Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Cathedral Valley Loop

© hanz meulenbroeks
       
Pdf Algemene Informatie Google Maps Fotoserie
       
INLEIDING
Cathedral Valley ligt in het uiterste noorden van Capitol Reef National Park, en is alleen via onverharde wegen bereikbaar. Een van de meest opvallende kenmerken is de aanwezigheid van veel schitterende monolieten, dat zijn apart staande rotsen die hoog boven de omgeving uitsteken. Het woord monoliet is afgeleid van de Griekse woorden ‘monos’ (alleen) en ‘lithos’ (gesteente).
Je kan het zeer eenzame gebied – er komen hier maar héél weinig bezoekers – bereiken via de Hartnet Road en de Caineville Wash Road, die samen een 58 mijl lange lus vormen. Via diverse korte zijwegen kan je naar een aantal punten rijden die een panoramisch uitzicht bieden over de weidse omgeving.
De route valt deels binnen de parkgrenzen; het deel dat niet tot het park behoort wordt beheerd door het Bureau of Landmanagement. De beste jaargetijden om de Cathedral Valley Loop te rijden zijn de lente en de herfst. Tijdens de winter is de weg vaak te slecht, en tijdens de zomer kan het ondraaglijk heet worden.
 
TOESTAND VAN DE WEG

© rob meulenbroeksIn principe is de weg het hele jaar door open. Vierwielaandrijving is meestal niet nodig, maar een hoge bodemvrijheid (high clearance) is wel absoluut noodzakelijk. Bij goede weersomstandigheden is de weg goed berijdbaar, maar bij slecht weer kan de toestand van de weg drastisch veranderen. Regen en sneeuw kunnen delen van de route onbegaanbaar maken. Informeer daarom altijd vooraf bij het Visitor Center in Capitol Reef National Park naar de conditie van de weg én naar de weersvoorspelling.

Belangrijk:  Je moet met de auto door de Fremont River heenrijden op een plek die de River Ford wordt genoemd. Dit punt ligt – afhankelijk van je rijrichting – helemaal aan het begin óf helemaal aan het einde van de route. Meestal is de waterstand in de rivier laag genoeg om de oversteek met een auto met hoge bodemvrijheid te kunnen maken. Maar vooral tijdens de lente (i.v.m. smeltwater) en tijdens periodes met veel regen kan de waterstand te hoog zijn. Informeer altijd vooraf bij het Visitor Center of het mogelijk is de rivier over te steken. Als je de route begint bij Caineville bereik je de Fremont River pas helemaal aan het einde, zorg dat je van te voren zeker weet dat je de oversteek kan maken, anders moet je de volledige 58 mijl weer terugrijden! Als je vooraf weet dat de oversteek niet mogelijk is, kan je er ook voor kiezen om bij Caineville te beginnen, een deel van de route te rijden, en daarna via dezelfde weg weer terug te gaan.

WAARSCHUWING
Aan het rijden over onverharde wegen zijn de volgende risico’s verbonden:

  • een huurauto is op een onverharde weg niet verzekerd, eventuele schade en sleepkosten worden niet vergoed;
  • de conditie van het wegoppervlak is vaak onvoorspelbaar, houd rekening met scherpe rotspunten die de banden of de onderzijde van de auto kunnen beschadigen, met los zand, met wash-outs, gladde kleilagen, enzovoort;
  • veel onverharde wegen zijn erg eenzaam, bij problemen onderweg ben je op jezelf aangewezen.

Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
OMSCHRIJVING
Bij de beschrijving van de route gaan we uit van de River Ford als beginpunt, en van Caineville als eindpunt. Deze twee plekken liggen op respectievelijk 11,7 mijl en 18,6 mijl ten oosten van het Capitol Reef Visitor Center, aan State Route 24. De mijlen die in de kopjes hieronder staan vermeld, geven steeds de afstand aan vanaf de River Ford. De afstanden die je via zijwegen aflegt worden daarbij niet meegeteld.

