Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Boundary Butte Arch

Pdf   Google Maps
     
omschrijving

Net ten noorden van de grens tussen Arizona en Utah staat de markante rots Boundary Butte Arch.  In het midden van de rots zit een hoge, lange opening (een arch). Boundary Butte Arch is onderdeel van het Navajo Volcanic Field, dat is een uitgestrekt gebied waar miljoenen jaren geleden diverse vulkanen voorkwamen. Een vulkaan heeft een of meer kraterpijpen, waardoor tijdens een uitbarsting gloeiend heet magma naar boven komt. Soms blijft er magma achter in de kraterpijp, als dat magma afkoelt ontstaat een zogenaamde volcanic plug. Boundary Butte Arch is zo’n volcanic plug, de rots heeft zich 25 miljoen jaar geleden gevormd, ongeveer 750 tot 1.000 meter beneden het aardoppervlak. Gedurende miljoenen jaren is de bodem ten gevolge van erosie ver weggesleten; daarbij is het harde gesteente van Boundary Butte Arch aan de oppervlakte overgebleven. De naam van deze steensoort is volcanic breccia.
Het gebied waar de rots staat, heet Boundary Butte Mesa. Het ligt ten westen van de US-191 (Utah) en de US-160 (Arizona). In dit gebied lopen veel onverharde wegen, via een van die wegen kan je vrij dicht bij Boundary Butte Arch komen.

Aanrijroute
De US-191 en de US-160 komen in het uiterste noorden van de staat Arizona bij elkaar, ze vormen daar een t-splitsing. Een onverharde weg verbindt de beide wegen (als een soort van driehoek) aan elkaar, deze weg is net iets langer dan 9 mijl.
Als je vanuit het noorden komt, neem dan vanaf US-191 de gravelroad in zuidelijke richting (bij waypoint N37 04 22.8 W109 32 59.8.)
Als je vanuit het zuiden komt, neem dan vanaf US-160 de gravelroad in noordelijke richting (bij waypoint N36 57 35.8 W109 29 29.6.) Na ongeveer 3,5 mijl bereik je een splitsing (waypoint N36 59 57.2 W109 31 52.2). Neem hier de smallere rechtertak.
Je ziet Boundary Butte Arch vanzelf aan de westzijde liggen. Het viewpoint vanwaar je het beste zicht hebt op de rots ligt bij waypoint N37 01 33.5 W109 32 45.8. De afstand tussen de weg en de rots is dan (hemelsbreed) ongeveer 0,6 mijl (1 kilometer). Het is mogelijk om naar Boundary Butte Arch toe te lopen, houd er rekening mee dat er voortdurend kleine hoogteverschillen zijn, en dat er veel los zand kan liggen. Door de glooiïng in het terrein kan je op gegeven moment je auto niet meer zien staan, het is daarom handig om je GPS mee te nemen zodat je makkelijker naar de auto terug kan lopen.

Toestand van de weg
Bij droge weersomstandigheden is de weg meestal vrij eenvoudig begaanbaar, ook voor gewone personenauto’s. Houd er echter wel rekening mee dat er veel los zand kan liggen. Na regenval kan de weg onbegaanbaar worden. Kijk ook op onze pagina:  “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden!

 
onze ervaring

Al jarenlang is Agathla Peak, net ten noorden van de plaats Kayenta, een van onze favoriete rotsen. En ook Shiprock, in New Mexico, vonden we erg mooi. Wij houden wel van dit soort tussendoortjes: even van de verharde weg af, een klein stukje lopen, een mooie rots fotograferen, en daarna weer verder. Omdat we tijdens onze 2011-vakantie dicht bij Boundary Butte Arch in de buurt zouden komen, was het voor ons dan ook geen moeilijke keuze: we hebben er even een uurtje voor uitgetrokken om langs deze rots af te kunnen rijden. En het voldeed precies aan onze verwachtingen, Boundary Butte Arch is een ruige rots die een mooi fotomoment heeft opgeleverd.

 
links

Rainer Groskopf
WesternLady’s World


Links Contact Disclaimer