Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Smoky Mountain Road

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie

OMSCHRIJVING

Copyright © www.ontdek-amerika.nlHet centrale gedeelte van het Grand Staircase Escalante National Monument wordt gevormd door het Kaiparowits Plateau, een ruig en zeer eenzaam gebied. Het Plateau ligt tussen Lake Powell en de plaats Escalante, en is ruim 3.200 km² groot. De Smoky Mountain Road (soms ook geschreven als: Smokey Mountain Road) doorsnijdt het National Monument over een afstand van 78 mijl van zuid naar noord. De weg heeft haar naam te danken aan de koollagen die in het Kaiparowits Plateau liggen, ondergronds smeulende branden zorgen er voor dat er op sommige plekken rookpluimen te zien zijn.

In het zuiden begint de weg bij het gehucht Big Water, aan State Route 89, 16 mijl ten noordwesten van Page, Arizona. Rijd Big Water in via de weg die recht tegenover het Visitor Center ligt (vanuit Page gezien is dit rechtsaf). Aan de rechterzijde liggen enkele gebouwen. Ga direct na die gebouwen (ongeveer 500 meter na de afslag vanaf Highway 89) rechtsaf. De eerste 2 mijlen van de weg zijn verhard, daarna houdt het asfalt op en rijd je verder over een eenvoudig begaanbare ondergrond van gravel.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe Wahweap Creek stroomt dwars over de weg heen. Meestal kan je hier makkelijk doorheen rijden, alleen bij hoog water kan het wat lastig zijn. Je rijdt vervolgens langs de zuidelijke voet van de Nipple Bench Badlands, dit is een maanachtig landschap dat bestaat uit badlands die eerst geel en lichtgrijs getint zijn, en die verderop in de route donkerder worden. Na 16,7 mijl bereik je het begin van de Kelly Grade, vanaf dit punt slingert de weg zich langs de zijde van Smoky Mountain omhoog. De weg is hier rotsachtig, smal en behoorlijk steil. Naarmate je hoger komt worden de uitzichten naar het zuiden en het westen toe steeds mooier, je kan in de verte Lake Powell zien liggen. Je blijft over een afstand van 4 mijl voortdurend klimmen, het tweede gedeelte is wel een stuk minder steil. Als je de top hebt bereikt, bevind je je 1.400 foot (427 meter) hoger dan bij het begin van de Kelly Grade. Eenmaal boven kan je links van de weg parkeren en naar een rotsplateau lopen vanwaar je rustig van het uitzicht kan genieten, deze plek wordt Lookout Point genoemd.

De weg gaat vervolgens heel geleidelijk aan weer omlaag, de omgeving wordt nu veel minder interessant. Je rijdt vele mijlen lang door een gebied met veel struikgewas, zonder specifieke bezienswaardigheden. Onderweg steek je diverse keren een stroompje over, dat is de Alvey Wash; soms staat het water hierin vrij hoog. Na 78 mijl eindigt de weg bij de plaats Escalante, aan Highway 12.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAan de Smoky Mountain Road liggen diverse zijwegen, bij de splitsingen wordt steeds duidelijk aangegeven welke route je moet volgen. Een van de bezienswaardigheden die via een van die zijwegen bereikt kan worden, is Alstrom Point, het uitkijkpunt vanwaar je een prachtig zicht hebt over een deel van Lake Powell. De Smoky Hollow Road is een 13,3 mijl lange zijweg die door een gebied gaat waar je veel kleurrijk zandsteen kan zien, met zwarte koollagen daar tussendoor. De weg begint 12,3 mijl ten westen van Big Water, en eindigt 5,4 mijl voorbij de top van de Kelly Grade. Je kan er dus voor kiezen om via de Kelly Grade omhoog te rijden, en via de Smoky Hollow Road weer naar beneden te gaan.

Opmerking: De Smoky Mountain Road is in principe het hele jaar door geopend, maar bij slechte weersomstandigheden kan het incidenteel voorkomen dat de weg wordt afgesloten, vooral tijdens de wintermaanden is dit risico groot. Vanwege de zeer afgelegen ligging maken niet veel mensen gebruik van deze weg, bij problemen onderweg ben je dan ook op jezelf aangewezen.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

In één woord: geweldig! Maar ja, wij zijn dan ook altijd al gek geweest op surrealistische maanlandschappen. Wat hebben we ongelooflijk genoten van de fantastische mooie zwart-gele Nipple Badlands, en van de uitgestrektheid van het gebied. De rit over de Kelly Grade overtrof al onze verwachtingen, na elke bocht werden we weer op een ander geweldig uitzicht getrakteerd. Op het moment dat we de top van de Kelly Grade bereikten zijn we weer omgedraaid, we hebben in totaal dus slechts 21 mijl van de Smoky Mountain Road gezien. Maar dat zijn dan wel de mooiste 21 mijlen, de rest van de route schijnt minder interessant te zijn. Toen we via de Kelly Grade omlaag reden hebben we – voor het eerst tijdens al onze ritten over onverharde wegen – een lekke band gehad. Gelukkig waren we er op voorbereid, we hadden op het moment dat we onze huurauto ophaalden goed gecontroleerd of er een krik en een reserveband aanwezig waren. De lekke band heeft ons enthousiasme voor deze fantastische route echt niet verminderd!

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links
Kalaman Productions Smoky Mountain Road
 

Links Contact Disclaimer