De River Ford
© hanz meulenbroeksAls je via State Route 24 van west naar oost rijdt, dan zie je 11,7 mijl voorbij het Capitol Reef Visitor Center aan de linkerkant van de weg een onverharde weg met daarbij het bord “River Ford  Cathedral Valley”. Rijd die weg in, en ga ter hoogte van een hek (dit hek staat meestal open) linksaf, naar de vlakbij gelegen Fremont River. Rijd de rivier in, en maak meteen een scherpe bocht naar rechts, zodat je langs de oever blijft rijden. Aan de overkant zie je waar de weg verder gaat, zodra je op die hoogte bent maakt je een scherpe bocht naar links, en steek je de rivier over. De rivier heeft een harde, rotsachtige bodem.

Let op: Er is nog een tweede plek waar je de rivier over kunt steken. De twee oversteekplaatsen liggen op enkele tientallen meters afstand van elkaar. Informeer vooraf bij het Visitor Center of de waterstand niet te hoog is, en vraag welke oversteekplek op dat moment het beste is.

© hanz meulenbroeksVan The River Ford tot aan The Bentonite Hills  (0 - 8,5 mijl)
De onverharde weg die bij de River Ford begint heet Hartnet Road. Na 2,5 mijl rijden steek je Dry Wash over, een kreekje dat meestal droog staat. De weg loopt hier door de North Blue Flats, een vlak en weids gebied met weinig vegetatie.

Je passeert een volledig verroeste truck, die tientallen jaren geleden langs de kant van de weg is achtergelaten. Je laat de North Blue Flats weer achter je, en bereikt nu het mooie landschap van de lage, ronde Bentonite Hills. Deze heuvels bestaan uit klei, en die klei is gevormd uit vulkanisch as. De glooiende heuvels zijn vooral rood en grijs van kleur, maar je ziet ook allerlei andere tinten. The Bentonite Hills worden ook wel The Rainbow Hills genoemd. Vanaf de stopplaats kan je in alle richtingen ver rondkijken: in het zuidoosten zie je de Henry Mountains, in het westen ligt Thousand Lake Mountain, en in het zuiden is de Waterpocket Fold zichtbaar. Bij nat weer is dit deel van de weg nagenoeg onbegaanbaar. De klei kan erg veel water opnemen, en wordt dan bijzonder glibberig.

Lower South Desert Overlook  (14 mijl)
Via een korte zijweg (1,2 mijl) rijd je naar een kleine parkeerplaats. Onderweg passeer je de parkgrens, het uitkijkpunt ligt in Capitol Reef National Park. Vanaf de parkeerplaats is het nog 400 meter lopen naar de Lower South Desert Overlook. Ongeveer 150 meter beneden je zie je de lange, smalle vallei South Desert. De vallei loopt parallel aan de Waterpocket Fold. De monoliet die je vrij dicht bij het uitkijkpunt ziet staan heet Jailhouse Rock, met een hoogte van ongeveer 150 meter is dat een van de grootste die je tijdens deze route kunt zien. Op de bodem zijn nog duidelijk de restanten van een oude weg aanwezig, die werd tijdens de jaren ’50 gebruikt toen in deze omgeving aardolie werd gewonnen. De Lower South Desert is tegenwoordig alleen nog toegankelijk voor hikers en ruiters.

© hanz meulenbroeksLower Cathedral Valley Overlook  (17 mijl)
Je rijdt opnieuw het park binnen, het gebied waar je nu doorheen gaat heet the Hartnet. Het is een mesa-achtig hoogland met veel zanderige vlaktes en ondiepe canyons dat aan drie zijden wordt ingesloten door de kliffen van de South Desert en de Middle Desert.
Aan de kant van de weg staat een bord dat aangeeft dat je vanaf daar een wandeling naar een uitkijkpunt kan maken. Er is geen parkeerplaats, je kan de auto langs de kant van de weg neerzetten. En er is ook geen wandelpad, je loopt gewoon dwars door een landschap dat bestaat uit zand en lage bosjes naar een heuvelrug die zich op 1 mijl afstand van de weg bevindt. Op het bord staat het doel van je wandeling aangegeven:  kies één van de twee lage gedeeltes van de heuvelrug (die zijn duidelijk herkenbaar), en klim daar omhoog. Tot aan de klim is het terrein vrij vlak, de wandeling is dan ook eenvoudig. De heuvelrug is vrij makkelijk te beklimmen.
Aan het einde van de trail heb je een geweldig zicht op het diepe basin waarin de grote monolieten Temple of the Sun en Temple of the Moon liggen. Er zijn ook enkele kleinere rotsen, die samen Temple of the Stars worden genoemd. Tijdens de tweede helft van de rit kan je deze monolieten ook van dichtbij zien.

