Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Capitol Reef National Park

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
     
KORTE OMSCHRIJVING
 
 

Grootte : 978 vierkante kilometer© hanz meulenbroeks
Nationaal Park sinds : 18 december 1971
Aantal bezoekers in 2012 : 673.345

Het langgerekte Capitol Reef National Park bestaat uit twee delen. In het noorden ligt Cathedral Valley, een woestijnlandschap met daarin hoog uitstekende zandstenen rotsen die door hun vorm aan kathedralen doen denken. Het voornaamste geologische fenomeen in het zuiden is de Waterpocket Fold, een rechte, 160 kilometer lange plooi in de aardkorst. De immense wanden van deze plooi bestaan uit rotslagen die zijn gevormd tijdens verschillende geologische tijdperken. Die wanden zijn door krachten in de aardkorst helemaal schuin gedrukt, waardoor de verschillende rotslagen zichtbaar zijn geworden. Midden tussen de kale rotsen vind je ook nog een prachtig begroeid gebied rondom de Fremont River. Mormoonse kolonisten hebben hier vroeger een nederzetting gesticht, waar zij gewassen teelden en boomgaarden aanlegden.

© melanie meulenbroeks

 

  

BEREIKBAARHEID
Capitol Reef ligt in het zuiden van de staat Utah. De belangrijkste toegangsweg is de UT-24, die het park over een afstand van ongeveer 17 mijl van oost naar west doorsnijdt. Aan die weg ligt het enige Visitor Center; daar begint een 10 mijl lange zijweg die naar het zuiden loopt. De overige wegen in het park zijn onverhard; de voornaamste onverharde wegen zijn de Burr Trail (in het zuiden), de Notom Bullfrog Road (in het oosten), de Hartnet Road en de Caineville Wash Road (beiden in het noorden).
 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
Afstanden naar de westelijke ingang
- Moab:
- Salt Lake City:
- Bryce Canyon:
- Kanab:
- Panguitch:
- Page:
- Las Vegas:
- Blanding:
- Hanksville:

157 mijl
220 mijl
80 mijl
160 mijl
91 mijl
171 mijl
307 mijl
173 mijl
48 mijl

-
-
-
-
-
-
-
-
-
252 km
354 km
129 km
257 km
146 km
276 km
494 km
279 km
77 km
- 3.15 uur
- 4.15 uur
- 2.15 uur
- 3.55 uur
- 2.20 uur
- 4.10 uur
- 6.05 uur
- 3.55 uur
- 1.05 uur
         
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Als je het park via de UT-24 vanuit het westen binnenrijdt (bij het plaatsje Torrey), zie je eerst de heuvelrug van Waterpocket Fold, en kort daarna de rotsformatie Twin Rocks. De volgende bezienswaardigheid is Chimney Rock, een hoge rots die - zoals de naam al aangeeft - op een schoorsteen lijkt. Bij het parkeerterrein beginnen twee trails:
 

Chimney Rock Trail
Totale afstand: 5,9 kilometer
Dit is behoorlijk zware wandeltocht waarbij je te maken krijgt met flinke hoogteverschillen. Je klimt eerst naar boven, en loopt dan een loop waarbij je een erg mooi uitzicht op de omgeving hebt. Vervolgens ga je via hetzelfde pad weer omlaag naar de parkeerplaats.

Chimney Rock Canyon Trail
Totale afstand: 15,5 kilometer
Duur: 5,5 uur
Deze route gaat over de zanderige bodem van een canyon. Aan het einde van de trail steek je Fremont River over. Dit is meestal geen probleem, maar als het veel geregend heeft kan je beter eerst de waterstand controleren. Klik hier voor een uitgebreide omschrijving van deze trail.

Ruim een halve mijl voorbij de parkeerplaats begint aan de rechterkant van de weg een korte, onverharde weg. Een klein stukje verder kan je rechtsaf naar het uitkijkpunt Panorama Point. Als je de onverharde weg blijft volgen kom je bij een parkeerplaats. Dit is het beginpunt van twee hele korte trails:

Goosenecks Trail
Totale afstand: 400 meter
Langs het pad zie je enkele mooie rotsformaties. Het uitkijkpunt op het einde van het pad heet Goosenecks Overlook, en je hebt daar een schitterend uitzicht op Sulphur Creek Canyon.
 

