Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Virgin Islands National Park

http://www.SailSafaris.net

Pdf Google Maps Algemene Informatie
   
THE VIRGIN ISLANDS
 
 

De Virgin Islands liggen in de Atlantische Oceaan, ongeveer 65 kilometer ten oosten van Puerto Rico. De afstand naar het vasteland van de USA, naar Miami, bedraagt ongeveer 1.600 kilometer. De eilandengroep bestaat uit een Amerikaans deel en een Brits deel.

http://stjohntour.com/De vroegste inwoners van de Virgin Islands waren de leden van de Ciboney-, Arawak- en Carib-indianen. In 1493 was Christopher Columbus de eerste Europeaan die de eilanden bezocht; dit bezoek leidde tot een kolonisatie door diverse Europese landen, die honderden jaren zou duren. Vooral Engeland, Nederland, Frankrijk en Denemarken waren hierbij betrokken. De lokale bevolking werd tot slavernij gebracht en tewerkgesteld, met name in de door de Europeanen gestichte suikerplantages. De slaven leefden onder bijzonder slechte omstandigheden, het sterftecijfer was zodanig hoog dat de Europeanen ook Afrikaanse slaven naar de eilanden brachten om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. De huidige bevolking bestaat voor een belangrijk deel uit nakomelingen van deze Afrikaanse slaven.

Tot 1917 stond een deel van de Virgin Islands onder Deens bestuur. Tijdens de eerste Wereldoorlog vreesde Amerika dat Denemarken door Duitsland zou worden veroverd, en dat Duitsland daardoor ook het Deense deel van de Virgin Islands over zou nemen. De eilanden werden daarom in 1917 van Denemarken aangekocht. De bewoners van deze eilanden mogen zich sinds 1927 Amerikaans staatsburger noemen; zij hebben wel een eigen bestuur.

De drie belangrijkste eilanden van United States Virgin Islands zijn Saint Croix, Saint Thomas en Saint John. Daarnaast zijn er nog tientallen kleine eilanden. Er zijn ruim 100.000 inwoners; de meesten van hen wonen op Saint Croix en Saint Thomas. Op het kleinste eiland, Saint John, wonen ongeveer 5.000 mensen.
 
HET PARK

Grootte : 59 km²
Nationaal park sinds : 2 augustus 1956
Aantal bezoekers in 2012 : 483.341

http://www.SailSafaris.netVirgin Islands National Park is gevestigd op het eiland Saint John, het beslaat meer dan 60% van de grondoppervlakte van dit eiland. Het grootste deel van het park is gratis toegankelijk, alleen voor de toegang tot Trunk Bay wordt toegangsgeld gevraagd. De kosten bedragen $ 4,- voor volwassenen (vanaf 16 jaar), een familiekaart kost $ 15,- (info 2013).

Het park bestaat uit parelwitte stranden, omgeven door weelderig begroeide, steile heuvels. Er komen meer dan 800 verschillende bomen en planten voor, waaronder zeldzame wilde orchideeën en de Bay Rum Tree, een inheemse palmboom. Meer dan een derde deel van het park ligt in het turquoiseblauwe water direct aan de kustlijn; in het water bevinden zich veel prachtige koraalriffen, het ideale leefgebied voor veel tropische vissen en planten. Behalve de tropische natuur biedt het park ook veel op cultureel gebied: er is ruimschoots aandacht voor de geschiedenis van de eilanden. 

In januari 2001 heeft een gebied van ruim 50 km², dat zich uitstrekt tot 3 mijl buiten de kust van Saint John, een beschermde status gekregen. Virgin Islands Coral Reef National Monument omvat een zeer divers en complex gebied met koraalriffen, een met mangrove begroeide kustlijn en zeegrasbedden.

In Cruz Bay is, op loopafstand van de haven, een Visitor Center gevestigd waar bezoekers informatie kunnen krijgen over zowel het Nationale Park als het Nationale Monument. Het Visitor Center is dagelijks geopend, behalve op kerstdag.

