Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Burr Trail

copyright ©  www.ontdek-amerika.nl
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
INLEIDING

De Burr Trail is vernoemd naar John Atlantic Burr, die in 1846 aan boord van de SS Brooklyn ergens op de Atlantische Oceaan werd geboren. Hij woonde later met zijn familie in Salt Lake City, en reisde vervolgens naar het zuiden van Utah. Daar stichtte hij in 1876 het plaatsje Burrville. Gedurende de zomermaanden liet hij zijn vee grazen op de hoog gelegen weiden van Boulder Mountain. Tijdens de winter was dit gebied echter te koud voor het vee, hij bracht de kudde voordat de kou inviel naar de warmere graslanden in de Waterpocket Fold.

Om het vee makkelijker te kunnen verplaatsen legde hij een pad aan in het tot dan toe moeilijk toegankelijke gebied in de Waterpocket Fold en Muley Twist Canyon. Gedurende ongeveer 75 jaar veranderde er weinig aan het pad, het werd alleen op sommige plaatsen wat breder gemaakt. Tijdens de tweede helft van de vorige eeuw ontstonden er – om economische redenen - plannen om het toerisme in de omgeving te bevorderen. De Burr Trail zou een belangrijke trekpleister kunnen worden, maar moest daarvoor wel beter toegankelijk worden gemaakt; dit werd geruime tijd tegengewerkt door milieu-activisten. Uiteindelijk is een deel van het pad tijdens het begin van de jaren ’90 geasfalteerd.

 
WAAR
De Burr Trail ligt in zuid-Utah. Je kan de route op drie manieren bereiken. Het westelijke uiteinde van de weg ligt direct bij het plaatsje Boulder, aan State Route 12. Het zuidoostelijke uiteinde komt uit op State Route 276, net ten noorden van het plaatsje Bullfrog. Je kan ook vanaf State Route 24 naar de Burr Trail rijden; neem dan net ten oosten van Capitol Reef National Park de Notom Bullfrog Road. Die komt na ongeveer 29 mijl uit op het midden van de Burr Trail.
 
OMSCHRIJVING
copyright ©  www.ontdek-amerika.nlDe Burr Trail is in totaal ruim 67 mijl lang, ongeveer 50 mijl daarvan is geasfalteerd, de overige 16,5 mijl – ongeveer in het midden van de route – zijn onverhard. De Burr Trail loopt door vier verschillende gebieden, twee daarvan worden beheerd door het Bureau of Land Management, de twee andere door de National Park Service. We beschrijven de route hier van het west naar zuidoost.

De weg begint in het kleine plaatsje Boulder, aan State Route 12. De eerste 31 mijlen van de route liggen in het noordwestelijke deel van het Grand Staircase Escalante National Monument. Je rijdt door een gebied met veel lage ronde heuvels, die bestaan uit lichtgekleurd Navajo Sandstone. copyright ©  www.ontdek-amerika.nlNa ruim 10 mijl bereik je een fotogeniek punt vanwaar je de lange, smalle canyon inkijkt die daar beneden je ligt. De weg draait nu omlaag, en je rijdt vervolgens de 7 mijl lange Long Canyon in. De hoge verticale wanden bestaan uit Wingate Sandstone, de oorspronkelijk donkerrode kleur is door erosie lichter van kleur geworden. Er zitten veel scheuren in de wanden, op sommige plaatsen hebben zich holtes gevormd. Nadat je Long Canyon bent uitgereden kom je de zijwegen Wolverine Loop Road en Lampstand Road tegen, die worden hieronder beschreven bij “Andere wegen”.

Na ruim 31 mijl verlaat je het Grand Staircase Escalante National Monument, en rijd je Capitol Reef National Park binnen, vanaf dit punt is de Burr Trail onverhard. Aan de linkerkant van de weg ligt een picknickplaats, die overigens uit niet meer dan één picknicktafel bestaat. De picknickplaats ligt in een gebied met veel lage struiken, die je op deze hoogte (1.830 meter) vaak tegenkomt. Het uitzicht over de omgeving is geweldig, in het oosten zie je de schuin overhellende rotsen van de Waterpocket Fold, de vijf pieken van de Henry Mountains en daar rondom de Circle Cliffs. Een klein stukje verder ligt de zijweg Upper Muley Twist Canyon (hieronder beschreven bij “Andere wegen”.)  Drie mijl voorbij de picknickplaats bereik je de bovenzijde van een grote opening in de Waterpocket Fold, die door erosie is ontstaan. Dit is opnieuw een plek vanwaar het uitzicht over de omgeving spectaculair mooi is.