Sunset Trail
Totale afstand: 1200 meter
Ook vanaf Sunset Point, aan het eind van deze trail, heb je een panoramisch uitzicht op de omliggende rotsen. Vooral aan het einde van de dag, tijdens zonsondergang, is deze trail erg de moeite waard.

Terug op de UT-24 zie je aan de linkerkant van de weg een rotspartij met de naam The Castle. Direct daarna kom je bij het Visitor Center. Hier begint de 10 mijl lange Scenic Drive, die parallel loopt aan de Waterpocket Fold. Tijdens het begin van de Scenic Drive zie je enkele boomgaarden en ook nog een aantal oude kolonistenwoningen. De eerste trail begint bij de expositieruimte Blacksmith Shop, aan de rechterkant van de weg:

Fremont Gorge Overlook Trail
Totale afstand: 7,2 kilometer
Hoogteverschil: 332 meter
Duur: 3 uur
Het eerste deel van de trail loopt via Johnson Mesa, en is vrij vlak. Daarna begint het pad sterk te stijgen, totdat je uitkomt bij een uitkijkplaats op zo'n 300 meter boven de Fremont River.

© hanz meulenbroeks © hanz meulenbroeks © hanz meulenbroeks
     
Als je via de Scenic Drive verder rijdt, passeer je de Fremont River. Daar liggen de picknickplaats Chestnut Picnic Area, en het kampeerterrein Fruita Campground. Vanaf het kampeerterrein begint de:
 

Fremont River Trail
Totale afstand: 3,4 kilometer
Hoogteverschil: 146 meter
Duur: 1 tot 1,5 uur © hanz meulenbroeks
Deze vrij eenvoudige trail loopt langs de rivier, door een gebied met boomgaarden. Het pad stijgt bij Miners Mountain, en komt uit bij een uitkijkpunt vanwaar je de heuvelrug van Capitol Reef goed kan zien.

Cohab Canyon Trail
Totale afstand: 5,4 kilometer
Hoogteverschil: 134 meter
Duur: 2 tot 3 uur
Tijdens de eerste paar honderd meter loopt de trail flink omhoog, daarna wordt het vlakker. Je gaat naar een 'verborgen' canyon, die vroeger werd gebruikt door mormoonse kolonisten als zij zich schuil wilden houden voor de autoriteiten, omdat zij vervolgd werden voor polygamie. De trail eindigt bij de verharde weg UT-24, je kan vandaar weer via hetzelfde pad teruglopen.

Frying Pan Trail
Totale afstand: 9,2 kilometer
Hoogteverschil: 247 meter
Duur: 4 uur
Als je de Cohab Canyon Trail volgt, kan je na ruim anderhalve kilometer rechtsaf gaan. Daar begint de Frying Pan Trail. Na een behoorlijk zware wandeltocht over de heuvelrug van Capitol Reef kom je uit bij een zijpad rechtsaf, dat gaat naar de natuurlijke stenen boog Cassidy Arch. De lengte van dat zijpad is 1200 meter. Als je rechtdoor blijft lopen, kom je uit bij de Grand Wash Trail.

Twee mijl voorbij het kampeerterrein begint aan de linkerkant van de Scenic Drive een onverharde weg, de Grand Wash genaamd. Aan het einde van deze weg beginnen twee trails:

© hanz meulenbroeksGrand Wash Trail
Totale afstand: 7,2 kilometer
Hoogteverschil: 61 meter
Duur: 2 tot 3 uur
Deze vrij vlakke trail loopt gedeeltelijk over de bodem van een 6,5 meter breed ravijn, Grand Wash Narrows. De steile wanden zijn aan beide zijden zo'n 150 meter hoog. Het einde van de trail komt uit op de UT-24.

Cassidy Arch Trail
Totale afstand: 5,6 kilometer
Hoogteverschil: 204 meter
Duur: 2 tot 3 uur
Deze trail gaat naar hetzelfde punt als de eerder genoemde Frying Pan Trail, namelijk naar de natuurlijke stenen boog Cassidy Arch. De laatste 1200 meter zijn gelijk aan die van de Frying Pan Trail. Vanwege de hoogteverschillen is dit een vrij zware wandeltocht.

