Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Alstrom Point

copyright © hanz meulenbroeks
       
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
       
OMSCHRIJVING
copyright © hanz meulenbroeksGedurende de eerste helft van de jaren '60 van de vorige eeuw is - ten behoeve van de energievoorziening in het zuidwesten van de Verenigde Staten - een dam gebouwd in de Colorado River. Deze Glen Canyon Dam ligt bij de plaats Page, in het uiterste noorden van de staat Arizona. Na de bouw van de dam heeft het 17 jaar geduurd voordat het kunstmatige meer Lake Powell geheel gevuld was met water. Het kristalheldere meer heeft een oppervlakte van ongeveer 5.000 km≤, en wordt omringd door een prachtig landschap dat bestaat uit kleurrijke rotsen en canyons. De Glen Canyon Recreational Area wordt jaarlijks door ongeveer 2 miljoen mensen bezocht, veel van hen komen voor de vele watersportmogelijkheden.
copyright ©  hanz meulenbroeksEen van de allermooiste plekken aan Lake Powell is Alstrom Point, een uitkijkpunt dat erg geliefd is bij natuurfotografen. Hemelsbreed is Alstrom Point slecht 2 mijl verwijderd van de Glen Canyon Dam, maar toch is er een autorit van 25 mijl over deels heel slecht begaanbare onverharde wegen nodig om het punt te bereiken. Vanaf Alstrom Point heb je zicht op Padre Bay, een baai aan de westzijde van het meer. De combinatie van het helderblauwe water dat wordt omringd door roodbruine zandstenen formaties is fantastisch. De grote rots midden in de baai het Gunsight Butte, het vlakke landschap op de achtergrond is het Kaiparowits Plateau en de hoge, langgerekte berg is de heilige Navajo Mountain. Het panorama komt het best tot z'n recht in de avondzon, de rotsen worden dan erg mooi belicht. Houd er rekening mee dat je ruim voor het donker invalt weer aan de terugweg moet beginnen, de route via de onverharde wegen neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.
 
DE ROUTE
De route van het plaatsje Big Water naar Alstrom Point is 25 mijl lang, en gaat helemaal via onverharde wegen. Je hebt absoluut een auto met high clearance (hoge bodemvrijheid) nodig; vierwielaandrijving is niet persť noodzakelijk, maar kan wel handig zijn. Bij slechte weersomstandigheden kunnen de wegen onbegaanbaar worden. Big Water ligt aan Highway 89, zestien mijl ten noordwesten van Page. Aan Highway 89 ligt een Visitor Center, je kan daar informeren naar de conditie van de weg en de weersvoorspelling.

 • copyright © hanz meulenbroeksRijd Big Water in via de weg die recht tegenover het Visitor Center ligt (vanuit Page gezien is dit rechtsaf). Aan de rechterzijde liggen enkele gebouwen.
 • Ga direct na die gebouwen (ongeveer 500 meter na de afslag vanaf Highway 89) rechtsaf. De weg waar je nu inrijdt heeft maar liefst vijf verschillende benamingen: Highway 12, NPS-road 230, Smoky Mountain Road, Warm Creek Road en BLM-road 300.
 • De Wahweap Creek stroomt dwars over de weg heen. Meestal kan je hier makkelijk doorheen rijden, alleen bij hoog water kan het wat lastig zijn.
 • Je rijdt vervolgens langs de zuidelijke voet van de Nipple Bench Badlands, dit is een maanachtig landschap dat bestaat uit badlands die eerst geel en lichtgrijs getint zijn, en die verderop in de route donkerder worden. De weg verkeert hier meestal in vrij goede conditie.
 • Na 12 mijl bereik je een kruising waar een bord staat. Je gaat hier rechtsaf (oostelijke richting) via de Grand Bench Road. Vanaf hier is een auto met high clearance aan te raden, de weg is hier ruiger dan tijdens de eerste 12 mijlen van de route.
 • Een mijl verder kom je opnieuw bij een splitsing, neem hier BLM-road 340 (Croton Road) in oostelijke richting. Ook dit punt wordt met een bord aangegeven.
 • Volg de Croton Road gedurende 4,2 mijl. Je bereikt dan een bord waarop staat aangegeven dat de afstand naar Alstrom Point nog 5 mijl bedraagt. Dit bord verwijst naar het eerste, niet zo spectaculaire uitkijkpunt. De daadwerkelijke afstand is dan nog 7 mijl.
 • Je rijdt nu in zuidoostelijke richting. Een goed oriŽntatiepunt is de electriciteitscentrale nabij Page, die je - nadat je een paar mijl op de Croton Road hebt gereden - moet kunnen zien liggen.
 • Vijf mijl nadat je het bord bent gepasseerd, bereik je het eerste uitkijkpunt over Lake Powell. Het uitzicht hier is wel aardig, maar het is absoluut niet te vergelijken met het uitzicht dat aan het eind van de route te bewonderen is.
 • Vanaf het eerste uitkijkpunt wordt de weg heel veel slechter. Als je geen auto met high clearance hebt, kan je niet verder rijden. De route gaat hier verder over een ondergrond van slickrock, dat zijn gladde rotsplaten waarop de weg niet meer herkenbaar is. Op sommige plaatsen staan cairns, kleine torentjes van op elkaar gestapelde stenen. Volg de cairns én volg de rand van Lake Powell, die aan je linkerzijde ligt. Op die manier bereik je vanzelf het eindpunt van de route.
     

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

copyright © hanz meulenbroeks

 

WAARSCHUWING
Aan het rijden over onverharde wegen zijn de volgende risico’s verbonden:

 • een huurauto is op een onverharde weg niet verzekerd, eventuele schade en sleepkosten worden niet vergoed;
 • de conditie van het wegoppervlak is vaak onvoorspelbaar, houd rekening met scherpe rotspunten die de banden of de onderzijde van de auto kunnen beschadigen, met los zand, met wash-outs, gladde kleilagen, enzovoort;
 • veel onverharde wegen zijn erg eenzaam, bij problemen onderweg ben je op jezelf aangewezen.

Kijk voor meer informatie op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 

ONZE ERVARING
We hebben ons bezoek aan Alstrom Point vooral als heel avontuurlijk ervaren. Het maanlandschap van de Nipple Bench Badlands was prachtig, dit gedeelte van de rit was al een belevenis op zich. Het laatste stuk van de route, waar we over het slickrock moesten rijden, was echt lastig om te doen. Op diverse plekken is Rob uitgestapt om uit te zoeken hoe we het beste konden rijden, een klein beetje te veel naar links of rechts betekende al dat je op onbegaanbare stukken zou komen. En soms moest hij dus echt op z'n knieŽn om onder de auto te kijken of er genoeg ruimte vrij bleef. Met behulp van de cairns zijn we toch in ťťn keer goed gereden. Al was het dan ook op de meeste plaatsen niet sneller dan stapvoets. Alstrom Point is een schitterende plek. We zijn er ruim een uur gebleven om van het uitzicht te genieten en om foto's te maken. De namiddag is daarvoor echt het goede tijdstip, de rotsen werden door de dalende zon erg mooi belicht. Diezelfde zon maakte het ons tijdens de terugweg echter wel extra moeilijk. Want we reden nu recht tegen de verblindende zon in terwijl we onze weg over de rotsen moesten zoeken. Tijdens de invallende duisternis zijn we teruggereden naar BLM-road 300, toen we daar aankwamen was het echt donker geworden. Maar gelukkig was dit laatste stuk van de route, terug naar Big Water, ook in het donker heel makkelijk te doen.

Links Contact Disclaimer