 |
|
 |
Valley of Fire State Park |
|

Het landschap van Valley of Fire State Park is op dezelfde
manier ontstaan als dat van de
Red Rock Canyon National Conservation
Area. Vroeger bevonden zich hier enorme
zandduinen, die bedekt werden door andere zandlagen. Het
enorme gewicht zorgde ervoor dat de onderste lagen
versteenden. Miljoenen jaren later kwamen de versteende
lagen weer aan de oppervlakte, en werden zo blootgesteld aan
de krachten van wind- en watererosie. Hierdoor zijn allerlei
prachtige, grillige vormen ontstaan. De ijzerhoudende
mineralen in het zandsteen kwamen in aanraking met de lucht,
en zijn daardoor gaan oxideren. De rotsen hebben hieraan hun
rode, gele en roze kleuren te danken; vooral tijdens
zonsopgang en zonsondergang komen de kleuren erg mooi uit.
Het park heeft hieraan de naam "Valley of Fire" te danken. |
|
 |
 |
|
ALGEMENE INFORMATIE (info 2016) |
|
Valley of Fire State Park ligt ten noordoosten van Las Vegas, op
ongeveer 1 uur rijden. Neem Interstate 15 noord, en verlaat de
snelweg na ongeveer 35 mijl bij Exit 75. Rijd via State Route
169 naar het westen, je bereikt de westelijke parkgrens 12 mijl
verder.
Er is ook een iets langere, alternatieve route.
Ga dan vanuit Las Vegas via Lake Mead Boulevard en State
Route 167 naar het oosten; dit is een mooie Scenic Route aan de
noordzijde van Lake Mead. Op het moment dat je de splitsing met
State Route 12 en State Route 169 bereikt (de Overton Beach
cut-off) ga je linksaf. De oostelijke parkgrens ligt 2 mijl
verder.
Als je vanuit de richting noord Arizona / zuid Utah komt,
neem dan Interstate 15 Zuid. Ongeveer 29 mijl voorbij de plaats
Mesquite ga je linksaf via State Route 12, richting de plaats
Overton. Na 20 mijl ga je rechtsaf via State Route 169, de
oostelijke parkgrens ligt 2 mijl verder.
Het park is elke dag geopend. Het Visitor Center is geopend van
08.30 tot 16.30 uur. De toegangsprijs voor een auto met inzittenden is $ 10,-. Valley of Fire is 186 kmē groot.
Het gebied kreeg al in 1935 de status State Park; het is daarmee het oudste State Park
van de staat Nevada.
Het park kent een
woestijnklimaat, het regent er maar sporadisch en tijdens de
zomermaanden worden regelmatig temperaturen rond de 40° Celcius bereikt. Soms kan het zelfs 48°
Celcius worden. 's Nachts koelt het vaak flink af. Tijdens de winter ligt de
gemiddelde temperatuur tussen 3° en 16° Celcius. De beste jaargetijden om het park te bezoeken zijn de lente en de herfst.
Er zijn twee kampeerplaatsen in het park, die zijn voorzien
van picknickplaatsen, water, toiletten, douches en een dump
station. Reserveren is niet mogelijk. |
BEZIENSWAARDIGHEDEN aan state route 169 |
|
State Route 169 loopt over een afstand van 10 mijl door het park, van de westelijke naar de oostelijke parkingang. Als je via State Route 169 van west naar oost rijdt, kom je achtereenvolgens de volgende bezienswaardigheden en zijwegen tegen:
Begin van de Arch Rock Loop Drive
De Arch Rock Loop Drive is een twee mijl lange, onverharde weg die een lus vormt aan State Route 169. De weg begint een klein stukje voorbij de West Entrance aan de linkerkant, en is eenvoudig begaanbaar voor alle voertuigen. Direct langs Arch Rock Loop Drive liggen bijzonder mooie rotsformaties. Er zijn niet veel pull-outs; de weg is wel breed genoeg om aan de kant te parkeren zodat je de rotsen niet alleen vanuit de auto hoeft te bekijken. Bij de twee meest markante rotsen, Piano Rock en Arch Rock, is wel parkeergelegenheid. Arch Rock is een natuurlijke rotsboog met een opening van ongeveer 4 meter breedte. De onverharde weg eindigt bij de hieronder beschreven Atlatl Rock.