Via een serie smalle, steile haarspeldbochten (de Burr Trail Switchbacks), rijd je naar beneden. Als het onverharde deel van de route in goede conditie is, kan je hier ook met een gewone personenauto rijden. Maar het wegoppervlak kan – zeker na regenval – ook in slechte staat verkeren. Minder dan 1 mijl voorbij de switchbacks bereik je een T-splitsing. De weg links heet de Notom Bullfrog Road (zie “Andere wegen”), de Burr Trail gaat rechts verder.
De redelijk eenvoudige wandeling naar en door Surprise Canyon, die ongeveer 2 uur in beslag neemt, begint vanaf een kleine parkeerplaats die 1,8 mijl ten zuiden van de T-splitsing ligt. Nog 1 mijl verder kan je via een korte zijweg naar een andere parkeerplaats rijden, daar begint de Lower Muley Twist Canyon Trail, die na 6,5 mijl eindigt bij de Burr Trail Switchbacks.

 

copyright ©  www.ontdek-amerika.nl

copyright ©  www.ontdek-amerika.nl

copyright ©  www.ontdek-amerika.nl
 

Kort voorbij de laatstgenoemde zijweg rijd je Capitol Reef National Park alweer uit. Acht mijl verder bereik je opnieuw een splitsing, de Burr Trail is vanaf hier weer verhard. Op dit gedeelte van de weg vind je zowel het begin als het einde van de Halls Creek Overlook Road (hieronder beschreven bij “Andere wegen”). Vanaf diverse plaatsen heb je een erg mooi uitzicht over de omgeving, met name over de Henry Mountains en de langgerekte, ronde Navajo Mountain. Dit deel van de weg wordt beheerd door de BLM.

Bijna 60 mijl na het begin van de route rijd je de Glen Canyon National Recreation Area binnen. Even verder moet je een kreekje oversteken, de Bullfrog Creek. Als het water in Lake Powell hoog staat, is de weg overstroomd en kan de oversteek lastig zijn. De Burr Trail eindigt na 67,4 mijl bij State Route 276. Bij de splitsing heb je twee mogelijkheden. Je kan naar het noorden rijden, de weg komt daar uit op State Route 95. En je kan naar het zuiden rijden, naar het plaatsje Bullfrog. Daar kan je dan met de Charles Hall Ferry een oversteek maken over Lake Powell, en daarna via State Route 276 verder naar het oosten gaan.
 
ANDERE WEGEN

copyright ©  www.ontdek-amerika.nlDe Wolverine Loop Road is een 28 mijl lange onverharde weg, waarvan zowel het begin als het einde uitkomen op de Burr Trail. Je vindt het begin en het einde van de weg op respectievelijk 19 en 29,5 mijl ten oosten van Boulder. De Wolverine Loop Road loopt door een zeer afgelegen en ruig gebied, een auto met high clearance wordt aanbevolen. Je kan vanaf deze weg hikes maken naar de canyons Little Death Hollow en Horse Canyon, en door een gebied met versteend hout.

De Lampstand Road is een vijf mijl lange onverharde weg, die eindigt bij een ongebruikelijk gevormde tafelberg die The Lampstand heet. De weg begint 24,8 mijl ten oosten van Boulder, aan de linkerkant van de Burr Trail.

De zijweg Upper Muley Twist Canyon ligt in Capitol Reef National Park, twee mijl voorbij de parkgrens. De weg is 2,9 mijl lang, de eerste halve mijl is voor alle voertuigen goed begaanbaar. Maar voor het verdere gedeelte heb je een auto met high clearance nodig, het wegoppervlak is daar erg rotsachtig. copyright ©  www.ontdek-amerika.nlEr is genoeg ruimte om je auto te parkeren net voordat de weg slecht wordt, je kan de rest van de route dan te voet afleggen (tijdens de zomer is het daarvoor meestal te warm.) Als je wel met de auto verder kunt, bereik je aan het einde van de weg opnieuw een parkeerplaats. Vanaf die parkeerplaats is het nog 800 meter lopen (deels klimmen) naar het uitkijkpunt Strike Valley Overlook. Vanaf die plek heb je een magnifiek overzicht over de Waterpocket Fold. Je kan alleen via dezelfde route terug naar de Burr Trail.
 