Terug op de Scenic Drive, kom je na enkele mijlen bij de volgende trailhead, aan de rechterkant van de weg:

Old Wagon Trail
Totale afstand: 6,1 kilometer
Hoogteverschil: 329 meter
Duur: 2 tot 3 uur
Deze trail volgt gedeeltelijk een oud karrepad over Miners Mountain, door een gebied met struiken en bomen. Je komt uit bij een loop, en klimt omhoog naar een heuvel vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt op de Waterpocket Fold.

Als je weer verder rijdt, kan je aan de linkerkant van de weg de rotsformatie Egyptian Temple zien liggen. Je bent nu vlak bij het einde van de Scenic Drive. Je kan nog verder rijden via twee onverharde wegen. Naar rechts gaat de slecht begaanbare Pleasant Creek Road, die voorbij het gelijknamige riviertje alleen geschikt is voor auto's met vierwielaandrijving. De weg die linksaf gaat is meestal goed begaanbaar, ook voor gewone personenauto’s. Je rijdt hier over een afstand van 2 mijl tussen hoge rotswanden door. Aan het einde ligt een parkeerplaats, vanwaar twee trails beginnen:

© hanz meulenbroeksCapitol Gorge Trail
Totale afstand: 3,2 kilometer
Hoogteverschil: 24 meter
Dit is een eenvoudige, vlakke trail waarbij je de droge rivierbodem in een ravijn volgt. Het ravijn doorsnijdt de heuvelrug van Capitol Reef in het oosten. Na 1200 meter kom je uit bij enkele van de natuurlijke waterkuilen waaraan de Waterpocket Fold zijn naam te danken heeft. Dit gedeelte wordt The Tanks genoemd. Ook kom je voorbij het "Pioneer Register". Mormonen hebben hier hun namen in de wand gekrast, de oudste namen dateren uit 1870. Het is mogelijk vanaf deze trail verder te lopen tot aan de 5 kilometer verder gelegen Notom Road.

Golden Throne Trail
Totale afstand: 6,4 kilometer
Hoogteverschil: 223 meter
Duur: 3 uur
Tijdens deze inspannende wandeltocht klim je omhoog vanuit Capitol Gorge, tot aan een uitkijkpunt vanwaar je een erg mooi uitzicht hebt op de heuvelrug en op de Golden Throne, een massieve zandstenen zuil.

Om het park weer uit te rijden, moet je via dezelfde weg terug tot aan het Visitor Center. Daar kan je rechtsaf, en ga je via de UT-24 naar de oostelijke ingang. Ook aan dit gedeelte van de weg zijn nog een aantal bezienswaardigheden. Na ruim een halve mijl zie je links van de weg het oude schoolgebouwtje Fruita Schoolhouse. Hier kan je nog de oude meubels en gebruiksvoorwerpen zien. Rond het jaar 1900 gaf de 14-jarige Nettie Behunin, de dochter van een van de eerste pioniers, les aan de kinderen van de acht families die hier woonden. Een stukje verder kan je vanaf een aan de linkerkant van de weg gelegen parkeerplaats een korte wandeling maken naar een rots, waarop tekeningen van Fremont-Indianen zijn te zien. Het is niet toegestaan de tekeningen van dichtbij te bekijken. Om goede foto's te kunnen maken, heb je een telelens nodig. 1 mijl verder, net voor de Fremont River, ligt weer een parkeerplaats. Hier vind je het vertrekpunt van de:

Hickman Bridge Trail
Totale afstand: 2,8 kilometer
Hoogteverschil: 122 meter
Duur: 1 uur
Eerst volg je de rivier, daarna klim je zo'n 120 meter en passeer je een open gebied. Vervolgens ga je omlaag, een nauwe ravijn in. Ongeveer 800 meter verder kom je uit bij Hickman Bridge, een natuurlijke stenen brug met een overspanning van ruim 40 meter en een hoogte van bijna 40 meter. Je loopt onder de brug door, en komt uit bij een plek vanwaar je een fotogeniek uitzicht hebt op de Fremont River Valley. Dit is een van de meest populaire trails in het park.

