogelijk om door de onderste opening heen naar de andere zijde te gaan, als je daar omhoog klimt hebt je een schitterend zicht op zowel de arch als de daarachter liggende fins.
Veel toeristen gaan via dezelfde route terug naar de trailhead. Je kan echter ook kiezen voor de "Primitive Section" van de trail. Dit is qua moeilijkheidsgraad lastiger dan het gedeelte tot aan Double O Arch, je zal hier en daar wat moeten klimmen en je komt ook enkele smalle richels tegen. Dit deel van de trail is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.
Vierhonderd meter voorbij Double O Arch kan je kiezen voor een 400 meter lang zijpad (niet meegeteld in de totale afstand). Aan het eind van de pad heb je zicht op Dark Angel, een hoge zandstenen spire die bovenop de top van een lage heuvel staat. Loop ook nu weer terug naar het hoofdpad. Via de Primitive Trail daal je nu Fin Canyon in. Ruim zeshonderd meter na het begin van de Primitive Trail bereik je voor de laatste keer een zijpad, je gaat daar rechtsaf. Het zijpad is ongeveer driehonderd meter lang. Aan het einde ervan vind je Private Arch (11,5 meter breed en 5,5 meter hoog).
Ga weer terug naar het hoofdpad. Je komt nu geen arches meer tegen, maar toch is dit deel van de trail zeer de moeite waard omdat je hier midden tussen en over de fins heen loopt die zo typerend zijn voor het park. Tijdens het laatste gedeelte heb je prachtig zicht op de besneeuwde La Sal Mountains, met de rotsen van Arches National Park op de voorgrond. Gerekend vanaf het zijpad naar Private Arch bereik je na 2,4 kilometer het einde van de Primitive Trail (je bevindt je dan weer dicht bij Landscape Arch). Het is vanaf daar nog 1,6 kilometer lopen naar de parkeerplaats.

 

copyright © melanie meulenbroeks 

copyright © melanie meulenbroeks 

 

copyright © melanie meulenbroeks 

copyright © hanz meulenbroeks 

 

Behalve de hierboven beschreven parkweg, lopen er ook nog een aantal onverharde wegen door Arches National Park. Je kan hiervan gebruik maken als je een auto met vierwielaandrijving hebt. De best begaanbare onverharde weg begint tussen Sand Dune Arch en Skyline Arch. Deze weg loopt door Salt Valley, en is bijna 8 mijl lang. Je komt uit in het Klondike Bluffs gebied, waar ook nog enkele mooie bezienswaardigheden te vinden zijn. Er komen hier maar weinig toeristen. Aan het einde van de weg liggen, heel kort bij elkaar, twee zijwegen naar links. De tweede weg, 1,3 mijl lang, gaat naar het beginpunt van een trail:

Tower Arch Trail
Afstand (totaal): 5,5 kilometer
Duur: 2,5 uur
In het begin van de trail maak je een korte, steile klim via een rotsachtig pad. Het daarop volgende deel van de trail is vrij vlak, je loopt over een plateau met aan je rechterzijde - op enige afstand - een grillig gevormde rotswand bestaande uit donkerbruine rotspilaren met steeds bovenaan een rotspunt van een veel lichter gesteente. Aan het einde van het plateau zie je aan de linkerkant de bekende rotsformatie Marching Men. Je klimt via een steil en zanderig pad nog eens flink omhoog. Daarna volgt het laatste stuk van de trail, je loopt daar via de rotsbodem door een gebied met fins. De trail eindigt bij de 10 meter hoge en 28 meter brede Tower Arch. Direct naast de arch staat de rotstoren waaraan de arch die naam te danken heeft.

Er is nog een tweede mogelijkheid om Tower Arch te bekijken. Je neemt dan, vanaf de 8 mijl lange onverharde weg, niet de tweede zijweg, maar de eerste. Na 3 mijl kom je dan bij het eindpunt van de weg, vanwaar het nog 500 meter lopen is (enkel) naar Tower Arch. Vervolgens rijd je weer 1,5 mijl terug via dezelfde weg. Je kan daar rechtsaf gaan, en via een 9 mijl lange onverharde weg terugrijden naar de verharde parkweg. Je komt dan uit in de buurt van Balanced Rock. In verband met los zand en steile hellingen wordt het aangeraden dit pad alleen van noord naar zuid te berijden. De weg is alleen geschikt voor auto's met vierwielaandrijving.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 

Tower Arch
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Tijdens de zomermaanden is het vaak erg warm in Arches NP, de temperatuur loopt regelmatig op tot (ruim) boven 35° Celcius. ’s Avonds is er veel kans op thunderstorms. Tijdens de winter is het juist erg koud, meestal vriest het matig tot streng (tot -15° Celcius). Zware sneeuwval is erg ongebruikelijk, maar het kan wel lichtjes sneeuwen. Zelfs een klein beetje sneeuw maakt de wegen en de wandelpaden al onbegaanbaar.

De meest aangename temperaturen komen voor in de lente en in de herfst. April, mei, september en oktober zijn dan ook de maanden waarin het park het drukst bezocht wordt. De temperatuurverschillen kunnen wel groot zijn, soms kan het licht vriezen maar de temperatuur kan ook zo’n 25° Celcius bereiken.
 
ACCOMmODATIE

Campings
Er bevindt zich 1 camping binnen de parkgrenzen, Devils Garden Campground. De camping ligt aan het einde van de parkweg, 18 mijl voorbij de ingang, en heeft ongeveer 50 plaatsen. Er zijn tafels, grills en flush toilets aanwezig. Er is ook water beschikbaar, maar er zijn geen douches. Het is noodzakelijk om vooraf te reserveren. In de wintermaanden is het ook mogelijk om gebruik te maken van het first come, first served principe. In de omgeving van Moab bevinden zich nog veel andere campings. Klik hier voor meer informatie.

Hotels
In Arches National Park zijn geen hotels aanwezig. In Moab is volop hotelaccommodatie.

 

VOORZIENINGEN

Visitor Center
Het Visitor Center ligt net voorbij de ingang, en is het gehele jaar geopend (behalve op 25 december). Gedurende de wintermaanden is het Visitor Center geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de overige seizoenen worden de openingstijden verlengd.
Elk half uur wordt er een kort oriënterend programma over het park getoond. Verder is er een museum, een tentoonstelling, en zijn er boeken en kaarten te koop.

copyright © melanie meulenbroeksWinkels
Er zijn geen winkels in Arches.

Restaurant
Er zijn geen restaurants in Arches.

Toiletten
- bij het Visitor Center
- bij Balanced Rock (pit toilet)
- bij Wolfe Ranch (pit toilet)
- bij de parkeerplaats van Delicate Arch Viewpoint (pit toilet)
- bij Fiery Furnace Viewpoint (pit toilet)
- bij de parkeerplaats van Devils Garden

Drinkwater
- bij het Visitor Center
- bij de parkeerplaats van Devils Garden (lente, zomer en het begin van de herfst)

Picknick-tafels
- bij het Visitor Center
- bij Balanced Rock
- bij de parkeerplaats van Devils Garden

 
LINKS
Nieuwsberichten
National Park Service

The American South West
Terragalleria
Wandelingen-Usa.nl
 

Links Contact Disclaimer