Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Chesler Park (Canyonlands National Park)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
     
Pdf Google Maps Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

Copyright © www.ontdek-amerika.nlChesler Park is een vlakke, circelvormige weide met een diameter van ongeveer 1 mijl, die bijna helemaal wordt omringd door hoge, lichtgekleurde zandsteentorens. Het gebied is een onderdeel van The Needles Section van Canyonlands National Park. De zandsteentorens behoren tot de hoogste van The Needles Section, de rood-witte kleuren ervan zijn typerend voor het Cedar Mesa Sandstone dat in deze regio heel veel voorkomt.

Chesler Park is een populaire bestemming bij backpackers, je kan het gebied te voet verkennen tijdens een lange dagtocht, of als onderdeel van een meerdaagse wandeltocht (er zijn diverse backcountry campings aanwezig). Er is ook een extreem moeilijke route voor vierwielaangedreven auto’s (de Elephant Hill Trail), als je een tour boekt kan je Chesler Park zien zonder een lange wandeling te maken.

Route naar de parkeerplaats
State Route 211 is een zijweg van Highway 191. De afslag ligt 40 mijl ten zuiden van de plaats Moab, en 14 mijl ten noorden van de plaats Monticello. Volg State Route 211 gedurende 35 mijl in westelijke richting, totdat je de ingang van Canyonlands National Park bereikt. De toegang tot het park kost $ 25,- voor een auto met inzittenden, de America the Beautiful Pass is geldig (info 2016).
Rechts naast de weg ligt het Visitor Center. Volg nu de borden naar Elephant Hill Trailhead, je rijdt eerst drie mijl via de verharde parkweg, en daarna ook nog drie mijlen via de onverharde Elephant Hill Road. Deze weg is goed begaanbaar, maar wel erg smal en bochtig. Op verschillende plaatsen kan je niet zien of er tegenliggers aan komen, je kan hier dan ook maar langzaam rijden. De Elephant Hill Road eindigt bij een ruime parkeerplaats, waar pit toilets aanwezig zijn.

De hike
Afstand:  11,5 mijl = 18 kilometer  (9 kilometer tot aan de Joint Trail, zelfde route terug)
Copyright © www.ontdek-amerika.nlHoogteverschil:  bijna 400 meter
Duur:  7 tot 9 uur

De route wordt overal heel goed aangegeven door middel van cairns en bordjes.
Vanaf de parkeerplaats klim je via een in de rotswand uitgehakte trap een klein stukje naar boven, daarna loop je door een slickrockgebied vrijwel pal naar het zuiden. Elephant Canyon bevindt zich rechts van je, je kan deze kloof echter niet zien. Dit gedeelte van de trail is heel eenvoudig, het hoogteverschil is hier beperkt.

Na 1,3 mijl bereik je de splitsing met de Squaw Flat Trail, ga rechtsaf en loop verder in westelijke richting. Je gaat nu via een rotsachtig pad steil naar beneden, Elephant Canyon in. Op de bodem van de zanderige canyon bereik je weer een kruising met een ander wandelpad, ga hier rechtdoor (dus nog steeds naar het westen). De juiste richting wordt op de kruising met een bord aangegeven. Via een kleine zijcanyon klim je weer naar boven, dit deel van de trail is vanwege het hoogteverschil erg inspannend.

Eenmaal boven ga je linksaf, in zuidelijke richting. Dit is een bijzonder mooi gedeelte van de trail, aan de rechterkant zie je op gegeven moment een rotsplateau vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over een uitgestrekt gebied met rotspilaren, met op de achtergrond lage, vlakke rotsformaties. Voorbij dit rotsplateau volgt een korte klim via een opening in een rotswand. Ongeveer 3,4 mijl nadat je van de parkeerplaats bent vertrokken, zie je Chesler Park voor je liggen.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlJe loopt nu via smalle, zanderige paden langs de oostzijde van Chesler Park. Het eerste stuk is het zwaarst, er zijn diverse kleine hoogteverschillen en de ondergrond bestaat hier uit los zand. Naarmate je verder komt wordt het pad vlakker en het zand minder los, waardoor het lopen makkelijker gaat. Na 2,8 mijl via deze paden bereik je het verste punt van de hike, een slickrockgebied ten zuiden van Chesler Park waar je eventueel een stuk omhoog kan klimmen naar een uitkijkpunt.

Op plekken waar breuklijnen door het zandsteen heenlopen, hebben zich diepe rotsspleten gevormd. Een dergelijke rotsspleet wordt vaak Joint genoemd. Op het hierboven genoemde slickrockgebied kan je via een ruw uitgehakte rotstrap in zo’n rotsspleet afdalen, dit gedeelte van de hike wordt de Joint Trail genoemd. Je kan over een afstand van ongeveer 0,25 mijl door de smalle hoge rotsspleet heenlopen; de donkere, kaarsrechte wanden zijn zo’n 15 meter hoog en de ondergrond is – in het begin – vlak en zanderig. Verderop wordt de ondergrond moeilijker begaanbaar, je zal hier via rotsblokken naar beneden moeten klimmen. Er zijn diverse zijkloven die je ook kan verkennen, die zijn op sommige plekken zo smal dat je er alleen zijdelings, zonder rugzak, doorheen kan schuifelen.

Je kan via dezelfde route terugkeren naar de parkeerplaats. Je kan ook via de westzijde van Chesler Park teruglopen, je loopt dan dus de complete Chesler Park Loop. Qua afstand is dit ongeveer gelijk aan de hier beschreven hike. 

Advies
De lente en de herfst zijn de beste jaargetijden voor deze lange hike. Tijdens een groot gedeelte van de wandeling loop je pal in de zon, en omdat het pad erg  beschut ligt heb je vrijwel geen verkoeling door de wind. Neem veel water mee!

Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 
ONZE ERVARING
In ons reisverslag gebruik ik op gegeven moment de volgende zin: “Wauw, wat is het ongelooflijk fantastisch supermooi hier.” Die zin geeft precies onze ervaring weer, de Chesler Park hike valt in een categorie waarbij je echt alle superlatieven uit het woordenboek tevoorschijn moet halen. Het is de langste hike die we ooit hebben gedaan, maar het is de zware inspanning meer dan waard geweest: het was een van de absolute hoogtepunten van onze 2009 reis. Als je helemaal tot aan het zuiden van Chesler Park loopt, klim dan zeker even naar het uitkijkpunt om van het geweldige uitzicht te kunnen genieten. En sla ook zeker de Joint Trail niet over!
 
links

Besthike.com
Rockymountainscenery.com
Utahtrails.com


Links Contact Disclaimer