© hanz meulenbroeksUpper South Desert Overlook  (27,0 mijl)
Ga via een zijweg van 0,2 mijl naar een parkeerplaats vanwaar je een van de mooiste uitzichten hebt over het basin van South Desert. Het uitkijkpunt bevindt zich op de rand van een hoge klif, 120 meter boven de vallei. Je kan vandaar bijna heel South Desert zien. De wandeling neemt ongeveer vijf minuten in beslag. De vallei wordt omringd door hoge kliffen in het noordoosten en de Waterpocket Fold in het zuidwesten. Omdat in dit gebied meer neerslag valt dan in de North Blue Flats, is er ook meer vegetatie. Je kan ook nog naar de top van een nabijgelegen heuvel lopen, maar doe dit alleen als je geen last hebt van hoogtevrees. Vanaf de heuvel heb je een nog weidser uitzicht.

© hanz meulenbroeksUpper Cathedral Valley Overlook  (27,2 mijl)
Aan het einde de volgende zijweg ligt een parkeerplaats met een picknicktafel. Vanaf de parkeerplaats loop je over een afstand van 300 meter naar de rand van een klif; de ondergrond is niet overal vlak, op één plek moet je je vanaf een rotsplateau naar beneden laten zakken naar een net daaronder gelegen rots.
Het uitzicht vanaf de klif is overweldigend mooi. Je kan een groot deel van de Upper Cathedral Valley zien, je kan de enorme weidsheid ervan hier heel goed waarnemen. In de vallei staat een lange smalle reeks monolieten, die samen de Cathedral Buttes worden genoemd. Het is goed te zien dat ze samen onderdeel zijn geweest van dezelfde bergkam.

Hartnet Junction  (27,5 mijl)
De Hartnet Road eindigt op een t-splitsing. De weg die rechtdoor gaat heet de Polk Creek Road; deze 12 mijl lange weg gaat eerst steil omhoog naar Thousand Lake Mountain en vervolgens weer steil omlaag naar Highway 72. Tijdens de winter en de lente is deze weg meestal afgesloten. De Cathedral Valley Loop gaat verder via de Caineville Wash Road, dat is de weg die op de t-splitsing rechtsaf gaat.

Upper Cathedral Valley  (27,5 – 33 mijl)
© hanz meulenbroeksDicht bij de splitsing ligt de primitieve Cathedral Campground. De 6 plaatsen hebben elk een picknicktafel en een grill, er is een pit toilet, maar er is geen water. De camping is het hele jaar door geopend, en werkt volgens het ‘first come, first served’ principe. Je kan hier gratis kamperen. Als je hier overnacht kan je – met een beetje geluk – een van de mooiste zonsondergangen in Utah meemaken: de rotsen in Upper Cathedral Valley worden ’s avonds vaak erg mooi belicht.
Je rijdt de vallei in via een aantal smalle haarspeldbochten. Twee mijl verder kom je bij een kleine parkeerplaats. Vanaf daar kan je naar Morrell Cabin lopen. De cabin dateert uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, en werd gebruikt door veehoeders.
In het centrum van de vallei loopt de weg vlak naast drie prachtige naamloze monolieten. De meest westelijke monoliet is het hoogste (150 meter). Ten noorden van de Cathedral Buttes wordt de vallei smaller. Naar het oosten toe loopt de weg parallel aan een hoge, ranke, uitgestrekte bergkam, waarvoor verschillende namen worden gebruikt. Soms wordt de bergkam Walls of Jericho genoemd, soms Wall Street, en soms Great Basilica.
Na 33 mijl splitst de weg zich. De Cathedral Valley Loop gaat verder in oostelijke richting – naar Lower Cathedral Valley – via de Caineville Wash Road. De andere weg heet de Baker Ranch Road. Deze weg is 27 mijl lang, en gaat door een vlak, open gebied naar de 27 mijl verder gelegen Interstate 70. De weg is meestal in vrij goede conditie, maar sommige stukken kunnen door regenval of smeltende sneeuw erg modderig worden.

