Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Anniversary Canyon

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
actuele informatie
Maart 2016 : De toegang tot Anniversary Canyon is afgeloten. Ook via de alternatieve route is deze niet meer toegangkelijk. De eigenaar heeft de ingang afgesloten met hekken. De oorzaak van de afsluiting is mogelijk een verzekeringskwestie. De premie voor de aansprakelijkheid inzake risico's zou te hoog zijn.
 
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

Anniversary Canyon is een relatief eenvoudig bereikbare slot canyon in de staat Nevada, de canyon ligt aan de noordwest zijde van Lake Mead, tussen de stad Las Vegas en het bekende Valley of Fire State Park. In de aldaar gelegen Muddy Mountains heeft Lovell Wash – een zijtak van de Calville Wash – de kloof uitgeslepen door scheefgedrukte lagen kalksteen. Anniversary Canyon is ongeveer ¼ mijl (400 meter) lang, de kloof is nergens echt heel smal. Omdat er geen overhangende rotsen zijn, valt er altijd veel licht in. Dankzij de grillig gevormde rotswanden is de canyon zeer fotogeniek; voor fotografie is de vroege ochtend het beste. De canyon staat ook bekend onder de naam Lovell Wash Narrows.
 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
de route

Anniversary Canyon ligt niet in een door de NPS beheerd gebied, maar tijdens de aanrijroute rijd je over het grondgebied van Lake Mead National Recreation Area. Dit betekent dat je wel entreegeld moet betalen, de prijs per auto bedraagt 20 dollar (info 2016).

Rijd vanuit Las Vegas via de East Lake Mead Boulevard (State Route 147) naar Lake Mead. Ga linksaf via de Northshore Road (State Route 167). Nabij milemarker 16 ligt aan de linkerzijde een zijweg, omdat kort daarvoor een rotsblok ligt is die zijweg enigszins verborgen (waypoint afslag =  N36 11 47.15  W114 41 14.01). © copyright  www.ontdek-amerika.nlGa deze weg in, het wegoppervlak wordt al snel onverhard. Na 0,2 mijl splitst de zijweg zich, houd hier links aan.
Volg de onverharde weg over een afstand van 1,7 mijl, tot aan het punt waar de weg in drieën splitst. Via zowel de middelste als de meest rechtse tak kan je een kleine heuvel oprijden, je kan de auto boven op die heuvel parkeren (waypoint parkeerplaats  =  N36 12 50.49  W114 42 19.99).

(Opmerking:  De linkse tak van de onverharde weg gaat om de heuvel heen. Je rijdt dan de droogstaande Lovell Wash in, je kan doorrijden helemaal tot aan het begin van de slot canyon. Het is ons niet bekend of dit altijd mogelijk is, of dat deze route ook ooit voor auto’s wordt afgesloten.)

Conditie van de weg
Bij droog weer is de onverharde weg goed begaanbaar, high clearance is echter wel noodzakelijk.
 
De hike
Als je de auto boven op de heuvel hebt geparkeerd, zie je Lovell Wash beneden je liggen. Ga omlaag, de wash in. Aan de achterzijde is de heuvel vrij steil, je kan daarom beter aan de linkerzijde omlaag gaan. Behalve deze makkelijke afdaling kom je geen obstakels tegen, de hike is dan ook heel eenvoudig.

Ga rechtsaf (noordoost) en volg Lovell Wash. Er zijn een paar bochten, de route wijst zich vanzelf. Je loopt hier tussen hoge wanden van kalksteen en versteende modderlagen die in een hoek van ongeveer 45 graden zijn scheefgedrukt. In een van de wanden aan de rechterzijde zie je de ingang van een oude borax mijn, je kan hier naar boven klimmen en de ingang bekijken. Het is niet toegestaan de mijngang in te lopen  (waypoint Anniversary Mine =  N36 12 58.76  W114 42 20.02)

Na 1 mijl lopen bereik je de slot canyon (waypoint = N 36 13 19.98  W114 42 02.13). Het smalle gedeelte is ongeveer ¼ mijl lang, de enkele afstand van de wandeling is dus 1¼ mijl (2,2 kilometer). Je gaat via dezelfde weg weer terug.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden!

 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Op zaterdag 3 mei 2014 landden we op het vliegveld van Las Vegas, en de volgende ochtend, heel vroeg, was Anniversary Canyon de eerste bezienswaardigheid die we gingen bekijken. Het was echt een prima begin van onze vakantie, de korte dirtroad was perfect om onze auto uit te testen, en de eenvoudige hike was precies goed om onze benen weer op gang te krijgen na de lange reisdag van één dag eerder. ’t Belangrijkste was uiteraard de slot canyon zelf, en ook die wist ons zeker te bekoren. Een echte top-bestemming is het niet, maar liefhebbers van dit soort bezienswaardigheden zullen een bezoekje aan Anniversary Canyon zeker waarderen! Vergeet vooral niet om tijdens de hike even naar boven te klimmen, zodat je ook de ingang van de oude mijngang kan bekijken.
 
links
American SouthWest
Bird and Hike.com

Links Contact Disclaimer