http://stjohntour.com/Langs de noordkust van het eiland loop de North Shore Road (route 20). Via deze weg bereik je achtereenvolgens de stranden Hawksnest Bay, Trunk Bay en Cinnamon Bay.
In Hawksnest zijn picknicktafels, grills en sanitaire voorzieningen aanwezig.
In Trunk Bay vind je een van de mooiste stranden in het Caribbisch gebied. Er zijn hier diverse bezoekersfaciliteiten aanwezig, waaronder een snackbar en een souvenirshop. Je kan in Trunk Bay snorkelbenodigdheden huren. Uniek is de snorkeling trail, een 200 meter lange route onder water. Bordjes geven informatie over de verschillende koralen die je tijdens deze trail kan zien.
In Cinnamon Bay is een watersportcentrum waar je niet alleen snorkelbenodigdheden kan huren, maar ook surfplanken, kayaks ed. Er worden hier zeiltochten, snorkellessen en scuba diving lessen georganiseerd. In een voormalig pakhuis is een archeologische tentoonstelling gevestigd, je kan daar zien welke voorwerpen in deze omgeving zijn opgegraven. Als je deze tentoonstelling wilt bezoeken moet je vooraf even informeren naar de openingstijden, die zijn namelijk variabel. In het park liggen twee campings, daarvan is er een in Cinammon Bay gesitueerd. Je kan overnachten in een cabin, in een ingerichte tent of een zelf meegebrachte tent; het is mogelijk om vooraf te reserveren. Bij de camping horen een restaurant en een winkel.
De weg eindigt in de buurt van Annaberg, waar ooit een van de grootste suikerplantages van Saint John was gevestigd. Je kan hier de overblijfselen van de oude gebouwen bekijken of een culturele demonstratie bijwonen. In de buurt van Annaberg ligt de tweede camping van het park, deze camping is privé bezit.

Ongeveer parallel aan de North Shore Road, verder landinwaarts, loopt de Centerline Road (Route 10). Ook hier vind je de overblijfselen van een oude suikerplantage, Catherineburg. Het is toeristisch gezien minder ontwikkeld dan Annaberg. De beide wegen zijn middels een zijweg aan elkaar verbonden, je kan dus via de ene weg naar het oosten rijden en via de andere weg weer teruggaan naar Cruz Bay.

 
http://stjohntour.com/
 
In het park zijn 22 verschillende wandelroutes uitgezet. De kortste trails zijn slechts enkele honderden meters lang, de langste trails zijn ongeveer 4 kilometer lang. Ondanks dat het park maar klein is, hebben de trails elk een heel eigen karakter. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige strandwandeling, voor een van de zwaardere hikes in de steile heuvels, of voor een wandeling tussen de overblijfselen van de oude suikerplantages. De trails op het zuidelijke deel van het eiland zijn bereikbaar via onverharde wegen. Verschillende wandelpaden zijn onderling met elkaar verbonden, zodat je zelf desgewenst een langere route kan samenstellen.
 
http://stjohntour.com/ http://stjohntour.com/
 
BEREIKBAARHEID
Het eiland Saint Thomas is per vliegtuig bereikbaar vanuit diverse steden in de USA. Vervolgens kan je met een ferry naar de haven Cruz Bay op Saint John varen, je kan vertrekken vanuit de hoofdstad Charlotte Amelie (enkele reistijd 45 minuten) of vanuit de plaats Red Hook (enkele reistijd 20 minuten). Vanuit beide havens vertrekken de ferry’s ongeveer 1x per uur, van de vroege ochtend tot de late avond. Het nationale park op Saint John kent geen officiële toegangen. De wegen op het eiland lopen op diverse plekken door het park heen. Vanuit Cruz Bay vertrekken safaribussen, die tijdens een twee of drie uur durende rit langs de mooiste plekken in het park rijden. Je kan ook zelf een auto huren en het park bezoeken. Op de Virgin Islands wordt aan de linkerzijde van de weg gereden. Toch zit het stuur niet aan de rechterzijde van de auto, zoals in andere landen waar links wordt gereden gebruikelijk is, maar aan de linkerzijde.
 
http://stjohntour.com/ http://www.SailSafaris.net
weeromstandigheden

Zelfs in de winter komt de temperatuur op de eilanden niet vaak onder de 20˚ Celcius, in april kunnen alweer temperaturen van richting de 30˚ voorkomen. Tijdens de zomer is het niet veel warmer, meestal ligt de temperatuur dan tussen 30˚ en 35˚ Celcius. Het regent vaak, je hebt elke dag wel kans op een korte regenbui. De meeste regen valt van juli tot januari, tijdens de lente en de vroege zomer is het meestal wat droger.

accommodatie

Er zijn twee campings in het park, de door de NPS beheerde camping bijn Cinnamon Bay en een privé camping in Maho Bay, dicht bij Annaberg. Buiten het park is ook volop accommodatie aanwezig, variërend van luxe beach resorts, bed- and breakfasts, en vakantiehuisjes.

Er is een ruime keuze aan restaurants op het eiland, vooral in Cruz Bay. Ook in Coral Bay, aan de oostzijde van het eiland, zijn diverse restaurants aanwezig. Binnen de parkgrenzen kan je ontbijten, lunchen en dineren bij de campings in Cinnamon Bay en Maho Bay.

 
http://stjohntour.com/
links

National Park Service – Virgin Island National Park
National Park Service – Virgin Islands Coral Reef National Monument
Foto’s Terra Galleria
St. John Tour

 

Links Contact Disclaimer