Gypsum Sinkhole en Middle Desert  (33 – 42,5 mijl)
De Caineville Wash Road loopt nu door de Middle Desert, een gebied met veel rotskliffen, buttes en mesas in allerlei vreemde vormen. Aan het einde van een korte zijweg (1,2 mijl) bevindt zich aan de voet van een klif een diep gat met de naam Gypsum Sinkhole. Het gat heeft een doorsnede van 15 meter en is minstens 60 meter diep; het is ontstaan doordat een laag gips dat hier in de grond zat is opgelost en weggespoeld. Ga niet te dicht bij de rand staan, die is erg poreus en er kunnen dus stukken afbreken! Het is moeilijk om de Gypsum Sinkhole goed op de foto te krijgen.
Op mijl 37,5 rijd je Capitol Reef National Park uit. In het noorden ligt Black Mountain, herkenbaar aan de vlakke top en de aparte bruin/rode kleurencombinaties in de rotsen. Daar tussendoor zie je donkere lagen lava. Naast de berg staan lava-muren (dikes). Een mijl voorbij de parkgrens rijd je langs een verticale wand die de Layercake Wall wordt genoemd; de wand bestaat uit allerlei gekleurde lagen die bestaan uit zachte rotsen.

Lower Cathedral Valley  (42,5 mijl)
De twee bekendste monolieten in het park zijn de Temple of the Sun en Temple of the Moon. Ze staan in Lower Cathedral Valley; je kan die plek bereiken via een 1 mijl lange zijweg. Via die zijweg ga je opnieuw Capitol Reef National Park in. De beide Temples zijn ongeveer 120 meter hoog. Een aantal kleinere rotspunten, die dicht bij een canyonwand staan, worden samen Temples of the Stars genoemd.

Dicht bij de Temples staat de opvallende heuvel Glass Mountain. Die bestaat uit ‘selenite crystals’, een soort kristallen van gips. Het is een goede plek om de Temple of the Sun en de Temple of the Moon samen te fotograferen. Het beste tijdstip om de Temples te fotograferen is tijdens zonsopgang. De beide monolieten worden dan – heel kort – op een prachtige manier belicht.
 

© hanz meulenbroeks

© hanz meulenbroeks © hanz meulenbroeks
 
The Caineville Badlands  (42,5 – 58 mijl)
Het laatste deel van de rit gaat door een weids gebied met donkergrijze heuvels, die op veel plaatsen mooie verticale strepen hebben. Je ziet hier ook nog een deel van de Bentonite Hills, die je tijdens het begin van de route al bent tegengekomen. Het is geen goed gebied voor planten, het landschap is dan ook grimmig en kaal. 
Na 53,5 mijl bereik je een hoog punt, de Ridge-Top Overlook, vanwaar je helemaal rondom je heen kan kijken naar een vreemd, chaotisch landschap. Dit gebied wordt soms “Rocky Pandemonium” genoemd. Je kan ook de Waterpocket Fold zien.
 
ONZE ERVARING
Wij zijn tot nu toe zes maal in de Verenigde Staten geweest. Als je me vraagt naar mijn mooiste ervaring tijdens die zes reizen, dan zal ik zonder enige twijfel de dag noemen dat we de Cathedral Valley Loop hebben gereden! De weidsheid, de prachtige valleien, de overweldigende uitkijkpunten, de schitterende monolieten, we vielen echt van het ene hoogtepunt in het andere. De geïsoleerde ligging maakt het plaatje helemaal compleet, het ‘alleen-op-de-wereld’ gevoel is hier heel intens. Vooral het uitkijkpunt Upper Cathedral Valley heeft erg veel indruk op me gemaakt.
Wij hebben in totaal 7½ uur over de route gedaan, inclusief diverse zijwegen, korte wandelingen en uitgebreide fotostops.
 
LINKS
DeseretNews
National Park Service
Kalaman Productions ~ Cathedral Valley Loop
Links Contact Disclaimer