Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Crabtree Falls en Linville Falls

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De Blue Ridge Parkway is een 469 mijl (755 km) lange toeristische route in de staten North Carolina en Virginia. De weg begint vlak bij Great Smoky Mountains NP en eindigt in Shenandoah NP. De weg wordt beheerd door de National Park Service. Dicht bij de weg bevinden zich diverse watervallen, twee van de meest bekende daarvan zijn Crabtree Falls en Linville Falls.

 
Linville falls
De Linville Gorge Wilderness is een gebied dat wordt beheerd door de US Forest Service, midden door dat gebied loopt de Linville River. In de rivier bevinden zich enkele watervallen. Eerst zijn er twee kleine naast elkaar gelegen watervallen die samen de Upper Linville Falls worden genoemd. Daarna versmalt de rivier zich, en stroomt door een kleine kloof heen. Daar valt het water met grote kracht 14 meter omlaag via Linville Falls.

Vanaf de Blue Ridge Parkway kan je tussen de milemarkers 316 en 317 Linville Falls Road inslaan, de waterval wordt met borden aangegeven. De weg eindigt 1,4 mijl verder bij het Linville Falls Visitor Center, daar bevindt zich een ruime parkeerplaats en zijn ook toiletten aanwezig. Copyright © www.ontdek-amerika.nlBij het Visitor Center kan je kiezen uit twee wandelpaden, die naar vijf verschillende uitkijkpunten gaan.

Het zuidelijke pad
Loop vanuit het Visitor Center naar een brug, en steek de Linville River over. Na ongeveer 0,5 mijl kom je bij een splitsing. Het korte zijpad dat naar links gaat, eindigt bij de Upper Falls Overlook. Vandaar kan je tot aan de oever van de rivier lopen, je ziet daar van dichtbij de kleine Upper Linville Falls, de daaropvolgende S-vormige versmalling en het begin van de Lower Falls. Loop terug naar het hoofdpad, en loop 0,2 mijl verder. Het pad gaat hier vrij steil omhoog. Je bereikt opnieuw een kort zijpad, ga daar linksaf. Aan het einde van het pad ligt Chimney View, je ziet daar – enigszins tussen de bomen door – de krachtige Linville Falls en de mooie rotsen rondom Plunge Basin. Ga weer terug naar het hoofdpad. Je bereikt al snel opnieuw een splitsing. Het korte zijpad dat naar rechts gaat eindigt bij de Gorge View. De waterval is vanaf dat punt niet zichtbaar. Ga je bij de laatste splitsing rechtdoor, dan kom je al snel bij het uitkijkpunt Erwins View, vanwaar je Linville Falls op vrij grote afstand kunt zien. Nog verder weg is ook Upper Linville Falls nog enigszins zichtbaar. De afstand van Erwins View terug naar het Visitor Center bedraagt 0,9 mijl.

Het noordelijke pad
Via het pad aan de noordzijde van de Linville River kan je twee uitkijkpunten bereiken. Na ongeveer 0,25 mijl bereik je een splitsing. Als je rechtsaf gaat kan je nog eens 0,25 mijl verder lopen, tot aan de Plunge Basin Overlook. Tijdens het grootste deel van deze wandeling ga je omhoog; vanwege het hoogteverschil wordt de moeilijkheidsgraad van de hike als moderate omschreven. Het pad is wel steeds eenvoudig begaanbaar. Vanaf Plunge Basin Overlook heb je een zij-aanzicht van Linville Falls, die zich een stukje beneden je bevindt.
Op de bovengenoemde splitsing kan je ook linksaf gaan. Je kan dan via een steil en zeer rotsachtig pad naar beneden klimmen, tot aan de rand van het basin waar het water van Linville Falls in terecht komt. Deze afdaling wordt als strenuous omschreven. Eenmaal beneden kan je Linville Falls niet direct zien, het zicht wordt geblokkeerd door een in het water uitstekende rotswand. Loop door het (ondiepe) water heen, langs de rotswand af. En zoek vervolgens een veilige route naar de iets hoger gelegen rotsbodem aan de rechterzijde van de rivier. Op het moment dat wij deze hike hebben gedaan – in mei 2017 – konden we die rotsbodem alleen maar bereiken door gebruik te maken van een enigszins wankele plank die daar over een wat diepere spleet was gelegd. De totale afstand van het Visitor Center tot aan de oever van Plunge Basin bedraagt 0,8 mijl.