The Beehives
In dit gebied direct rechts naast de weg zie je diverse roodgekleurde zandsteenformaties waarvan de vorm veel op bijenkorven lijkt; vandaar de naam The Beehives.
Atlatl Rock
Een paar honderd meter voorbij The Beehives kan je linksaf via een verharde zijweg. Je komt uit bij Atlatl Rock, waar je veel petroglyphs (oude rotstekeningen) kan zien. Een deel van die petroglyphs zit vrij hoog op de rotswand, er is een 12 meter hoge trap geplaatst zodat je daar naar toe kan klimmen. De petroglyphs worden door middel van een glazen wand tegen vandalisme beschermd. Een van de tekeningen stelt een atlatl voor, dat is een primitief wapen dat wordt beschouwd als de voorloper van de pijl en boog.
Petrified Logs
Direct voorbij de afslag naar Atlatl Rock ligt aan de rechterkant van de weg een parkeerplaats. Vandaar kan je een korte wandeling maken, je loopt dan voorbij een aantal (inmiddels versteende) boomstammen die 225 miljoen jaar geleden tijdens overstromingen in dit gebied terecht zijn gekomen.
Visitor Center
Als je ongeveer de helft van de west/oost-afstand hebt afgelegd, begint aan de linkerkant een zijweg, de White Domes Road. Het Visitor Center ligt aan het begin van deze weg. De bezienswaardigheden aan de White Domes Road worden hieronder beschreven.
Seven Sisters
Dit is een formatie van rode zandsteensculpturen direct naast de weg. Het is moeilijk de hele groep tegelijk op de foto te krijgen; de beste mogelijkheid is vanaf de weg, ongeveer een halve mijl ten oosten van de rotsen.
Arrowhead Arch
Aan de rechterkant van de weg ligt de kleine, dubbele Arrowhead Arch. Die is slechts 1.20 meter groot. De arch is van de weg af zichtbaar, en wordt ook met een bordje aan de kant van de weg aangegeven.
Elephant Rock
Deze aparte rotsformatie – die een opvallende gelijkenis vertoont met een olifant - ligt direct naast de weg, dicht bij de oostelijke parkingang. Op de plek zelf kan je niet stoppen, je rijdt Elephant Rock eerst voorbij en parkeert dan een klein stukje verder. Via een 200 meter lang pad loop je eerst een stukje van de weg vandaan, en vervolgens daar weer naar terug, je ziet Elephant Rock daar boven je in de rotsen. Voor de mooiste aanblik moet je even naar boven klimmen en onder de 4,5 meter hoge slurf doorlopen. |
|
 |
|
BEZIENSWAARDIGHEDEN white domes road |
|
|
De White Domes Road is een zijweg van State Route 169. De weg begint bij het Visitor Center, en eindigt 5½ mijl verder in noordelijke richting. Je kan alleen via dezelfde weg terug, de totale rit is dus 11 mijl lang. De White Domes Road loopt door een zeer fotogeniek gebied met veel lage, pastelkleurige rotsen.
Petroglyph Canyon / Mouse’s Tank Trail
Aan de rechterkant van de White Domes Road ligt een parkeerplaats, vanwaar de Petroglyph Canyon / Mouse’s Tank Trail begint. Tijdens die trail loop je door een smalle, bochtige canyon die 400 meter lang is, de ondergrond bestaat vooral uit los zand. Op diverse plaatsen tref je petroglyphs op de wanden aan. Het pad eindigt bij Mouse’s Tank, een schaduwrijke plek waar veel gaten in de rotswanden voorkomen. In die gaten verzamelt zich regenwater, het duurt soms vele maanden voordat dat water opdroogt. Je loopt daarna via hetzelfde pad terug na ar de parkeerplaats. Let op, het kan erg heet zijn tussen de wanden van Petroglyph Canyon!