De Notom Bullfrog Road is een 29 mijl lange weg die voor het grootste deel (23 mijl) onverhard is. De weg wordt goed onderhouden, bij droog weer kunnen alle auto’s zonder problemen van de weg gebruik maken. Het zuidelijke uiteinde van de weg sluit op de Burr Trail aan, bijna 37 mijl ten oosten van Boulder. Het noordelijke uiteinde komt uit op State Route 24, dicht bij het Visitor Center van Capitol Reef National Park. De Notom Bullfrog Road loopt parallel aan de Waterpocket Fold, die echter vanaf de weg niet goed te zien is. Onderweg zie je wel veel mooi gekleurde badlands. In het noorden loopt de weg deels over particulier grondgebied.

De Halls Creek Overlook Road is een onverharde zijweg waarvan het begin en het einde aansluiten op het zuidelijke deel van de Burr Trail. Ongeveer halverwege kan je via een nieuwe zijweg naar het uitkijkpunt Halls Creek Overlook rijden, je hebt daar een erg goed uitzicht over de Waterpocket Fold. Je ziet hier ook de ongebruikelijke dubbele boog Brimhall Natural Bridge. Bij goede omstandigheden is de Halls Creek Overlook Road goed begaanbaar voor gewone personenauto’s, maar voor het laatste stuk – de zijweg naar het uitkijkpunt – heb je wel absoluut een auto met high clearance nodig. Bij slechte weersomstandigheden is de weg voor alle voertuigen onbegaanbaar.

 

copyright ©  www.ontdek-amerika.nl copyright ©  www.ontdek-amerika.nl copyright ©  www.ontdek-amerika.nl
 

WAARSCHUWING
Aan het rijden over onverharde wegen zijn de volgende risico’s verbonden:

 • een huurauto is op een onverharde weg niet verzekerd, eventuele schade en sleepkosten worden niet vergoed;
 • de conditie van het wegoppervlak is vaak onvoorspelbaar, houd rekening met scherpe rotspunten die de banden of de onderzijde van de auto kunnen beschadigen, met los zand, met wash-outs, gladde kleilagen, enzovoort;
 • veel onverharde wegen zijn erg eenzaam, bij problemen onderweg ben je op jezelf aangewezen.
 
ONZE ERVARING

In 2006 hebben we voor het eerst een gedeelte van de Burr Trail gezien, we zijn toen vanuit Boulder tot aan de t-splitsing met de Notom Bullfrog Road gereden, we zijn daarna via die laatstgenoemde weg naar het noorden gegaan. De eerste 17 mijlen, langs de zandstenen heuvels en door Long Canyon, waren heel mooi. Het gedeelte tussen Long Canyon en Capitol Reef National Park was wat minder spannend, maar dat werd echt helemaal goedgemaakt toen we dat park binnenreden. De uitzichten daar waren fantastisch. Ook bovenaan de switchbacks hebben we enorm staan te genieten, van dit soort landschappen krijgen we echt nooit genoeg. De Notom Bullfrog Road was mooi, maar die weg heeft geen hoogtepunten die vergelijkbaar zijn met die op de Burr Trail.

In 2009 hebben we dezelfde route nog eens overgedaan, maar nu met een paar extra’s. Allereerst: de Wolverton Loop Road. Zeker niet de mooiste route die we ooit hebben gereden, maar wel afwisselend en heerlijk rustig. Daarna: via de zijweg Upper Muley Twist Canyon en een korte wandeling naar Strike Valley Overlook. Dit raden we echt iedereen aan die een geschikte auto heeft (high clearance!), het uitzicht over de Waterpocket Fold is heel erg indrukwekkend. Je kan echt ongelooflijk ver wegkijken. Ons laatste extraatje was Halls Creek Overlook, een ander uitkijkpunt vanwaar je de Waterpocket Fold goed kan zien. Ook erg mooi, maar het kan de vergelijking met Strike Valley Overlook niet helemaal doorstaan. Dus ons advies: als je tijd hebt voor slechts één extra uitstapje als je de rit over de Burr Trail doet, kies dan voor Strike Valley Overlook.
 
copyright ©  www.ontdek-amerika.nl copyright ©  www.ontdek-amerika.nl
 
LINKS
American SouthWest
National Park Service
Kalaman Productions Film Burr Trail
 
Links Contact Disclaimer