2e Trailhead
Ten zuiden van de waterval ligt de Wiseman’s View Road (US 221). Die weg wordt niet beheerd door de National Park Service, maar door de US Forest Service. Aan deze weg ligt een extra trailhead, vanaf daar kan je de Upper Falls Trail bereiken. De afstand van deze trailhead tot aan de bijbehorende viewpoints is iets korter dan vanaf het Linville Falls Visitor Center, het verschil is maar klein. Voor de Linville Gorge Trail en de Plunge Basin Trail kan je beter voor de trailhead van de NPS kiezen.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Linville Falls (Lower Viewpoint)
 
crabtree falls
Crabtree Falls is een ongeveer 20 meter hoge waterval. Het water van Big Crabtree Creek waaiert uit over een reeks van kleine rotsrichels, en komt uiteindelijk terecht in een kleine, heldere waterpoel. Crabtree Falls wordt beschouwd als een van de meest fotogenieke watervallen van de staat North Carolina. 

De parkeerplaats vanwaar je naar Crabtree Falls kunt lopen ligt direct langs de Blue Ridge Parkway, tussen de milemarkers 339 en 340. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst naar een amphitheater dat hoort bij de naastgelegen camping. Je bereikt de trailhead, net voorbij het amphitheater, na enkele minuten lopen. Al snel bereik je een T-splitsing. Het wandelpad naar Crabtree Falls is een loop trail, je kan bij de T-splitsing dus zowel rechts- als linksaf gaan. Ga je rechtsaf, dan bereik je de waterval na 0,9 mijl. Ga je linksaf, dan kom je na 1,6 mijl lopen bij de waterval. Beide paden gaan geleidelijk naar beneden toe, de korte route is wel wat steiler dan de langere route. Op de plek waar je Crabtree Falls bereikt, bevindt zich een kleine houten brug over Big Crabtree Creek. Vanaf deze brug heb je een prachtig zicht op de waterval.
 
onze ervaring
Voor Hans was Crabtree Falls een topper. Hij was het helemaal eens met de kwalificatie ‘een van de meest fotogenieke watervallen van North Carolina’, die we al op diverse sites hadden zien staan. ’t Was nog wel een hele uitdaging om de waterval goed op de foto te krijgen, de zon stond helemaal verkeerd. Wat dat betreft hadden we deze waterval beter in de vroege ochtend kunnen bezoeken, in plaats van in de namiddag. Maar ondanks de lastige belichting is hij er toch in geslaagd om de waterval goed op de foto te krijgen. We hebben niet de volledige looptrail gelopen, zowel op de heen- als op de terugweg hebben we gekozen voor de korte route. Het pad was wat modderig, en her en der staken er wat boomwortels omhoog. Maar ’t was nergens moeilijk begaanbaar. Pas op de terugweg (vals plat omhoog!) beseften we dat er wel wat méér hoogteverschil was dan dat we ons op de heenweg hadden gerealiseerd.

Ik was juist enorm enthousiast over Linville Falls. Wij zijn eerst helemaal naar beneden toe gelopen, naar Plunge Basin. De afdaling was zwaar, maar wel ontzettend leuk om te doen. Eenmaal beneden heb ik lange tijd aan de rand van het water gezeten en van het mooie schouwspel (waterval + rotsomgeving) genoten. We hadden het hele gebied voor ons zelf. Voor mij is dit een van de fijnste manieren om een vakantieherinnering op te bouwen, ik denk dan ook erg graag aan dit moment terug. We zijn ook nog naar Plunge Basin Overlook gegaan. Ook daar was het mooi, maar het maakte toch wel nét wat minder indruk op me dan wat ik even eerder aan de oever van het water had ervaren. We hadden niet meer de behoefte om ook nog de zuidelijke trail te gaan lopen, we denken niet dat de viewpoints daar nog veel aan onze ervaring toe konden voegen.
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
Links

Crabtree Falls
Romantic Asheville
National Park Service
NC Waterfalls.com

Linville Falls
Romantic Asheville
National Park Service
NC Waterfalls.com
   

 
Links Contact Disclaimer