Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
De-Na-Zin Wilderness

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De De-Na-Zin Wilderness is een komvormig badlandsgebied in de San Juan Basin, in het noordwesten van de staat New Mexico. Het is een onderdeel van de 182 km² grote Bisti/De-Na-Zin Wilderness. De bodem en de heuvels zijn heel kleurrijk, in het leem en de klei komen allerlei verschillende tinten voor, zoals bruin, geel, wit, oranje, grijs en crème. Hier en daar zie je een alleenstaande hoodoo, of kleine groepjes hoodoos. Opvallend zijn de grote stukken versteend hout, die her en der verspreid liggen, vaak bovenop grote donkerbruine rotsen. Er zijn veel washes en smalle zijdalen, waar je zandsteenlagen aantreft die in mooie vormen zijn geërodeerd.

Miljoenen jaren geleden zag het landschap er volkomen anders uit. Dit deel van het huidige New Mexico was toen een moerassig kustgebied met donkere regenwouden. Er groeiden hier grote coniferen, palmen en veel andere planten, het klimaat was warm en klam. Deze leefomgeving was ideaal voor reptielen, er leefden dan ook veel slangen, salamanders, krokodillen, hagedissen enz. Daarnaast kwamen er ook kleine zoogdieren en amfibieën voor, maar het meest opvallend was toch wel de aanwezigheid van dinosaurussen, waaronder de Tyrannosaurus Rex. Ongeveer 70 miljoen jaar geleden begon het klimaat te veranderen, de moerassen maakten plaats voor brede rivieren die grote vlaktes onder water zetten. Uit deze tijd dateren de vele fossielen die nu nog in de Bisti/De-Na-Zin Wilderness worden gevonden. Toen ook het water verdween, bleef er een honderden meters dikke laag achter, die bestond uit zandsteen, modder, leisteen en kool. Zo’n 6.000 jaar geleden, na de laatste ijstijd, begon het erosieproces dat het landschap z’n huidige vorm heeft gegeven, en dat de vele fossielen heeft blootgelegd. De koollagen hebben ook een belangrijke rol gespeeld, de aanwezigheid daarvan zorgde voor ondergrondse branden die de leemlagen hebben gebakken en uitgehard, en die de roestige kleuren in het landschap hebben veroorzaakt. De twee belangrijkste geologische formaties zijn de Fruitland Formation en de Kirtland Shale. De Fruitland Formation is vooral herkenbaar aan de door erosie vormgegeven zandstenen pilaren en hoodoos. De Kirtland Shale bevat veel kleurrijke rotslagen, en domineert het oostelijke deel van de wilderness area. 

De-Na-Zin is een woord uit de taal van de Navajo, het betekent kraanvogel. Direct ten zuiden van het gebied zijn petroglyphs van kraanvogels aangetroffen.

Het gebied valt onder het beheer van The Bureau of Land Management (BLM), maar er zijn geen voorzieningen. Er is alleen een trailhead aan de noordoostzijde, vandaar strekken de badlands zich 5 mijl naar het noorden uit, en 10 mijl naar het zuidwesten. Het gebied is gratis toegankelijk, er is geen permit nodig. De lente en de herfst zijn de beste jaargetijden om De-Na-Zin te bezoeken, in de zomer is het er veel te warm.
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
aanrijroute

De De-Na-Zin Wilderness ligt direct langs San Juan County Road 7500. Dit is een brede gravelweg die bijna 25 mijl lang is. Het westelijke uiteinde van de weg begint aan State Route 371 tussen de milemarkers 62 en 63, dat is ongeveer 40 mijl ten zuiden van de stad Farmington. De weg wordt duidelijk aangegeven. Je bereikt de parkeerplaats na 13,4 mijl.
Het oostelijke uiteinde van de weg begint aan de US-550, ter hoogte van de Huerfano Trading Post. Dit is ongeveer 25 mijl ten zuiden van de plaats Bloomfield. Vanaf deze kant bereik je de parkeerplaats na 11 mijl.
De San Juan County Road 7500 is over het algemeen goed begaanbaar, zelfs voor campers. Alleen na sneeuw of regenval kan de weg in slechtere conditie zijn.

Bij de parkeerplaats staat een Trail Register. Loop nadat je je gegevens daar hebt genoteerd via een oude Jeep Trail naar de Wilderness Area toe, je bereikt de rand van het dal na 0,3 mijl, en gaat vervolgens via een eenvoudig begaanbaar pad naar beneden. Verder zijn er geen paden, je kan geheel willekeurig in het dal ronddwalen. Neem een GPS mee, zodat je de weg naar de auto terug kunt vinden.
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
 
onze ervaring

Wij hebben in dit gedeelte van New Mexico nu drie badlandsgebieden bezocht, de Bisti Badlands, de Ah-Shi-Sle-Pah Wilderness en nu dus ook de De-Na-Zin Wilderness. We hoeven er niet lang over na te denken welke van deze drie de mooiste is, de Bisti Badlands winnen dit met ruime voorsprong, terwijl Ah-Shi-Sle-Pah een goede tweede is. We wisten dit al vooraf, maar toch was De-Na-Zin een gebied dat we echt eens gezien wilden hebben. De-Na-Zin bestaat vooral uit mooie, kleurrijke badlands met zo hier en daar, vooral in de zijdalen, enkele mooie rotsformaties. De meer weidse omgeving heeft een heel eigen charme, het was heel boeiend om daar een flinke wandeling te maken (in totaal hebben we zo’n 5½ mijl rondgelopen). Op fotografie-gebied was De-Na-Zin minder interessant, omdat er veel minder markante rotsformaties voorkomen. Onze conclusie: De-Na-Zin is geen topper, maar voor liefhebbers van dit soort landschappen toch een heerlijke plek om lekker rond te dwalen.

 
links

American SouthWest
Hanksville.org
Secrets of the West

 

Links Contact Disclaimer