Rim Overlook Trail
Totale afstand: 7,2 kilometer
Hoogteverschil: 338 meter
Het begin van deze trail isgelijk aan die van de Hickman Bridge Trail. Deze wandeltocht gaat naar de top van 300 meter hoge rotsen, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de boomgaarden, het kampeerterrein, en de Waterpocket Folds.

Navajo Knobs Trail
Totale afstand: 15,2 kilometer
Hoogteverschil: 494 meter
Je volgt de Rim Overlook, maar je loopt daarna nog 3,6 kilometer verder tot aan het punt waar je een uitzicht van 360° hebt. Vanwege de lengte van de tocht, en ook omdat je tijdens deze laatste 3,6 kilometer flink moet klimmen, is dit een van de zwaarste trails in Capitol Reef.

Net voorbij de Fremont River ligt, aan de rechterkant van de weg, het eindpunt (of het beginpunt) van de eerder beschreven Cohab Canyon Trail. Nog wat verder zie je aan de linkerkant de rotsformatie Capitol Dome. Aan deze rots, die sterk lijkt op het Capitool in Washington DC, heeft het park haar naam te danken. Vervolgens passeer je (rechts) het eindpunt (of het beginpunt) van de eerder beschreven Grand Wash Trail, en (ook rechts) de eerste stenen woning die hier ooit is gebouwd, de Behunin Cabin. Dit huis, van de kolonist Elijah Cutler Behunin, is gebouwd omstreeks 1880. Het kan niet van binnen worden bezichtigd. Nog eens 3 mijl verder kom je bij de oostelijke ingang.

ONVERHARDE WEGEN
Cathedral Valley Loop
Cathedral Valley ligt in het uiterste noorden van Capitol Reef National Park, en is alleen via onverharde wegen bereikbaar. Een van de meest opvallende kenmerken is de aanwezigheid van veel schitterende monolieten, dat zijn apart staande rotsen die hoog boven de omgeving uitsteken. Het woord monoliet is afgeleid van de Griekse woorden ‘monos’ (alleen) en ‘lithos’ (gesteente). Je kan het zeer eenzame gebied – er komen hier maar héél weinig bezoekers – bereiken via de Hartnet Road en de Caineville Wash Road, die samen een 58 mijl lange lus vormen. Via diverse korte zijwegen kan je naar een aantal punten rijden die een panoramisch uitzicht bieden over de weidse omgeving. De route valt deels binnen de parkgrenzen; het deel dat niet tot het park behoort wordt beheerd door het Bureau of Land Management. De beste jaargetijden om de Cathedral Valley Loop te rijden zijn de lente en de herfst. Tijdens de winter is de weg vaak te slecht, en tijdens de zomer kan het ondraaglijk heet worden. Om deze route te kunnen rijden heb je een auto met hoge bodemvrijheid nodig. Informeer vooraf bij het Visitor Center naar de conditie van de weg, naar de weersvoorspellingen én naar de waterstand van de Fremont River, die je met de auto over moet steken.
Klik op de volgende links voor een uitgebreide beschrijving en onze fotoreportage van de Cathedral Valley Loop.
 