Rainbow Vista
Dit is een van de mooiste plekken in het park. Je hebt hier een schitterend zicht op een dal met rode en pastelkleurige versteende zandduinen. Bij de parkeerplaats begint een trail met een totale lengte (heen en terug) van 1,75 mijl. In het begin loop je door een vlak gebied met versteende zandduinen en struikgewas. Daarna buigt het pad af naar het zuiden, en ga je een brede canyon in. Je moet daarbij soms wat over rotsen klauteren, dit is nergens echt moeilijk. De wandeling eindigt met een uitzicht over Fire Canyon, daarna ga je via dezelfde weg weer terug.
Fire Canyon / Silica Dome uitkijkpunt
Je kan dit uitkijkpunt bereiken door dicht bij Rainbow Vista een zijweg naar rechts te nemen. Wat vooral opvalt zijn de grote kleurverschillen in de rotsen, van wit tot dieprood. De rode kleuren worden veroorzaakt door de aanwezigheid van ijzer.
Fire Wave Trail
Fire Wave is de naam van een rotsformatie die, zoals de naam al aangeeft, qua vorm op een golf lijkt. De strepen in het gesteente versterken dit effect. De wandeling naar de Fire Wave begint vanaf Parking Lot #3 (de parkeerplaats ligt aan de westzijde van de weg, de trailhead direct daar tegenover aan de oostzijde). Je bereikt de Fire Wave na ongeveer 0,75 mijl.
Vanaf Parking Lot #3 kan je ook het bijzonder mooie gebied aan de westzijde van de weg bekijken. Er bevinden zich daar geen officiële trails, je zal dus zelf je eigen route moeten bepalen.
Duck Rock Trail
Kort voordat je het einde van de weg bereikt, ligt aan de rechterkant van de weg het begin van de Duck Rock Trail. Na 0,75 mijl lopen bereik je een rots die op een eend lijkt, je loopt daarna via dezelfde route weer terug.
White Domes Loop Trail
De White Domes Road eindigt bij een hoge, kleurrijke zandsteenformatie. Er ligt daar een ruime parkeerplaats, vanwaar de White Domes Loop Trail begint. De trail is 1,25 mijl lang, in het begin ga je via grote rotstreden flink omlaag. Je bereikt de ruïne van een oude movieset, waar ooit een film werd opgenomen met Burt Lancaster en Lee Marvin, en gaat daarna verder door een 400 meter lange slot canyon. Door een gebied met mooie pastelkleurige zandsteenrotsen loop je terug naar de parkeerplaats, je gaat hier heel geleidelijk omhoog. |
|
|
|
 |
 |

|
|
|
|
Wij hebben Valley of Fire State Park voor de eerste keer bezocht in april 2006. We hadden een kort bezoek gepland, vooral om een onderbreking te hebben tijdens een lange autorit. Maar uiteindelijk zijn we bijna 4½ uur in het park gebleven, en dat was eigenlijk nog veel te weinig. Hoogtepunt was de rit over de White Domes Road. We hebben ook een paar korte wandelingen gemaakt, op zich waren die niet moeilijk maar de hoge temperatuur (eind april!) maakte het toch best zwaar. Maar dankzij de prachtige omgeving was het die extra inspanning meer dan waard.
In 2010, 2014 en zelfs ook nog een keer in 2015 zijn we opnieuw naar Valley of Fire gegaan. Dat geeft wel aan, lijkt me zo, hoe ontzettend mooi we het park vinden. In 2015 was het wat regenachtig, en dat vonden we geweldig! Want de prachtige pastelkleuren in het park komen nog veel mooier uit als ze niet door de felle zon worden belicht. Als je het park zelf bezoekt, probeer dan in elk geval de hike naar de Fire Wave in je planning op te nemen. En sla ook vooral het gebied direct ten westen daarvan niet over! |
|

Fire Wave |
|
|
 |
|
|
|