© hanz meulenbroeks © hanz meulenbroeks © hanz meulenbroeks
 

Burr Trail / Notom Bullfrog Road
De Burr Trail is een 67 mijl lange Scenic Route, een klein gedeelte daarvan ligt binnen de grenzen van Capitol Reef National Park. Je hebt daar een aantal uitkijkpunten vanwaar je een geweldig mooi zicht hebt op de Waterpocket Fold, de vijf pieken van de Henry Mountains en de omringende Circle Cliffs. Bij een opening in de Waterpocket Fold, die door erosie is ontstaan, loopt de weg via een aantal smalle haarspeldbochten (de Switchbacks) steil omlaag (als je van west naar oost rijdt). Aan de bovenzijde van de Switchbacks heb je een weids uitzicht over de omgeving. Het gedeelte van de Burr Trail dat binnen de parkgrenzen valt is onverhard, verder is het grootste deel van de weg geasfalteerd. Aan de oostzijde van Capitol Reef National Park loopt de grotendeels onverharde Notom Bullfrog Road. De weg begint aan UT-24, loopt parallel aan de Waterpocket Fold, en eindigt 29 mijl verder op ongeveer de helft van de Burr Trail. Beide routes kunnen samen prima worden gecombineerd. De onverharde weggedeeltes (zeker die op de Burr Trail) kunnen bij slechte weersomstandigheden moeilijk begaanbaar zijn. Informeer daarom vooraf bij het Visitor Center naar de conditie van de weg.
Klik op de volgende links voor een uitgebreide beschrijving en onze fotoreportage van de Burr Trail.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN
Tijdens de wintermaanden komen er maar heel weinig bezoekers in Capitol Reef National Park. Vaak ligt er dunne sneeuwlaag, waardoor de trails moeilijk begaanbaar zijn. Soms vriest het meer dan 15° Celcius, maar de temperatuur kan ook tot iets boven het vriespunt oplopen. In het begin van de lente kan het nog steeds licht sneeuwen, de kans op sneeuw neemt daarna snel af. De tweede helft van de lente is een hele mooie periode om het park te bezoeken, de temperatuur is over het algemeen heel aangenaam (omstreeks 20° Celcius). De zomers kunnen behoorlijk warm zijn. Gemiddeld wordt het in juli 25° Celcius, maar incidenteel kan de temperatuur ook oplopen tot 40° Celcius. In de maanden juli en augustus is de kans op regen iets groter dan tijdens de overige maanden, gemiddeld valt er dan 2,5 cm neerslag per maand. Tijdens het begin van de herfst zijn de weersomstandigheden vergelijkbaar met die van de tweede helft van de lente: aangename temperaturen en weinig neerslag. Vanaf oktober is er weer kans op lichte sneeuw.
 
ACCOMmODATIE

De populaire Fruita Campground ligt 1 mijl voorbij het Visitor Center aan de Scenic Drive. De camping ligt direct langs de Fremont River en wordt omringd door historische boomgaarden. Er zijn toiletten aanwezig, er zijn geen douches. Reserveren is niet mogelijk, zeker in het hoogseizoen is het noodzakelijk om zo vroeg mogelijk te arriveren om nog een plaats te kunnen krijgen.

Cathedral Campground is een primitieve camping met zes plaatsen, op ongeveer 36 mijl van het Visitor Center, aan de onverharde Cathedral Valley Loop in het noorden van het park. Deze camping is alleen bereikbaar met een auto met vierwielaandrijving. Informeer vooraf naar de toestand van de weg. Er zijn tafels, fire grates (roosters) en een pit toilet aanwezig, maar er is geen water verkrijgbaar. Reserveren is niet mogelijk. Reserveren is niet mogelijk. Deze camping is gratis.

Cedar Mesa Campground is een primitieve camping metvijf plaatsen, op ongeveer 37 mijl van het Visitor Center, aan de onverharde Notom Bullfrog Road in het zuiden van het park. Er zijn tafels, fire grates (roosters) en een pit toilet aanwezig, maar er is geen water verkrijgbaar. Reserveren is niet mogelijk. Reserveren is niet mogelijk. Deze camping is gratis.

In de omgeving van het park bevinden zich diverse andere campings. In de plaats Torrey staan verschillende hotels.

 
VOORZIENINGEN

Visitor Center
Het Visitor Center is het gehele jaar geopend. Tijdens het laagseizoen is het Visitor Center open van 08.00 uur tot 16.30 uur, tijdens het hoogseizoen worden de openingstijden uitgebreid. Je kan hier een expositie bezichtigen, en boeken, landkaarten en ansichtkaarten kopen.

Winkel / Museum
Aan de Scenic Drive ligt, net nadat je de Fremont River bent overgestoken, het Gifford House Store and Museum. In het museum-gedeelte vind je een expositie over het leven van farmers in het begin van de 20e eeuw. In de winkel zijn diverse snacks en eenvoudige etenswaren te koop. Het Gifford House is geopend in de lente, zomer en herfst.

Restaurant
Er zijn geen restaurants in Capitol Reef.

Toiletten
- bij het Visitor Center

Picknick-tafels
- bij het Visitor Center
- aan de Burr Trail

 
LINKS
National Park Service
Terragalleria
Kalaman Productions Film Scenic Drive

Links Contact Disclaimer